Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / DV Latica u Erasmus+ projektu „Asistivna tehnologija za uspješniju inkluziju“

Objavljeno

-

Dječji vrtić Latica uključio se u Erasmus+ program kratkoročne mobilnosti s projektom „Asistivna tehnologija za bolju inkluziju“ u trajanju od osam mjeseci. Ravnateljica Anita Rudić, edukacijska rehabilitatorica Iva Bučić, te odgojiteljica Iva Benček posjetile su Oloklirosi centar na Kreti u gradu Heraklionu gdje su sudjelovale na petodnevnoj edukaciji „ICT in inclusive education“. Razdoblje mobilnosti pružilo im je znanje o suvremenim obrazovnim pristupima koji se oslanjaju na načela inkluzivnog obrazovanja i promiču jednako učenje, sudjelovanje i mogućnosti za sve korisnike, uključujući djecu s teškoćama u razvoju. Edukacija je pružila pristup o značaju doprinosa korištenja ICT-a u učionici kao alata za učenje, a posebno u obrazovanju djece s teškoćama jer osigurava pristupačnost i aktivno sudjelovanje za sve korisnike. Program je pomogao boljem  razumijevanju koncepta digitalne pedagogije i razvoju vlastite digitalne pedagogije. Upoznale su neke od imperativa koji pokreću promjene u obrazovnim praksama. Naučile su stvarati digitalne priče i igre, kombinirati ICT s inkluzivnim obrazovanjem, koristiti simulacije temeljene na webu u obrazovne svrhe.

Razmijenjena su iskustva s grupom, učiteljima iz različitih zemalja, primjerice Finske, Italije, Španjolske, Poljske i Grčke. Tijekom edukcije korišteni su razni digitalni alati, neki od njih su: Google učionica, Google obrasci, Google Drive, Microsoft Whiteboard i Google Jumboard, Canva, Slidesmania, Gimkit, Genially, OBS…

Sudionici će svoja stečena znanja prenijeti ostalim radnicima u dječjem vrtiću te tako pomoći svima u provođenju što uspješnije inkluzije.

Dječji vrtić Latica promovira inkluziju od svojih početaka djelovanja u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Ovaj projekt samo je jedan u nizu kojim se omogućava svakom djetetu ispunjenje svih njegovih potencijala.  Dječji vrtić Latica koristi asistivnu tehnologiju od trenutka kada je ista bila dostupna u Republici Hrvatskoj. Ona uvelike olakšava svakodnevni rad. Poznato je da su benefiti asistivne tehnologije mnogobrojne, primjerice potiče razvoj socijalnih vještina, komunikacijskih, socio-emocionalnih, adaptivne, samoregulacijske vještine, a nekima pruža jedinu mogućnost ostvarenja komunikacije.

U našem vrtiću naglasak se stavlja na cjeloživotno obrazovanje radnika te se ide uvijek u korak s tehnologijom, stoga će naše sudjelovanje na projektima ovakve i slične tematike zasigurno biti zastupljeno.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U VIRU OBILJEŽENA 34. GODIŠNJICA OSNUTKA HDZ-a / “Agresivna ljevica pokazala je svoje pravo lice – netolerancije, nesposobnosti i neskrivene mržnje”

Objavljeno

-

By

U Viru je svečano obilježena 34. godišnjica osnutka HDZ-a na kojoj su se okupili brojni članovi i simpatizeri predvođeni stranačkim utemeljiteljima.

Politička stabilnost i kontinuitet zaslužni su za snažan razvoj Zadarske županije koja je po novom indeksu razvijenosti među pet najboljih u zemlji. Odlična suradnja s Vladom RH zalog je i niza budućih projekata, koji će zasigurno donijeti dodatan napredak otoku Viru gdje je HDZ sve snažniji i ima sve veću potporu stanovnika.

HDZ je jedina stranka koja jamči sigurnu Hrvatsku uz snažno očuvanje domoljubnih vrijednosti. To se posebno vidi posljednjih tjedana gdje je agresivna ljevica pokazala svoje pravo lice – netolerancije, nesposobnosti i neskrivene mržnje prema svemu što ima poveznicu s HDZ-om, stožernom strankom hrvatskog naroda.

U mandatu Vlade Andreja Plenkovića zabilježen je snažan rast plaća, a vodeći smo u EU po porastu stope BDP-a. Samo HDZ jamči nastavak tog pozitivnog niza, jer ima ljude koji su dokazano stručni i kompetentni, a nova financijska omotnica EU pruža nam nikad veće prilike za dodatan rast i razvoj.

Uz to, Hrvatska je nikad bolje međunarodne pozicionirana i uživa veliki ugled u svim euroatlanskim asocijacijama, gdje nas je želio vidjeti i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman – poručeno je na svečanoj akademiji na kojoj su, uz predsjednika OO HDZ-a Vir Antu Bašića, okupljene pozdravili i župan Božidar Longin, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta te ministar Šime Erlić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#INSAJDER / Simbol otpora komunističkom nasilju!

Objavljeno

-

Kad me u tjedan dana na zub uzmu i Index i Srpske novosti onda znam da nešto ispravno radim.

Jedan dalmatinski medij tražio je murale po Dalmaciji, našli ih 18. Pa da su mene pitali ja bi im poslao preko 100 slika, a ušteđeno gorivo i dnevnice su mogli donirati dečkima na terenu, za boju.

Isti taj medij svakodnevno udara i po meni, pa danas kažu: oštećeni su moj i automobil gradonačelnika. Ja napad nisam prijavio, pa ako se uopće dogodio…

Zamisli, da je nekom njihovome ucrtalo zvezdu na auto razapeli bi sve živo i neživo. Da su gledali prilog na Dnevniku mogli su vidjeti sve detalje.

Uostalom, zaboli me za njihovo mišljenje, i oni su mi PR. Jer jedini tko huška su oni svojim svakodnevnim tekstovima. Baš su oni ti koji daju volju mladima za otporom prema njihovim lažima.

Iako znaju da ustaški grb ima znak “U” na prvom bijelom polju i da je grb bio bočno, oni luduju na crnu boju i šahovnicu. I sad kad su izvršili pritisak na institucije i shvatili da se zakon zapravo ne krši nigdje – okrenuli su retoriku. Sad je to izdaja Dalmacije i tome slično. Smiješno. No, dosta o njima, nebitni su. 

Danas ako si generalno protiv komunističkih poremećenih ideja dobiješ naziv ustaša. S tim te nazivom degradiraju, a sebi daju na bitnosti jer su, kao, antifašisti. A anti mora biti protiv nečega, pa moraju naći ustaše.

A zapravo su oni jedna obična nakupina komunista. Nebitnih i frustriranih ljudi koje će izjesti jugonostalgija i mržnja prema RH.

Kad žele toljagama zatući ljude što se mole u tišini i ne smetaju nikoga, ne traže zaštitu, to je OK. Jer im nabiju epitet klečavci i mogu što hoće. To nije nasilje ni širenje mržnje.

Kad netko kaže da je gay parada zlo i bacanje novca na zaštite tih pedera dok marširaju okolo, taj je ustaša, nacist itd. To su oni – ili će biti po njihovome ili neće biti.

Konstantno manjina maltretira većinu.

I nama je više pun kofer. Nećete. 

Sad ćemo se mi inatiti, pa ćete na svaku vašu ludost dobiti odgovor. Dok ne shvatite da ste manjina i da živite u državi koja se zove Hrvatska.

Najbolje od svega što u Trogiru gdje je na vlasti SDP gradonačelnika zaboli što ima dva murala u gradu. Neki valjda normalan čovjek.

Ovima u Zadru očito pomoći nema.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DOBRO JE ZNATI… / Ove nedjelje u Zadru rade sljedeće trgovine…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Zrinsko – Frankopanska ulica 1 – 07:00-21:00

Ante Starčevića 15 – 07:00-21:00

Put Vrela 2 – od 07:00-21:00

Ulica Stjepana Radića 1 – od 07:00-21:00

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu