magazin
Ovo je pet najzdravijih vrsta sira
Sir možda nije na vrhu popisa kada je u pitanju zdrava hrana, ali sir može biti zdrav izbor koji vašoj prehrani dodaje važne hranjive tvari.
“Sir ponekad ima lošu reputaciju jer je općenito bogat mastima, a određene vrste, poput prerađenog sira, nisu najbolji izbor jer mogu sadržavati dodana ulja, boje, pa čak i šećer”, kaže Frances Largeman-Roth, autorica knjige Eating in colour.
Međutim, sir apsolutno može dodati hranjive tvari, poput proteina i kalcija, vašoj prehrani.
Kozji sir
Kozji sir je poznat po svom izrazito ljutom okusu. Iako većina ljudi misli o mekim, mazivim varijantama, zapravo postoji širok izbor kozjih sireva – od mekih i svježih do tvrdih odležanih varijanti poput Crottin de Chavignol, koji imaju jači okus.
U usporedbi s kravljim mlijekom, kozje mlijeko ima manje laktoze, što znači da bi moglo biti bolja opcija za one koji ne podnose laktozu ili su osjetljivi. Također sadrži vrstu proteina koji se zove A2 kazein, za koji je, prema istraživanju, manja vjerojatnost da će uzrokovati gastrointestinalne tegobe od proteina u kravljem mlijeku.
Kozji sir također ima iznenađujuću količinu vitamina A, koji ima antioksidativna svojstva i podržava imunološki sustav. Jedna porcija sira sadrži oko 16 posto RDA za muškarce i 21 posto za žene.
Mozzarella
Mozzarella, koja se obično radi od kravljeg ili talijanskog bivoljeg mlijeka, može biti iznenađujuće dobra za nas.
Dok odležani sirevi imaju svoje prednosti, svježi sirevi s visokim postotkom vlage poput mozzarelle često imaju dodatnu prednost jer imaju nešto niži udio natrija. Također sadrži oko 15 posto preporučene dnevne doze 3 (RDA) kalcija u jednoj porciji.
Ricotta
Kremasta ricotta je mekani, svježi talijanski sir koji se tradicionalno pravi od ostataka drugih sireva. U osnovi, proizvođači sira rade neku vrstu sira sa svojim sirom, a zatim pretvaraju ostatke sirutke u ricottu.
To znači da je, u usporedbi s drugim sirevima, ricotta prilično bogata proteinom sirutke — jednim od najlakše apsorbiranih i najkorištenijih oblika proteina, za koji se pokazalo da pomaže u rastu mišića i snazi, zahvaljujući visokoj koncentraciji određenih aminokiselina poput leucina.
Parmezan
Parmezan je tvrdi, odležani sir napravljen od kravljeg mlijeka bogatog, okusa i pomalo zrnaste teksture. Parmezan proizveden u Italiji mora odležati najmanje godinu dana kako bi njegova kora dobila pečat Parmigiano-Reggiano, dok većina američkih verzija obično odležava najmanje 10 mjeseci.
Ako imate problema s probavom laktoze, parmezan može biti izvrstan izbor—i što duže odleži, to je bolji. Odležani sir sadrži puno manje laktoze, pa mnogi ljudi koji ne podnose tekuće mlijeko ili mekani sir mogu bez problema jesti odležane sireve.
Parmezan je također bogat proteinima i nutrijentima za izgradnju kostiju, kalcijem i fosforom, te sadrži oko 30 posto preporučene dnevne doze u jednoj porciji.
Cheddar
Cheddar se proizvodi od kravljeg mlijeka i ima blag do izrazito oštar okus. Oštre sorte prolaze kroz dulji proces starenja, pa je Cheddar još jedna potencijalno dobra opcija za osobe koje ne podnose laktozu.
Cheddar također obično sadrži pristojnu količinu vitamina K2, koji je neophodan za zadržavanje kalcija u mekim tkivima poput onih oko srca, tako da se može koristiti na odgovarajući način (za izgradnju jakih kostiju, itd.). Nedostaci vitamina K2 relativno su česti jer ga nema u mnogim namirnicama, ali punomasni mliječni proizvodi općenito su dobar izvor.
magazin
14. VELJAČE, VIŠNJIK / Valentinovo uz Željka Samardžića!
Proslavite Dan zaljubljenih uz najljepše ljubavne hitove jednog od najomiljenijih pjevača regije!
Nakon rasprodane zagrebačke Arene, Željko Samardžić dolazi u Zadar, u Športski centar Višnjik, na spektakularni valentinovski koncert, u subota 14. veljače 2026., koji garantira večer ispunjenu emocijama, romantikom i nezaboravnim melodijama.
Uživajte u pjesmama koje su obilježile desetljeća ljubavi – „Stari lav“, „Grlica“, „Bezobrazno su zelene“, „Sipajte mi još jedan viski“, „Pokaži mi šta znaš“, „9000 metara“ i mnoge druge koje će vas podsjetiti zašto je Željko jedan od najvećih vokala s ovih prostora.
Ulaznice su u prodaji – putem sustava Eventim, požurite po svoje i poklonite voljenoj osobi večer za pamćenje!
magazin
ĐIR PO GRADU Saše Čuke
magazin
Liječnica otkrila simptom koji pokazuje imate li covid ili gripu
Zima je razdoblje kada kolege masovno „otvaraju bolovanja“, no razlog izostanka nije uvijek isti. Prehlada, gripa i covid-19 imaju slične simptome, ali postoje važne razlike koje vam mogu pomoći da ih lakše razlikujete.
Kako temperature padaju, virusi se lakše šire, a boravak u zatvorenim prostorima dodatno povećava rizik od infekcija. Ipak, prema riječima liječnice obiteljske medicine postoje jasni znakovi po kojima se ove tri bolesti mogu razlikovati.
“Postoje ključne razlike između obične prehlade, gripe i covida koje vam mogu pomoći da ih prepoznate“, objašnjava. “Ako ipak niste sigurni, uvijek se obratite liječniku. Kada je zdravlje u pitanju, bolje je biti oprezan.“
Kakav kašalj imate
Jedna od glavnih razlika odnosi se upravo na kašalj. Kod gripe je kašalj uglavnom suh i javlja se naglo, često uz iznenadno pogoršanje općeg stanja. Kod prehlade je kašalj blaži i obično se razvija postupno, prenosi Nova.rs.
Kod covida je kašalj također suh, ali ima jednu važnu karakteristiku – traje dulje i uporniji je nego kod drugih infekcija.
“Kod covida je kašalj suh i neprekidan. Mnogi ljudi kašlju dulje od sat vremena ili imaju tri ili više napada kašlja tijekom jednog dana“, navodi.
Simptomi su slični, ali oporavak nije uvijek brz
Iz britanskog NHS-a upozoravaju da su simptomi covida vrlo slični simptomima prehlade i gripe. Većina se ljudi oporavi u roku od nekoliko tjedana, no kod nekih oporavak može trajati znatno dulje, a bolest može imati i teži tijek.
Ako imate kašalj, savjetuje se da se obratite ljekarniku koji vam može preporučiti odgovarajuću terapiju za ublažavanje simptoma. Navodi se i da većini ljudi više nije potrebno raditi brzi test na covid, čak i ako imaju simptome poput suhog kašlja ili povišene temperature.
Kada ostati kod kuće
Ako ste mlađi od 18 godina ili je riječ o djetetu, preporuka je da ostanete kod kuće i izbjegavate kontakte s drugima tri dana od dana testiranja, jer su djeca i mladi obično kraće zarazni. Također se savjetuje da se tijekom deset dana izbjegava kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških infekcija, poput ljudi s oslabljenim imunitetom.
Zaključak je jednostavan: iako simptomi mogu biti slični, trajanje i intenzitet kašlja često mogu otkriti o čemu je riječ. A ako ste u nedoumici, savjet liječnika uvijek je najbolja opcija.







