Connect with us

Hrvatska

U četvrtak presuda Šopiću

Objavljeno

-


Na Županijskom sudu u Zadru danas je nastavljen ponovljeni sudski postupak koji se vodi protiv Elvisa Šopića koji je ubio taksista Igora Ćustića. Po izmijenjenoj optužnici Šopića se tereti da je Ćustića usmrtio na krajnje podmukao način iz koristoljublja i radi počinjenja i prikrivanja drugog kaznenog djela te da je time počinio kazneno djelo protiv života i tijela teškim ubojstvom. Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu Županijskog suda u Zadru kojom je 23-godišnji Šopić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 30 godina zbog kaznenog djela teškog ubojstva na osobito podmukao način i sudski postupak je ponovljen.
Na današnjem suđenju održane su završne riječi. Državni odvjetnik je rekao kako oputuženi Šopić u svojoj obrani laže o okolnostima kako i zašto je ušao u taxi, da je skrivao identitet, da je sjeo na zadnje sjedalo u autu s namjerom, da je lažirao poziv na mobitelu da bi mobitel držao na licu i da je skrivao pušku. Naglasio je kako se Šopić vratio na mjesto ubojstva da zapali dokaze.
Budući da je bilo upitno odakle Šopiću 400 kn s kojima je došao u zatvor, optužba je naglasila kako su svi policajci koji su sudjelovali u obradi Šopića, rekli kako novca nije bilo prilikom obrade te da je Šopić očito naknadno dobio novce. Optužnica je također istaknula kako Šopić s namjerom daje naglasak na ovih 400 kn ne bi li prikrio pravi motiv ubojstva.
Nesporno je da je nakon usmrćenja bio u kontaktu sa žrtvom i to radi pretraživanja usmrćenog. Isključeno je da je Ćustić provocirao Šopića bilo na nacionalnoj osnovi ili kakvoj drugoj jer Ćustić nije bio žrtva rata niti je bio odgajan na takav način. Optužnica je istaknula kako Šopić laže da ga je Ćustić provocirao. Također je naglašeno kako se Šopić vraćao na mjesto događaja ne bi li prikrio dokaze koji bi ga mogli teretiti za to što je učinio te da je obrana optuženog u cijelosti neistinita.
Slijedom dokaza potvrđeno je da je Šopić Ćustića usmrtio na krajnje podmukao način, a to potvrđuje i Šopićevo bezobzirno ponašanje te bespomoćnost žrtve prilikom čina ubojstva. Državni odvjetnik rekao je kako treba uzeti u obzir obiteljske prilike optuženog, odrastanje u neprimjerenim uvjetima te da je to znatno doprinijelo počinjenju kaznenog djela.
Opunemoćenik oštećenih, odnosno obitelji Ćustić, Franko Kotlar rekao je kako se u potpunosti slaže s izmijenjenom optužnicom.
– Ono što je bilo bitno da se razsjasni u ovom ponovljenom postupku bilo je utvrđivanje motiva, što je optužba i razjasnila. Bez obzira na nedostatke, poput nekvalitetne istrage, sud je i nakon proteknutog vremena uspio rekonstruirati većinu dvojbi koje su bile otvorene radi nebavljenja motivom u fazi istrage. Budući da je isključen patološki motiv, optužba je tražila motiv analizom Šopićeve obrane. Putem dokaza, tragova, analizom vještaka i svjedoka, nema nikakve dvojbe da je obrana Šopića nevjerodostojna i svjesno je i namjerno usmjerena kao izbjegavanje otkrivanja pravog motiva ubojstva, rekao je Kotlar u svojoj uvodnoj riječi.
– Šopić ide u kriminalnu akciju naoružan puškom, ne govori istinu o razlozima nošenja puške, ukrcava se u taxi obmanjujući prisutne o smjeru kretanja te o drugoj osobi koju trebaju pokupiti, iscenira telefonski razgovor, sjeda na zadnje sjedalo u autu i laže o pokazivanju novca za plaćanje vožnje, zna da se kući ne može vratiti nikako nego taxijem, nadodao je Kotlar i rekao kako je vještačenjem razjašnjeno kako je došlo do samog usmrćivanja.Nije bilo nagurivanja i okretanja prema zadnjem sjedalu niti neopreznog ophođenja puškom, ali je bilo namjernog pucanja u smjeru glave iz neposredne blizine u trenutku kada je Šopić bio na mjestu suvozača, a Ćustić s rukama na volanu, nogama na komandama te s otvorenim prednjim lijevim vratima licem okrenutim prema osobi koja puca. Ovo sve govori da se radilo o hladnokrvnoj likvidaciji osobe koja mu nije predstavljala opasnost, već i sama otvorena vrata govore o tome da je Ćustić pokušao pobjeći smrti, opisao je Kotlar.
– Šopić je bio dovoljno udaljen od žrtve da se ne poprska krvlju, ali ipak su tragovi krvi nađeni na njemu, a to ukazuje da ga je nakon usmrćivanja i pretraživao, a ne provjeravao da li je živ jer nitko racionalan nakon pucanja u glavu ne bi provjeravao da li je žrtva živa. Ponašanje optuženog nakon djela je hladnokrvno, racionalno i smišljeno. Najprije se odmiče s mjesta događaja, pa se vraća i poduzima znatan napor da zapali žrtvu radi uništavanja tragova. Dvojba oko 400 kn koju spominje obrana je razjašnjena rekonstrukcijom radnji koju su obavljali policajci, odnosno Šopić novce nije imao sa sobom. Treba uzeti u obzir da je optuženi višestruko premašio okolnosti koje označavaju teško ubojstvo. On je osoba koja je podmukla i hladnokrvna te ne cijeni ljudski život bez obzira na mladost i hendikep psihičke ličnosti, rekao je Kotlar te istaknuo kako nitko ne može vratiti Igora obitelji Ćustić, ali da sud i država mogu spriječiti da ne dođe do ponavljanja ovako stravičnih događaja.
Nakon državnog odvjetnika i Kotlara, završnu riječ iznio je i odvjetnik optuženog, Smiljan Bakočević. On je rekao kako su tijekom dugotrajnog procesa iznešeni brojni dokazi i ispitani brojni svjedoci, a optužba je osobito posvetila vrijeme provjeri pa i potpuno beznačajnih činjenica koje je Šopić iznio. Zaključio je kako je sve to rađeno s ciljem da se obrana dovede u pitanje i da se zamagli uvjerljivost i istinitost obrane. Također je naglasio kako optužnica ne može izdržati niti površinsku analizu.
– Moram reći da su u istragu bile ukjlučene sve stručne osobe s kojima se raspolaže i koje su se mogle angažirati te da su se uložili izvanredni napori da bi se utvrdio motiv ubojstva. U optužnici je vidljivo od samog trena kada je napisana da motiva nema. Nasuprot svemu ovome stoji samo optuženik koji tijekom cijelog postupka iznosi istu obranu. U analizi optužnice utvrdio sam šest ključnih teza na kojima se optužba tereti, rekao je Šopićev odvjetnik te krenuo s iznošenjem tih teza.
– Prva teza je ta da je optuženik prišao oštećeniku tražeći taxi usluge. Ta teza nije osobito značajna, ali se njome želi ukazati da se već u startu optužnica vodi na netočno interpretiranje događanja. Šopić jest tražio taxi usluge, ali ne Ćustića već njegovog kolege Pavića i s njim je obavio prvi razgovor. Optuženik ističe da je na kolodvoru vidio i policajce te se postavlja pitanje zašto bi odabrao kolodvor kao mjesto za zlodjelo ako je tu i policija. Pogrešno se intrpretira i to da je Šopić pokazao Ćustiću 400 kn, a ne njegovom kolegi, jer da mu nije pokazao novce da li bi uopće došlo do realizacije vožnje. Pavić je također potvrdio da je Ćustić rekao Šopiću da sjedne na zadnje sjedalo te da je vidio da optuženi razgovara na mobitel, počeo je Šopićev odvjetnik i nastavio, sa slijedećom tezom a to je da je Šopić obamnjivao da će se ukrcati još jedna osoba, no istaknuo je nema potrebe ponavljati da je svjedok Pavić to sve čuo. Zatim, optužnica kaže kako je Šopić tijekom puta prešao na mjesto suvozača iako to nikako nije dokazano. Čak su i svjedok Ivan Vučković i njegov kolega s pumpe rekli kako se nigdje na snimci nadzorne kamere ne vidi da je Šopić prešao na mjesto suvozača. Slijedeća teza optužnice je ta da je Šopić ispalio hitac iz pozicije prednjeg desnog sjedišta. Obranu optuženog, odnosno da je za vrijeme pucanja bio na zadnjem sjedalu, potvrdio je prvotni nalaz vještaka. No taj je nalaz kasnije izmijenjen zbog svjedočenja drugog vještaka. Optužba dalje kaže da je Šopić pretraživao tijelo žrtve radi prisvajanja novca te da je tako okrvavo odjeću, obuću i rukavice. Nakon što se dogodio pucanj, optuženi je otišao. Puška mu je ispala te se vratio uzeti je, a prednja lijeva vrata su se otvorila i tada je došlo do ispadanja tijela i kontakta Šopića sa žrtvom i krvlju žrtve, iznio je odvjetnik u završnoj riječi. Poslijednje što je Šopićev odvjetnik pokušao pobiti je to da je Šopić pokušao požarom prikriti dokaze. Naime, kako je odvjetnik iznio, na tijelu žrtve nisu nađeni nikakvi tragovi tekućine ili nekog drugog materijala koji pogoduju izazivanju požara.
Budući da nije utvrđen motiv, odvjetnik je rekao kako se radilo o tzv. situacijskom deliktu. Šopić i Ćustić nisu se znali, nisu se kretali na istim mjestima i nisu nikada bili u kontaktu te je Šopić najprije pristupio Paviću pitajući ga za taxi usluge pa je odvjetnik konstatirao da li bi to Šopić učinio da se radilo o prijetvornom ponašanju. Bakočević je rekao kako se treba uzeti u obzir i smanjena ubrojivost njegovog klijenta koju je potvrdio i vještak psihijatar te sve ostale događaje koji su oblikovali Šopićevu ličnost. Također bi trebalo biti blaže kažnjavanje jer je Šopić tada bio u statusu mlađeg punoljetnika.
Na kraju svega Šopić je rekao kako prihvaća iznijetu obranu te je izrazio sućut obitelji Igora Ćustića što je u sudnici izazvalo burnu reakciju cijele obitelji koja je vidno bila uzrujana.
Presuda će bit u četvrtak 9. prosinca u 13 sati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Nezapamćen pomor dagnji! Krivac su visoke temperature mora?

Objavljeno

-

By

U Malostonskom zaljevu događa se nezapamćeni pomor dagnji, a prema prvim procjenama u uvali Brijesta, poznatoj po najmasovnijoj školjkarskoj proizvodnji u tom kraju, šteta iznosi gotovo 80 posto, objavio je HRT.

Veliki pomor dagnji uzgajivači pripisuju visokim temperaturama mora. Braća Lazić obiteljskim uzgojem dagnji bave se na površini od desetak hektara, a uginulo im ih je gotovo devedeset posto dagnji, navodi HRT.

Školjkar Zdravko Lazić, koji uzgaja dagnje u uvali Brijesta, ne pamti takav pomor.

“Mi imamo 25 godina obrt, cijeli život se bavimo ovim, kao i generacije prije nas. Nikada nisam ni čuo za ovakvo nešto”, naglasio je Lazić.

Uzgajivači pretpostavljaju da je uzrok pomora školjaka izrazita toplina mora, na ovome dijelu nezapamćena, gotovo 30 stupnjeva.

Za razliku od dagnji, kamenice se još uvijek drže.

Uzgajivači u zaljevu Bistrina i susjednim uvalama tvrde da kod njih zasad nema uginuća, no svakodnevno pomno prate stanje.

Ana Bratoš Cetinić, s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, ističe kako sve treba analizirati veterinarski inspektor i objašnjava utjecaj vrulja na području Bistrine, što je za razliku od Brijeste, na školjke moglo utjecati povoljno.

“Smatra se da je to otprilike 11 stupnjeva Celzijusa. Kada dođe određena količina slatke vode s tom temperaturom, jasno da onda i hladi to područje, pogotovo u dubljim slojevima, pa je onda i ugroženost od povišenih temperatura manja, ali to su sad sve špekulacije”, navela je za HRT Bratoš Cetinić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz MUP-a otkrili koliko vozača ima negativne bodove i gdje ih je najviše

Objavljeno

-

By

U prvih šest mjeseci ove godine vozačima u Hrvatskoj izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova, u najvećem broju slučajeva zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Nedavno smo pisali o tome kako vozači jednostavno mogu provjeriti imaju li na svome kontu negativnih bodova za počinjenje težih prometnih prekršaja.

Vozaču je dovoljno da OVDJE, na stranicama MUP-a, unese serijski broj svoje vozačke dozvole, a potom i generiranu lozinku te dozna dokad mu je dozvola važeća, ima li i koliko negativnih prekršajnih bodova te izrečenih zaštitnih ili sigurnosnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Ove godine 372.000 prekršaja

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozačima sa skupljenih 12 negativnih bodova, a mladim vozačima (do 24 godine starosti) s 9 negativnih bodova, ukida se i oduzima vozačka dozvola. Negativni prekršajni bodovi brišu se iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju koje su upisani.

Na naš upit, iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) rekli su nam da je u 2023. godini utvrđeno 760.373 prometnih prekršaja, uključujući i prekršaje u prometnim nesrećama, dok ih je u prvom polugodištu ove godine utvrđeno 371.958. Najviše je utvrđenih prekršaja bilo zbog vožnje brzinom većom od dopuštene, nekorištenja sigurnosnog pojasa, alkoholiziranosti vozača, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje te upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilom.

Negativne bodove ima 96.000 vozača

Za prekršaje počinjene tijekom prošle godine izrečeno je 96.178 negativnih prekršajnih bodova, a u prvih šest mjeseci ove godine izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova. U najvećem broju slučajeva, negativni bodovi izrečeni su za vožnju pod utjecajem alkohola.

MUP nam je dostavio i tablicu s trenutnim stanjem negativnih prekršajnih bodova, razvrstanih prema broju bodova i prema policijskim upravama gdje su izrečene.

U Hrvatskoj je više od 2,3 milijuna vozača, a njih 96.052 ili oko 4 posto ima negativne bodove. Pribrojimo li im vozače s hrvatskim državljanstvom kojima je prebivalište izvan Republike Hrvatske, 96.412 vozača ima negativne bodove.

MUP RH

U Zagrebu 22.365 vozača s kaznenim bodovima

Najviše je vozača s tri negativna boda na kontu – njih čak 57.268, a potom onih sa šest negativnih bodova – njih 13.322. Više od 9 negativnih bodova skupilo je 4.048 vozača.

Najviše negativnih bodova izrečeno je, naravno, na područjima policijskih uprava gdje je i najveći broj stanovnika. Prednjači Grad Zagreb s 22.365 vozača s negativnim bodovima, slijede Splitsko-dalmatinska županija (13.410), Osječko-baranjska (6.710), Primorsko-goranska (4.682) te Istarska (4.617). Najmanje je vozača s negativnim bodovima na području Ličko-senjske (924) te Požeško-slavonske županije (2.217).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Drama na nebu iznad Hrvatske, avion nije odgovarao kontroli leta, dignuti MIG-ovi

Objavljeno

-

By

Na nebu iznad Hrvatske odvijala se prava drama kada je maleni zrakoplov ušao u naš zračni prostor, ali nije odgovarao na pozive kontrole leta. Obaviješten je i MORH te su dignuti nadzvučni lovci presretači MiG-21.

Zrakoplov Piper PA-24 u nedjelju je oko 10:50 ušao u hrvatski zračni prostor, ali nije uspostavio komunikaciju s oblasnom kontrolom leta niti nakon desetak ponovljenih upita, piše Dnevnik.hr.

U presretanje jednomotornog zrakoplova poslan je dežurni dvojac 191. eskadrile lovačkih zrakoplova 91. krila HRZ-a, koji je presreo Piper te u okolici Slunja završio s akcijom, objavio je AvioRadar.

Nije uspostavljena radioveza

Taj incident potvrdila je i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

“Dana 21. 7. 2024. zrakoplov registarske oznake UR-OTF ušao je u zračni prostor RH u 10:51 UTC na visini od 7000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom zrakoplova nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmjerna radioveza. U ovom trenutku nemamo provjerenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim zrakoplovima. Zrakoplov je napustio zračni prostor RH u 12:11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama te je obaviješten MORH, koji nadzire hrvatski zračni prostor u ovom kontekstu.”

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže AvioRadar, radiostanica spornog zrakoplova bila je namještena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju sa zrakoplovom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu