Connect with us

magazin

Većina žena nije upoznata s pretragom koja im može spasiti život

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Većina žena u Hrvatskoj nedovoljno je informirana o genetičkim testiranjima, uključujući one za BRCA1 i BRCA2 mutacije. Ova vrsta testiranja omogućava identifikaciju visokog rizika od razvoja raka dojke i jajnika te pruža mogućnost preciznije terapije za oboljele.

Podizanje svijesti o važnosti genetičkih testiranja

U Hrvatskoj svaka druga osoba oboljela od raka jajnika otkriva bolest prekasno zbog prikrivenih simptoma, što rezultira dijagnozom u uznapredovalim fazama. Statistike također pokazuju da godišnje gotovo 400 žena oboli od raka jajnika, dok će svaka 10. žena oboljeti od raka dojke. Ipak, većina žena, uključujući i one koje su se susrele s ovim bolestima, ima nedovoljno znanja o genetičkim testiranjima, kako pokazuje nedavno Ipsosovo istraživanje provedeno na 600 ispitanika, piše Kreni Zdravo!

U cilju podizanja svijesti o važnosti genetičkih testiranja za prevenciju, rano otkrivanje i terapiju raka dojke i jajnika, pet udruga, među kojima su SVE za NJU, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka, udružile su se u inicijativi #NeZaboraviMe.

Kampanja ima za cilj osigurati potrebne uvjete za genetičko testiranje unutar javnog zdravstvenog sustava, kako bi se svaka žena koja ispunjava kriterije podvrgla testiranju. Također, naglasak je na educiranju žena, njihovih obitelji i prijatelja o važnosti BRCA genetičkog testiranja.

“BRCA 1 i BRCA 2 gene ima svatko od nas, a pomažu u sprječavanju raka”

Prof. dr. sc. Ljiljana Šerman, pročelnica Katedre za medicinsku biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je već već 10 godina i vanjska suradnica Centra za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU, je rekla “BRCA 1 i BRCA 2 gene ima svatko od nas, a pomažu u sprječavanju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalnog rasta. Međutim, ako je kod njih prisutna mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka jajnika i dojke, ali i nekih drugih vrsta raka”.

Dr. Šerman vjeruje da je testiranje od iznimne važnosti, no preduvjet za to treba biti genetsko savjetovanje, koje uključuje suradnju stručnjaka kao što su obiteljski liječnici, onkolozi, kirurzi i psiholozi.

Profesorica psihologije Ljiljana Vukota, koja obnaša dužnost glavne tajnice Udruge SVE za NJU, dijeli isto stajalište. Prema njezinom mišljenju, genetičko savjetovanje se smatra prvim korakom koji prethodi testiranju. “To je zapravo svojevrsna mala trijaža za zdravstveni sustav jer osobe prolaze kroz kriterije jesu li za testiranje”, rekla je Vukota.

Genetičko testiranje još nije dovoljno dostupno

Podaci o mutaciji BRCA gena igraju ključnu ulogu u liječenju žena već oboljelih od raka dojke ili jajnika, omogućujući precizniji pristup terapiji. Prof. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić, pročelnica Poliklinike u Klinici za onkologiju KBC-a Rebro, naglašava da BRCA-pozitivni pacijenti mogu imati koristi od ciljanih lijekova te da bi testiranje trebalo biti dostupno odmah nakon dijagnoze.

Međutim, najveći izazov je što genetičko testiranje još nije dovoljno dostupno, a udruge okupljene oko inicijative #NeZaboraviMe nastoje to promijeniti, naglašavajući važnost informiranja i promjena u zdravstvenom sustavu kako bi se testiranje i savjetovanje olakšali i ubrzali.

“Zdravstveni sustav mora provoditi smjernice u punoj mjeri, kao i omogućiti savjetovalište i testiranje u više centara jer sve pacijentice imaju pravo na informaciju. Također, problem je i što se nalaz testiranja za srodnike čeka i po godinu dana, što je zaista predugo. Sve naše udruge okupljene u ovoj inicijativi žele što prije promijeniti postojeću situaciju uz jasnu poruku da rak ne mora biti igra na sreću”, kazala je prof. psih. Ljiljana Vukota.

Vukota je ponovo istaknula važnost obrazovanja što većeg broja žena, kao i njihovih obitelji i prijatelja, o značaju genetičkog testiranja BRCA gena. Ovim testom moguće je identificirati visoki rizik od razvoja raka dojke i jajnika ili pružiti preciznije terapijske opcije za liječenje tih bolesti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

ĐIR PO GRADU / Još jedna neodoljiva galerija fotografija Saše Čuke. Pogledajte…

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

KINO ZONA / U petak adaptacija svjetskog bestselera – talijanski “Kolibrić”

Objavljeno

-

By

Iz okrutne zbilje seoskog života Poljaka slikovito i magično oživljenog u animiranoj drami ”Na selu” u petak 01. ožujka odlazimo u susjednu Italiju gdje nas očekuje još jedna literarna adaptacija, ovog puta svjetskog bestselera ”Kolibrić” koji je po svojem prikazivanju osvojio talijansku publiku.

Kolibrić je mala ptica koja svu svoju energiju troši kako bi cijeli život ostala na jednom mjestu, a upravo tako živi Marco Carrera, glavni protagonist filma “Kolibrić”.

Radnja filma se proteže na čak šezdeset godina, a u kojoj se radosti, boli i neuroze uobičajene obitelji srednje klase isprepliću s evolucijom apsolutne i izvanredne ljubavi koja se proteže na tri generacije. Ovo je obitelj u kojoj je najbitnije držati se zajedno i prikazati jak kolektiv čak i kada je suočena s nepodnošljivim problemima…

Ovo višeslojno sjajno djelo najnoviji je uradak višestruko nagrađivane talijanske redateljice Francesce Archibugi koje je premijerno prikazano na filmskom festivalu u Rimu te odabrano za službenu selekciju festivala u Torontu. Pored Rima i Toronta, ”Kolibrić” je do danas prikazan na desecima uglednih međunarodnih festivala diljem svijeta gdje se uglavnom prikazivao u službenim konkurencijama uz pohvale kako kritike tako i publike.

U filmu su glavne uloge ostvarili vrhunski talijanski glumac Pierfrancesco Favino (nedavno ste ga u našoj kinoteci mogli pogledati u izvanrednoj krimi drami ”Amore”), poznata francuska glumica Berenice Bejo, inače nominirana za prestižnu nagradu Oscar za film “Umjetnik” te cijenjeni talijanski redatelj Nanni Moretti u jednom od svojih rijetkih glumačkih istupa u filmovima koje on nije režirao.

”Kolibrić” je na rasporedu u petak 01. ožujka s početkom od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati

magazin

Netflix ponovno poskupljuje? “Zamolili smo naše korisnike da malo više plate”

Objavljeno

-

By

Netflix će vjerojatno i ove godine povećati cijene pretplatničkih paketa, što bi moglo ubrzati rast njegovih prihoda i dobiti.

Naime, prošlog listopada, Netflix je povećao cijenu osnovne pretplate s 9,99 dolara na 11,99 dolara mjesečno u SAD-u, a korekcija cijena napravljena je i za tržište Velike Britanije i Francuske. Iako još nije službeno najavljeno, izvršni direktori kompanije su izjavili da je novi rast cijena moguć.

Suosnivač kompanije Greg Peters nedavno je objavio kako je prošle godine Netflix “odgodio povećanje cijena” dok je uvodio program plaćanja dijeljenja korisnilkih računa.

“To smo smatrali oblikom zamjene za povećanje cijena. Sada kada smo to prošli, možemo nastaviti s našim uobičajenim pristupom povećanjima cijena. I povećanja cijena, vidjeli ste da smo to radili u SAD-u, Velikoj Britaniji i Francuskoj. Ta se promjena odvijala bolje nego što smo predviđali”, izjavio je Peters za Variety i dodao:

“Nastavit ćemo pratiti druge zemlje i pokušati procijeniti kada smo isporučili dovoljno dodatne zabavne vrijednosti kako bismo zamolili naše korisnike da malo više plate za održavanje tog pozitivnog mehanizma i ostali u mogućnosti investirati u produkciju sjajnih filmova, serija i igara za pretplatnike.”

Netflix je prošle godine došao do čak 29,5 milijuna novih pretplatnika i time pomeo konkurenciju, koja se muči zadržavati i postojeće, a kamoli dolaziti do novih.

“Iako očekujemo usporavanje rasta, vjerujemo da Netflix još uvijek ima značajan prostor za rast jer nastavlja pretvarati korisnike u plaćene pretplatnike”, smatraju analitičari.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu