Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) POSJET GRADILIŠTU: U Ninu se gradi postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda – Uskoro priključenje 6000 objekata na javni kanalizacijski sustav

Objavljeno

-

U Ninu je u tijeku izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja (UPOV Grgur 26 000 ES) u sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi“. Projekt se provodi na području grada Nina, općine Privlaka i općine Vrsi, te je sufinanciran od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda. Riječ je o ključnom segmentu sustava javne odvodnje aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi, koji realizira austrijska tvrtka Strabag AG u suradnji s hrvatskim podizvođačima.

Direktor tvrtke Vodovod-Vir, Hrvoje Bašić, prilikom jučerašnjeg posjeta gradilištu u Ninu izjavio je: “Krajem prosinca 2021. godine, tvrtka Vodovod-Vir sklopila je ugovor s tvrtkom Strabag za izvođenje radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi. Ugovor se provodi sukladno dinamičkom planu koji je tada odobren i potpisan. Do kraja ljeta, odnosno krajem kolovoza ili početkom rujna, očekujemo pokusni rad ovog uređaja. To znači da će svi stanovnici područja Nin-Privlaka-Vrsi moći koristiti javni sustav odvodnje otpadnih voda, čime će se eliminirati potreba za crnim jamama, traktorima i kamionima. Zadovoljni smo dinamikom radova jer se sve što je dogovoreno realizira. U probnom radu, koji će trajati godinu dana, očekujemo priključenje oko 6000 objekata na javni kanalizacijski sustav, čime će se osigurati civiliziran način zbrinjavanja otpadnih voda na području grada Nina, općine Privlaka i općine Vrsi.”

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda predstavlja ključni segment sustava javne odvodnje aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi. Na ovaj uređaj će biti usmjerena kompletna fekalna otpadna voda s područja Grada Nina, Općine Privlaka i Vrsi. Nakon obrade na UPOV-u Grgur, pročišćene otpadne vode će se putem dovršenog podmorskog ispusta, ukupne dužine 4,4 km, ispuštati u Virsko more na dubini od 30 metara. Ovaj uređaj je projektiran da zadovolji potrebe područja za narednih 30 godina. Završetak izgradnje i početak rada UPOV-a Grgur planirani su za 2024. godinu.

Ivan Magaš, inženjer iz tvrtke Vodovod-Vir, rekao je nešto više o samom projektu: „Fizički radovi započeli su prije pet godina i sada se privode kraju. Preostalo je ugraditi oko 100 metara cijevi za završetak sustava javne odvodnje. Paralelno se provode ispitivanja nepropusnosti i snimanja CCTV kamerom te se priprema tehnička dokumentacija za tehnički pregled. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 26.000 ES i drugog stupnja pročišćavanja, napreduje prema planu. Sastoji se od mehaničkog predtretmana za uklanjanje većih čestica i biološkog dijela za uklanjanje ostalih nečistoća. Prije mjesec dana počeli smo zaprimati zahtjeve za kućne priključke i izvoditi iste. Građani se mogu javiti s bilo kakvim pitanjima, mi smo im na raspolaganju.“

Ivan Jelić, voditelj projekta izgradnje uređaja za pročišćavanje tvrtke Strabag, izvijestio je o napretku radova na uređaju: „Radovi su započeli prošlogodišnjeg travnja, a trenutno smo završili oko 80 % građevinskih radova i započeli s instalaterskim radovima. Očekujemo završetak instalaterskih radova u kolovozu, nakon čega ćemo biti spremni za pokusni rad uređaja i početak zaprimanja kanalizacije na uređaj.“

Pročelnik za komunalne poslove grada Nina, Jozo Mustać izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom da se ovaj, vrlo značajan, projekt polako bliži kraju. Rekao je: „Na ovom projektu radim od 2002. godine, a 2024. godina označava završnu fazu. Pozivam građane da podnesu zahtjeve za priključke kako bismo što kvalitetnije organizirali radove na ulicama i završili priključke te time omogućili probni rad sustava. Molim građane za strpljenje; završni radovi, uključujući asfaltiranje ulica, uskoro počinju i bit će dovršeni do početka sezone.“

Cijeli projekt, koji se izvodi od 2018. godine, uključuje izgradnju 104 km kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice, sanaciju 31,6 km vodovoda te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda drugog stupnja s novim podmorskim ispustom duljine 4,4 km.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi preko 53,824 milijuna eura bez PDV-a, pri čemu će EU osigurati 71,57 % iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Preostali dio će većim dijelom sufinancirati „Hrvatske vode“ (10,71 %), zatim Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (10,71 %), dok će ostatak pokriti tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaka i Vrsi.

Za više informacija o samom projektu posjetite web stranicu www.vodovod-vir.hr.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

GOLI, BOSI, U PREKRŠAJIMA… / Je li Zadar postao kulturna meka za najnekulturnije goste ikada?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Gole guzice i trbusi nasred Poluotoka, koferi na Orguljama, motorom do Kalelarge… prvi su znaci da je počelo još jedno ljeto u Zadru.

Na stranu što najiskrenije sumnjamo da se Balkanci ovako ponašaju u bijelom svijetu, moglo bi biti da istovremeno imaju najnekulturnije goste ikada.

Netko bi trebao provjeriti kako točno turistički djelatnici prodaju našu obalu strancima jer postoje ozbiljne naznake da je pogrešno shvaćena krilatica TZ Zadarske županije – “Reci da. Svemu.”

Valjalo bi povremeno i čuti neko “Ne!”?

Jer, evo tek dio turističkog ugođaja iz grada:

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PLANIRATE SHOPPING? / Evo kako trgovine u Zadru rade ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

od 7 do 22

EUROSPIN:

4. Gardijske Brigade 1 – od 8 do 21

HEY PARK

od 7 do 21

TOMMY

Put Bokanjca 37 – od 7 do 21

Krešimirova obala 47 – od 7 do 21

Trg pet bunara 1 – od 8 do 21

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

A.G Matoša 22 – od 7 do 13

Josipa Strossmayera 6 – od 7 do 13

Dalmatinskog Sabora 8 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 20

Ulica bleiburških žrtava 17 – od 7 do 21

LIDL:

od 7 do 22

INTERSPAR

A. Starčevića 5a – od 7 do 20

Bibinje – od 7 do 21

PLODINE

Biogradska 68 – od 7 do 22

Put Cerodola 1 – od 7 do 22

Zagrebačka 2 – od 7 do 22

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Put Vukića 1 – od 7 do 21

Ulica Dalmatinskog Sabora 2 – od 7 do 21

Ul. Nadbiskupa Mate Karamana 4 – od 7 do 21

Velebitska ulica 14 – od 7 do 21

Ul. Mihovila Pavlinovića 49 – od 7 do 21

Zrinsko Frankopanska 4 – od 7 do 21

Obala kneza Branimira 14 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Zlatarska ulica 4 – od 7 do 21

Ulica Stjepana Radića 26 – od 7 do 21

Put Stanova 63 – od 7 do 21

Ulica Nikole Tesle 17A – od 7 do 21

Mate Balote 54 – od 7 do 21

RIBOLA

Ulica Matije Gupca 22A – od 7 do 21

Ulica Miroslava Krleže 1A – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NOGOMETNA GROZNICA / Podrška Vatrenima i iz zadarske Opće bolnice…

Objavljeno

-

By

“Započinje nogometna groznica, kreće EURO 2024! Iako nije direktno zdravstvena tema, tiče se i nas jer brojni medicinski timovi dežurat će narednih tjedana u gradovima u kojima se igraju utakmice, ali i diljem Europe gdje će se natjecanje pratiti preko malih ekrana”, stoji u objavi iz Opće bolnice Zadar.

Naši Vatreni na travnjak će istrčati danas, a podrška im stiže i iz Opće bolnice.

“Svoje navijačke majice osigurali smo preko Kluba roditelja nedonoščadi Palčić i agencije Media promo plus, a kupnjom smo ujedno pružili podršku prijevremeno rođenoj djeci.

Palčić gore za naše malene borce i za naše Vatrene”, poruka je iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu