Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ODJEL ZA EKONOMIJU SVEUČILIŠTA U ZADRU ORGANIZIRAO BESPLATNE RADIONICE IZRADE POSLOVNIH PLANOVA / “Srednjoškolci postali poduzetnici na jedan dan”

Objavljeno

-

Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru održao je u suradnji s tvrtkom Digital park besplatne radionice izrade poslovnih planova za učenike srednjih škola. Radionice su se održale 5. travnja 2024. na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru na Višnjiku, Splitska ulica 1. Radionicama je prisustvovalo ukupno 28 učenika različitih srednjih škola.

U uvodnom govoru u cilju motivacije učenika, Luka Perović, direktor tvrtke Digital park, istaknuo je na temelju vlastitog iskustva studiranja dva čimbenika kao najvažnija za uspješno i kvalitetno studiranje. To je svakako marljivo i vrijedno učenje s ciljem stjecanja trajnih znanja vještina kao sigurnog temelja za buduće snalaženje na tržištu rada te upoznavanje, druženje te razmjenu znanja i vještina s drugim studentima.

“Radionice izrade poslovnih planova osmislili smo s ciljem promoviranja poduzetničkog načina razmišljanja koji nije rezerviran samo za poduzetnike. Poduzetnički način razmišljanja i poduzetničke vještine poput kreativnosti, inovativnosti, samoinicijative i sposobnosti rješavanja problema korisne su za sve pojedince bez obzira na njihovu profesiju. Ove vještine stoga potiču osobni i profesionalni razvoj. Iz tog razloga radionice izrade poslovnih planova organizirat ćemo i narednih godina” istaknuo je pročelnik Odjela za ekonomiju doc.dr.sc. Jurica Bosna.

Edukacijski dio radionica vodile su asistentice Marijana Jerić, mag.oec. i Monika Hordov, mag.oec. Učenici su na radionicama dobili praktične savjete i alate potrebne za izradu poslovnih planova čime su stekli poduzetničke kompetencije planiranja. Razvili su vještine osmišljavanja poslovnih strategija i rješavanja problema u poduzetničkom kontekstu.

Nakon edukacijskog dijela polaznici su imali priliku testirati svoja stečena znanja radeći u timu. U natjecateljskom dijelu ukupno jedanaest učeničkih timova se međusobno natjecalo u rješavanju tri zadatka. Zadatke su osmislile voditeljice radionice s profesoricom Ivonom Mikulandrom Volić, višom predavačicom i Lukom Perovićem,  direktorom tvrtke Digital park.

Učenici su oformili timove kroz koje su stvorili suradnju, podijelili ideje, vještine i resurse te ukomponirali svoje različite perspektive i talente kako bi kroz zajednički rad izradili kvalitetne poslovne planove. Važno je naglasiti da timski rad potiče razvoj vještina suradnje rješavanja problema, te omogućuje učenicima da steknu iskustvo rada u grupi, što je od presudne važnosti za njihov daljnji razvoj i buduće karijere.

U prvom zadatku timovi su morali osmisliti poslovni plan gdje je fokus bio na kreativnom razmišljanju i razvoju poslovne ideje. Potrebno je bilo osmisliti poslovne strategije i rješenja problema u poduzetničkom kontekstu.

U drugom zadatku bilo je potrebno izraditi Media plan za promociju poduzeća na temelju dobivenih inputa. Učenici su trebali temeljito razmotriti svaki ponuđeni oglasni kanal i argumentirati svoje odluke raspodjele budžeta i perioda za koji su se odlučili u skladu s ciljevima promocije i ciljnim tržištem.

Treći zadatak odnosio se na osmišljavanje društveno odgovorne komponente tvrtke koju su odabrali.

Tvrtka Digital park predstavljala je primjer dobre prakse koja se od svog osnutka pozicionira kao društveno odgovorno poduzeće. Kako bi isto postigla unutar svoje poslovne politike ugradila je društvenu i ekološku komponentu. Društvena komponenta ogleda se u jedinstvenom poslovnom modelu koji podrazumijeva mjesečnu pripremu i organizaciju različitih tema unutar spektra prihvaćenih društveno odgovornih tema. Navedenom akcijom, pružaju priliku u prvom redu neprofitnim organizacijama (Udrugama) da svoje aktivnosti i rad promoviraju putem atraktivnog, modernog medija bez troška.

Digital park nikada ne naplaćuje oglašavanje, a izmjenama teme svaki mjesec pruža se prilika mnogima u promociji svojih aktivnosti. Također, Digital park svojom poslovnom politikom obvezao se dio ostvarenog profita redistribuirati za kupnju i sadnju stabala čime želi potaknuti proširenje zelenih zona i parkova.

Tvrtka Digital park osigurala je ukupno 900 eura za dodjelu nagrada najuspješnijim timovima (tri nagrade po 300 eura). U povjerenstvu za odabir najboljih timova sudjelovali su Luka Perović, mag.oec. (Digital park, direktor), Ivona Mikulandra Volić, viši predavač i izv.prof.dr.sc. Sonja Brlečić Valčić (Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru).

Najuspješniji tim u rješavanju prvog zadatka bio je tim naziva KOVA, članovi:

–           Dominik Kovačević

–           Antonio Kovačević

Učenici Gimnazije Frane Petrića u Zadru.

Najuspješniji u rješavanju drugog zadatka bio je tim naziva ETA, članovi:

–           Ena Šimičević

–           Toni Jurjević

–           Adrian Milin

Učenici srednje Ekonomske i birotehničke škole u Zadru.

Najuspješniji u rješavanju trećeg zadatka bio je tim naziva 300€, članovi:

–           Frane Žmire

–           Roko Krupić

–           Juraj Veselinović

Učenici srednje Ekonomske i birotehničke škole u Zadru.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Predizborni skup HDZ-a u Zadru – predstavljeni kandidati za EU izbore

Objavljeno

-

By

“EU izbori 9. lipnja drugo su poluvrijeme utakmice koju smo pobijedili 17. travnja – želimo potvrditi obnovljeno povjerenje hrvatskih građana! A to želimo jer su naše europske politike nastavak onih nacionalnih, s kojima smo osigurali ekonomski i socijalni napredak & ostvarili strateške ciljeve, od teritorijalnog povezivanja i energetske neovisnosti Hrvatske do rekordno visokih plaća i najvećeg zaposlenosti u povijesti! Veselimo se ovim izborima, pozivamo sugrađane da na njih iziđu u što većem broju & sudjeluju na najvažnijem demokratskom događaju europskog kontinenta ove godine!” – poručio je jučer u Zadru Andrej Plenković, nositelj liste, dodajući:

„Izborni program #HrvatskaSnažnaVažna sinteza je svih nedvojbenih postignuća HDZ-a i naše Vlade, s jasnom vizijom Hrvatske i EU budućnosti, pa je potpuno legitimno da oni koji su zemljom upravljali proteklih 8 godina s ponosom, bez lažne skromnosti, ističu da su se izborili da Hrvatska dobije nezapamćenih 25 milijardi € EU sredstava za desetljeće ubrzanog razvoja koje je pred nama. Na žaljenje proturazvojne ljevice, Hrvatska će u 2024. imati gospodarski rast od 3,3% – drugi najsnažniji u cijeloj EU, odmah nakon Malte! A o kakvom je to uspjehu riječ, dovoljno svjedoči podatak da će EU u prosjeku rasti 1%, a Eurozone 0,8%. I ponovit ću po 100. put jer ta činjenica strašno žulja oporbu: ništa od svega ovog ne bi bilo moguće bez političke stabilnosti & naše politike modernog suverenizma, kojom koristimo nikad čvršći međunarodni položaj i nikad jači utjecaj EU na dobrobit hrvatskog naroda, svih građana i čitave zemlje“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VRIJEME ZA SPIZU? / U nedjelju u Zadru rade ove trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Krste Odaka 5a – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTICANJE PODUZETNIŠTVA / Potpisan ugovor o poslovnoj suradnji između Zadarske županije i HBOR-a

Objavljeno

-

By

Zadarska županija  i HBOR potpisali su Ugovor o Poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Investicije privatnog sektora“ . U ime Zadarske županije Ugovor je potpisao župan Božidar Longin, a u ime HBOR-a predsjednik Uprave Hrvoje Čuvalo.

Riječ je o Ugovoru kojim će se poticati poduzetništvo na području Županije, odobravanjem subvencioniranih kredita izravno odnosno putem poslovnih banaka, poslovnim subjektima koji ulažu na području Županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu.

S ciljem poticanja poduzetništva na području Županije, kreditna sredstva za prihvatljive korisnike kredita će osigurati HBOR izravno ili posredstvom poslovnih banaka, a sredstva subvencije kamate korisnicima kredita u visini od 2 postotna poena će osigurati Županija.

Naglašavajući kako je riječ o važnom programu župan Božidar Longin je istaknuo da je HBOR više puta potvrdio svoje postojanje, posebno u vremenu nakon Domovinskog rata u obnovi ratom razrušenog područja.

„Koristim ovu prigodu zahvaliti HBOR-u na svemu do sad učinjenom te  ponosno naglašavam kako smo danas jedna od najrazvijenijih županija i  imamo se s čime podičiti.  Danas  HBOR  potiče  malo i srednje poduzetništvo, a ugovor  koji danas potpisujemo omogućit će provedbu programa za mlade, žene i početnike te  dati  podršku toj grupi koja tek  kreće u poduzetništvo. Zahvaljujem HBOR-u i poslovnim bankama koje će se uključiti ovu provedbu“, rekao je župan Božidar Longin.

„Zahvaljujući subvenciji vaše županije vaši lokalni poduzetnici ovdje mogu dobiti povoljnije uvjete financiranja za svoje investicije. Povoljniji uvjeti financiranja ovdje znače niže kamatne stope koje će biti niže za dva posto, to znači da ako poduzetnici kod HBOR-a mogu dobiti kredit uz kamatnu stopu od tri posto, neće plaćati tri nego jedan posto, a tu razliku od dva posto plaćat će Županija.“, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Krediti se, prema ovom Ugovoru, mogu odobravati mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima (trgovačkim društvima, obrtima, fizičkim osobama koje samostalno obavljaju djelatnost, zadrugama i profitnim ustanovama) za prihvatljive projekte te uz uvjete definirane kreditnim programima HBOR-a Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Investicije privatnog sektora važećim u trenutku donošenja odluke o odobrenju kredita, osim za ulaganja u djelatnosti primarne poljoprivredne proizvodnje[1] i sektor ribarstva.

Najviši iznos kreditnih sredstava za koje se subvencionira kamata odobrena u okviru programa  Investicije privatnog sektora  je 400.000,00 eura.

[1] “Primarna poljoprivredna proizvodnja” znači proizvodnja proizvoda iz tla ili stočarstva bez obavljanja dodatnih radnji kojima bi se promijenila priroda tih proizvoda, a obuhvaća uglavnom djelatnosti  iz NKD područja A Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, odjeljak 01 Biljna i stočarska proizvodnja, lovstvo i uslužne djelatnosti povezane s njima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu