Connect with us

magazin

OD GERMKNEDLE DO SVINJETINE / Burgeri, tripice, churos… Ovo je samo dio gastro ponude Adventa u Zadru 2023…

Objavljeno

-

Gastronomski standardi Adventa u Zadru – kobasice, burgeri, fritule, kuhano vino i gin… – odavno su postavljeni, ti su bazni zalogaji poput ikona sveprisutni i na drugim, većim i poznatijim adventskim sajmovima, a zadržat će se i ove godine u ponudi na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara.

Međutim, već pažljivijim pregledom pristiglih prijava 25 ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima, jasno je kako će ponuda hrane na Adventu u Zadru biti daleko zanimljivija i raznolikija od osnovnih standarda i kako se, makar dio ugostitelja, trudi u svoju ponudu uvesti različita osvježenja i iznenađenja. Uz zabavni program, gastro ponuda će biti i najzanimljiviji dio zadarskog Adventa, a ambicioznim i maštovitim ugostiteljima potrebna je i znatiželjna i gladna publika, spremna na istraživanja u moru kućica. U nekoliko ćemo nastavaka predstaviti najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica. Pa, krenimo redom po kućicama…

Red Fox
I prijašnjih je godina Zadranin Vinko Fain u ponudu svog Red Foxa atraktivne inovacije poput čokoladnih jestivih čaša za rakije, likere i gin ili burger od janjetine, a dio je tih ‘noviteta’ zadržao i ove godine. Ipak, ovaj put iznenadio je s jednim zaista hrabrim jelom – burgerom od tripica. Jednostavno, odlučio je sadržaj kultnog marendaškog jela Zadra i cijele Dalmacije, dalmatinske tripice, utrpati u toplo burger pecivo. Pecivo najprije zapeče, pa jednu polovinu premaže s umakom genovese, a drugu s crvenim od rajčice, posloži kuhane tripice, doduše s minimalnio umaka kojeg inače ima u tanjuru, te još ubaci cheddar sir i rikolu. Tako je ovo tradicionalno jelo potpuno približio ideji street fooda i uspio. Kako je krenulo prvih dana kod Faina će se za ovo jelo trebati rezervirati na vrijeme.

Jetti fritule
Ova kućica je i jedina na Adventu u Zadru koja ove godine nema mesnih ili slanih jela. Kod vlasnika Drage Klopke i njegove ekipe sve je slatko, a glavni aduti ponude su ovdašnje tradicionalne fritule i španjolski hrskavi uštipci – churosi. Ali i šećerna vata, nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke. Klopka je na Advent dopremio i pravi stroj za fritule – iz desetak šupljina ovog specijalnog alata u duboko vruće ulje cijedi se tekuće tijesto. Tako su sve fritule u naručenoj porciji brzo i jednako pržene, a lagane su i prozračne, uvijek tople. Chorosi su u Jetti kućici hrskavi i također lagani, a jednu i drugu slasticu, po želji gosta, slastičarka preliva s više vrsta slatkih umaka od čokolade, nutelle i vanilije.

Tri mudraca
Ravno s bavarskih i austrijskih skijališta u kućicu Tine Buljat stigao je moćni zimski, pravi snježni desert – germknedla. Doduše, u Tri mudraca možete dobiti i domaću kobasicu, vegansku tortilju, sushi i zadarsko craft pivo Donat, ali je germknedla zvijezda ponude ove kućice. I baš će odgovarati jako gladnima. Kugla od tijesta veličine dobre muške šake puni se pekmezom od šljiva, a zatim na nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje na nekoliko minuta. Tako skuhanu veliku knedlu Tina zatim preljeva kremom od vanilije. Tako topla i puna bogatih slatkih okusa dobro će doći i za zagrijavanje na pravim burama koje se još čekaju na Adventu.

Marvel
Ekipa Marvela pojednostavila je svoju gastro ponudu te je svela na svega nekoliko aduta: dobru domaću svinjsku kobasicu iz sušare jednog opg-a iz okolice Zadra, serviranu u velikom toplom pecivu te male nizozemske palačnike (poffertjes). Ove su palačinke su slične američkima, peku se od tijesta s kvascem, ali su puno manje pa iz zovu još i dječje. Uglavnom, kad ih u Marvelu nutellom, linoladom, mrvljenim petit beurre ili oreo keksima stvore pravu malu slatku senzaciju za klince. I odrasle također.

Kod Rođe
Ovo je najdugovječnija kućica na zadarskom Adventu. Prisutna je na zadarskom božićnom sajmu još od samih početaka, tamo od polovine prošlog desetljeća. Rođina ponuda je ostala tradicionalna: na pultu će vas dočekati nekoliko katova više vrsta kobasica koje se najprije kratko prepreku na ploči te se zatim kuhaju u velikom kotlu za kotlovinu. U ponudi je pet vrsta kobasica, od debrecinki do pikantih svinjskih. Dio je dobavljen iz asortimana jednog velikog hrvatskog mesnog kombinata, a dio ovaj tim iz Murvice priprema sam od svinjetine i junetine. Burger i domaće fritule su također standardni dio Rođine ponude.

Lavova kućica
Lav je sestrinski povezan s kućicom Kod Rođe, pa je i ova kućica svake godine prisutna na Adventu u Zadru s gotovo istom ponudom dobrih domaćih fritula, hrpom uvijek vrućih kobasica različitih punjenja i kuhanih vina te drugih vrućih napitaka. Ali i s najboljim pogledom na adventsku pozornicu!

Finger Food
I ova je kućica već sudjelovala na zadarskim adventima, a nudi domaće kobasice i burgere, fritule i kolače, ali i jedan osobiti specijalitet – trganu svinjetinu (pulled pork) u pecivu s prženim batat krumpirićima. Ovo je već ozbiljno adventsko jelo. Ekipa Finger Fooda čak 14 sati na niskoj temperaturi peče svinjetinu tako da se može doslovno rastrgati u toplom pecivu premazanim barbecue umakom. Tako posložen sendvič se dopunjava corslow i zelenom salatom i eto gušta! Kuhani gin ove kućice dvije je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima još zanimljivosti – Didovo domaće kuhano vino dolazi iz okolice Skradina, a tu je i Babin rum punch kako bi Dida imao družicu, kao i vrući Maraschino Hot, mješavina više vrsta čajeva začinjena s pravim zadarskim Maraschinom. Konačno da je netko na Advent u Zadru uveo i ovaj svjetski poznat, a naš liker.

Jeti-fritule-2_1600_1067

Image 1 of 25

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

Gdje biste završili da u Zagrebu krenete kopati rupu na drugu stranu Zemlje?

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Može li se izbušiti rupa kroz središte Zemlje? Koliko bi trajalo?

Pobornici teorije da je Zemlja ravna ploča tvrde da je to istina jer još nitko nije izbušio površinu dublje od 12 kilometara.

Nebrojeno puta je dokazana činjenica da je naš planet okrugao. U teoriji, može se izbušiti na bilo kojem mjestu na površini bušenjem kroz središte i gledanjem s druge strane.

Te točke na površini nazivamo antipodima. Ime dolazi iz starogrčkog i sastoji se od riječi (anti/suprotno) i (podes/stopalo), tj. ono što je nasuprot stopalima. Teoretski bi se takva rupa mogla izbušiti i u Zagrebu, no u stvarnosti je takva akcija trenutno nemoguća.

Koliko bi nam trebalo?

Nitko nikada nije bušio Zemljinu površinu dublje od 12 kilometara. Trenutno je najdublja bušotina na poluotoku Kola u sjeverozapadnoj Rusiji, sa 12.262 metra , najdublja rupa koju je napravio čovjek na svijetu. Bušili su ju 19 godina.

Prosječni promjer našeg planeta je 6.317 kilometara. Prosjek jer Zemlja nije savršena kugla. Računamo li da su za nešto više od 12 kilometara potrošili gotovo 20 godina, istim tempom trebalo bi oko 10.530 godina da prijeđu 6.317 kilometara. Dakle, predugo da bismo provjerili gdje smo izašli s druge strane.

Još jedan razlog zašto bi bušenje takve rupe zapravo bilo nemoguće je to što biste morali bušiti središte našeg planeta. Danas znamo da je površina na kojoj stojimo samo gornji sloj vrlo tankog sloja koji pluta na tankom i vrlo vrućem sloju koji prema unutrašnjosti postaje sve topliji i fluidniji.

Temperatura u unutarnjoj jezgri Zemlje iznosi oko 5.200 stupnjeva, a tlak gotovo 3,6 milijuna atmosfera. Niti jedan trenutno poznati alat, a kamoli čovjek, ne može preživjeti takve uvjete.

Što kada bismo uspjeli?

Gotovo bi sigurno umrli pokušavajući. Antipod Zagreba leži nekoliko kilometara duboko ispod površine Tihog oceana, na geografskim koordinatama 165°29’42” istočne geografske dužine i 46°3’36” južne geografske širine.

Najbliže kopno, otočje Chatnam, koje pripada Novom Zelandu, udaljeno je 1.011 kilometara od ove točke, prema web stranici Antipodes Finder . Arhipelag se sastoji od 10-ak otoka u radijusu od oko 60 kilometara, na kojima živi nešto više od 700 ljudi, a najveće naselje se zove Waitangi.

Položaj antipoda Zagreba (crvena oznaka) prikazan je na slici ispod. Antipodi su označeni narančastim znakom, a Waitangi ljubičastim znakom.

Geodatos.net

Waitangi je od Zagreba udaljen 19.000 kilometara, a let traje 21 sat, stoji na stranici. Budući da je antipod točno na drugoj strani Zemlje, vremenska razlika bi trebala biti 12 sati. Antipod je, u smislu vremena, ispred nas.

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Lucija Marcelić & Pink Noise obradili hit grupe Denis & Denis

Objavljeno

-

By

Fotografije: Dinko Čvorić - Doringo

Zadarska pop-rock ekipa predstavlja novi singl “Program tvog kompjutera”, obradu legendarnog hita grupe Denis & Denis koja oduševi publiku na svakom njihovom nastupu

Nakon sjajnog prvijenca “Nešto je čudno među nama” te singla “Bez obzira na sve” predstavljenog na zagrebačkom i zadarskom koncertu, Lucija Marcelić & Pink Noise donose svima znani hit u novom ruhu.

Od nekud se treba krenuti, a ovi su Zadrani svoje prve korake kao grupa krenuli coverima poznatih pjesama na svojim svirkama. Posebna bi atmosfera nastala kada bi izvodili “Program tvog kompjutera”. Sada, nakon što su krenuli sa svojim vlastitim pjesmama, žele odati počast i ovoj pjesmi osvježenoj novim aranžmanom.

“Naš treći singl je obrada legendarnog hita ‘Program tvog kompjutera’. Ova pjesma je nama jako draga srcu, a priča kreće još prije par godina prije nego što smo uopće krenuli s autorskim radom”, pojašnjava Lucija i dodaje, “Tada smo bili isključivo cover band i upravo ova pjesma je na brojnim nastupima imala posebnu energiju. Upravo povezanost s publikom kroz ovu pjesmu je ostavila velik utisak na nas. Pjesmu smo svirali u našem aranžmanu koji je više bio oslonjen na gitare budući da smo jednu cijelu ljetnu sezonu ostali bez klavijaturista. Tada smo se morali snaći, a moj brat, gitarist banda je odsvirao temu na gitari i to je tako dobro zazvučalo. Energija na nastupima je i dalje bila neopisiva. Tako nekako je ova pjesma i dalje nama ostala posebna i bliska srcu, a tako je nastao i naš aranžman za ovu pjesmu.”

Lucija Marcelić & Pink Noise pokazali su svoj glazbeni potencijal, a upravo je on potakao i Nenu Belana na suradnju koja se nastavlja i na ovom singlu. On je, kako Lucija kaže, stavio mašnicu i na ovu glazbenu priču.

Dakle, evo već treća u nizu suradnja mog omiljenog mladog zadarskog benda Lucija Marcelić & Pink Noise i moje malenkosti. Osvojili su me svojim glazbenim pop-rock izričajem, poprilično rijetkim u današnje vrijeme – meni se upravo to baš jako sviđa“, poručio je Neno Belan koji obožava “Program tvog kompjutera” grupe Denis & Denis, a i o ovoj obradi ima samo riječi hvale. 

“Ono što mi se posebno dopalo kod ove njihove verzije je to da su joj udahnuli novi život, na način da su napravili novi, bravurozni, atraktivan pop-rock aranžman koji jednostavno jako ide uz tu pjesmu, i evo, ja sam s zadovoljstvom odradio glazbenu produkciju, svoj dio posla u ovoj priči”, dodao je Belan.

Novi singl prati i izlazak spota koji će sve odvesti u budućnost. Za režiju, kameru i montažu zaslužan je Dinko Čvorić – Doringo.

Spot za ‘Program tvog kompjutera’ se definitivno razlikuje od spotova za prva dva singla. Povjerenje smo dali Dinku Čvorić Doringu koji je posao odradio fenomenalno, mi smo jako zadovoljni, a iskustvo je bilo novo i zabavno“, poručio je Pink Noise i pozvao sve da bace oko na novu pjesmu i spot.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu