Connect with us

magazin

STUDIJA: Ova industrijska hrana može povećati rizik od raka

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Odavno se zna da su industrijski prerađeni proizvodi, poput sladoleda, šunke, grickalica i kruha, manje zdravi od svega što možete napraviti u vlastitoj kuhinji, a znanstvenici sada misle da bi kemikalije, bojila, zaslađivači i konzervansi u njima mogli povećati rizik od raka, piše njemačka novinska agencija dpa.

Studija koju su financirali Cancer Research UK i Svjetski fond za istraživanje raka sugerira da bi mogla postojati poveznica između industrijski prerađene hrane i povećanja rizika od raznih vrsta raka.

Tim s Imperial Collegea London, koji je vodio studiju, ocijenio je da se veza ne može dokazati jer se temelji na promatranjima, odnosno tome da su se ljudi prisjećali što su jeli.

Međutim, rekli su da ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je istraživanje provedeno, jedu previše prerađene hrane i pozvali su na oznake upozorenja na prednjoj strani pakiranja.

Industrijski prerađena hrana sadrži sastojke koje ljudi obično ne dodaju kada kuhaju domaću hranu.

Ti dodaci mogu uključivati kemikalije, bojila, zaslađivače i konzervanse za produljenje roka trajanja.

Industrijski prerađena hrana koja se najčešće jede u Ujedinjenom Kraljevstvu su kupovni kruh, gotova jela, razne žitarice za doručak, mesne prerađevine, slatkiši i kupovni keksi, peciva i kolači.

“Nije svaka prerađena hrana loša”

Nije svaka prerađena hrana loša. Na primjer, Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva (NHS) kaže da je neke namirnice potrebno preraditi kako bi bile sigurne, poput mlijeka, koje treba pasterizirati kako bi se uklonile bakterije.

Prethodne studije ukazale su na vezu između prerađene hrane i bolesti srca, kao i pretilosti i dijabetesa tipa 2.

U novoj studiji, objavljenoj u eClinicalMedicine, tim je koristio podatke britanske Biobanke kako bi ispitao prehranu 197.426 ljudi u dobi od 40 do 69 godina.

Njihovo zdravlje praćeno je desetljeće, a također je analiziran njihov rizik od razvoja raka ili smrti od njega.

Studija je pokazala da je veća konzumacija industrijski prerađene hrane povezana s većim rizikom od razvoja raka općenito, a posebno raka jajnika i mozga.

Također je povezana s povećanim rizikom od umiranja od raka, ponajviše od raka jajnika i dojke.

“Za svakih 10 posto povećanja udjela ultraprerađene hrane (UPF) u nečijoj prehrani 2% veći rizik od raka”

Znanstvenici su otkrili da za svakih 10 posto povećanja udjela ultraprerađene hrane (UPF) u nečijoj prehrani postoji 2 posto veći rizik od raka u cjelini, a 19 posto povećan rizik za rak jajnika.

Dakle, kao primjer, ako je netko imao nula UPF-ova u svojoj prehrani, njihov rizik je rastao za svakih 10 posto povećanja konzumacije.

Svaki porast od 10 posto bio je povezan i sa 6-postotnim povećanjem rizika od smrti od raka, 16 posto povećanim rizikom od raka dojke i 30 posto povećanim rizikom od raka jajnika.

Te su veze bile potvrđene čak i nakon uzimanja u obzir čimbenika koji mogu promijeniti rezultate, kao što su vježbanje ili indeks tjelesne mase (BMI).

Znanstvenici su također otkrili da su ljudi koji su imali najvišu (obično 41 posto) razinu industrijski prerađene hrane u prehrani imali 7 posto veći rizik od raka od onih s najmanjim unosom te hrane (9 posto udjela u prehrani).

Negativni utjecaj ultraprerađene hrane

Dr. Eszter Vamos, glavna autorica studije, rekla je: “Ova studija pridodaje sve većem broju dokaza da ultraprerađena hrana vjerojatno negativno utječe na naše zdravlje, uključujući rizik od raka. S obzirom na visoke razine konzumacije kod odraslih i djece u Ujedinjenom Kraljevstvu, to ima važne implikacije na buduće zdravlje.”

“Iako naša studija ne može dokazati uzročnost, drugi dostupni dokazi pokazuju da bi smanjenje ultraprerađene hrane u našoj prehrani moglo pružiti važne zdravstvene prednosti.”

Ona je dodala da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili nalazi i razumjele najbolje javnozdravstvene strategije za smanjenje raširene prisutnosti i štetnosti ultraprerađene hrane u našoj prehrani.

Dr. Kiara Chang, koja je također radila na studiji, rekla je da prosječni Britanac više od polovice svog dnevnog energetskog unosa dobiva konzumacijom ultraprerađene hrane.

“To je iznimno mnogo i zabrinjavajuće jer se ultraprerađena hrana proizvodi od industrijski dobivenih sastojaka i često koristi prehrambene aditive za prilagodbu boje, okusa, konzistencije, teksture ili produljenja roka trajanja. Naša tijela možda neće reagirati na isti način na te ultraprerađene sastojke i aditive kao na svježu i hranjivu minimalno prerađenu hranu.”

“Međutim, ultraprerađena hrana je posvuda i reklamira se s niskim cijenama i atraktivnim pakiranjem za promicanje potrošnje.”

“To pokazuje da našem prehrambenom okruženju treba hitna reforma kako bi se stanovništvo zaštitilo od ultraprerađene hrane”, kaže dr. Chang.

Oznake upozorenja

“Potrebne su nam jasne oznake upozorenja na prednjoj strani pakiranja za ultraprerađenu hranu kako bismo potrošačima pomogli u izboru, a naš porez na šećer trebao bi se proširiti na ultraprerađena gazirana pića, pića na bazi voća i mlijeka, kao i druge ultraprerađene proizvode.”

Rekla je da su kućanstva s nižim primanjima “posebno osjetljiva” na jeftine i nezdrave ultraprerađene industrijske proizvode, dodajući da bi minimalno prerađena i svježe pripremljena jela trebala biti subvencionirana.

Dr. Panagiota Mitrou, direktorica istraživanja i inovacija u Svjetskom fondu za istraživanje raka, rekla je: “Rezultati prve britanske studije te vrste značajni su jer je to najopsežnija procjena ultraprerađene hrane i rizika od raka. To pridonosi rastućim dokazima koji povezuju tu hranu s rakom i drugim zdravstvenim stanjima.”

Dr. Mitrou je rekla da bi ljudi trebali ograničiti konzumaciju “brze hrane” i druge prerađene hrane s visokim udjelom masti, škroba ili šećera, dodajući: “Za maksimalnu korist, također preporučujemo da cjelovite žitarice, povrće, voće i mahunarke budu glavni dio vaše uobičajene prehrane.”

Voditelj politike prevencije pri Cancer Research UK Malcolm Clark rekao je da još nije definitivno utvrđeno uzrokuje li ultraprerađena hrana rak, ali visokokalorična i slatka hrana može uzrokovati debljanje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

OVOG VIKENDA / Advent u Kampo Kaštelu i vlakić za najmlađe Zadranke i Zadrane

Objavljeno

-

By

U vikendu pred nama oživjeti će Kampo Kaštelo, a Poluotokom će voziti električni vlakić

Ovoga će vikenda, točnije u subotu ujutro, u adventskom duhu oživjeti i Perivoj Gospe od Zdravlja gdje će ugostitelji i obrtnici iz Kampo Kaštela organizirati prvi blagdanski piknik tijekom adventskog razdoblja.

– Svoj blagdanski program počinjemo ovoga vikenda blagdanskim marendinom u Kampo Kaštelu, koji na naše veliko veselje organiziramo u sklopu dodatnog programa Adventa u Zadru, zajedno s drugim ugostiteljima u našem kvartu. Bit će to prilika da naš dio Poluotoka živne, okupe se stanari i prijatelji, te svi zajedno uživamo u izvrsnoj hrani i dobroj glazbi, ističu ugositelji i već najavljuju novo druženje, za 20. prosinca.  

Posjetitelji će moći uživati u raznim blagdanskim delicijama, a bit će, poručuju organizatori, i dobre glazbe te puno pozitivne energije!

U isto vrijeme Polutokom će voziti električni vlakić. Do kraja Adventa vlakić će voziti radnim danima od 10 do 13 sati, a vikendom od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati na relaciji od ulice Šime Vitasovića, gdje se nalazi parking za motocikle ispod „stare” Tehničke škole do ulice Bartola Kašića, u putanji koja ide ulicama Narodnog Lista, preko Muraja do Ulice Božidara Petranovića i Luke Jelića, sve do Istarske obale, gdje će se vlakić okrenuti na rotoru i ići prema Ulici Ive Brčića, preko Muraja do Ulice Stratico do svog cilja  – Ulice Bartola Kašića, odnosno svima znane „stare Tehničke škole”.

S te će lokacije električni pak vlakić ići od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, a vikendom od 10 do 12 i 17 do 19 sati s putanjom do Trga Sv. Stošije preko Široke ulice i poljane Šime Budinića. Polasci sa Trga Sv. Stošije su tako u 17,18 i 19 sati, a s platoa kod Sv. Šime u 17:30, 18:30 i 19:30 sati.

 
Nastavi čitati

magazin

ADVENT U ZADRU / Đir po gradu i besplatni blagdanski vlakić

Objavljeno

-

By

Jedan od najljepših dijelova zadarske stare gradske jezgre – Kampo Kaštelo, ovog će vikenda oživjeti u adventskom duhu jer će u Perivoju Gospe od Zdravlja, ugostitelji i obrtnici organizirati prvi blagdanski piknik tijekom adventskog razdoblja. Prilika je to da Zadrani, koji zimom obilazak špice najčešće završe na kraju Kalelarge, produže pokoji korak iza crkve Gospe od Zdravlja, te uživaju u delicijama zadarskih ugostitelja iz Kampo Kaštela.

No, kao uvod u bogat subotnji program i proslavu blagdana sv. Nikole, osim koncerta Kuzme i Shaka Zulu na Adventu te DJ večeri na Božićnom gramofonu na pijaci, večeras se po prvi put događaju i četiri istovremena akustična koncerta na različitim gradskim lokacijama. Dio je to novog popratnog adventskog programa, kojemu je cilj druženja i šušur disperzirati duž cijelog Poluotoka, te tako zadarskim poduzetnicima i ugostiteljima koji su otvoreni i zimi pomoći da prebrode ovo razdoblje kada nema turista.

Zadarski duo „Grungelina” tako nastupa kod caffea „Rio” i konobe „Buza” u ulici Putevac. Duo „Grungelina” na glazbenoj se sceni pojavio prije tri godine, a pokrenuo ga je glumačko- glazbeno – ljubavni par Mia Zara i Dejan Marcikić, inspiriran grunge glazbom i željom da sve tegobe i sve ljepote svakodnevnih odnosa zaogrnu u melodičnu i melankoličnu harmoniju dvoglasja.
– Mi ne nastupamo, već se pokušavamo našim pjesmama obratiti publici. To je zapravo dnevnik odraslih emocija, spoj akustičnog grungea i kazališne ranjivosti za sve one koji su voljeli, izgubili, pa opet voljeli i još uvijek traže zvuk koji ne laže, rekao nam je Dejan Marcikić, samo jedan od umjetnika koji nastupaju večeras.

U ulici Jurja Dalmatinca, kod bara „Trooper” pak nastupa duo „Amber Hour”, dok u neposrednoj blizini, u Ulici nadbiskupa Karamana nastupa duo „023 Acoustic”.
– Spremamo, kako ja volim reći, glazbeni maneštrun. U akustičnoj ćemo varijanti izvesti brojne svima drage pjesme različitih žanrova, te tako svim Zadranima uljepšati dolazak sv. Nikole, kazao je Romano Segarić.

Posljednja lokacija ona je ispred barova „Barell” i „Coffee & Cake” u Ulici braće Vranjanina, gdje sve posjetitelje očekuje DJ show.  Sve svirke počinju u 18 sati, te će se ponoviti i iduća dva petka.

Svi oni koji se u subotu ujutro pak nakon dobre svirke u petak upute do Kampo Kaštela moći će uživati u raznim delicijama, kao što su božićna focaccia s namazom od bakalara  i millefoglie krumpir s ricottom i pancetom restorana „Morita”, do slanih i slatkih fritula, te kuhanog vina restorana „Corte”, dok u „Primaveri” spremaju cimet rolice, slane prutiće i kiflice.  Posebno napominjemo kako se hrana za posjetitelje sprema besplatno, a bit će i dobre glazbe, „ružnih” božićnih džempera te puno pozitivne energije, jer svi ugostitelji i stanari ovog dijela Poluotoka čvrsto vjeruju kako Kampo treba živjeti tijekom cijele godine. Udružili su se zato zajedno u ovu lijepu priču kako bi oživjeli jedan od najljepših zadarskih perivoja, kako on u ovim zimskim danima ne bi samo bio kulisa za fotografiranje mladenaca, već istinsko mjesto okupljanja svih onih koji vole Poluotok, njegove male tajne i uske uličice. Zato i nisu propustili priliku pridružiti se pikniku, jer itekako žele da dio blagdanske čarolije dođe i do njihovog kutka Poluotoka.

– Svoj blagdanski program počinjemo ovog vikenda blagdanskim marendinom u Kampo Kaštelu, koji na naše veliko veselje organiziramo u sklopu dodatnog programa Adventa u Zadru, zajedno s drugim ugostiteljima u našem kvartu. Bit će to prilika da naš dio Poluotoka živne, okupe se stanari i prijatelji, te svi zajedno uživamo u izvrsnoj hrani i dobroj glazbi, počela je voditeljica hotela Elena Rušnjak, rekavši kako će se isto druženje ponoviti i 20. prosinca, a svi u Kampo Kaštelu nadaju se kako će ova druženja biti početkom duge blagdanske tradicije koja će samo rasti iz godine u godinu.
– Drago nam je da smo se mi ugostitelji Kampo Kaštela udružili zajedno, jer i mi želimo da blagdansko raspoloženje dođe do nas. Cijeli se kvart ujedinio kako bi ostvarili ovaj božićni program, a nadamo se kako ovo predstavlja jedno novo iznenađenja za Zadrane, dodala je.

Svi oni koji svoj blagdanski vikend doživljaj žele dignuti na novu razinu, te posebice razveseliti najmlađe, do piknika se ne moraju šetati, već voziti! I to u električnom vlakiću koji će obilaziti Poluotok.

Do kraja Adventa vlakić će tako voziti radnim danima od 10 do 13 sati, a vikendom od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati na relaciji od ulice Šime Vitasovića, gdje se nalazi parking za motocikle ispod „stare” tehničke škole do ulice Bartola Kašića, u putanji koja ide ulicama Narodnog Lista, preko Muraja do Ulice Božidara Petranovića i Luke Jelića da bi nadalje išla do Istarske obale, gdje će se vlakić okrenuti na rotoru i ići prema Ulici Ive Brčića, preko Muraja do Ulice Stratico do svog cilja  – Ulice Bartola Kašića, odnosno svima znane „stare Tehničke škole”. S te će lokacije električni pak vlakić ići od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, a vikendom od 10 do 12 i 17 do 19 sati s putanjom do Trga Sv. Stošije preko Široke ulice i poljane Šime Budinića. Polasci s platoa kod Sv. Šime su u 17, 17:30, 18, 18:30 , 19:00 i  19:30 sati.

 
Nastavi čitati

magazin

ADVENT U KAZALIŠTU / U utorak u HNK Zadar hit komedija “Infišacije”

Objavljeno

-

By

utorak, 9. prosinca u 20:00 sati u Hrvatsko narodno kazalište Zadar na predstavu INFIŠACIJE, novu hit komediju HNK Zadar koja je prema prvim reakcijama publike i medija u studenom 2025. osvojila srca publike. Predstava je dio programa „Advent u kazalištu”.

Očekuje vas večer puna smijeha, a nakon predstave i druženje u maloj dvorani HNK Zadar uz promotivne cijene pića u suradnji s Cheers on Wheels, uz iznenađenja i nagradne igre. Nagrade će biti nasumično podijeljene pa vas možda dočekaju upravo na vašem sjedalu!

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

Petra Mrduljaš prema Pohvali ludosti Erasma Rotterdamskog i Stephenu Berkoffu
INFIŠACIJE

Režija: Dražen Ferenčina
Igraju: Alen Liverić, Žana Bumber, Dominik Karakašić, Isidora Ferenčina, Mimi Zadarski

Pogledajte komediju koja istražuje ponor između stvarnosti i želja.

Ulaznice su dostupne online putem sustava Eventim.hr
👉 https://www.eventim.hr/eventseries/predstava-infisacije-4029632/
te na blagajni HNK Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu