ZADAR / ŽUPANIJA
USUSRET JOŠ JEDNOJ IZAZOVNOJ SEZONI Objava iz Turističke zajednice ZŽ: “U tijeku intenzivna promocija turizma Zadarske županije na ključnim tržištima”
Svjesni kako će ova godina biti posebno zahtjevna što se turističkih kretanja tiče, Turistička zajednica Zadarske županije je još u prosincu prošle godine započela sa snažnim aktivnostima promocije Zadarske županije i njenih najvažnijih i najatraktivnijih turističkih proizvoda na ključnim tržištima, a koje su i dalje u tijeku. Cilj je svih aktivnosti pozivanje gostiju da svoj odmor u 2022. godini provedu u Zadarskoj županiji, te daljnji rast prepoznatljivosti Zadarske županije kao atraktivne i kvalitetne turističke destinacije bogate ponude. Aktivnosti u sklopu promocije Zadra i ostalih gradova i mjesta, prirodnih ljepota, otoka, nautike, kampinga, eno-gastronomije i ostalih turističkih potencijala regije provode se putem digitalnih kampanja, oglašavanja u značajnim tiskanim medijima, promotivnih oglasa i društvenih mreža, stoji u današnjem priopćenju. Evo što dodaju:
“Od veljače je u tijeku snažna on-line kampanja fokusirana na ključna emitivna tržišta, ali i avio-tržišta. U kampanji sudjeluju i TZ-i Biograda, Nina, Paga i Starigrada, a kako bi se time pojačao učinak pojedinačnih budžeta. Kampanja se provodi se na vodećim portalima tržišta na kojima se želi ojačati prepoznatljivost i prisutnost. Podijeljena u 3 vala pokriva veći dio godine, čak 7 mjeseci digitalne promidžbe. Prvi val, val pozicioniranja, bit će najveći i najduži jer mu je glavni cilj stvoriti opću svijest i potaknuti ljude da posjete zadarsku regiju. Provodi se od kraja veljače do svibnja na tržištu Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Belgije, Mađarske, Slovačke i Skandinavije.
Uslijedit će val za poticanje rezervacija u razdoblju od svibnja do srpnja, dok je treći val tzv. on-site kampanja koja je zakazana za srpanj i kolovoz te zalazi u rujan, a cilja goste koji su stigli na šire odredište Dalmacije i kojima se predstavljaju različite aktivnosti u kojima mogu sudjelovati te ih potiče za posjet raznim dijelovima županije.
Uz ovu snažnu kampanju, TZ Zadarske županije, počevši još od prosinca 2021., promovira Zadar i cijelu županiju u niz specijaliziranih i vodećih izdanja na ključnim emitivnim tržištima od kojih izdvajamo sljedeće.
U specijaliziranim njemačkim izdanjima OutdoorWelten i Wander Magazin Turistička zajednica Zadarske županije predstavlja brojne mogućnosti koje Zadarska županija nudi ljubiteljima prirode i aktivnosti na otvorenom. Na tržištu Velike Britanije, ali i šire jer čitanošću pokrivaju gotovo cijeli svijet, do lipnja traje kampanja kroz nekoliko izdanja britanskog National Geographic Traveler-u, dok je u izdanju The Travel Guide-a koje se distribuira s poznatim dnevnim listom The Guardian u siječnju objavljen veliki članak o ljepotama Zadra i županije. U specijaliziranom austrijskom časopisu Gute Reise također je objavljena bogata reportaža na dvije stranice o Zadru i okolici. Na tržištu Francuske Zadarska se regija promovira u časopisu Plein Air, kao i čuvenom Petit Futé vodiču i časopisu istoimenog izdavača, jednog od najcjenjenijih izvora preporuke za putovanja. Jedan od značajnijih turističkih proizvoda Zadarske županije, kamping turizam dodatno se promovira oglašavanjem u suradnji s udruženjima Kamping udruga Hrvatske i Top Camping.
Slovencima se Zadarska županija tradicionalno predstavlja u izdanjima Dnevnik, Delo i Večer kroz niz članaka i oglasa u prigodnim izdanjima vezano uz praznike i godišnje odmore.
Pored toga, Turistička se zajednica Zadarske županije oglasila u godišnjem vodiču poznatog američkog udruženja putničkih agenata ASTA, a koji služi svim profesionalcima u turizmu i promovira svjetske destinacije. ASTA WORLDWIDE DESTINATION GUIDE 2022/23.
Također je niz aktivnosti promocije usmjereno na domaće goste kojima se kontinuirano predstavljaju već prepoznatljivi turistički proizvodi Zadarske županije, a kako bi i gosti iz Hrvatske za svoje odredište izabrali upravo Zadarsku županiju.”
ZADAR / ŽUPANIJA
(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…
Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…
BAUHAUS:
od 9 do 14
KAUFLAND:
zatvoreno
HEY PARK
zatvoreno
TOMMY
Bože Peričića 5 – od 8 do 14
Skradinska 8 – od 7 do 13
Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20
KONZUM:
Frane Petrića 10 – od 7 do 13
Polačišće 2 – od 7 do 13
LIDL:
zatvoreno
INTERSPAR
zatvoreno
PLODINE
zatvoreno
SUPERNOVA:
zatvoreno
STUDENAC:
Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21
Put Vrela 2 – od 7 do 21
Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21
Šibenska ulica 9C – od 7 do 21
Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21
Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21
RIBOLA
Put Pudarice 11 – od 7 do 20
Vukovarska 6a – od 7 do 20
Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20
PEVEX
od 8 do 14
ZADAR / ŽUPANIJA
SPLITSKI MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA / Među devet nagrađivanih dalmatinskih ulja predstavljena i dva iz Zadarske županije
U vođenoj degustaciji kušavana ulja Ante Vulina iz Pakoštana i OPG-a Ante Urema iz Biograda na moru. Zašto su dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?
Kad se dalmatinska maslinova ulja pojave na nekoj od međunarodnih manifestacija, uz respekt, nerijetko izazovu i reakcije konkurencije : „Ajme, pokupit će sve glavne nagrade“.
Slično je bilo i na nedavno završenom najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku, gdje su dalmatinski maslinari zajedno sa istarskim, osvojili čak 62 zlatne medalje. Jednako kao i maslinarske velesile Španjolska i Amerika koje su se natjecale s puno više uzoraka. Po stopi uspješnosti daleko smo ispred svih. Sa samo 97 uzoraka osvojili ukupno 80 nagrada sa stopom uspješnosti od 82 posto, dok Italija, Španjolska i Amerika imaju 62 posto, Turska 56, Grčka i Portugal po 52, Tunis 36, Francuska 21 su posto . Sve ostale zemlje sjeverne hemisfere, daleko su ispod.
Zašto su dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh? – logično je pitanje. A to je ujedno naziv i tema Radionice u sklopu manifestacije Vinski podrum, koja se održava u Splitu. Radionica je održana jučer u popodnevnim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.
-Tajna je u tradiciji. Imamo i odličan sortiment s čak 40 autohtonih sorti. U posljednjih 30-ak godina dodajemo im i strane, sada već udomaćene sorte kao što su pendolino, coratina, leccino i slične. Našoj oblici, još uvijek najzastupljenijoj u našim maslinicima, kao dobar oprašivač pokazao se pendolino. Sada rađa redovitije. Imamo odličan teroar, znači tlo, klimat i zemlju, elemente koji ističu okus i miris rodnog kraja u kojemu je ulje proizvedeno, rekla je dr.sc. Mirella Žanetić voditeljica radionice.
Žanetić je još dodala: – Naš forte je i krš. Tu maslina sama iz sebe izbaci sve najbolje.
Dalmatinsko maslinarstvo ide uzlaznom putanjom posljednji 30-ak godina od kada mladi uzgajivači počinju uvažavati struku, istaknula je Žanetić. Ona je poznata stručnjakinja i istraživačica iz splitskog Instituta za jadranske kulture gdje radi u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je i stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.
Uremova pakovina i Vulinova Santa Justina
Uz vođenu degustaciju na radionici je predstavljeno devet nagrađivanih ulja iz cijele Dalmacije, a među njima i dva s područja Zadarske županije: OPG Ante Urem iz Biograda na moru i OPG Ante Vulin iz Pakoštana.
Urem posjeduje maslinike s 850 stabala maslina. Uz domaće oblicu, krvavicu, mašnjaču, levantinku, lastovku, istarsku bjelicu tu su i introducirane: coratina, pisholine, pendolino i leccino. Podsjetimo, ovaj sve uspješniji maslinar u uljar je na nedavno održanom Noćnjaku u Zadru osvojio titulu šampiona za svoje ulje od sljubljenih sorti u kategoriji pakovina.
Najviše pozornosti izazvala robna marka Antino vlasnika Ante Vulina i njegovo ulje Santa Justina koje je osvojilo zlatno odličje na najvećem svijetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.
-Godina jest bila zahtjevna. No, i uz vremenske nepogode uspjeli smo sačuvati plod. Berbu obavili 24. listopada, ulje iz masline isti dan „iscijedili“ u Uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Ostalo sve po redu, pretok nakon mjesec dana, čuvanje u inox posudama na tempereturi od 16-17 stupnjeva, zatim punjene i boce i tako redom, rekao je Vulin. Vulin s obitelji uzgaja oko 550 stabala maslina na rodu, a s novo posađenima ima ih ukupno 1000 na više lokacija uz Vransko jezero. Uspio je izbjeći i štetnike. „Maslinine muhe kod nas i nije bilo“, kaže.
Njegovo ulje Santa Justina od oblice i drobnice ocijenjeno je u New Yorku kao vrhunsko. Srednje intezivnog je okusa, dobro usklađeno, ugodne pikantnosti i gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u arganoleptičkoj analizi u New Yorku.
Odlike vrhunskog ulja: Kompleksno, rezistentno i harmonično
Slične ocijene su izrečene i tijekom vođene degustacije na radionici u Splitu. Ima sve odlike vrhunskog ulja. Kompleksno, rezistentno i harmonično, lakonski kratko zaključila je voditeljica Žanetić.
Na radionici je bilo govora i o nužnosti izrade maslinarskog katastra, obnovi zapuštanih maslinika na otocima, sadnji novih i brendiranju maslinovih ulja. Naravno i o tekućoj maslinarskoj sezoni za koju maslinari vjeruju da će biti bolja od lanjske.
Stvari se dobro razvijaju. Stanje u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je, kažu, donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu sezonu. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja u konobama , ali i na najvećim svjetskim natjecanjima, posebno u New Yorku i Tokiju, poručuju nagrađivani maslinari sa manifestacije Vinski podrum u Splitu koja završava danas u večernjim satima.
N.J./Dani Masline
ZADAR / ŽUPANIJA
PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu
Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.
U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.
IZGLEDI VREMENA:
Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.
-
ZADAR / ŽUPANIJA11 sati prije
(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…
-
magazin4 dana prije
FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom
-
magazin4 dana prije
VIDEO / Nova pjesma i spot zadarskog glazbenika. Glavna glumica u spotu – Ava Karabatić!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
RADOVI! / U ponedjeljak bez vode čak 10 ulica u Zadru! Evo popisa…