Connect with us

Hrvatska

Nastavljeno suđenje carinicima

Objavljeno

-

Tomislav Šarić (foto: Z NET/ Žeminea Čotrić)
Danas je svjedočenjem troje svjedoka na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje desetorici optuženika: sedmorici zaposlenika Carinarnice Zadar, špediterki Aleksandri Grgić iz tvrtke “Intereuropa” te vlasniku i komercijalistu TO Sentum Zadar, Tomislavu Šariću i Alesandru Lodiju. Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva carinike i špediterku se tereti za pogodovanje tvrtki Sentum prilikom carinjenja 743 tone uvezenog šećera, čime su na kraju zajedno državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna.
Stavljajući ovjeru i svoj potpis svi carinici su prema navodima optužnice svjesno propustili naplatiti carinu prema realnoj tarifi te tako pomogli Šariću da ostvari protupravnu imovinsku korist.
Odmah na početku suđenja branitelj optiženika podnio je zahtjev za izuzećem vještaćenja Tihomira Žegreca zbog postojane sumnje u povjerenje i nepristranost vještaka. Predložio je da svi zapisi tog vještačenja izdvoje iz sudskog spisa i u odnosu na izuzeće tražio je odgodu raspreve kako bi se suoptuženicima omogućla primrema obrane. S time su se složili svi branitelji optuženika u postupku.
– Ne može vještačiti osoba koja je zaposlena u istoj ustanovi, pravnoj ili kod fizičke osobe, kao i optuženik, istaknuo je branitelj devetooptuženog, Šime Pavlović.
Izuzeću vještačenja u cijelosti se potivio zastupnik optužbe, tvrdeći da koji bi drugi ekspert mogao kvalitetno obaviti vještačenje ako ne ekspert iz carinske prakse.
-U slučajevima DNA ili toksikoloških vještačenja uvijek vještače stručnjaci MUP-a RH pa su uvijek bili neosnovani pigovori da su ta vještačenja bila pristrana jer je i kaznu i prijavu podnijela policija dao dio MUP-a RH, istaknuo je tužitelj.
Na današnjoj sudskoj raspravi svoje svjedočenje iznijeli su Gordana Vlakić, Gordana Gavran i Marko Prelas. Svi svjedoci su radili na poslovima špedicije u “Intereuropi”.
Gordana Vlakić je u to vrijeme radila kao voditeljica komercijalista i ona je sklopila ugovor o poslovnoj suradnji između Intereurope i TO Sentum, koji je potpisao Tomislavom Šarić. Prije toga preliminarne razgovore glede sklapanja ugovora vodio je Alesandro Lodi i Aleksandra Grgić. Alesandra Lodija je poznavala od prije jer je radio za tvrtku Radion. Aleksandra joj nije nikada govorila što se dogovorila s Alesandrom Lodijem, kao ni o poslovima uvoza šećera.
Na pitanje je li tko od špeditra odlazio na Carinu prilikom carinjenja robe, Gordana je odgovorila da se u trenutku carinjenja robe na kamionu od strane carinika pregledača nazočan i dipsonent špediter, a tada je disonent bio Mladen Grubišić, suprug Jasne Grubišić. Istaknula je da ne bi bilo moguće da kamion šećera ne dođe na Carinu.
Gordana Vlakić iako voditeljica nije nadzirala rad špeditera u Intereuropi, nije zabadala nos u poslove samostalnh referenata i davala je savjete ukoliko bi je nešto pitali. Aleksandra Grgić došavši na mjesto referenta preuzela je i određni broj poslova za Radion. S Alesandrom Lodijem je nastavila suradnju i nakon što je on prešao u TO Sentum, te Aleksandra Grgić nije sklapala ugovr o poslovnoj suradnji već  je Lodija informirala o uvjetima rada.
Na pitanje može li se roba carinti bez tovarnog lista Gordana Vlakić nije znala, ali je pretpostavila da može. Bilo je sporno polje 44 u JCD (jedinstvena carinska deklaracija) gdje se nisu priloženi CMR (tovarni list) i certifikat o kvaliteti robe.
– Nije mi poznato to je li neprilaganje tovarnog lista i certifikata bilo samo u inkriminiranom ili u drugim slučajevima kod drugih referenata,. Ne znam je li bilo slučajeva da se carinska roba istovaruje van carinskog područja, ako je i bilo onda bi carinik trebao izaći na to mjesto putem naloga. Nije mi poznato je je Intereuropa tražila rješenje da se cariniku pregledaču omogući da izvrši pregled robe van carinskog područja, dala je iskaz Vlakić.
Bilo je primjedbi na iskaz svjedokinje pa je braniteljica trećeoptužene navela da je svjedokinja cijeli svoj radni vijek provela na poslovima špedicije a da je njeno iskazivanje uglavnom bilo ne zna, ne sijeća se i da to nije bio njen posao, pa se može tumačiti da svjedokinja nije točno iskazivala.
– Posao joj je bio vođenje posla, koooridnacija i nadzor rada u referadi, praćenje propisa i promjena. Svjedokinja svjesno prešućuje organizaciju rada i na taj način štiti njekog drugog ili sebe, rekla je braniteljica trećeoptužene.
Na to je svjedokinja odgovorila da ako je željela nekoga zaštititi  da je to onda zaštita Aleksandre Grgić.
Svjedokinja Gordana Gavran iskazala je da glede uzova šećera nije potpisivala niti jednu uvoznu deklaraciju, premda se na jedinstvenoj carinskoj deklaraciji pod njezinim prezimenom i imenom nalazi potpis Aleksandre Grdić.
– Razlog zbog čega se na navedenim JCD nalazi moje ime je u tome što su te deklaracije isprintane na mojem pisaču a ne na pisaču Aleksandre Grgić. Svaki referent ima svoj pisač i isprintani dokunenti izlaze s imenom tog referenta.. Aleksandra je tada koristila moj pisač jer je njezin bio okupiran i zato su na dokumentu moje ime i prezime. Da, prilikom carinjenja robe Carini špedicija dostavlja orginal fakture i Carini se dostavlja CMR i certifikat. Inače sada ne pričam s Aleksandrom Grgić jer sam pozvana na ovu raspravu, izjavila je Gavran.
– Nikada ranije nisam čuo da bi Intereuropa radila na poslovima uvoza šećera. Ja sam čuo da su Alesandro Lodi i Aleksandra Grgić dogovarali tarifu za uvoz šećera, ali ne znam je li šefica Gordana Vlakić to čula. Sjećam se da je Alesandro Lodi prstom pokazivao na tarifni broj industrijskog šećera na kompjuteru Aleksandre Grgić. U slučajevima manjkavosti dokumentacije carinici bi vratili set papira i tražili da se dokumentacija dopuni. Da sam tada na orginalnom računu za uvoz šećera vidio korektivni lak reagirao bi, ali ga nisam vidio, izjavio je svjedok Marko Prelas.
Glavna rasprava se odgađa  za 16., 17., 21., 22., 23. i 24. veljače 2011. godine s početkom u 9:30 zbog izuzeća vještačenja Tihomira Žegreca.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu