Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE / HSP AS, ZADAR: “Hrvatska ostaje jedna od rijetkih zemalja u kojoj se komunizam opravdava antifašizmom”

Objavljeno

-

“Potaknuti ekshumacijom 40 žrtava komunističkog režima u Gospiću, zgroženi smo brutalnošću likvidacije, obzirom da su žrtve bile vezane i ubijene  vatrenim oružjem”, stoji u uvodu najnovijeg priopćenja s adrese zadarskog HSP AS.

Priopćenje koje potpisuje Miranda Jamnicki Doimi di Delupis u cijelosti donosimo u nastavku:

“Znamo da su tisuće Hrvata ubijene potkraj i nakon 2. svjetskog rata bez suđenja i dokazane krivnje. Najviše su stradali politički neistomišljenici, civili i hrvatska emigracija. Interesantno za te zločine nitko nije odgovarao i sustavno su prešućivani, prikrivani i nekažnjavani, iako je Josip Broz Tito jedan od najvećih zločinaca 20. stoljeća.

Svjetski izvori navode da je Titov režim odgovoran za smrt stotine tisuća ljudi, te stoga ne čudi činjenica da je došao na sve ljestvice najvećih zločinaca (osobito okrutna ubojstva, Huda jama, Bleiburg, Goli otok, progoni i ubojstva emigracije).

Smatramo da je potrebno provesti detaljno istraživanje o obimu komunističko – partizanskih zločina, te se hrabro i odgovorno suočiti s prošlošću, što smo više puta naglasili;  jer bez toga nema izgradnje prosperitetnog i demokratskog društva.

Usprkos svim osudama EU, Vijeća Europe i Europskog parlamenta, još uvijek se pokušava zataškati komunističko – partizanski zločini, što jasno vidimo i danas kod nekih političkih stranaka koje pozivaju na istu ideologiju.

Apeliramo na ozbiljnost shvaćanja tih zločina i da se sankcionira javno podržavanje i negiranje istih, te zabrana nošenja znakovlja totalitarnih režima.

Nažalost, Hrvatska ostaje jedna od rijetkih zemalja sa komunističkom prošlošću u kojoj se komunizam opravdava antifašizmom, dok ih je cijela EU odavno razdvojila.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U Perivoju Vladimira Nazora radionica “Koristimo park za naše mentalno zdravlje” 

Objavljeno

-

By

Sa Sveučilišta obavijest o radionici „Koristimo park za naše mentalno zdravlje“ koja se održava u sklopu Proljetnog ciklusa radionica Studentskog savjetovališta, kao i povodom Mjeseca mentalnog zdravlja.

Voditeljice: Vida Korpar, Gabriela Međimorec, Mirta Bjeličić i Lucija Ljutić, studentice psihologije, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ane Šimunić s Odjela za psihologiju

Mjesto: Perivoj Vladimira Nazora

Vrijeme: 21. svibnja u 16 sati

„Koristimo park za mentalno zdravlje“ radionica je u kojoj će studentice psihologije izložiti nekoliko tehnika eko-terapije.

Sudionici će imati priliku aktivirati osjetila u dodiru s prirodom (5-4-3-2-1 tehnika), proći neke tehnike ‘šumske’ i ‘eco art’ terapije te vidjeti kako dubinskim uvidom u okolinu mogu spoznati i neke stvari o sebi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Kiša i pljuskovi s grmljavinom. Od srijede sunčanije, ali i dalje nestabilno

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano i nestabilno. Lokalni pljuskovi uglavnom popodne, češći u unutrašnjosti, mogu biti i izraženiji, navečer i drugdje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu i jugozapadni. Najviša temperatura od 22 do 27 °C.

U utorak promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom. Vjetar ponegdje umjeren istočni i jugoistočni, na Jadranu jako jugo, poslijepodne i umjeren jugozapadnjak. Najniža temperatura od 13 do 17, na obali i otocima od 16 do 21 °C. Najviša dnevna uglavnom između 20 i 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, nerijetko i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i izraženih, ponajprije u unutrašnjosti i obilnih. Od srijede više sunčanih razdoblja, no i dalje nestabilno pa se uglavnom u unutrašnjosti očekuje lokalna kiša ili pljuskovi. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugozapadni, ponegdje na udare i jak, još u utorak i jugoistočni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, u srijedu će oslabjeti, a u četvrtak će zapuhati i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) USUSRET IZBORIMA: Zadarski studenti i učenici saznali kako mogu kreirati europsku budućnost

Objavljeno

-

By

Još manje od mjesec dana ostalo je do Europskih izbora kad će birači u svim zemljama članicama Europske unije izići na birališta. Od 6. do 9. lipnja birat će se 720 EU zastupnika na petogodišnji mandat. O važnosti Europski izbora i ulozi Europskog parlamenta na svakodnevni život stanovnika Europske unije, saznali su studenti i učenici u Zadru. Naime, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu aktivnosti centra EUROPE DIRECT Zadar organizirala je informativno događanje Zašto su Europski izbori bitni? u petak, 17. svibnja 2024. godine na Sveučilištu u Zadru. Događanje u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampus Agencija ZADRA NOVA organizirala je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

„Početkom lipnja ove godine, zajedno sa stanovnicima svih zemalja članica Europske unije, i mi u Hrvatskoj birat ćemo „EU parlamentarce“, tj. birat ćemo one koji će utjecati na našu budućnost. Njihove odluke, često nedovoljno prepoznate, imaju izravan utjecaj na politiku EU i naš svakodnevni život. Jer kako često ističemo i upozoravamo, Europska unija nije samo Bruxelles i institucije koje tamo imaju sjedište i ljudi koji u njima rade – Europska unija smo svi mi, naš lijepi Zadar i Zadarska županija, cijela Hrvatska. Nije li onda mudro da sami donosimo odluke o tome tko će odlučivati o zakonima koji se tiču svih nas?“ – istaknula je uvodno Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, upozorivši kako ovo događanje nije dio političke kampanje, već je informativnog karaktera s ciljem predstavljanje uloge i rada Europskog parlamenta. Dodala je još: „Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji rezultat je demokratskih promjena, političke odluke ali i predanog rada brojnih ljudi. Rezultati koje vidimo, primjerice rast gospodarstva i očuvanje radnih mjesta u ovim aktualnim krizama, stabilnost i sigurnost, EU projekti koji donose poboljšanje životnog standarda, studentske i učeničke razmjene kroz ERASMUS program, prilike za besplatno putovanje Europom za mlade, jeftinije telefoniranje u cijeloj EU, jednostavnije putovanje preko granice – sve to temelji se na odlukama koje donosi Europski parlament i u tome je njegova važnost.“

„Izborni proces je prilika da vi izrazite svoje mišljenje. Isto tako je to prilika da vi oblikujete europske politike. Ujedno odlučujete i o političarima koji će vas predstavljati u Europskom parlamentu.“ – poručio je okupljenima prof. dr. sc. Marko Lukić, prorektor Sveučilišta u Zadru. Ukazao je i na važnost oblikovanja i jačanja europskog identiteta, posebice u kontekstu geopolitičkih nestabilnosti i previranja koja se događaju. Zaključio je kako su dobrobiti članstva u Europskoj uniji mnogostruke, posebice za studente koji zahvaljujući studentskim razmjenama mogu studirati u cijeloj EU.

Marko Boko i Ivo Antunović iz Ureda Europskog parlamenta Hrvatskoj, predstavili su potom rad Europskog parlamenta i prilike koje EU pruža mladima. Predstavljena je i informativna kampanje EU parlamenta Iskoristi svoj glas kroz koju se birači upoznaju s izbornim procesom.

Kroz razgovor s okupljenima naglaska je stavljen na demokraciju, jer pravo građana da sudjeluju na Europskim izborima utkano je u jednu od temeljnih odrednica Europske unije, a to je – demokracija. Funkcioniranje Europske unije temelji se na predstavničkoj demokraciji.

Prikazaj je i kratki dokumentarni film, u kojem se naglašava važnost glasanja i zaštite demokracije. Film sadrži svjedočanstva starijih građana iz različitih zemalja EU-a koji pričaju svoje priče o demokraciji sljedećim generacijama te ističu da se demokracija i glasovanje ne mogu uzimati zdravo za gotovo. Film ima više od 190 pregleda na društvenim mrežama, putem video streaminga, na televiziji i mobilnom telefonima, te je dostupan na svim službenim jezicima u EU. Film se može pogledati nad društvenim stranicam i mrežnoj stranici EUROPE DIRECT Zadar.

Uloga EUROPE DIRECT centara je približavanje Europske unije građanima, a u kontekstu nadolazećih Europskih izbora, to znači i održavanje informativnih događanja s ciljem informiranja svih skupina građana o izbornom procesu i važnosti Europskih izbora. Događanja koja centar organizira na temu Europskih izbora nisu dio političke kampanje, već su dio institucionalne kampanje informiranja koju provode Europska komisija i Europski parlament. EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio europske mreže centara. Ovi centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a. Mrežom upravlja Europska komisija, a zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu