Connect with us

Hrvatska

Pogledajte koje trgovine smiju biti otvorene svake nedjelje

Objavljeno

-

Nakon što je Ustavni sud odbio prijedloge za ocjenu ustavnosti ograničenja rada nedjeljom za većinu trgovaca ostaje utješna odredba o pravu na 16 radnih nedjelja. Za manji dio trgovaca vrijede iznimke te će oni i nedjeljom moći poslovati. Pogledajte tko sve i pod kojim uvjetima može neometano raditi nedjeljom tijekom cijele godine.

Izmjene Zakona o trgovini na snagu su stupile početkom srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili prema potrebama sezonalnosti, mikrolokacije i drugih čimbenika koji utječu na individualnu procjenu za potrebom radne nedjelje.

Najveći otpor uvođenju ograničenja rada nedjeljom pokazali su mali trgovci koji trpe razmjerno veću štetu od velikih. Riječ je kvartovskim dućanima, pekarama, prodavaonicama suvenira, cvjećarnicama i drugim trgovačkim obiteljskim radnjama, piše tportal.

Većina malih trgovaca koji posluju u lokalima moraju poštivati zakonsko ograničenje, ali za manji dio njih vrijede iznimke te oni mogu raditi tijekom cijele godine. Također, neki mogu prilagoditi svoje poslovanje i iskoristiti “rupe u zakonu”. Trgovcima koji pod određenim uvjetima smiju raditi nedjeljom na ruku idu i lokalne vlasti proširenjem sajmenih dana.

Evo koje je sve iznimke predvidio zakon i kao se one mogu kreativno koristiti.

Koje trgovine smiju biti otvorene svake nedjelje?

Ograničenje rada nedjeljom ne odnosi se na prodavaonice koje se nalaze u sastavu određenih poslovnih cjelina.

Tijekom cijele godine nedjeljom mogu raditi prodavaonice u sklopu prometnih cjelina pod kojima se podrazumijevaju željeznički i autobusni kolodvori, zračne i pomorske luke te zrakoplovi i trajekti.

Ograničenja ne vrijede niti za prodavaonice u sklopu benzinskih postaja, bolnica, hotela te prostora kulturnih i vjerskih ustanova, muzeja, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i zaštićenih područja prirode.

Smiju li raditi kiosci?

Dio kioska smije raditi nedjeljom tijekom cijele godine uz određene uvjete. Zakon dopušta rad nedjeljom kioscima koji distribuiraju tisak i to u skraćenom radnom vremenu od 7:00 do 13:00 sati. Pritom treba naglasiti da je kiosk definiran kao prodajno mjesto u kojem se prodaje ograničen asortiman proizvoda kroz odgovarajući otvor na kiosku bez ulaska kupca u prodajni prostor.

Dakle, iznimka se ne odnosi na trafike u kojima se prodaju novine, pića, hrana, kozmetika i sl., a koji ne posluju u formi kioska. Također, iznimka se ne odnosi na kioske koji drugih namjena, koji ne distribuiraju tisak. Tako primjerice, nedjeljom ne smiju tijekom cijele godine raditi cvjećarnice ili kiosci koji prodaju pekarske proizvode.

Kako rade tržnice?

Tržnice smiju raditi svake nedjelje, ali samo djelomično. U sklopu tržnica vlastite poljoprivredne proizvode tijekom cijele godine smiju prodavati samo OPG-ovci, i to isključivo na klupama i štandovima.

Trgovci koji prodaju tuđu robu na klupama i štandovima smiju raditi samo 16 nedjelja u godini. Ograničenje rada nedjeljom vrijedi i za sve trgovce koji posluju u zatvorenim dijelovima tržnice. To znači da samo 16 nedjelja u godini smiju biti otvorene mesnice, ribarnice i druge prodavaonice u sklopu tržnica. Ograničenje se odnosi i na OPG-ovce koji prodaju svoju robu u zatvorenim prostorima.

Što se može prodavati na sajmovima?

U vrijeme sajmovnih dana koje proglašavaju lokalne vlasti, nedjeljom je dozvoljena prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao sastavni dio prigodnih manifestacija i sajamskih događanja. Takve prigodne prodaje mogu započeti u 8 sati i završiti do 24 sata u gradovima i općinama koji su donijeli ovakvu odluku.

Povećanje broja sajamskih dana jedan je od načina zaobilaženja zakona, kojim lokalne vlasti pogoduju malim trgovcima. No treba naglasiti da za većinu trgovaca vrijedi ograničenje rada nedjeljom i u vrijeme sajmovnih dana. Osim trgovaca koji ionako smiju raditi tijekom cijele godine (OPG-ovci koji prodaju svoju robu na štandovima) sajmovni dani pružaju mogućnost dodatnog rada nedjeljom trgovcima suvenira, rukotvorina, cvijeća i sličnih prigodnih proizvoda i to isključio u okviru ograničenog sajamskog prostora.

Na proširenje sajmovnih dana Vlada ne gleda blagonaklono. Komentirajući za RTL poplavu sajamskih dana, ministar gospodarstva Damir Habijan najavio je kako će Vlada takvoj vrsti traženja rupa u zakonu doskočiti. Pritom je posebno apostrofirao Split, čije gradske vlasti su proglasile sajamske dane za sve blagdane i nedjelje od listopada do konca prošle godine. “Ono što se događa u Splitu, mislim da nije prihvatljivo da se na taj način zloupotrebljava zakon. Ako smo rekli 60 dana, onda je 60 dana”, rekao je Habijan.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pogledajte koliko su plaće rasle u državnom, a koliko u privatnom sektoru

Objavljeno

-

By

Najnoviji statistički podaci pokazuju ubrzanje trenda rasta neto plaća pod snažnim utjecajem povišica u javnom i državnom sektoru.

Prosječna neto plaća isplaćena u travnju za ožujak iznosila je 1326 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U ožujku su na snagu stupila dogovorena povećanja plaća u državnom i javnom sektoru pa je zabilježen snažan skok na mjesečnoj razini. Prosječna plaća je u odnosu na veljaču ojačala 6,3 posto nominalno, odnosno 5,4 posto realno.

U početku godine značajan utjecaj na snažan rast prosječnih plaća imao je rekordan skok minimalne plaće, koja je najzastupljenija u industriji i osobnim uslugama, a novo ubrzanje rasta potaknuto je povišicama u državnom i javnom sektoru, prenosi tportal.

Nakon što je Vlada uoči izbora odobrila najveće povećanje plaća u povijesti, vrijedno 1,63 milijarde eura, djelatnosti u kojima prevladava država bilježe nekoliko puta veću godišnju stopu rasta u odnosu na djelatnosti u kojima dominira privatni sektor.

Najveći skok dogodio se u zdravstvu i socijalnoj skrbi, gdje je prosječna plaća korigirana za inflaciju uzletjela 33,9 posto, dosegnuvši 1771 euro. Za usporedbu, realne plaće u prerađivačkoj industriji i trgovini, djelatnostima koje zapošljavaju najviše ljudi, porasle su 7,2 posto (na 1175 eura), odnosno 9,1 posto (na 1164 eura).

S godišnjim realnim rastom od 28,8 posto, prosječna plaća u javnoj upravi i obrani popela se na 1682 eura. U obrazovanju je zabilježena nešto niža stopa rasta (23,1 posto), uz prosjek od 1492 eura.

Ako izdvojimo dobrostojeće branše financija i ICT industrije, veći dio privatnog sektora sada znatno zaostaje u primanjima u odnosu na nacionalni prosjek. U većini djelatnosti u kojima prevladavaju privatne tvrtke prosjek plaća kreće se između 1000 i 1200 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 1086 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Popodne nas očekuje grmljavinsko nevrijeme. DHMZ izdao upozorenja, oglasila se i Civilna zaštita

Objavljeno

-

By

Nestabilno s kišom i vjetrom, a ponegdje i olujno nevrijeme s tučom, tako bi se najbolje moglo opisati vrijeme kakvo će u utorak biti u Hrvatskoj.

DHMZ je za zagrebačku regiju i za istok zemlje objavio narančasto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, a i ostatak zemlje vjerojatno će biti izložen pljuskovima i grmljavini.

Upozorenje je stiglo i iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Pljuskove, grmljavinu i vjetar prognozirao je i meteorolog Bojan Lipovšćak.

“Glavnina nestabilne zračne mase nalazi se nad Istrom i sjevernim Jadranom. Prema mjerenjima mreže postaja pljusak.com od jutra je u Istri i na Kvarneru palo od 20 do 30 litara kiše na četvorni metar. Nad sjevernim Jadranom je pojačana grmljavinska aktivnost, linija nestabilnosti proteže se od Istre do obale Italije i premješta se prema srednjoj Dalmaciji, brzina premještanja je oko 45 km/h. Prema Slavoniji i Baranji premješta se oblačni sustav koji se brzo razvija nad planinama Bosne i Hercegovine. Grmljavinske aktivnosti bez značajnijih oborina ima i u Podravini”, kaže naš meteorolog Bojan Lipovšćak.

Što se tiče vremena u srijedu, DHMZ prognozira da će u većini krajeva biti djelomice sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Mjestimice malo kiše i pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne u unutrašnjosti, a navečer i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na obali i otocima između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu