Connect with us

Magazin

Istina o soli: Kako izbjeći najčešćeg skrivenog ubojicu na svijetu?

Objavljeno

-

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasli jedu manje od pet grama soli dnevno. Prema istraživanjima koja su rađena ranijih godina, Hrvati su dnevno konzumirali i dvostruko više od toga, nešto manje od 12 grama. Pretjerana konzumacija soli povezana je s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom), a hipertenzija je vodeći uzrok srčanog i moždanog udara.

Britanska zaklada za srce (BHF) izračunala je da bi, kad bi svaka odrasla osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu zadovoljila smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o konzumaciji soli do 2030., do 2035. bilo do 1,4 milijuna manje novih slučajeva visokog krvnog tlaka, do 135.000 manje novih slučajeva koronarne bolesti srca i do 49.000 manje novih slučajeva moždanog udara. Čak i ljudi koji već uzimaju lijekove za hipertenziju mogu značajno sniziti krvni tlak prepolovivši unos soli, prema izvješću objavljenom u rujnu.

Za razliku od, recimo, viška šećera, koji može uzrokovati karijes, debljanje, probleme s kožom i promjene raspoloženja, učinci previše soli su skriveni. “Nema vidljivih simptoma ili nuspojava”, kaže Sonia Pombo, voditeljica kampanje za Action on Salt i istraživačica na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, za The Guardian.

Srčani i moždani udar nisu jedine stvari o kojima treba brinuti. Višak soli također je povezan s rakom želuca, bolestima bubrega i osteoporozom.

Opasnosti od previše soli odavno su poznate. Dok se vlasti ne dogovore oko načina na koji će se moći uvesti ograničenja proizvođačima hrane, o unosu soli morat ćete se brinuti sami.

Što pojedinci mogu učiniti kako bi smanjili unos soli?
“Do 85 posto soli koju jedemo već se nalazi u našoj hrani, zbog čega je jako teško jesti u skladu sa smjernicama”, kaže Kate Howard, koordinatorica kampanje Recept za promjenu.

Najbolja stvar koju možete učiniti je kuhati vlastitu hranu. Budući da kuhanje od nule 100 posto vremena vjerojatno neće biti izvedivo za većinu nas, koje su druge mogućnosti? Dobar je početak znati koja je hrana bogata solju. Prema nekim istraživanjima, najviše soli jedemo u kruhu. Sljedeći najveći izvori soli, redom, su: Slanina, gotova jela, sirevi tipa cheddar, pizza, juha, šunka/suhomesnati proizvodi, slani maslac/namaz, kobasice, pečeni grah, žitarice za doručak, keksi, čips od krumpira, tjestenina/ kuhati umake i različiti temeljci. Neki od njih, poput slanine, očito su slani; drugi, poput pečenog graha i keksa, mogli bi vas iznenaditi “Pola grama ovdje, četvrtina tamo, sve se zbraja”, kaže Pombo.

Tracy Parker, viša dijetetičarka u BHF-u, kaže da su među slanim namirnicama i smrznute kozice, povrće u konzervama (mnogo ga je u slanoj vodi) i pakirani kolači. Osim toga, “sokovi od povrća kao što je sok od rajčice često imaju dodatnu sol za pojačavanje okusa”. Ostali proizvodi s visokim udjelom soli uključuju: Dimljenu hranu (meso, riba, sir, tofu), umake i začine kao što su kečap, sojin umak, preljevi za salatu i granule za umake, inćune i masline, osobito one u salamuri, fermentiranu i ukiseljenu hranu i neke zamjene za meso, poput umjetnog mesa i ribe. Neki od njih se smatraju i zdravim dodaci maprehrani – masline, kimchi, itd. – sve dok se jedu umjereno.

Problem je što je slana hrana ukusna. Sol je prirodni pojačivač okusa. “Ne želimo bljutavu ili gorku hranu; žudimo za nečim slanim ili nečim slatkim. Ali što više soli jedete, to više i želite – postajete ovisni o njoj”, objašnjava dr. Swrajit Sarkar, viši predavač nutricionizma na Sveučilištu u Londonu

Ima dobrih vijesti. Naši okusni pupoljci mogu se prilagoditi na manje soli. Budite strpljivi i dajte si tri do pet tjedana da se prilagodite.”

