Hrvatska
ISTRAŽIVANJE / Turisti otkrili što ih najviše smeta u Hrvatskoj, ali i gdje se nalaze najbolji domaćini
Istraživanje u kojem je sudjelovalo nešto manje od 20 tisuća turista pokazalo je da su najbolji domaćini u Istri, ali i što najviše smeta naše goste.
Studiju potpisuju kompanije GetByFerry.com i GetByBus.com.
Kada je riječ o općenitim iskustvima i razinom zadovoljstva putnika u Hrvatskoj, istraživanje je pokazalo da se čak 90% posjetitelja namjerava vratiti u Hrvatsku, a da bi njih 96% Lijepu našu preporučilo prijateljima, prenosi tportal.
Hrvatska je i dalje izuzetno popularna među solo putnicima. Konkretno, čak 30% posjetitelja navelo je da su u Hrvatsku putovali sami, što je gotovo isti rezultat kao prošle godine. No, kada govorimo s kime su putnici posjećivali Hrvatsku, slika se blago promijenila. Partneri i obitelj su i dalje vodeća pratnja naših putnika, a ove godine njihova zastupljenost je skočila na 52%.
S druge strane, nešto se smanjio broj posjetitelja koji su nas posjetili u društvu prijatelja. Ove godine ih je ukupno 16%, dok ih je prošle godine bilo 22%. Mlađi putnici češće će putovati s prijateljima, dok će oni nešto stariji odmor radije provesti s partnerom ili obitelji.
Gotovo trećina putnika odgovorila je kako su se odlučili za posjet Hrvatskoj zbog odmora i relaksacije, a slijedeći najzastupljeniji razlozi dolaska putnika su razgledavanje, zabava i kultura pa možemo zaključiti da preko 80% posjetitelja bira Hrvatsku u svrhu opuštajućeg ljetnog odmora. Ostali, manje zastupljeni razlozi zauzimaju oko 20%, a u to spadaju obiteljski, sportski, poslovni, zdravstveni i drugi razlozi posjete.
Kada je riječ o gradovima, turisti su u Zagrebu bili najzadovoljniji smještajem, dok se u pogledu omjera kvalitete i cijene smještaja na dnu nalazi Split. Ipak, Split je prema podacima sveukupno bio najpopularniji, a turisti su u njemu većinom ostajala od jednog do dva tjedna.
U Dubrovniku, posjetitelji su najbolje ocijenili atrakcije te aktivnosti i povezanost s drugim gradovima i otocima, dok su u Zadru ostali oduševljeni – izborom restorana.
Turisti su jasno dali do znanja i da Hvar, Novalja i Vodice ostaju najpopularnije party destinacije, a kada je riječ o plažama, tvrde da su najbolje one na otoku Krku, s Malinskom i Baškom pri samom vrhu. Slijede ih plaže otoka Raba i Lošinja te Brača i Korčule.
U kategoriji restorana i njihovih cijena, očekivanja posjetitelja najviše su ispunili Baška i Poreč s visokim ocjenama i za ponudu i cijene restorana. S druge strane, na dnu liste našao se Ston gdje je tek oko 60% ispitanika reklo da je zadovoljno cijenama u restoranu, a oko 70% bilo je zadovoljno samim izborom restorana. Ponudu smještaja posjetitelji su najniže ocijenili u Starom Gradu na Hvaru te u Skradinu.
Za kraj, turisti su se iskreno izjasnili i o ljubaznosti domaćina te je njih čak 94% izrazili zadovoljstvo uslužnošću lokalnog stanovništva, a kao najljubazniji lokalci posebno su se istaknuli – Istrani. Naime, Rovinj, Pula i Poreč apsolutno su oduševili naše posjetitelje svojim gostoprimstvom te tako Istri osigurali titulu domaćina godine.
Hrvatska
Ako ste kupili ove proizvode, nemojte ih koristiti: Povlače se s polica
Državni inspektorat objavio je obavijest za potrošače o povlačenju više proizvoda.
Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda sa sljedećim LOT brojevima i rokovima trajanja: – PEČENI SLATKI KEKS S BADEMOM AMARETTI 175g SAPORI, s naznakom najbolje upotrijebiti do: 18.03.2026. (Lot L 355077 2), 02.05.2026. (Lot L355122 1), 04.07.2026. (Lot L 355185 2), 25.08.2026. (Lot L355237 1) , 03.09.2026. (Lot L 355246 1) , 20.10.2026. (Lot L 355293 1), proizvođača Colussi S.p.A., Milan, IT zbog povišene razine cijanovodične kiseline.
Proizvod nije u skladu s Uredba (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.
Detalji o povlačenju i opozivu proizvoda dostupni su i na web stranici subjekta.
Podaci o proizvodu:
Proizvođač: Colussi SpA., Italija
Maloprodaja: NTL d.o.o., Soblinec, Hrvatska
Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima
Državni inspektorat Republike Hrvatske također obavještava potrošače o opozivu proizvoda sa sljedećim LOT brojem i rokom trajanja: “Aptamil AR 1, početna hrana za dojenčad (povećana regurgitacija), NETO: 400g, hrana za posebne medicinske potrebe, datum uporabe: 17.05.2026., LOT: 111444865“ zbog utvrđene povećane prisutnosti bakterije Bacillus cereus.
Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu i „Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu“..
Detalji o povlačenju i opozivu proizvoda dostupni su i na web stranici subjekta.
Podaci o proizvodu:
Dobavljač: Nutricia Export BV, Lange Kleiweg 6, RIJSWIJK, Nizozemska
Distribuira na tržištu RH: AWT International d.o.o., Zagreb, Slavonska avenija 52a
Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima.
Hrvatska
PROGNOZA / Promjena vremena pred vratima: Stižu kiša i jako jugo, mogući grmljavinski pljuskovi
Donosimo vremensku prognozu meteorologinje Tee Blažević
Anticiklona se premješta prema istoku, a s Atlantika prodire vlažan, nestabilan i malo hladniji zrak nad europsko kopno. Nad Sredozemnim morem, zapadno od Apeninskog poluotoka, razvija se plitka ciklona čiji oblačni sustav, uz pojačano jugo, prelazi preko Italije i dolazi nad Jadran. Vremenska situacija nad Europom se mijenja, a vrijeme poprima osobine kasne jeseni – oblačno, tmurno, s povremenom kišom.
Prema prognostičkim materijalima u narednih 10 dana nije izgledno zahlađenje, ali postoje signali da bi nakon Božića, a pred Novu godinu, moglo zahladiti uz manje količine snijega, uglavnom u planinskim krajevima.
Danas dva tipa vremena: na Jadranu i u planinskim krajevima pretežno sunčano, uz porast naoblake u poslijepodnevnim satima te slabu kišu u Istri i na Kvarneru.
U unutrašnjosti prijepodne magla ili niska naoblaka sa slabom rosuljom. Poslijepodne i predvečer dizanje magle. Puhat će slab južni i jugozapadni vjetar, a na otvorenom moru Jadrana umjereno jugo uz valovito more. Najviše dnevne temperature od 3 do 6 °C, na Jadranu oko 15 °C.
Sutra, u srijedu, pretežno oblačno s kišom, obilnijom na sjevernom i srednjem Jadranu, gdje su lokalno mogući grmljavinski pljuskovi. Puhat će umjereno i jako jugo i oštro.
Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od -2 do 2 °C, na Jadranu oko 10 °C, a najviše dnevne u unutrašnjosti od 4 do 10 °C, na Jadranu od 12 do 17 °C.
Hrvatska
Donesen je novi Zakon o naplati cestarine: Evo kako će izgledati vožnja autocestom
Hrvatski sabor je u ponedjeljak donio novi Zakon o naplati cestarine, kojim se od 1. ožujka 2027. godine uvodi jedinstveni elektronički sustav naplate cestarina na čitavoj mreži autocesta u Hrvatskoj, a koji bi trebao značajno poboljšati protočnost prometa.
Novi sustav predviđa slobodan protok vozila bez zaustavljanja zbog plaćanja cestarine, omogućava prolazak bez zaustavljanja i pri brzinama do 130 km na sat.
Počiva na dvjema tehnologijama – ENC uređaju u vozilu i automatskom očitavanju registarskih pločica putem kamera.
Elektronički sustav za naplatu cestarine (ESNC) uključivat će prijavu registarske oznake i valjanog sredstva plaćanja – obvezno za laka vozila do 3,5 tona. Teška vozila morat će koristiti ENC i automatsko očitavanje registarskih pločica.
Uključenje u ESNC moći će se obaviti putem jedinstvenog nacionalnog web prodajnog mjesta, mobilne aplikacije, drugih digitalnih servisa te na namjenskim stazama za brzo uključenje. Moći će se provesti i u prodajnim uredima upravitelja autocesta ili na drugim prodajnim mjestima trećih osoba koje imaju ugovor sa subjektima za naplatu cestarine.
Nakon što se novi sustav uvede, neko vrijeme postojat će još naplatne kućice na ulazima na autocestu, iako u njima neće biti ljudi, ni rampe pored njih.
Postavljanje portala i kamera je počelo na autocesti A3, a ukupno je planirano postavljanje 212 portala na mreži kojom upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i ostali koncesionari.







