Connect with us

Nekategorizirano

"Idem u Istanbul po novu priču!"

Objavljeno

-


U Gradskoj knjižnici Zadar u sklopu manifestacije Zadar čita, gost večeri bila Olja Savičević Ivančević. Voditelji večeri bili su Ante Mihić i Goran Bujić, koji su kroz razgovor i pitanja uveli goste u Oljin cjelokupni književni rad.
Olja Saričević Ivančević autorica je nekoliko pjesničkih zbirki i knjige priča “Nasmijati psa” koja je, osim u Hrvatskoj, objavljena u Njemačkoj, Srbiji, a u uskoro i u Mađarskoj. Dobitnica je nagrade Prozac za rukopis “Nasmijati psa” (2005.), Ranko Marinković za kratku prozu (2007.), te nagrade Kiklop za pjesničku zbirku “Kućna pravila” (2008.).
Kaže kako ne voli pričati o svojoj književnoj povijesti, jer je već sa četrnaest godina objavila svoju prvu zbirku pjesama.
– To su bili više kao moji dnevnički zapisi. Zibirka je objavljena, a ja sam dobila i neku nagradu za nju. Kao mlada sam počela pisati pjesme i često su ljudi moje roditelje znali upitati “Što je maloj, pa jel’ bolesna kad piše poeziju?” prisječajući se zanimljiv detalja svoje mladosti kroz smijeh je priznala Olja.
Osim poezije, piše i prozu, književne recenzije, novinske kolumne. Kaže kako ne shvaća kako je ljubav postala tako tema trivijalnih žanrova kao što su sapunice i time najavljuje novi ljubavni roman:
– Kao da je ovo vrijeme koje se boji pokazati osjećaje! Dobila sam stipendiju, idem u Istanbul po novu priču za svoj roman!
Svoje studentske dane provedene u Zadru, najdraže pisce te način kako piše svoje pjesme, prozu, romane ispričala svim prisutnima.
Smijehom i zanimljivim pričama Olje Savičević Ivančević, završila je tako još jedna književna večer s poznatim književnicima manifestacije “Zadar čita”.

 

Nekategorizirano

U PAKLENICI POTPISAN UGOVOR: Osigurano više od 266 milijuna kuna za razminiranje šumskog zemljišta

Objavljeno

-

By


U Nacionalnom parku Paklenica potpisan je 266 milijuna kuna vrijedan ugovor kojim bi se trebalo dovršiti razminiranje najvećeg preostalog dijela šumskog zemljišta Zadarske županije.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit“ vrijedan 266.455.974,71 kuna potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš.
Cilj ovoga projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta koje je minski sumnjivo područje, na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Ukupno će biti razminirano 1.676,34 hektara šuma, šumskog te ostalog nešumskog zemljišta. Uz to, 31,08 hektara zapuštenih protupožarnih presjeka s elementima šumske ceste bit će rekonstruirano. Na taj način osigurat će se siguran javni pristup ovom području za kojeg se sumnja da su na njemu prisutni eksplozivni ostaci rata.
„Trenutno je u Republici Hrvatskoj minski sumnjivo 355 četvornih kilometara površine. Zastrašujuća je to brojka ako znamo da se na tom području nalazi više od 30 tisuća mina te velik broj neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cilj ove Vlade je očistiti Hrvatsku od mina. Stoga me doista veseli potpisivanje Ugovora koji se značajnim dijelom sufinancira europskim sredstvima“, rekao je ministar Ćorić.
Završetak projekta Fearless Velebit predviđen je sredinom 2023. godine do kada će se omogućiti obnova i očuvanje ugroženih i zaštićenih rijetkih livadnih vrsta i staništa. Za realizaciju ovoga projekta iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano je 218.708.288,14 kuna odnosno 85 % prihvatljivih troškova, dok preostali dio čine nacionalna sredstva.
U NP Paklenica potpisan je i Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije i građenja vodnih građevina na području podvelebitskog pravca za 2019. godinu. Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda Zadar, Tomislav Matek.
Podvelebitski pravac je planirani podsustav regionalnog vodoopskrbnog sustava koji se proteže kroz primorje podno Velebita u kojem su smještene Općina Starigrad i Općina Karlobag.
Zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora iskazao je župan Zadarske županije Božidar Longin naglasivši kako se potpisivanjem ovih ugovora još jednom pokazalo kako je kvalitetna suradnja na svim razinama u našoj Domovini jedini pravi način za stvaranje sve boljih životnih uvjeta za naše građane, a samim time i za razvoj zemlje u cjelini.
„Iznimno sam zadovoljan jer se potpisivanjem ugovora s jedne strane stvaraju uvjeti za dovršetak procesa razminiranja, a s druge strane za potpuno rješavanje vodoopskrbe ovog dijela naše županije. Stoga, zahvaljujem ministru i njegovim suradnicima što su prepoznali potrebu rješavanja navedenih problema, kao i hrvatskoj Vladi koja aktivnim pristupom i konkretnim mjerama pokazuje brigu za Zadarsku županiju“, poručio je Longin.
 
 

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

(FOTO) PORUKA S TRIBINE "BOKSOM PROTIV NASILJA": "Snaga leži u pravom stavu, a ne u sili"

Objavljeno

-

By


U prepunoj velikoj vijećnici Grada Zadra održana je jučer u 18 sati tribina na temu problematike nedopuštenog ponašanja mladih naziva „BOKSOM PROTIV NASILJA“ u organizaciji Savjeta mladih grada Zadra i Boksačkog kluba “Ares”.
Mladi, njihovi roditelji te ostali prisutni dobili su važne i korisne informacije od strane djelatnika PU Zadarske Ivane Marić i Gabrijela Jerkovića, Općinskog državnog odvjetništva Marine Miočić Vatavuk, boksačkih trenera BK Ares Nike Marketina i Vedrana Bajla te predstavnika roditelja Josipa Baričevića o mjerama prevencije nedopuštenog ponašanja mladih, načinu odgojnih mjera mladih, utjecaju boksačkog trenera na odgoj mladih te kako upravo boks može utjecati na sprječavanje nasilnog ponašanja djece i mladih.
Na kraju tribine svi prisutni podigli su natpis „STOP NASILJU“ i time poslali snažnu poruku s nadom da će naši mladi uvidjeti kako snaga leži u pravom stavu, a ne u sili.

no images were found

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

KNEŽEVA Predavanje Valentine Dačnik i nastup KUD-a Gradina

Objavljeno

-

By


Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva danas, 23. svibnja 2019. u 18 sati, u Edukativnu dvoranu Kneževe palače, na predavanje Valentine Dačnik, prof., stručne suradnice za plesnu kulturu Hrvatskog sabora kulture.
Predavačica će govoriti o značaju smotri folklora u procesima održivog razvoja i prezentacije nematerijalne kulturne baštine.
Predavanje je dio ovogodišnjeg programa Etno dana Zadarske županije, a svojom vokalnom izvedbom nadopunit će ga članice i članovi KUD-a Gradina iz Polače.
 
 

 
Nastavi čitati

U trendu