ZADAR / ŽUPANIJA
26. MEĐUNARODNI DANI MASLINE U ZADRU I NA UGLJANU / KREŠENDO NA VITRENJAKU: Dalma Oleum i Drago Malić šampioni Dana Masline
Najbolja ulja prerađena u Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka. Tko su dobitnici posebnih priznanja?
Na zadarskom Vitrenjaku ispred JK Uskok sinoć su, uz prigodan program, proglašena najbolja maslinova ulja od ukupno njih 137, koliko ih je iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gote te Španjolske pristiglo na ovogodišnje 26. međunarodne Dane maslina.
Najbolja otvorena ulja i pakovine
U kategoriji otvorenih ulja šampion je OPG Drago Malić iz Sukošana. Njegov blend od Oblice (90 posto) i Pendolina (10 posto) ocjenjen je sa 99,80 od mogućih 100 bodova. U ovoj kategoriji među pet najboljih plasirali su se Dalma Oleum, Pakoštane, 99,75 bodova, Peter Pucer, Grožnjan, 99,75, OPG Čelini, Pakoštane, 99,70, Davor Buterin, Novigrad, 99, 65 i Karmela Gulan, Galovac, 99,60 bodova.
Spomenimo još da su od ukupno 84 ulja u ovoj kategoriji njih 60 osvojila zlata, 13 srebra i 4 bronce. Bez medalje ostalo je 6 ulja.
U kategoriji pakovina tj. ulja na tržištu šampion je Dalma Oleum, u vlasništvu obitelji Vinka Lalina iz Pakoštana . Njihovo višesortno ulje od čiste Oblice, osvojilo je 99,90 bodova. – Isto kao i lani, kaže Lalin i podsjeća da su i prošle godine na Danima masline bili šampioni.
U kategoriji pakovina među TOP-5 plasirala su se ulja OPG Lupić, Bale, 99,80 bodova, Lisjak d.o.o. Koper (SLO), 99,60, OPG Lupić, Bale, 99,55, OPG Čelini, Pakoštane, 99,45, i OPG Ante Vulin, Pakoštane, 99,45 bodova.
Pakovine su iz godine u godinu sve kvalitetnije, potvrđuje Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela certificiranih senzoričara zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. Potkrijepljuje to i rezultatima. Od 53 pakovine njih 45 osvojilo je zlato, 3 srebro, 3 broncu, a samo dva ulja ostala su bez nagrade.
Dodajmo još da su oba šampionska ulja prerađena u Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka.
Nakon proglašenja šampiona i dodjele nagrada sudionici Dana masline nastavili su druženje na prigodnim domjenku uz srdele, inćune, domaća vina i pjesmu Vokalne supine Kantalice.
Priznanja za postignuća u maslinarstvu i uljarstvu
Krešendu na Vitrenjaku predhodilo je svečano otvaranje manifestacije uz prigodne riječi Benita Pucara i županijskog pročelnika Daniela Segarića koji je i otvorio ovogodišnje 26. po redu međunarodne Dane masline. U sklopu otvaranja dodijeljene su i posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva zaslužio je dr. sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Priznanje Uzorni maslinar dobio je Nikša Ivanac iz Ugljana , a Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina iz Pakoštana. Maslinarska nada Zadarske županije je Pellegrin Kurtin iz Kali koji prednjači u praktičnom maslinarstvu i studiju na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučililišta u Zadru. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva zaslužila je Željka Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.
Posthumno je dodijeljeno i prošlogodišnje priznanje Stanko Ožanić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću. Laureat 2023. i doajen hrvatskog voćarstva, lani nažalost nije mogao nazočiti dodjeli. U međuvremenu je preminuo, a priznanje je sada preuzeo njegov sin Dubravko Miljković.
Maslinarski kalendar i kako smanjiti stres kod maslina?
Nakon nagrada laureatima, uslijedio okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Uz voditelja mr. sc. Marijan Tomac, a o temi su govorili i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica, dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i Marko Dobrić, dipl. ing. agr.
Istom prigodom predstavljen je su Veliki maslinarski kalendar autora mr. sc. Marijana Tomca i Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. Radi se zapravo o plakatu
zapravo plakat dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe, zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.
Niz događanja u Poljani
Dani maslina nastavljaju se danas, u subotu, nizom zanimljivih događanja na otoku Ugljanu u mjestu Poljana. Domaćini, Turistička zajednica općine Preko u suradnji s Udrugom Pojonsko srce priređuju su svim sudionicima i gostima Dana masline druženje uz obilje hrane, pića i zabave za sve.
Održat će se i sajam Hrvatskog otočkog proizvoda. U maslinicima na programu je pokazna rezidba za uzgojni oblik polikonične vaze koju će uz aistenciju Marijana Tomca prezentirati dr. sc. Šime Marcelić. Neće izostati ni tradicionalno natjecanja u pripremi jela „žgvacet“ (mlada janjetina s bižima) i niz drugih zanimljivih događanja. Sve u prirodnom okruženju što je posebnost Dana masline po kojima se razlikuju od većine drugih maslinarskih manifestacija.
Dani masline/N.J.
U nastavku donosimo sve rezultate u kategorijama otvorenih ulja i pakovina
DANI MASLINE 2024 – OTVORENA ULJA
ŠAMPION: DRAGO MALIĆ, SUKOŠAN 99,80
PET NAJBOLJIH:
- Dalma Oleum, Pakoštane 99,75
- Peter Pucer, Grožnjan 99,75
- OPG Čelini, Pakoštane 99,70
- Davor Buterin, Novigrad 99,65
- Karmela Gulan, Galovac 99,60
Zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja:
Mladen Nekić, Paljuv 99,45; OPG Papaya, Buzet 99,45; Edi Cerovac, Buzet 99,35; Zdravko Mamić, Lišane Ostrovičke 99,30; Ilija Miletić, Čitluk (BiH) 99,30; Branko Kutija, Benkovac 99,30; Peter Pucer, Grožnjan 99,30; OPG Škopić, Ugljan 99,25; OPG Civitan, Buje 99,25; OPG Bratanović, Poličnik 99,20; Ljerka Lisica, Rijeka 99,15; Marko (Žare) Bilušić, Zadar 99,15; Maja Sinovčić, Zadar 99,15; OPG Pucer Diego, Grožnjan 99,15; OPG Gordana Strpić Oliva, Biograd na Moru 99,10; Davor Buterin, Novigrad 99,10; Ratko Erlić, Pula 99,05; Budislav Mađerić i unuk Petar, Pašman 99,05; OPG Ivan Birkić, Biograd 98,95; Olive oil Luca, Čitluk 98,95; Ante Ledenko, Zadar 98,95; OPG Civitan, Buje 98,90; OPG Stanko i Dinko Sikirić, Bibinje 98,85; OPG Jurica, Suhovare 98,80; Samel Ivanov, Zadar 98,75; Branko Kutija, Benkovac 98,75; OPG Podrug, Skradin 98,75; Igor Šimac, Pula 98,70; Marko Nakić, Zadar 98,70; Davor Budan, Viškovo 98,70; Edi Cerovac, Buzet 98,65; OPG Ivan Žilić, Zemunik Donji 98,60; Kapular-Dančić, Čitluk 98,60; OPG Stanko i Dinko Sikirić, Bibinje 98,55; Borislav Pedić, Zadar 98,55; Vlado Lučić, Omiš 98,45; Niko Buterin, Novigrad 98,45; Stipe Ligutić, Zadar 98,35; Igor Sikirić, Bibinje 98,20; Vlade Bilušić, Oklaj 98,20; OPG Grgo Anzulović, Zadar 98,15; OPG Tadin, Zadar 97,75; Miroslav Draković, Peroj 97,50; OPG Sava Maričić, Zemunik Gornji 97,50; Željko Karaman, Podstrana 97,50; Valdi Matković – Ulje Grimalda, Cerovlje 97,00; Mario Barešić, Drage 96,90; Slavko Ramljak, Čapljina 96,75; OPG Puzalo, Zadar 96,75; Dubravko Šonjić, Podstrana 96,75; Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije, Šibenik 96,25; OPG Ivan Serdarević, Raštane Gornje 96,25; Samel Ivanov, Zadar 96,25; Ante Lulić, Suhovare 96,25
Srebrna ekstra djevičanska maslinova ulja
OPG Josip Kulaš, Polača 93,75; OPG Vedrić, Posedarje 93,50; Krešimir Ivković, Škabrnja 92,50; OPG Vojvodić, Blato 92,50; Anđelka Radanović, Benkovac 92,25; Viktor Prtenjača – Olimpija, Polača 91,75; Martina Iveljić, Zadar 91,50; Mirjana Begonja, Vir 91,00; Obiteljski podrum Sušac, Ljubuški (BiH) 90,25; Nado Butić, Zadar 90,00; OPG Zara Ella, Pakoštane 88,50; Željko Budan-Bulić, Benkovac 87,75; Tomislav Ivković, Zadar 87,75
Brončana ekstra djevičanska maslinova ulja
Ivan Ivković, Škabrnja 84,25; Timbar d.o.o., Split 83,50; Dario Discordia, Zadar 81,75; Dušan Glad, Supetar 81,50;
Djevičanska maslinova ulja
Robert Klarić, Krilo 78,25; Zdravko Mamić, Lišane Ostrovičke 78,00; OPG Kurkut Neven, Murter 77,50; Dražen Kurte, Brač 77,50; OPG Roko Škara, Škabrnja 75,50; OPG Marić – Gordana Marić, Zadar 73,50; OPG Gršković Marija, Vrbnik 73,00
POREDAK – KATEGORIJA PAKOVINE
ŠAMPION: DALMA OLEUM, PAKOŠTANE 99,90
PET NAJBOLJIH:
- OPG Lupić, Bale 99,80
- Lisjak d.o.o., Koper (SLO) 99,60
- OPG Lupić, Bale 99,55
- OPG Čelini, Pakoštane 99,45
- OPG Ante Vulin, Pakoštane 99,45
Zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja:
OPG Lupić, Bale 99,40; Valter d.o.o., Bale 99,35; Irena Azimović – OPG Azinetti, Zagreb 99,30; OPG Deša, Zadar 99,25; Ratko Erlić, Pula 99,20; Ulja Komarija, Cerovlje 99,20; OPG Lupić, Bale 99,15; Alela (Markočić/Vesel), Izola (SLO) 99,15; OPG Ristić Valter, Vodnjan 99,10; OPG Lupić, Bale 99,10; OPG Sakač (Damaval), Buje 99,10; OPG Mate Dušević, Ljubač 99,05; OPG Ivan Atelj, Zadar 99,05; Oljkarstvo Olivia, Koper (SLO) 99,00; OPG Lupić, Bale 99,00; OPG Ante Vulin, Pakoštane 98,95; PZ Maslina i vino, Biograd na Moru 98,95; OPG Podrug, Skradin 98,85; OPG Mladen Dobrilović, Umag 98,85; OPG Mate Dušević, Ljubač 98,80; PZ Maslina i vino, Biograd na moru 98,80; OPG Zagorac Milenko, Polača 98,80; Dorijan Jakac, Buzet 98,75; Valter d.o.o., Bale 98,70; Egidio Martin Krajcar, Izola (SLO) 98,70; OPG Papaya, Buzet 98,70; OPG Josip Kulaš, Polača 98,45; OPG Maksimilian Ritossa, Vižinada 98,20; Patrik Kleva, Izola (SLO) 98,20; OPG Eliksir, Buzet 98,20; OPG Brčić Vilma, Vižinada 98,05; OPG Plastić, Nadin 98,00; OPG Štefanić Anđelo, Motovun 97,75; Uljara Dujela, Zadar 97,25; OPG Šoša, Zadar 97,25; OPG Maksimilian Ritossa, Vižinada 97,25; Davor Iskra, Rovinj 96,50; Davor Iskra, Rovinj 95,75; Vida Mediterranea int. GMBH, Španjolska 95,75
Srebrna ekstra djevičanska maslinova ulja:
Duraković Osman (ZOG), Bar 91,75; Veselin Vuličević, Bar 90,75; Orhan Babović, Bar 90,25
Brončana ekstra djevičanska maslinova ulja:
Ćazim Alković (1718 Alko Jusutov), Bar 84,75; OPG Plandovišće, Lun 83,25; Silvano Banko, Rovinj 82,75
Djevičanska maslinova ulja:
Etem Mujić, Bar 75,25; Osman Kallaba, Ulcinj 67,50
ZADAR / ŽUPANIJA
(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…
Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…
BAUHAUS:
od 9 do 14
KAUFLAND:
zatvoreno
HEY PARK
zatvoreno
TOMMY
Bože Peričića 5 – od 8 do 14
Skradinska 8 – od 7 do 13
Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20
KONZUM:
Frane Petrića 10 – od 7 do 13
Polačišće 2 – od 7 do 13
LIDL:
zatvoreno
INTERSPAR
zatvoreno
PLODINE
zatvoreno
SUPERNOVA:
zatvoreno
STUDENAC:
Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21
Put Vrela 2 – od 7 do 21
Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21
Šibenska ulica 9C – od 7 do 21
Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21
Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21
RIBOLA
Put Pudarice 11 – od 7 do 20
Vukovarska 6a – od 7 do 20
Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20
PEVEX
od 8 do 14
ZADAR / ŽUPANIJA
SPLITSKI MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA / Među devet nagrađivanih dalmatinskih ulja predstavljena i dva iz Zadarske županije
U vođenoj degustaciji kušavana ulja Ante Vulina iz Pakoštana i OPG-a Ante Urema iz Biograda na moru. Zašto su dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?
Kad se dalmatinska maslinova ulja pojave na nekoj od međunarodnih manifestacija, uz respekt, nerijetko izazovu i reakcije konkurencije : „Ajme, pokupit će sve glavne nagrade“.
Slično je bilo i na nedavno završenom najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku, gdje su dalmatinski maslinari zajedno sa istarskim, osvojili čak 62 zlatne medalje. Jednako kao i maslinarske velesile Španjolska i Amerika koje su se natjecale s puno više uzoraka. Po stopi uspješnosti daleko smo ispred svih. Sa samo 97 uzoraka osvojili ukupno 80 nagrada sa stopom uspješnosti od 82 posto, dok Italija, Španjolska i Amerika imaju 62 posto, Turska 56, Grčka i Portugal po 52, Tunis 36, Francuska 21 su posto . Sve ostale zemlje sjeverne hemisfere, daleko su ispod.
Zašto su dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh? – logično je pitanje. A to je ujedno naziv i tema Radionice u sklopu manifestacije Vinski podrum, koja se održava u Splitu. Radionica je održana jučer u popodnevnim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.
-Tajna je u tradiciji. Imamo i odličan sortiment s čak 40 autohtonih sorti. U posljednjih 30-ak godina dodajemo im i strane, sada već udomaćene sorte kao što su pendolino, coratina, leccino i slične. Našoj oblici, još uvijek najzastupljenijoj u našim maslinicima, kao dobar oprašivač pokazao se pendolino. Sada rađa redovitije. Imamo odličan teroar, znači tlo, klimat i zemlju, elemente koji ističu okus i miris rodnog kraja u kojemu je ulje proizvedeno, rekla je dr.sc. Mirella Žanetić voditeljica radionice.
Žanetić je još dodala: – Naš forte je i krš. Tu maslina sama iz sebe izbaci sve najbolje.
Dalmatinsko maslinarstvo ide uzlaznom putanjom posljednji 30-ak godina od kada mladi uzgajivači počinju uvažavati struku, istaknula je Žanetić. Ona je poznata stručnjakinja i istraživačica iz splitskog Instituta za jadranske kulture gdje radi u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je i stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.
Uremova pakovina i Vulinova Santa Justina
Uz vođenu degustaciju na radionici je predstavljeno devet nagrađivanih ulja iz cijele Dalmacije, a među njima i dva s područja Zadarske županije: OPG Ante Urem iz Biograda na moru i OPG Ante Vulin iz Pakoštana.
Urem posjeduje maslinike s 850 stabala maslina. Uz domaće oblicu, krvavicu, mašnjaču, levantinku, lastovku, istarsku bjelicu tu su i introducirane: coratina, pisholine, pendolino i leccino. Podsjetimo, ovaj sve uspješniji maslinar u uljar je na nedavno održanom Noćnjaku u Zadru osvojio titulu šampiona za svoje ulje od sljubljenih sorti u kategoriji pakovina.
Najviše pozornosti izazvala robna marka Antino vlasnika Ante Vulina i njegovo ulje Santa Justina koje je osvojilo zlatno odličje na najvećem svijetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.
-Godina jest bila zahtjevna. No, i uz vremenske nepogode uspjeli smo sačuvati plod. Berbu obavili 24. listopada, ulje iz masline isti dan „iscijedili“ u Uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Ostalo sve po redu, pretok nakon mjesec dana, čuvanje u inox posudama na tempereturi od 16-17 stupnjeva, zatim punjene i boce i tako redom, rekao je Vulin. Vulin s obitelji uzgaja oko 550 stabala maslina na rodu, a s novo posađenima ima ih ukupno 1000 na više lokacija uz Vransko jezero. Uspio je izbjeći i štetnike. „Maslinine muhe kod nas i nije bilo“, kaže.
Njegovo ulje Santa Justina od oblice i drobnice ocijenjeno je u New Yorku kao vrhunsko. Srednje intezivnog je okusa, dobro usklađeno, ugodne pikantnosti i gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u arganoleptičkoj analizi u New Yorku.
Odlike vrhunskog ulja: Kompleksno, rezistentno i harmonično
Slične ocijene su izrečene i tijekom vođene degustacije na radionici u Splitu. Ima sve odlike vrhunskog ulja. Kompleksno, rezistentno i harmonično, lakonski kratko zaključila je voditeljica Žanetić.
Na radionici je bilo govora i o nužnosti izrade maslinarskog katastra, obnovi zapuštanih maslinika na otocima, sadnji novih i brendiranju maslinovih ulja. Naravno i o tekućoj maslinarskoj sezoni za koju maslinari vjeruju da će biti bolja od lanjske.
Stvari se dobro razvijaju. Stanje u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je, kažu, donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu sezonu. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja u konobama , ali i na najvećim svjetskim natjecanjima, posebno u New Yorku i Tokiju, poručuju nagrađivani maslinari sa manifestacije Vinski podrum u Splitu koja završava danas u večernjim satima.
N.J./Dani Masline
ZADAR / ŽUPANIJA
PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu
Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.
U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.
IZGLEDI VREMENA:
Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.
-
ZADAR / ŽUPANIJA11 sati prije
(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…
-
magazin4 dana prije
FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom
-
magazin4 dana prije
VIDEO / Nova pjesma i spot zadarskog glazbenika. Glavna glumica u spotu – Ava Karabatić!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
RADOVI! / U ponedjeljak bez vode čak 10 ulica u Zadru! Evo popisa…