magazin
Što trgovine ne žele da znate: Evo što čine da plaćate više za manje i kako se od toga obraniti

Kad nešto krene gore, obično to vidimo. Često primijetimo da proizvođači hrane smanje ambalažu, ali ne smanje cijenu. Ali što ako nam smanje kvalitetu, a nas o tome ne obavijeste?
Visoki troškovi energenata, sirovina, plaća, presječeni lanci opskrbe… Potrošači vide da su im novčanici sve tanji jer tvrtke sve troškove prebacuju na njihova leđa.
Kada nešto poskupi, govorimo o inflaciji. Ali postoje i drugi “trikovi” za izvlačenje novca iz džepova ljudi.
Vijeće potrošača iz Hamburga prošle je godine margarinu Rama dodijelilo šampionsku titulu za “varljivu ambalažu”. Naime, cijena mu je ostala 2,19 eura, ali je pakiranje s 500 sniženo na 400 grama. To znači da je margarin poskupio 25 posto, iako se cijena pakiranja nije mijenjala, piše Deutsche Welle.
Taj se fenomen naziva shrinkflation, riječ skovana od “inflation” i engleskog “shrink”, što znači smanjiti se.
Sada pati i kvaliteta
Iako je razdoblje snažnih poskupljenja prošlo – iako nema znakova da će se vratiti na staro – sada zagovornici potrošača promatraju najnoviji fenomen koji su nazvali skimpflation. “Skimp” na engleskom znači škrtariti ili raditi nešto nedovoljno kvalitetno.
Termin je skovala američka medijska mreža NPR prije dvije godine. “Fenomen se također širi u Velikoj Britaniji i Njemačkoj”, kaže Sabine Hibner, stručnjakinja za kvalitetu usluga i autorica.
Primjerice, nakon početka rata u Ukrajini proizvođači pomfrita zamijenili su suncokretovo ulje palminim jer se ogromna količina svjetske proizvodnje suncokreta nalazi u Rusiji i Ukrajini. Ulja jednostavno nije bilo.
“Palmino ulje uvedeno je iz nužde, a sada je prilično etablirano”, kaže Hibner.
Iako suncokretovo ulje već odavno ima u dovoljnim količinama, prema podacima Agencije za zaštitu potrošača, samo se jedan od ispitanih proizvođača vratio kvalitetnijem proizvodu. Drugi još uvijek koriste palmino ulje.
Promjene u sastojcima nisu navedene
Da cirkus bude potpun, mnogi se proizvođači usude čak i ne naznačiti promjenu sastojaka na ambalaži. Nutritivne vrijednosti više nisu odgovarale reklamiranom. Palmino ulje je daleko jeftinije i manje zdravo od suncokretovog ulja zbog većeg udjela zasićenih masnih kiselina.
Prema riječima Sabine Hibner, tvrtke su za to dobile izvanredne dozvole jer nije bilo lako napraviti novu ambalažu na brzinu.
Umjesto promjene popisa sastojaka i nutritivne vrijednosti, samo su naveli: “Sadrži palmino ulje umjesto suncokretovog ulja” u polje predviđeno za upisivanje roka trajanja. Međutim, to je prošlo nezapaženo kod mnogih potrošača.
Centar za savjetovanje potrošača iz Hamburga navodi primjer čokolade iz velikog lanca supermarketa Aldi Nord. Tamo su njihove brand čokolade s marcipanom izgubile na kvaliteti – umjesto 45 posto marcipana koristi se samo 38 posto. U ostalim varijantama manje je pistacija i nugata. Iako su čokolade poskupjele dvadesetak centi na 1,69 eura.
Pogoršanje kvalitete usluga
No, fenomen štedljivosti nije vidljiv samo u robama već i u uslugama. Kako kaže Hibner, radne snage nedostaje posvuda. Kao rezultat toga, tvrtke štede na plaćama, a potrošači se suočavaju s lošijom uslugom.
Recimo, možete čekati satima kada nazovete pozivni centar. Ili, sve manje poslovnica banaka i bankomata, iako potrošač i dalje uredno plaća isti ili veći iznos banci. U zračnim lukama vladaju gužve jer je manjak osoblja ili sve manje prtljage koja je uključena u redovnu cijenu karte. Duže čekanje na blagajni u supermarketu ili na konobara u restoranu, piše Deutsche Welle.
“To znači da kupci dobivaju lošiju uslugu, a istodobno zaposlenici često moraju raditi više”, kritizira Hibner.
Ona donekle razumije kada se troškovi prebacuju na kupce, ali smatra da je povećanje profita na njihov račun kratkovidna taktika. “Drsko je misliti da ljudi to ne vide. Svatko tko se osjeća prevarenim okrenut će leđa tvrtki ili brendu”, kaže.
Ona savjetuje ljudima da se bolje upoznaju s proizvodima koje kupuju – tim više što mnogi teško podnose sve veće troškove sve veće (inferiornije) robe. Hibner dodaje da, zahvaljujući društvenim medijima, ljudi sada mogu pokrenuti kritiku tvrtke: “Trebali bi koristiti tu moć.”
magazin
FOTOGALERIJA / Silente na Adventu u Zadru
magazin
Ovo je najzdraviji alkohol za jetru

Hepatolozi smatraju ne postoji nešto poput “zdravog” alkohola, ali odabir s njihovog popisa sigurnijih pića može vam pomoći da nanesete najmanju moguću štetu svom organizmu.
Alkohol je često središnje obilježje proslava i društvenih okupljanja, zahvaljujući svojoj sposobnosti da opusti razgovori, barem na trenutak, i pobudi vedro raspoloženje.
U siječnju 2023. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je izjavu u kojoj je naglasila da ne postoji sigurna razina konzumacije alkohola.
“Ne možemo govoriti o takozvanoj sigurnoj razini upotrebe alkohola. Nije važno koliko pijete – rizik za zdravlje onoga tko pije počinje od prve kapi bilo kojeg alkoholnog pića. Jedino što sa sigurnošću možemo reći je da što više pijete, to je štetnije – ili, drugim riječima, što manje pijete, to je sigurnije.”
Međutim, s obzirom na to da je alkohol ukorijenjen u tradiciji mnogih kultura i da povijest pokazuje da vjerojatno neće nestati, jedino je praktično razmotriti koji bi alkohol mogao biti najzdraviji.
Omar Moussa, gastroenterolog i hepatolog na klinici Mayo, ističe da je alkohol alkohol, bez obzira na njegov oblik. Bilo da se radi o 10 krigli piva, 5 čaša vina ili dvije žestice, piše The Healthy.
Iako niti jedan oblik alkohola nije doista “zdrav” u konvencionalnom smislu, dr. Moussa i neki kolege liječnici za jetru sugeriraju da, bez obzira jeste li ljubitelj vina, piva ili koktela, određene vrste alkohola mogu predstavljati manji rizik za vaše zdravlje ako se konzumiraju umjereno.
Najzdravije vino
Crveno vino često se smatra najzdravijim alkoholnim pićem, uglavnom zbog svojih antioksidativnih svojstava. Umjerena konzumacija crnog vina povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti jer antioksidansi iz crvenog grožđa, poput resveratrola, mogu pomoći u očuvanju krvnih žila u vašem srcu.
Međutim, upozorava Nancy Reau, hepatologinja sa Sveučilišta Rush, bitno je ovom izboru pristupiti svjesno i oprezno.
“Postoje mnoge studije koje pokazuju da bilo koji alkohol bilo koje vrste može povećati komplikacije povezane s jetrom”, napominje dr. Reau. Ona dodaje da bi antioksidansi u crnom vinu mogli pozitivno utjecati na zdravlje jetre za one sa zdravom jetrom, ali naglašava: “Umjerenost je vrlo važna. I dalje se morate pridržavati preporuka CDC-a za sigurnu konzumaciju alkohola.”
Kada birate crno vino, odabir suhe sorte može biti dobra strategija budući da “suho” znači manje slatko vino na ljestvici. To znači da unosite manje šećera i manje kalorija, što je bolje za vaš šećer u krvi, kvalitetan san, kožu i više.
Najzdravije pivo
Svijetlo pivo moglo bi biti privlačna opcija ako pazite na unos kalorija, ali ipak želite uživati u pivu. Mike Sevilla, liječnik obiteljske medicine, napominje: “U općenitom smislu, zdravija piva su ona klasificirana kao svijetla piva, koja imaju niži udio kalorija i alkohola.”
Tipično, svijetla piva sadrže oko 4 do 5 posto alkohola po volumenu. Iako imaju manje kalorija, odgovorno uživanje u pivu ključno je – više porcija može nadoknaditi kalorijsku prednost, a da ne spominjemo utjecaj na spoznaju, prosuđivanje, kvalitetu sna i još mnogo toga.
Najzdravije žestoko piće
Kad su u pitanju alkoholna pića kao što su votka, gin, rum i tekila, dr. Sevilla predlaže da su ova bistra pića dobar izbor za one koji vode računa o svom unosu kalorija i ugljikohidrata. U svom čistom obliku, ova žestoka pića ne sadrže ugljikohidrate i općenito su nižekalorična od ostalih vrsta alkoholnih pića. To ih čini boljom opcijom za one koji žele uživati u piću bez pretrpavanja kalorijama.
Međutim, ključni čimbenik koji treba uzeti u obzir kod žestokih pića su sokovi i sirupi, s kojima ih miješate jer mogu biti krcati kalorijama.
magazin
Čeka nas nova pandemija? Od ovog problema svi patimo

Stres se definira kao biološki odgovor na prijetnju koju percipira pojedinac. To je rezultat kemikalija i hormona koji rastu cijelim tijelom.
Iako je određena količina stresa korisna jer pomaže osobi da aktivno odgovori na određeni problem, previše stresa može uzrokovati puno fiziološke, fizičke i mentalne štete dobrobiti osobe.
Ljudska bića reagiraju fizički i mentalno na svaku promjenu koja se dogodi u njihovim životima. Različiti ljudi doživljavaju stres na različite načine i iz više razloga. Reakcija osobe temelji se na njezinoj percepciji događaja ili situacije. Ako osoba negativno gleda na situaciju, vjerojatno će se osjećati potišteno – preopterećeno, potlačeno ili izvan kontrole.
U većini slučajeva, distres se javlja kada je stres ozbiljan, dugotrajan ili oboje. Dok su male razine stresa i tjeskobe normalne, redovito doživljavanje nevolje može biti znak zabrinutosti, prenosi timesofindia.com.
Zdravstveni problemi koje može uzrokovati stres
“Postoje mnoga područja u životu pojedinca kada se mogu osjećati pod stresom. Mogu se vrtjeti oko aktivnosti povezanih s njihovim studijem, karijerom, profesijom, zanimanjem, financijama i osobnim životom. Međutim, važno je razumjeti da stres nije faktor koji se javlja izolirano i da je biološki ili neuropsihijatrijski fenomen koji se prenosi na druge tjelesne sustave. Može utjecati na ljudsko tijelo na bezbroj načina, uzrokujući niz stanja, uključujući hipertenziju, srčane probleme, moždani udar i probleme sa spavanjem ako se ne liječi. Stres također može utjecati na endokrini sustav, što dovodi do dijabetesa, glavobolja, menstrualnih nepravilnosti i disregulacije seksualnog života, uzrokujući gubitak libida”, kaže dr. Sanjay Kumavat, psihijatar konzultant i seksolog.
Prepoznavanje stresora
Iako je stres dio života, važno je naučiti kako se njime pravilno nositi. Kako bi učinkovito upravljali stresom, prvo morate naučiti identificirati stvari koje uzrokuju stres. Nakon što ste shvatili te stvari, možete ih izbjeći ili pronaći načine da se nosite s negativnim stresorima koji se ne mogu izbjeći.
S vremenom, upravljanje razinama stresa može učinkovito smanjiti rizik osobe od bolesti povezanih sa stresom. Što je još važnije, naučit će nas prihvaćanju, jer nisu sve životne promjene negativne. Selidba od kuće može uzrokovati stres za mlade, ali im u isto vrijeme pruža priliku da istraže svoje potencijale i ostvare svoje snove.
Iako je istina da je stres tiha pandemija koja ima potencijal izbaciti iz kolosijeka živote ljudi, moguće je učinkovito upravljati stresom i, u isto vrijeme, primijeniti strategije kako ostati smiren i miran, čak i kada postoji puno vanjskih prepreka.
-
magazin3 dana prije
(FOTOGALERIJA) GASTO PONUDA ADVENTA U ZADRU – 4. DIO: Gdje se mogu dobiti najveći adventski burgeri, a gdje originalni kokteli
-
Hrvatska1 dan prije
Liječnici upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma covida, obratite pažnju na njih
-
Hrvatska5 dana prije
OBJAVLJEN POPIS NAJBOLJIH DOKTORA I DOKTORICA U RH / Na listi i zadarski liječnici: Vukosav, Biloglav, Pedić, Vučak-Lončar, Ivanić, Marić, Matak…
-
Hrvatska3 dana prije
NEMOJTE GA PITI! / U čaju pronađen sastojak vrlo opasan za jetru i pluća!