Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KONFERENCIJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU / Klimatske promjene zahtijevaju nove tehnologije i zelenu transformaciju

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas se održava konferencija “Održivo plavo gospodarstvo u kontekstu klimatskih promjena i degradacije bioraznolikosti potaknuto morskim tehnologijama”, u organizaciji Digitalnog Inovacijskog Huba Innovamare i Sveučilišta u Zadru. Konferencija bi trebala ponuditi rješenja za izazove održivog plavog gospodarstva u EU i diljem svijeta, uzimajući u obzir utjecaj klimatskih promjena i degradaciju bioraznolikosti.

– Plava ekonomija more vrednuje kao izvor života i medij komunikacije koji utječu na ekosustave i lokalne zajednice. U riječima ekologija i ekonomija i korijenu je grčka riječ oikos, koja znači dom. Bilo bi izvrsno kada bi oni koji se bave i jednim i drugim obalu i more doživljavali  kao kuću u kojoj su domaćini i koju namjeravaju ostaviti svojim potomcima. To je moguće ako se aktivnosti koje se zbivaju u  prostoru mora, na obali i otocima, zbivaju uvažavajući načela održivosti, uključivosti i pametnog razvoja. Naše sveučilište bavi se znanstvenim istraživanjima, ali u sve većoj mjeri transferom tehnologija, uspostavljanjem harmonije između prostora za razvojem i zaštitom prostora. Razmišljanje o inovacijama izvrsna je prilika da ne upućujemo samo kritike, nego i tražimo rješenja, istaknuo je u pozdravnoj riječi rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Sudionike je pozdravio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, koji je rekao kako je zadarsko gospodarstvo naslonjeno na more te najbolje rezultate postiže u pomorstvu, turizmu i marikulturi. U nastojanju da se ti procesi odvijaju na održiv način konzultirala se znanstvena zajednica, ali i upoznavala iskustva drugih sredina u Europi.

– Danas smo pred novim izazovom klimatskih promjena koje zahtijevaju nove tehnologije. Zelena transformacija traži jačanje svijesti svakoga od. Susreti poput ovog najbolji su put u pronalasku ravnoteže između gospodarstva i sačuvane bioraznolikosti morskog okoliša, rekao je gradonačelnik Dukić.

 Veleposlanik Republike Italije  Paolo Trichilo i zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u Hrvatskoj također su naglasili važnost održivih praksi u plavoj ekonomiji, budući da su klimatske promjene i pretjerano korištenje resursa prijetnje svim društvima u svijetu.

Zanimljive rasprave i prezentacije sudionika na konferenciji dat će uvid na koje načine digitalna i zelena transformacija s inovativnim morskim tehnologijama može biti alat za bolje praćenje i zaštitu morskih ekosustava. Donositelji odluka iznosili su iskustva o tome kako podupiru ovaj proces digitalne i zelene transformacije, a predstavnici privatnog sektora izazove s kojima se susreću u kontekstu klimatskih promjena i bioraznolikosti.

Organizatori konferencije su Digitalni Inovacijski Hub Innovamare i Sveučilište u Zadru koji kroz svoj primjer uspješne suradnje otvaraju nove prilike za partnerstva koja će doprinijeti kreiranju rješenja kao odgovora na postojeće izazove očuvanje bioraznolikosti i očuvanja u području plavog gospodarstva.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Na Sveučilištu u Zadru promovirano 28 prvostupnica i prvostupnika anglistike 

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru jučer je promovirano 28 prvostupnica i prvostupnika Odjela za anglistiku.

Uoči svečane podjele diploma promotorica Leonarda Lovrović prisjetila se vremena u kojem su tadašnji brucoši prvi put došli u zgradu u kojoj primaju diplomu, svatko sa svojim ciljem i vizijom budućnosti, ali i strahovima koji obično prate nove životne okolnosti. Na prijediplomskog studija trebali su se prilagoditi novom načinu rada koji nam je svima bio nepoznat te je zahtijevao poseban angažman i razvijanje nekih drugih vještina i zato danas mogu biti ponosni jer su, unatoč svim preprekama, uspješno prešli prvi dio svog akademskog puta.

– Ne samo da ste svojim trudom, upornošću i disciplinom ispunili određena očekivanja koja je pred Vas stavio ovaj studijski program, nego ste se i hrabro nosili sa svim problemima. Danas ste ovdje jer ste pronašli načina i snage da se uhvatite ukoštac sa svim poteškoćama, a zato ćete primiti diplomu kao krunu svog dosadašnjeg uspjeha, rekla je Lovrović, čestitajući i nazočnim roditeljima i bližnjima koji su im bili najveća potpora i oslonac.

Izrazila je uvjerenje kako su profesori uspjeli na njih prenijeti svoje znanje, potaknuti ih na kritičko promišljanje te pomogli razviti vještine koje će im biti potrebne u budućnosti.

-Pozivam Vas da svojim djelovanjem mijenjate svijet oko sebe i da promičete istinske vrijednosti kojima smo Vas učili jer vi ste budućnost i pokretačka snaga našeg društva. Nemojte nikad prestati raditi na sebi jer ovo je tek prva stepenica koja Vam je osigurala ulazak u akademsku zajednicu. Obrazovanje je proces koji traje i nadam se da smo u Vama uspjeli zapaliti iskru radoznalosti koja će vas tjerati da se cijeli život usavršavate, poručila im je promotorica.

Nakon svečane prisege v. d. pročelnice Odjela za anglistiku prof. dr. sc. Sanja Škifić podijelila je diplome nazočnim promoventima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Put Pudarice 11 – od 7 do 20

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu