Connect with us

Hrvatska

Održana komemoracija Juliju Derossiju

Objavljeno

-


U Gradskoj loži danas je održana svečana komemoracija Juliju Derossiju, profesoru, piscu i političaru. Komemoraciju su organizirali Družba Braće Hrvatskog Zmaja- Zmajski stol u Zadru, Gradska knjižnica Zadar, Narodni muzej, Matica Hrvatska- Ogranak u Zadru i Društvo hrvatskih književnika – Podružnica Zadar.

Uz suprugu Zlatu Derossi i brojne članove obitelji, komemoraciji su prisustvovali gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, ministar Božidar Kalmeta, župan Stipe Zrilić i drugi zadarski političari. O Derossiju su govorili profesor Stijepo Obad, ravnatelj Gradske knjižnice Ivan Pehar, dr. Zlatko Begonja, Božidar Šimunić i Tomislav Marijan Bilosnić.
Profesor Julije Derossi, rođen u Trogiru 9. srpnja 1928. godine, umro je u 82. godini života. Ovaj poznati hrvatski književnik i pedagog pisao je pod mnogim pseudonimina, kao Jozo Krvavica, Josip Ramić i Jull. Završio je Višu pedagošku školu i Filozofski fakultet u Zagrebu. Sredinom pedesetih poslan je za predavača u Gospić, na pedagošku školu i tamo proveo 22 godine. Iz političkih razloga zabranjen mu je rad u Gospiću pa se doseljava u Zadar gdje radi kao bibliotekar do umirovljenja. Bitno je također napomenuti da je profesor Derossi bio zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog državnog sabora od 1993. godine.
Uređivao je list zadarskog ogranka Matice hrvatske Zadarsku reviju i Zadarsku smotru. A prošle godine dobio je i Nagradu za životno djelo.
Najpoznatija djela su mu Lička janjetina ostaje, 1967., Čekulde nema – gospićka ljudikanja“, priče 2006., Ličko prelo iliti Ikača – šav, Veseli vrtuljak.
Zastupnik je u Županijskom domu Hrvatskog državnog sabora od 1993.
O Juliju Derossiju svi govornici su imali samo riječi hvale, a posebno se naglašavalo kako je bio izniman domoljub.
Stijepo Obad u ime Družbe Braće Hrvatskog Zmaja i Zmajskog stola u Zadru, kazao je:
– Bio je 20 godina profesor Zmajskog stola, intelektualac u punom smislu. Posebno cijenimo njegov doprinos ugledu Zmajskog stola. Izgubili smo uglednog čovjeka, visokog morala, koji nije težio vlasti i osobnom probitku već je služio narodu i domovini.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu