Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJENI TURISTIČKI POKAZATELJI ZA KOLOVOZ / Kadija: “Rezultati u potpunosti dosežu, ali i premašuju one iz 2019.”

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Iz Turističke zajednice Zadarske županije objavljeni su podaci o ostvarenom turističkom prometu za mjesec KOLOVOZ 2023. i razdoblje SIJEČANJ – KOLOVOZ 2023. godine za Zadarsku županiju. 

Izvor podataka je eVisitor i eCrew. 

U kolovozu 2023. godine ostvareno je preko 530.000 dolazaka, te iznad 5 milijuna noćenja, a što predstavlja gotovo jednak rezultat ostvaren u 2022. godini. Domaći su gosti ostvarili nešto više od 74.000 dolazaka i 1,4 milijuna noćenja, dok kod stranih gostiju bilježimo više od 456.000 dolazaka i iznad 3,6 milijuna noćenja, a što predstavlja gotovo jednak rezultat ostvarenom u 2022. godini.  

U razdoblju siječanj-kolovoz 2023. godine ostvareno je 1.706.000 dolazaka, što je 5% više nego u prethodnoj te jednako kao 2019. godine. Noćenja je bilo gotovo 13 milijuna ili 2% više nego 2022. te 1% više od 2019.  

Od toga je domaćih dolazaka bilo 280.400 s ostvarenih preko 3,3 milijuna noćenja, dok je stranih bilo iznad 1.425.000 s preko 9.650.000 noćenja.  

Što se tiče segmenata smještajnih kapaciteta, u prvih osam mjeseci 2023. najviše je dolazaka, i to više od 730.000 evidentirano u objektima u domaćinstvu uz preko 4.900.000 noćenja, što je jednako istom razdoblju 2022. godine te gotovo kao u 2019. godini. Nakon iznimno uspješne 2022. godine kada su bilježeni dvoznamenkasti porasti, kampovi su ostvarili iznad 315.000 dolazaka i 2.036.500 noćenja, što je na razini prošle godine i 8% više nego 2019. U hotelima bilo 290.400 dolazaka 1.024.300 noćenja, što je 9% više nego 2022. no 6% manje nego 2019. U nautici je bilo 83.200 dolazaka i 556.200 noćenja, što je 2% manje nego 2022. te 3% više nego u 2019. godini.    

U nekomercijalnom smještaju je zabilježeno 137.600 dolazaka i 3.694.000 noćenja ili 6% više nego 2022. te 3% više nego 2019.  

Što se tiče dolazaka stranih gostiju u razdoblju siječanj – kolovoz 2023. godine, najviše je bilo noćenja ostvareno iz Njemačke – 2.021.000 noćenja, što je nešto manje od lanjske godine no 4% više nego u 2019. godini. Slijedi Slovenija s 1.778.000 noćenja, Češka 868.000, Poljska 873.000 noćenja, Slovačka 687.000 noćenja, te Austrija 695.000 noćenja.  

Slijede turisti iz Mađarske s 554.000, Talijani s 293.000, Nizozemci 250.000, BIH 229.000, te Ujedinjena Kraljevina s gotovo 190.000 ostvarenih noćenja.  

Od navedenih tržišta većina ostvaruje porast u odnosu na 2019. godinu i to najviše Poljska sa 14% više, a slijede Češka, Mađarska i Ujedinjena Kraljevina, svaka s 9% više prometa nego u 2019. godini dok turisti iz Njemačke imaju rast od 4%. Slovenija, Slovačka i Austrija bilježe svaka 3% plusa u odnosu na 2019.  

Povodom rezultata ostvarenih u prvih osam mjeseci 2023. godine direktorica Mihaela Kadija je izjavila: „U Zadarskoj je županiji u prvih osam mjeseci ostvaren očekivano odličan rezultat. Treba istaknuti kako je lanjski kolovoz što zbog manje konkurencije na turističkom tržištu, a što zbog dostupnosti i osjećaja sigurnosti koje su naše destinacije turistima nakon pandemije pružale, zabilježio izniman rast. Ove godine svjedoci smo povratka prve cijele turističke godine nakon pandemije i ostvareni rezultati u potpunosti dosežu ali i premašuju one iz 2019. godine. Posebno smo zadovoljni što raste period predsezone, dok vidimo stabilnost prometa u periodu izuzetno visokog pritiska na destinaciju. Kako je pred nama još razdoblje posezone, a koju trajno promoviramo kroz broje posebne interese poput gastro i aktivnog odmora, te motiviramo na dolazak, vjerujemo da ćemo i do kraja godine nastaviti s ostvarivanjem dobrih rezultata“.  

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKI PRVAK U PARATAEKWONDOU / Gradonačelnik Dukić primio Matea Škaru

Objavljeno

-

By

Matea Škaru, svjetskog prvaka u taekwondou, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Grada Zadra, a od nekidan i europskog prvaka primio je gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicama, pročelnicom za kulturu i sport Dinom Bušić i njenom zamjenicom Snježanom Jurinić.

Mateo je došao u pratnji majke i trenera iz Taekwondo kluba Donat, Đinom Bajlo i Miljenkom Lisicom. 

Ovo je još jedan uspjeh u nizu i Matea, ali i Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Donat te njegovih trenera pod čijim je vodstvom ostvario svoje brojne sportske uspjehe.

Gradonačelnik Dukić čestitao mu je na rezultatima i zaželio uspješan nastavak sportske karijere, te obećao podršku Grada Zadra u osiguravanju uvjeta i za taekwondo i za sve ostale sportove.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA GODINA – SVE PO STAROM / Mate Lukić (HSP): “SDP i nezavisni mijenjaju stavove i raspoloženja kao godišnja doba. Malo su za graditi, malo za rušiti”

Objavljeno

-

By

foto: Facebook

Gradski vijećnik HSP-a, Mate Lukić, objavio je novi osvrt na aktualnu političku situaciju u Zadru.

Lukićev tekst pod naslovom “Nova godina, opet sve isto”, u cijelosti prenosimo:

“Ponovna blokada grada ili rušenje proračuna?

Jedna oporbena stranka je opsjednuta i dalje grafitima pa traže uklanjanje njima spornih murala od Tornada, spomen ploče Imotskog viteza Rajka Loze.

Drugi nezavisni su malo za betoniranje, malo za zelenilo.

Na sastanku sa Turcima iz Dogus grupe jedino sam ja bio protiv gradnje kompleksa novih stanova na Marasci, istine radi AM i HDZ nisu bili na sastanku. Ali SDP i Nezavisni su bili žustro za. Eto sad su protiv. Oni su nešto kao godišnja doba, mijenjaju stavove i raspoloženja. Malo su za graditi malo za rušiti.

Sazna sam iz portala danas točnije da su pomaci vidljivi oko bitnog mi amandmana, točnije 057 koji kaže Grad unajmio teren od HEP-a na Sinjoretovu gdje će se graditi vrtić i igralište.

Zanimljivo da su projekt kočili pojedini građani Sinjoretova i bojkotirali prvu lokaciju gradnje. OK i njih razumijem imaju svoje razloge. Puno toga još fali po periferiji, od dječjih igrališta, škola i vrtića.

Zajedno možemo puno više korisnoga napraviti. Ovim blokadama idemo korak naprijed pa dva natrag.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“ŽUTA TOČKA” / Počinje treći ciklus natječaja za udruge u Republici Hrvatskoj! Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Cilj natječaja je odabrati neprofitne organizacije koje žele jačati svoje filantropske i fundraising aktivnosti te uspješnije upravljati svojim organizacijama.

U novi ciklus natječaja mogu se prijaviti i organizacije koje su sudjelovale i ranijih godina, uz uvjet da nisu osvojile novčanu nagradu na završnom predstavljanju donatorima. Za prijavu na natječaj organizacije moraju poslati video u trajanju od 90 sekundi u kojem predstavljaju svoju misiju potencijalnim donatorima (građanima i tvrtkama).

Kroz natječaj u organizaciji Zaklade Žuta točka, a u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova,  Zakladom Konrad Adenauer i Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, birat će se neprofitne organizacije koje žele jačati svoje filantropske i fundraising aktivnosti te uspješnije upravljati svojim organizacijama.

Akademija „Žuta točka“ do sada je okupila 38 neprofitnih organizacija iz čitave Hrvatske, koje su, uz priliku za osvajanje sredstava za konkretnu kampanju, dobile besplatnu edukaciju kroz šest modula te mentorsku podršku u izradi prijedloga za doniranje i fundraising plana za prezentaciju za donatore. Na završnim događanjima – fundraising pitch-evima 2022. i 2023 godine dodijeljene su financijske podrške najboljim organizacijama za provedbu fundraising aktivnosti koje su osigurale tvrtke – partneri, sponzori i donatori Zaklade Žuta točka.

Dobitnici  podrške za fundraising aktivnosti u 2022. godini bile su udruge LISINA AVANTURA MATULJI I DEBRA HRVATSKA, a u 2023. godini udruge PUŽ i KRIJESNICA.

NATJEČAJ – pravila, uvjeti i kriteriji odabira  

Predviđeno trajanje natječaja je do 20. prosinca 2023. Prijaviti se mogu neprofitne organizacije koje su registrirane i djeluju na području Hrvatske najmanje dvije godine. Određeno razdoblje trajanja organizacije je polazna točka za planiranje fundraising aktivnosti koje su u odnosu s prepoznatljivošću organizacije u javnosti i razini socijalnog kapitala, kojeg je organizacija stvorila ili za koji postoji potencijal.

U novi ciklus natječaja mogu se prijaviti i organizacije koje su prošle godine sudjelovale, uz uvjet da nisu osvojile financijsku podršku na završnom predstavljanju donatorima.

Za prijavu na natječaj organizacije moraju poslati video u trajanju od 90 sekundi u kojem predstavljaju svoju misiju potencijalnim donatorima (građanima i tvrtkama).

Video uradci se šalju na hrvatskom jeziku i ne smiju biti duži od 90 sekundi. Moraju biti autentični, originalni, kreativni i kvalitetni te dostupni u obliku poveznice na YouTube ili sličnim servisima za dijeljenje sadržaja.  Mogu biti snimani i mobitelom.

Video bi trebao dati odgovor na neka od sljedećih pitanja:

Zašto organizacija postoji i po čemu je prepoznatljiva?

Koji je san organizacije, čemu teži i kako mijenja svijet na bolje?

Koje su vrijednosti organizacije i kako ih demonstrira kroz svoje aktivnosti, komunikaciju i odnose?

Navedena pitanja služe kao putokaz, a u videu nije potrebno doslovno odgovarati na navedena pitanja niti će se video ocjenjivati po količini sadržaja, već po kvaliteti poruke i kreativnosti sadržaja.

Svoj video uradak možete prijaviti putem obrasca: NATJEČAJ.

Organizacija koja se prijavljuje daje dopuštenje Zakladi Žuta točka da javno objavi videa na svojim komunikacijskim kanalima. Video ne smije sadržavati neprimjerene, uvredljive ni diskriminirajuće sadržaje.

Stručni žiri će po završetku natječaja odabrati najviše 21 organizaciju (s područja svake županije i Grada Zagreba) koje će osvojiti besplatno sudjelovanje na trećem ciklusu Akademije Žuta točka, koja će se održati tijekom prvog kvartala 2024. godine. Žiri se sastoji od predstavnika Zaklade Žuta točka, Hrvatske zajednice županija, Zaklade Konrad Adenauer i Udruge gradova.

Kriteriji za odabir videa su jasnoća vizije i misije organizacije, kvaliteta komunikacijske poruke, kreativnost i originalnost videa te usmjerenost na ciljanu publiku (donatore – građane i tvrtke) i snaga društvenog utjecaja organizacije u lokalnoj zajednici ili potencijal za isti. Najbolja videa bit će odabrana prema ukupnom broju dobivenih bodova u skladu s navedenim kriterijima.

Nagrađene organizacije bit će objavljene na službenoj internetskoj stranici i FB profilu Zaklade Žuta točka, a pobjednici obaviješteni putem e-maila. Dobitnike planiramo objaviti u siječnju 2024 godine.

Edukacija je planirana kroz 6 modula i održat će se on-line u prvom kvartalu 2024. uz završni susret uživo svih sudionika edukacije. Sudjelovanje za dobitnike natječaja je besplatno i svaki sudionik će dobiti potvrdu o završenoj edukaciji.

Dodatna vrijednost edukacije je mogućnost dobivanja financijskih i drugih vrsta podrški za najbolje donacijske kampanje koje će sudionici natječaja pripremiti i predstaviti na završnom susretu, koji je planiran uživo u proljeće 2024. godine.

Ne propustite priliku dobiti edukacije koje vam mogu pomoći u uspješnijem upravljanju vašim organizacijama, proširiti mrežu vaših kontakata i dobiti vrijednu financijsku podršku za vaš rad!

O Zakladi Žuta točka

Zaklada Žuta točka, osnovana je sa svrhom izgradnje filantropske i fundraising kulture u Hrvatskoj kroz međusektorsku suradnju civilnog, javnog i poslovnog sektora te aktivnu ulogu građana-donatora. Cilj Zaklade poticanje neprofitnih organizacija na pokretanje filantropskih i fundraising aktivnosti kako bi postale financijski održive, povećale svoj društveni utjecaj i socijalni kapital, poboljšale svoju komunikaciju u javnosti, postigle veću razinu transparentnosti u financijskom upravljanju te imale visoku razinu etičkih standarda u prikupljanju donacija od građana i tvrtki.

Kontakt: info@zuta-tocka.hr

Mladenka Majerić 091 125 0512 Maja Glavaš Vodopija 098 9827 390

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu