Connect with us

Hrvatska

ISTRAŽIVANJE / Turisti otkrili što ih najviše smeta u Hrvatskoj, ali i gdje se nalaze najbolji domaćini

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Istraživanje u kojem je sudjelovalo nešto manje od 20 tisuća turista pokazalo je da su najbolji domaćini u Istri, ali i što najviše smeta naše goste.

Studiju potpisuju kompanije GetByFerry.com i GetByBus.com.

Kada je riječ o općenitim iskustvima i razinom zadovoljstva putnika u Hrvatskoj, istraživanje je pokazalo da se čak 90% posjetitelja namjerava vratiti u Hrvatsku, a da bi njih 96% Lijepu našu preporučilo prijateljima, prenosi tportal.

Hrvatska je i dalje izuzetno popularna među solo putnicima. Konkretno, čak 30% posjetitelja navelo je da su u Hrvatsku putovali sami, što je gotovo isti rezultat kao prošle godine. No, kada govorimo s kime su putnici posjećivali Hrvatsku, slika se blago promijenila. Partneri i obitelj su i dalje vodeća pratnja naših putnika, a ove godine njihova zastupljenost je skočila na 52%.

S druge strane, nešto se smanjio broj posjetitelja koji su nas posjetili u društvu prijatelja. Ove godine ih je ukupno 16%, dok ih je prošle godine bilo 22%. Mlađi putnici češće će putovati s prijateljima, dok će oni nešto stariji odmor radije provesti s partnerom ili obitelji.

Gotovo trećina putnika odgovorila je kako su se odlučili za posjet Hrvatskoj zbog odmora i relaksacije, a slijedeći najzastupljeniji razlozi dolaska putnika su razgledavanje, zabava i kultura pa možemo zaključiti da preko 80% posjetitelja bira Hrvatsku u svrhu opuštajućeg ljetnog odmora. Ostali, manje zastupljeni razlozi zauzimaju oko 20%, a u to spadaju obiteljski, sportski, poslovni, zdravstveni i drugi razlozi posjete.

Kada je riječ o gradovima, turisti su u Zagrebu bili najzadovoljniji smještajem, dok se u pogledu omjera kvalitete i cijene smještaja na dnu nalazi Split. Ipak, Split je prema podacima sveukupno bio najpopularniji, a turisti su u njemu većinom ostajala od jednog do dva tjedna.

U Dubrovniku, posjetitelji su najbolje ocijenili atrakcije te aktivnosti i povezanost s drugim gradovima i otocima, dok su u Zadru ostali oduševljeni – izborom restorana.

Turisti su jasno dali do znanja i da Hvar, Novalja i Vodice ostaju najpopularnije party destinacije, a kada je riječ o plažama, tvrde da su najbolje one na otoku Krku, s Malinskom i Baškom pri samom vrhu. Slijede ih plaže otoka Raba i Lošinja te Brača i Korčule.

U kategoriji restorana i njihovih cijena, očekivanja posjetitelja najviše su ispunili Baška i Poreč s visokim ocjenama i za ponudu i cijene restorana. S druge strane, na dnu liste našao se Ston gdje je tek oko 60% ispitanika reklo da je zadovoljno cijenama u restoranu, a oko 70% bilo je zadovoljno samim izborom restorana. Ponudu smještaja posjetitelji su najniže ocijenili u Starom Gradu na Hvaru te u Skradinu.

Za kraj, turisti su se iskreno izjasnili i o ljubaznosti domaćina te je njih čak 94% izrazili zadovoljstvo uslužnošću lokalnog stanovništva, a kao najljubazniji lokalci posebno su se istaknuli – Istrani. Naime, Rovinj, Pula i Poreč apsolutno su oduševili naše posjetitelje svojim gostoprimstvom te tako Istri osigurali titulu domaćina godine.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu