Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT BUDUĆNOSTI / Za 570 kanalizacijskih i 346 vodoopskrbnih priključaka u biogradskoj rivijeri 6,7 milijuna eura

Objavljeno

-

Komunalac d.o.o. u sklopu aglomeracije Biogradska rivijera provodi radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura ili 50 milijuna kuna, sve za 570 kanalizacijskih i 346 vodovodnih priključaka

Komunalac d.o.o. u sklopu aglomeracije biogradske rivijere koja obuhvaća bivšu općinu Biograd (grad Biograd, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon, Pašman), u izgradnji kanalizacije te u rekonstrukciji vodovodnih cjevovoda i uređaja trenutačno na više lokacija izvodi višemilijunske radove izraženim u eurima.

– Između ostalog u tijeku su radovi na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura ili 5,3 milijuna eura bez PDV-a, kazao je Marin Colić, direktor biogradskog Komunalca.

Ovaj značajan iznos ulaganja odražava važnost i obim projekta te predstavlja dugoročnu investiciju u infrastrukturu ovog područja. Projekt obuhvaća rekonstrukciju vodovoda, odvodnju, izgradnju tlačnog cjevovoda te izgradnju kanalizacijskih i vodovodnih kućnih priključaka.

– Jedan od ključnih elemenata projekta izgradnje fekalne odvodnje sustava Kosa istok – zapad je rekonstrukcija vodovoda čija će duljina iznositi impresivnih 5239,9 metara, rekao je Colić.

Moderna odvodnja, učinkovit vodovodni sustav

Tehnički direktor Komunalca je Krunoslav Pešić, a financijska direktorica Jelena Jelić. Radove izvodi tvrtka Golemi vlasnika Vinka Golema iz Vrane, stručni nadzor Aniva inženjering d.o.o. Glavni nadzorni inženjer je Josip Krolo, dok je voditelj projekta tvtrka Hidroprojekt-ing d.o.o. Zagreb, po imenovanju Vesna Grizelj Šimić.

Rekonstrukcija će osigurati pouzdan i učinkovit vodovodni sustav pružajući kvalitetnu opskrbu vodom stanovnicima na tom području. Odvodnja je također važan aspekt projekta, s planiranih 9.708 metara novih odvodnih kanala, rekao je Colić.

Ova mjera ima cilj poboljšati odvodnju i smanjiti rizike od poplava u tom području osiguravajući sigurno okruženje za stanovnike.

– Projektom je predviđeno 570 komada kućnih priključaka na kanalizacijsku mrežu i 346 priključaka na vodoopskrbnu mrežu, objavio je Marin Colić.

U finalnoj gradnji je kanalizacijski tlačni cjevovod u duljini od 262,0 metara te kanalizacijska crpna stanica CS Torovi te 1.857 metara vodoopskrbnog cjevovoda.

Stabilan i snažan protok vode

– Projektom je u visini od 770.302,73 eura obuhvaćena je izgradnja crpne stanice ‘’Torovi’’ i izgradnja novog tlačnog vodoopskrbnog cjevovoda od crpne stanice ‘’Torovi’’ do spoja s vodoopskrbnim cjevovodima unutar zone zanatskih djelatnosti, te izmještanje dijela cjevovoda VS ‘’Straža’’ – Pakoštane, reći će Kruno Pešić, tehnički direktor Komunalca.

Dokumentacija za tehnički pregled je spremna nakon kojeg će se izdati pravomoćna uporabna dozvola.

– Cilj je poboljšanje sustava vodoopskrbe za Industrijsku zonu Biograd na Moru i novu Zonu servisnih i zanatskih djelatnosti Sveti Filip i Jakov, osiguranje dovoljnog tlaka u mreži za normalno funkcioniranje, ugradnja mjerne opreme koja će biti u funkciji nadzora, smanjenje vodnih gubitaka te izmještanje postojećeg cjevovoda DN 600 iz privatnih parcela

– Tlačni cjevovod, koji će biti izgrađen u duljini od 262 metra, pružit će dodatnu podršku vodovodnom sustavu, omogućavajući stabilan i snažan protok vode, zaključio je Pešić.

Nakon uskrsnih blagdana radovi se izvode bez prekida i, moglo bi se reći, u okvirima predviđenih rokova.

Izvor: Zadarski tjednik

 

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati

U trendu