Učinci viška soli
Učinke viška soli ne osjećaju svi jednako. Prema Action on Salt, mnogi ljudi iz etničkih manjina, uključujući ljude crnog afričkog i južnoazijskog podrijetla, posebno su osjetljivi na sol i izloženi su većem riziku od povezanih zdravstvenih problema. Rizičniji su i stariji ljudi: S vremenom svi postajemo osjetljiviji na sol, a ona više utječe na krvni tlak koji ionako raste s godinama. Oni s nižim primanjima vjerojatnije će jesti previše soli zbog nedostatka dostupne, pristupačne zdrave hrane.

Je li moguće jesti premalo soli?
Ako se brinete da jedete premalo soli, ne brinite. To gotovo da nije moguće. Natrij je prirodno prisutan u mnogim namirnicama, a trebamo samo jedan gram soli dnevno – oko prstohvat – da bi naše tijelo funkcioniralo. Čak i ako puno vježbate i znojite se, malo je vjerojatno da će vam trebati dodatna sol. Samo pijte puno vode.

Naravno, prevencija hipertenzije nije samo ograničenje soli. Redovita tjelovježba, smanjenje unosa alkohola i praćenje težine također su korisni za vaš krvni tlak.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Evo koje je doba dana idealno za vaganje

Objavljeno

-

Ako planirate ili ste već u procesu gubljenja kilograma, sigurno vas zanima kada vaga pokazuje najtočnije rezultate vašeg napretka. Vaganje pomaže praćenju procesa mršavljenja, ali odabir pravog trenutka za vaganje može pomoći u preciznijem praćenju napretka, kao i održavanju motivacije.

Najbolje vrijeme za vaganje
Većina zdravstvenih stručnjaka slaže se da je jutro najbolje vrijeme za vaganje. Na vagu stanite odmah nakon obavljanja jutarnje higijene, prije nego što išta pojedete ili popijete.

Prema Klinici Cleveland, jutro je idealno jer naše tijelo tijekom noći probavi svu hranu i piće konzumirano prethodnog dana. Ako se važete prije spavanja, vaga će vjerojatno pokazivati višu brojku zbog unosa tekućine ili soli tijekom dana, piše Yahoo Life.

Koliko često se trebamo vagati?
Vaganje više puta tijekom dana ne preporučuje se. Studija iz časopisa International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity otkrila je da se vaganje jednom dnevno povezuje s većim usvajanjem navika za kontrolu težine i boljim gubitkom kilograma. Međutim, ako vas svakodnevno vaganje uznemiruje, radite to jednom tjedno.

Najbolje je vagati se uvijek istog dana, a stručnjaci preporučuju petak kao idealan izbor jer tijekom tjedna češće slijedimo režim. Vikendom se više opuštamo te si dopustimo neku hranu koju preko tjedna ne bismo jeli, što može utjecati na rezultate vaganja ponedjeljkom.

Kako se pravilno vagati?
Važite se ujutro nakon korištenja kupaonice, na ravnoj i tvrdoj podlozi poput pločica. Skinite dodatnu odjeću za preciznije rezultate te težinu ravnomjerno rasporedite na obje noge.

Broj na vagi nije jedini pokazatelj napretka. Mjerenje struka, bokova i ruku može bolje pokazati promjene na tijelu, a ako vaga izaziva negativne misli, fokusirajte se na mentalno zdravlje. Broj na vagi nikada neće u potpunosti odražavati trud koji ulažete da biste postali zdravija osoba.

 
Nastavi čitati

Magazin

Veterinar otkrio šest mogućih razloga zašto stariji psi obavljaju nuždu u kući

Objavljeno

-

Kako stare, neki psi postaju sve dezorijentiraniji, umorniji i teže se kreću, a s tim se povećava i rizik od toga da sve češće počnu obavljati nuždu u kući. Ako ste primijetili da vaš stariji pas učestalo mokri u kući, veterinar dr. Mark dos Anjos za PetHelpful je otkrio nekoliko razloga zašto bi se to moglo događati.

Iako se ovi primjeri mogu odnositi i na vašeg ljubimca, ako smatrate da je potrebno, potražite pomoć kod vašeg veterinara kako biste shvatili postoji li neki zdravstveni problem kod vašeg psa. U nastavku izdvajamo što je veterinar izdvojio.

Infekcija mokraćnog sustava
Psi s bakterijskom infekcijom osjećaju povećanu potrebu za mokrenjem. Kod nekih pasa, mokraća može biti tamna ili se mogu pojaviti drugi znakovi bolesti. Kada se infekcija liječi antibioticima i odgovarajućim terapijama, problem se često lako riješi.

Hormonalni gubitak
Ako je gubitak kontrole mjehura posljedica manjka hormona, pas nema nikakvu kontrolu nad mokrenjem. Najčešća pritužba je da psi mokre dok hodaju ili puštaju kapljice. To se može dogoditi nakon sterilizacije zbog gubitka hormona, a ponekad se pojavljuje i godinama kasnije.

Dijabetes
“Ovo je endokrina bolest kod koje pas ne može proizvesti dovoljno inzulina”, tvrdi veterinar. Osim drugih problema povezanih s dijabetesom – gubitak težine unatoč stalnoj gladi, katarakta, slabost – psi puno piju, a njihovi bubrezi izlučuju više vode u mjehur kako bi uklonili višak glukoze. Budući da mokraća sadrži više glukoze, to privlači još više vode u mjehur.

Bolest bubrega
Ova je bolest vrlo česta kod starijih pasa, a zbog povećane potrebe za mokrenjem psi ponekad mokre u kući. To nije zato što žele mokriti u kući, već zato što ne mogu dovoljno dugo zadržati mokraću i trebaju češće izlaziti van.

Artritis i ozljede leđne moždine
Ako primijetite da vašem psu teško pada čučanje za mokrenje, moguće je da ima bolove u leđima i izbjegava mokrenje tijekom šetnje jer mu je bolno. “Psi koji osjećaju bol prilikom čučanja čekaju dok im mjehur ne postane prepun, a tada ne mogu zadržati mokraću pa mokre u kući”, pojašnjava veterinar.

U ovom slučaju psu se mogu propisati lijekovi za artritis. Međutim, kod nekih slučajeva poput ozljede leđne moždine, istraživači preporučuju da se mjehur ručno prazni svaka četiri do šest sati.

Demencija
Ovo je vrlo stvarna mogućnost s obzirom na dob vašeg psa. Postoje mnogi drugi znakovi demencije, ali obitelj često prvo primijeti da pas počinje mokriti u kući.

 
Nastavi čitati

Magazin

Kada dodajete sol u kajganu? I za to postoji pravilo kako bi jaja bila što ukusnija

Objavljeno

-

Najbolji način za započeti dan je porcijom ukusne kajgane, no unatoč jednostavnosti ovog brzog i jednostavnog doručka punog proteina, među kuharima traje rasprava o tome kada se jaja trebaju posoliti prilikom pripreme kajgane.

Neki misle da će dodavanje soli jajima prije pečenja razrijediti bjelanjke i rezultirati gumenom kajganom, drugi vjeruju da dodavanje soli prije kuhanja daje bolje začinjeno i ukusnije jelo, no što je od toga zapravo istina?

Kada soliti jaja – prije ili poslije pečenja?
Uvriježeno je mišljenje da se sol nikada ne dodaje sirovim jajima jer će natrij promijeniti teksturu i učiniti ih žilavim, no to zapravo i nije točno, a ako želite najukusniju kajganu, tada biste sol trebali dodati jajima dok ih mutite, prije pečenja. Dodavanje soli u kajganu prije kuhanja djeluje sprječava da se proteini žumanjaka previše stisnu i izgube vlažnost pa kada dodate sol prije nego što jaja stavite peći, to rezultira mekanijom, pahuljastijom kajganom, punom okusa.

A koliko soli biste točno trebali dodati kajgani prije pečenja? Preporučujemo veliki prstohvat soli za dva jaja, no ako niste sigurni, bolje da posolite premalo, pa naknadno dodate još malo više soli.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu