Connect with us

magazin

STRATUS I NIMBUS / Ovo su trenutno dvije najčešće varijante korone, evo koji su njihovi simptomi

Objavljeno

-

Kako vrijeme postaje hladnije s dolaskom jeseni i zime, raste stopa respiratornih bolesti – uključujući prehladu, gripu i koronavirus. Trenutno postoje dva soja COVID-a o kojima se najviše govori jer postaju varijante s najvećom prevalencijom.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), varijanta XFG je najnoviji soj COVID-19 i trenutno najrašireniji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prvi put je otkriven u siječnju 2025., a češće se naziva Stratus, prenosi Mirror.

Stratus je najnoviji dodatak, ali još jedan soj koji je trenutno “pod nadzorom“ je NB.1.8.1, poznat kao Nimbus. Kao i Stratus, smatra se vrlo zaraznim, iako ne izgleda da izaziva ozbiljniju bolest od drugih Omikron varijanti.

WHO ističe kako je normalno da virusi mutiraju i mijenjaju se, a kako postaje dostupno više podataka o ovim varijantama, imat će bolje razumijevanje o tome kako one djeluju na naš imunosni sustav i kako optimizirati našu zaštitu, kao i koje mjere možemo poduzeti da zaštitimo najranjivije i živimo što normalnijim životom. Najvažnije je da svi koji imaju pravo prime svoju dozu cjepiva kada dođe vrijeme, ističe WHO.

Što je Stratus i koji su njegovi simptomi?

Važno je napomenuti da se virus stalno mijenja, pa se ove informacije mogu promijeniti kako nastaju nove varijante, a druge nestaju. Kada govorimo o glavnim karakteristikama Stratusa i njegovim najčešćim simptomima, mnogi stručnjaci kažu da je glavni znak na koji treba obratiti pažnju promukao ili hrapav glas, koji se može pojaviti kao rani znak infekcije.

Stratus se smatra vrlo zaraznim, što je dovelo do porasta slučajeva u raznim područjima. Osim promuklog glasa, možete osjetiti i:

upalu grla

nosnu kongestiju

začepljen nos

probavne smetnje

osjećaj velikog umora

Najnovije informacije ne pokazuju da Stratus uzrokuje težu bolest ili je smrtonosniji od drugih trenutno cirkulirajućih varijanti. Neki zdravstveni stručnjaci vjeruju da Stratus možda ima bolju sposobnost izbjegavanja imuniteta stečenog prethodnim infekcijama ili cijepljenjem.

Ipak, očekuje se da trenutna cjepiva pružaju dobru zaštitu od teških oblika bolesti i hospitalizacije. WHO je procijenio dodatni javnozdravstveni rizik koji Stratus predstavlja kao „nizak“ na globalnoj razini.

Što je Nimbus i koji su njegovi simptomi?

Istraživanja pokazuju da NB.1.8.1 ima snažan afinitet prema ACE2 receptoru, što znači da može učinkovitije inficirati stanice od prijašnjih sojeva. Brojni liječnici primijetili su da je karakterističan simptom ovog soja izrazito bolna upala grla, često opisana kao osjećaj “žileta” pri gutanju.

Ova varijanta također je povezana s većom učestalošću gastrointestinalnih simptoma, uključujući mučninu, proljev, nadutost i bolove u trbuhu. Nimbus je nastao genetskom rekombinacijom, što ga čini mješavinom različitih Omikron podvarijanti.

Trenutni podaci sugeriraju da NB.1.8.1 ne dovodi do ozbiljnije bolesti u usporedbi s drugim cirkulirajućim varijantama. Postojeća cjepiva i dalje pružaju učinkovitu zaštitu od težih oblika bolesti.

U svibnju 2025., WHO je Nimbus označio kao “varijantu pod nadzorom“ (VUM), kategoriju za varijante koje bi mogle predstavljati prijetnju javnom zdravlju. Nimbus je prvi put otkriven u siječnju 2025. i brzo se proširio Azijom prije nego što je zabilježen u drugim zemljama svijeta poput UK-a, SAD-a i Australije. U nekim područjima postao je jedan od vodećih sojeva.

Što bi trebali učiniti ljudi koji misle da imaju COVID?

Ako pokazujete znakove respiratorne infekcije poput COVID-19, a imate temperaturu ili se jednostavno ne osjećate dovoljno dobro za posao ili uobičajene aktivnosti, najbolje je izbjegavati ranjive ljude i ostati kod kuće ako možete. Za one koji zaista ne mogu ostati kod kuće, i dalje vrijede smjernice za život s COVID-om, koje mogu smanjiti rizik prijenosa:

Nosite dobro prianjajuću masku s više slojeva ili kiruršku masku.

Izbjegavajte gužve poput javnog prijevoza, velikih društvenih događanja ili zatvorenih, loše prozračenih prostora.

Vježbajte vani, u prostorima gdje nema bliskog kontakta s drugima.

Uvijek prekrijte usta i nos kada kašljete ili kišete.

Često perite ruke sapunom i vodom barem 20 sekundi ili koristite dezinficijens nakon kašljanja, kihanja ili ispuhivanja nosa, kao i prije jela ili rukovanja hranom; izbjegavajte dodirivanje lica.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

ČETVRTAK U KINO ZONI / Nova projekcija filma o Hastoru i trima Arenama nagrađena drama Kako je ovdje tako zeleno?

Objavljeno

-

By

Izniman interes za sjajnim dokumentarnim filmom „Treći svijet“ donosi nove projekcije u gradskoj kinoteci Kino zoni, ovog i idućeg tjedna, a sedmo gostovanje Zagreb film festivala u Zadru pak donosi trima Zlatnim arenama u katergorijama manjiske koprodukcije dramu „Kako je ovdje tako zeleno?“.

„Treći svijet“ je više od dokumentarnog filma o Haustoru – legendarnom zagrebačkom bendu koji je oblikovao glazbenu scenu bivše Jugoslavije. To je priča o dvije kreativne suprotnosti: Darku Rundeku i Srđanu Sacheru.

Pritom, „Treći svijet“ nije tek biografski portret ni nostalgično prisjećanje već mozaik o suprotnostima koje su se spojile zahvaljujući magiji svakodnevice i Zagrebu koji ih je oblikovao, čiji se duh, kontrasti i slike prelamaju kroz estetiku Haustora.

Kroz otvorene razgovore, prodorne opservacije, raskošnu arhivu i, možda najvažnije, novo okupljanje benda u studiju nakon četrdeset godina na snimanju remakea pjesme Treći svijet, film oživljava vrijeme kada je istoimeni album (1984.) bio dočekan s nerazumijevanjem, a danas se smatra jednim od najznačajnijih pop-rock albuma bivše Jugoslavije.

Ono što je započelo kao restauracija izgubljene snimke dub verzije spomenute pjesme, pretvorilo se u dokument kreativnog procesa, nakon što su se članovi benda okupili u studiju gotovo četiri desetljeća kasnije. Tako je došlo do stvaranja posve nove verzije pjesme – dijaloga između Haustora nekad i danas.

“Kako je ovdje tako zeleno” melankolična je meditacija o zavičaju, identitetu i obitelji. Novi film redatelja Nikole Ležaića premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma, a u Puli je u kategoriji manjinskih koprodukcija ovjenčan zlatnim arenama za najbolji film, mušku glumu i kameru.

Radnja filma govori o Nikoli koji je nekoć snimao filmove, a danas je zaglavio u snimanju reklama. Kada dozna za mogućnost da konačno vrati kući posmrtne ostatke svoje bake, koja je tijekom rata bila prisiljena pobjeći iz Hrvatske u Srbiju, Nikola s ocem kreće na putovanje iz Beograda u Dalmaciju. Putem uči lekciju o roditeljstvu, obitelji i uspomenama koje ponekad nisu stvarne.

U glavnim ulogama pratimo Snježanu Sinovčić-Šiškov, Izudina Bajrovića, Filipa Đurić, Branku Katić, Stojana Matavulja, Leona Lučeva i druge sjajne regionalne glumce.

U “Trećem svijetu” uživamo u četvrtak 6. studenog s početkom u 19 h, a u „Kako je ovdje tako zeleno?“ od 20.30 h. Lokacija prikazivanje je standardna, Polivalentna dvorana Providurove palače. Ulaznice se mogu kupiti online na platformi CoreEvent i na samoj lokaciji prikazivanja – blagajna se otvara sat vremena prije svake projekcije.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati

magazin

ĐIR PO GRADU

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka
 
Nastavi čitati

magazin

RECEPT / Vikinški tost – najpopularniji doručak u 2025. godini, koji se priprema za pet minuta

Objavljeno

-

By

Pixabay

Društvenim mrežama širi se recept za doručak ili međuobrok pod nazivom vikinški tost.

Recept se smatra idealnim za održavanje vitke linije jer ima manje od 300 kalorija. Vikinški tost zapravo je sir na tostu, ali s nekoliko neobičnih sastojaka. Inspiriran je receptom za vikinšku svinjetinu i sličan je kultnom velškom jelu rarebit, piše zadovoljna.rs.

Sastojci:

½ luka

40 g cheddar sira

½ žličice Worcestershire umaka

prstohvat praška od gorušice

1 srednji žumanjak

1 čajna žličica mlijeka

morska sol i svježe mljeveni crni papar

1 srednja kriška integralnog kruha

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk. Lagano poprskajte tavu uljem i stavite je na srednje jaku vatru.

Naribajte cheddar sir. Dodajte luk u tavu i pirjajte 2–3 minute. U zdjeli pomiješajte pirjani luk i sir.

https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=330310953931905940

Dodajte pola žličice Worcestershire umaka i prstohvat senfa u prahu. Zatim dodajte žumanjak i mlijeko, pa začinite paprom i morskom soli.

Dobro promiješajte. Smjesu nanesite na krišku kruha i pecite 3–4 minute, odnosno dok se sir ne otopi i ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Poslužite odmah.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu