magazin
OD GERMKNEDLE DO SVINJETINE / Burgeri, tripice, churos… Ovo je samo dio gastro ponude Adventa u Zadru 2023…
Gastronomski standardi Adventa u Zadru – kobasice, burgeri, fritule, kuhano vino i gin… – odavno su postavljeni, ti su bazni zalogaji poput ikona sveprisutni i na drugim, većim i poznatijim adventskim sajmovima, a zadržat će se i ove godine u ponudi na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara.
Međutim, već pažljivijim pregledom pristiglih prijava 25 ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima, jasno je kako će ponuda hrane na Adventu u Zadru biti daleko zanimljivija i raznolikija od osnovnih standarda i kako se, makar dio ugostitelja, trudi u svoju ponudu uvesti različita osvježenja i iznenađenja. Uz zabavni program, gastro ponuda će biti i najzanimljiviji dio zadarskog Adventa, a ambicioznim i maštovitim ugostiteljima potrebna je i znatiželjna i gladna publika, spremna na istraživanja u moru kućica. U nekoliko ćemo nastavaka predstaviti najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica. Pa, krenimo redom po kućicama…
Red Fox
I prijašnjih je godina Zadranin Vinko Fain u ponudu svog Red Foxa atraktivne inovacije poput čokoladnih jestivih čaša za rakije, likere i gin ili burger od janjetine, a dio je tih ‘noviteta’ zadržao i ove godine. Ipak, ovaj put iznenadio je s jednim zaista hrabrim jelom – burgerom od tripica. Jednostavno, odlučio je sadržaj kultnog marendaškog jela Zadra i cijele Dalmacije, dalmatinske tripice, utrpati u toplo burger pecivo. Pecivo najprije zapeče, pa jednu polovinu premaže s umakom genovese, a drugu s crvenim od rajčice, posloži kuhane tripice, doduše s minimalnio umaka kojeg inače ima u tanjuru, te još ubaci cheddar sir i rikolu. Tako je ovo tradicionalno jelo potpuno približio ideji street fooda i uspio. Kako je krenulo prvih dana kod Faina će se za ovo jelo trebati rezervirati na vrijeme.
Jetti fritule
Ova kućica je i jedina na Adventu u Zadru koja ove godine nema mesnih ili slanih jela. Kod vlasnika Drage Klopke i njegove ekipe sve je slatko, a glavni aduti ponude su ovdašnje tradicionalne fritule i španjolski hrskavi uštipci – churosi. Ali i šećerna vata, nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke. Klopka je na Advent dopremio i pravi stroj za fritule – iz desetak šupljina ovog specijalnog alata u duboko vruće ulje cijedi se tekuće tijesto. Tako su sve fritule u naručenoj porciji brzo i jednako pržene, a lagane su i prozračne, uvijek tople. Chorosi su u Jetti kućici hrskavi i također lagani, a jednu i drugu slasticu, po želji gosta, slastičarka preliva s više vrsta slatkih umaka od čokolade, nutelle i vanilije.
Tri mudraca
Ravno s bavarskih i austrijskih skijališta u kućicu Tine Buljat stigao je moćni zimski, pravi snježni desert – germknedla. Doduše, u Tri mudraca možete dobiti i domaću kobasicu, vegansku tortilju, sushi i zadarsko craft pivo Donat, ali je germknedla zvijezda ponude ove kućice. I baš će odgovarati jako gladnima. Kugla od tijesta veličine dobre muške šake puni se pekmezom od šljiva, a zatim na nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje na nekoliko minuta. Tako skuhanu veliku knedlu Tina zatim preljeva kremom od vanilije. Tako topla i puna bogatih slatkih okusa dobro će doći i za zagrijavanje na pravim burama koje se još čekaju na Adventu.
Marvel
Ekipa Marvela pojednostavila je svoju gastro ponudu te je svela na svega nekoliko aduta: dobru domaću svinjsku kobasicu iz sušare jednog opg-a iz okolice Zadra, serviranu u velikom toplom pecivu te male nizozemske palačnike (poffertjes). Ove su palačinke su slične američkima, peku se od tijesta s kvascem, ali su puno manje pa iz zovu još i dječje. Uglavnom, kad ih u Marvelu nutellom, linoladom, mrvljenim petit beurre ili oreo keksima stvore pravu malu slatku senzaciju za klince. I odrasle također.
Kod Rođe
Ovo je najdugovječnija kućica na zadarskom Adventu. Prisutna je na zadarskom božićnom sajmu još od samih početaka, tamo od polovine prošlog desetljeća. Rođina ponuda je ostala tradicionalna: na pultu će vas dočekati nekoliko katova više vrsta kobasica koje se najprije kratko prepreku na ploči te se zatim kuhaju u velikom kotlu za kotlovinu. U ponudi je pet vrsta kobasica, od debrecinki do pikantih svinjskih. Dio je dobavljen iz asortimana jednog velikog hrvatskog mesnog kombinata, a dio ovaj tim iz Murvice priprema sam od svinjetine i junetine. Burger i domaće fritule su također standardni dio Rođine ponude.
Lavova kućica
Lav je sestrinski povezan s kućicom Kod Rođe, pa je i ova kućica svake godine prisutna na Adventu u Zadru s gotovo istom ponudom dobrih domaćih fritula, hrpom uvijek vrućih kobasica različitih punjenja i kuhanih vina te drugih vrućih napitaka. Ali i s najboljim pogledom na adventsku pozornicu!
Finger Food
I ova je kućica već sudjelovala na zadarskim adventima, a nudi domaće kobasice i burgere, fritule i kolače, ali i jedan osobiti specijalitet – trganu svinjetinu (pulled pork) u pecivu s prženim batat krumpirićima. Ovo je već ozbiljno adventsko jelo. Ekipa Finger Fooda čak 14 sati na niskoj temperaturi peče svinjetinu tako da se može doslovno rastrgati u toplom pecivu premazanim barbecue umakom. Tako posložen sendvič se dopunjava corslow i zelenom salatom i eto gušta! Kuhani gin ove kućice dvije je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima još zanimljivosti – Didovo domaće kuhano vino dolazi iz okolice Skradina, a tu je i Babin rum punch kako bi Dida imao družicu, kao i vrući Maraschino Hot, mješavina više vrsta čajeva začinjena s pravim zadarskim Maraschinom. Konačno da je netko na Advent u Zadru uveo i ovaj svjetski poznat, a naš liker.
magazin
OVOG VIKENDA / Advent u Kampo Kaštelu i vlakić za najmlađe Zadranke i Zadrane
U vikendu pred nama oživjeti će Kampo Kaštelo, a Poluotokom će voziti električni vlakić
Ovoga će vikenda, točnije u subotu ujutro, u adventskom duhu oživjeti i Perivoj Gospe od Zdravlja gdje će ugostitelji i obrtnici iz Kampo Kaštela organizirati prvi blagdanski piknik tijekom adventskog razdoblja.
– Svoj blagdanski program počinjemo ovoga vikenda blagdanskim marendinom u Kampo Kaštelu, koji na naše veliko veselje organiziramo u sklopu dodatnog programa Adventa u Zadru, zajedno s drugim ugostiteljima u našem kvartu. Bit će to prilika da naš dio Poluotoka živne, okupe se stanari i prijatelji, te svi zajedno uživamo u izvrsnoj hrani i dobroj glazbi, ističu ugositelji i već najavljuju novo druženje, za 20. prosinca.
Posjetitelji će moći uživati u raznim blagdanskim delicijama, a bit će, poručuju organizatori, i dobre glazbe te puno pozitivne energije!
U isto vrijeme Polutokom će voziti električni vlakić. Do kraja Adventa vlakić će voziti radnim danima od 10 do 13 sati, a vikendom od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati na relaciji od ulice Šime Vitasovića, gdje se nalazi parking za motocikle ispod „stare” Tehničke škole do ulice Bartola Kašića, u putanji koja ide ulicama Narodnog Lista, preko Muraja do Ulice Božidara Petranovića i Luke Jelića, sve do Istarske obale, gdje će se vlakić okrenuti na rotoru i ići prema Ulici Ive Brčića, preko Muraja do Ulice Stratico do svog cilja – Ulice Bartola Kašića, odnosno svima znane „stare Tehničke škole”.
S te će lokacije električni pak vlakić ići od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, a vikendom od 10 do 12 i 17 do 19 sati s putanjom do Trga Sv. Stošije preko Široke ulice i poljane Šime Budinića. Polasci sa Trga Sv. Stošije su tako u 17,18 i 19 sati, a s platoa kod Sv. Šime u 17:30, 18:30 i 19:30 sati.
magazin
ADVENT U ZADRU / Đir po gradu i besplatni blagdanski vlakić
Jedan od najljepših dijelova zadarske stare gradske jezgre – Kampo Kaštelo, ovog će vikenda oživjeti u adventskom duhu jer će u Perivoju Gospe od Zdravlja, ugostitelji i obrtnici organizirati prvi blagdanski piknik tijekom adventskog razdoblja. Prilika je to da Zadrani, koji zimom obilazak špice najčešće završe na kraju Kalelarge, produže pokoji korak iza crkve Gospe od Zdravlja, te uživaju u delicijama zadarskih ugostitelja iz Kampo Kaštela.
No, kao uvod u bogat subotnji program i proslavu blagdana sv. Nikole, osim koncerta Kuzme i Shaka Zulu na Adventu te DJ večeri na Božićnom gramofonu na pijaci, večeras se po prvi put događaju i četiri istovremena akustična koncerta na različitim gradskim lokacijama. Dio je to novog popratnog adventskog programa, kojemu je cilj druženja i šušur disperzirati duž cijelog Poluotoka, te tako zadarskim poduzetnicima i ugostiteljima koji su otvoreni i zimi pomoći da prebrode ovo razdoblje kada nema turista.
Zadarski duo „Grungelina” tako nastupa kod caffea „Rio” i konobe „Buza” u ulici Putevac. Duo „Grungelina” na glazbenoj se sceni pojavio prije tri godine, a pokrenuo ga je glumačko- glazbeno – ljubavni par Mia Zara i Dejan Marcikić, inspiriran grunge glazbom i željom da sve tegobe i sve ljepote svakodnevnih odnosa zaogrnu u melodičnu i melankoličnu harmoniju dvoglasja.
– Mi ne nastupamo, već se pokušavamo našim pjesmama obratiti publici. To je zapravo dnevnik odraslih emocija, spoj akustičnog grungea i kazališne ranjivosti za sve one koji su voljeli, izgubili, pa opet voljeli i još uvijek traže zvuk koji ne laže, rekao nam je Dejan Marcikić, samo jedan od umjetnika koji nastupaju večeras.
U ulici Jurja Dalmatinca, kod bara „Trooper” pak nastupa duo „Amber Hour”, dok u neposrednoj blizini, u Ulici nadbiskupa Karamana nastupa duo „023 Acoustic”.
– Spremamo, kako ja volim reći, glazbeni maneštrun. U akustičnoj ćemo varijanti izvesti brojne svima drage pjesme različitih žanrova, te tako svim Zadranima uljepšati dolazak sv. Nikole, kazao je Romano Segarić.
Posljednja lokacija ona je ispred barova „Barell” i „Coffee & Cake” u Ulici braće Vranjanina, gdje sve posjetitelje očekuje DJ show. Sve svirke počinju u 18 sati, te će se ponoviti i iduća dva petka.
Svi oni koji se u subotu ujutro pak nakon dobre svirke u petak upute do Kampo Kaštela moći će uživati u raznim delicijama, kao što su božićna focaccia s namazom od bakalara i millefoglie krumpir s ricottom i pancetom restorana „Morita”, do slanih i slatkih fritula, te kuhanog vina restorana „Corte”, dok u „Primaveri” spremaju cimet rolice, slane prutiće i kiflice. Posebno napominjemo kako se hrana za posjetitelje sprema besplatno, a bit će i dobre glazbe, „ružnih” božićnih džempera te puno pozitivne energije, jer svi ugostitelji i stanari ovog dijela Poluotoka čvrsto vjeruju kako Kampo treba živjeti tijekom cijele godine. Udružili su se zato zajedno u ovu lijepu priču kako bi oživjeli jedan od najljepših zadarskih perivoja, kako on u ovim zimskim danima ne bi samo bio kulisa za fotografiranje mladenaca, već istinsko mjesto okupljanja svih onih koji vole Poluotok, njegove male tajne i uske uličice. Zato i nisu propustili priliku pridružiti se pikniku, jer itekako žele da dio blagdanske čarolije dođe i do njihovog kutka Poluotoka.
– Svoj blagdanski program počinjemo ovog vikenda blagdanskim marendinom u Kampo Kaštelu, koji na naše veliko veselje organiziramo u sklopu dodatnog programa Adventa u Zadru, zajedno s drugim ugostiteljima u našem kvartu. Bit će to prilika da naš dio Poluotoka živne, okupe se stanari i prijatelji, te svi zajedno uživamo u izvrsnoj hrani i dobroj glazbi, počela je voditeljica hotela Elena Rušnjak, rekavši kako će se isto druženje ponoviti i 20. prosinca, a svi u Kampo Kaštelu nadaju se kako će ova druženja biti početkom duge blagdanske tradicije koja će samo rasti iz godine u godinu.
– Drago nam je da smo se mi ugostitelji Kampo Kaštela udružili zajedno, jer i mi želimo da blagdansko raspoloženje dođe do nas. Cijeli se kvart ujedinio kako bi ostvarili ovaj božićni program, a nadamo se kako ovo predstavlja jedno novo iznenađenja za Zadrane, dodala je.
Svi oni koji svoj blagdanski vikend doživljaj žele dignuti na novu razinu, te posebice razveseliti najmlađe, do piknika se ne moraju šetati, već voziti! I to u električnom vlakiću koji će obilaziti Poluotok.
Do kraja Adventa vlakić će tako voziti radnim danima od 10 do 13 sati, a vikendom od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati na relaciji od ulice Šime Vitasovića, gdje se nalazi parking za motocikle ispod „stare” tehničke škole do ulice Bartola Kašića, u putanji koja ide ulicama Narodnog Lista, preko Muraja do Ulice Božidara Petranovića i Luke Jelića da bi nadalje išla do Istarske obale, gdje će se vlakić okrenuti na rotoru i ići prema Ulici Ive Brčića, preko Muraja do Ulice Stratico do svog cilja – Ulice Bartola Kašića, odnosno svima znane „stare Tehničke škole”. S te će lokacije električni pak vlakić ići od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, a vikendom od 10 do 12 i 17 do 19 sati s putanjom do Trga Sv. Stošije preko Široke ulice i poljane Šime Budinića. Polasci s platoa kod Sv. Šime su u 17, 17:30, 18, 18:30 , 19:00 i 19:30 sati.
magazin
ADVENT U KAZALIŠTU / U utorak u HNK Zadar hit komedija “Infišacije”
U utorak, 9. prosinca u 20:00 sati u Hrvatsko narodno kazalište Zadar na predstavu INFIŠACIJE, novu hit komediju HNK Zadar koja je prema prvim reakcijama publike i medija u studenom 2025. osvojila srca publike. Predstava je dio programa „Advent u kazalištu”.
Očekuje vas večer puna smijeha, a nakon predstave i druženje u maloj dvorani HNK Zadar uz promotivne cijene pića u suradnji s Cheers on Wheels, uz iznenađenja i nagradne igre. Nagrade će biti nasumično podijeljene pa vas možda dočekaju upravo na vašem sjedalu!
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR
Petra Mrduljaš prema Pohvali ludosti Erasma Rotterdamskog i Stephenu Berkoffu
INFIŠACIJE
Režija: Dražen Ferenčina
Igraju: Alen Liverić, Žana Bumber, Dominik Karakašić, Isidora Ferenčina, Mimi Zadarski
Pogledajte komediju koja istražuje ponor između stvarnosti i želja.
Ulaznice su dostupne online putem sustava Eventim.hr
👉 https://www.eventim.hr/eventseries/predstava-infisacije-4029632/
te na blagajni HNK Zadar.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin5 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







