Connect with us

Hrvatska

Cijene trešanja idu u nebo, osobito onih domaćih: Čini se da ih ljudi bojkotiraju

Objavljeno

-

Sitnim i ne odveć ukusnim ranim trešnjama cijena se u svega nekoliko dana prepolovila. Dalmatinske, podravske, zagrebačke… na tržnicama su diljem Hrvatske s deset do 12 eura spuznule već i na šest eura/kg, dok krupnije koje su mahom uvoz iz Španjolske u metropoli koštaju 14-15 eura za kilogram.

“Ove su vam XXL, sočne su i u potpunosti su zavrijedile cijenu od 14 eura. Od ovih domaćih imate samo koštice”, hvalio je svoju uvoznu trešnju prodavač u Utrini u Zagrebu.

No kupci su jučer, vjerojatno i zbog kiše zaobilazili i tržnice – i trešnje oko kojih se svake godine lome koplja jesu li precijenjene. Ove velike uvozne koštaju koliko i tri kilograma pilećih bataka i zabataka ili pak koliko i kila i pol solidnog junećeg ili dvije kile svinjskog buta u obližnjim mesnicama, dok domaće po cijeni pariraju jagodi purgerici ili vrgoračkoj jagodi, prenosi Večernji list.

“Neće koštati manje od deset eura”

Prve prave, krupne i sočne trešnje, na tržnice bi pak, doznajemo, mogle bi stizati od nedjelje posluži li vrijeme, no sigurno neće koštati manje od deset eura. Dapače, bit će i koji euro skuplje nego lani, procjenjuje predsjednik Udruge ZG trešnja Zlatan Kljaković Gašpić, čiji OPG s berbom na tri ha najmodernijih nasada (1600 stabala) u Majkovcu pokraj Sv. Helene kreće u ovu subotu. Točnije, “ako što ostane nakon ovih kišurina koje će pospješiti i njihovo pucanje”, dodaje.

“Očekujem rodnu berbu. No u pojedinim dijelovima Zagreba velike su štete u voćnjacima od mraza, primjerice, u Demerju. Kaštele su “izgorjele” – zbog lošeg vremena nije došlo ni do oprašivanja trešanja, a u Slavoniji su od mraza stradale ne samo trešnje nego i drugo voće, a i Istra je podbacila”, objašnjava Kljaković Gašpić te ocjenjuje kako je ova godina lošija za trešnje od lanjske za 50-60 posto, a i dalje je problem tko će ih brati.

Trešanja nedostaje svuda u Europi

“Kilogram trešanja kod mene košta 1 euro. Već sada su krupne, promjera oko 3 cm i bude li sunca, sutra i prekosutra će još dobiti i na slatkoći. No neće ih biti na štandovima u Zagrebu za što se “pobrinuo” Grad koji svoje proizvođače smatra “kulacima” te je toliko povisio najam na gradskim punktovima da im se prodaja više ne isplati. I te kako je vidljivo da zadnjih nekoliko godina u Zagrebu nestaju štandovi s jagodama i trešnjama. Jagoda je lani i posađeno 50 posto manje jer je zbog visokih naknada za korištenje lokacija, za koje se sada licitira, prekinut lanac ‘mali proizvođač – kupac’, a upravo se zbog toga gradska proizvodnja i bila razvila”, tvrdi Kljaković Gašpić te dodaje kako je prije nove gradske vlasti samo s jagodama godišnje bilo po 90-100 štandova i 10-15 s trešnjama, a lani 32 s jagodama i tri s trešnjama. Koliko će ih biti ove sezone tek će se vidjeti kad krene berba – a i ona je, kao i ostale kulture uranila za nekoliko tjedana.

“Lanjska je sezona počela sa španjolskom trešnjom za 29 eura/kg, a zadržala se na osam do 12 ovisno o kvaliteti. Domaća je počela s 15-16, te završila s osam do deset eura, a zna li se kako ove godine berači traže i osam do devet eura po satu, i za to vrijeme uberu svega četiri umjesto 20 kg, ispada da kilogram u startu košta dva eura. Uopće se ne bojim da ne bih mogao sve prodati, nego tko će sve moje trešnje pobrati”, napominje on te poziva građane da i sami dođu u berbu za vlastite potrebe za osam eura/kg, minimalno deset kg po beraču. A trešanja nedostaje svuda u Europi. Španjolska rana tako se trenutačno u Bruxellesu prodaje za 35 eura, dodaje.

Stanko Barbarić iz Fragarije kaže kako su cijene trešanja na tržnicama stvar ponude i potražnje. A s poskupljenjem ili nedostatkom radne snage u Hrvatskoj cijene voća u radno intenzivnoj proizvodnji, trešanja, jagoda, malina i ostalog bobičastog voća, sve više će se izjednačavati s cijenama u okruženju. I on potvrđuje kako ovo nije dobra godina za koštičavo voće – za trešnju, a ni za šljivu, marelicu, breskvu…

Prve trešnje na tržnicama

“Mi smo u nasadima voća u Moslavini ove godine imali dva mraza i tuču, a tek smo ušli u peti mjesec. Vremenski ekstremi su sve izraženiji tako da svi očekuju prinose manje od godišnjeg prosjeka, a kod trešanja i pucanje plodova zbog kiša. Teško je zato spekulirati o cijenama, no mogle biti nešto više nego lani. U Europi trešnje i maline u normalnoj sezoni u maloprodaji koštaju između 10 i 18 eura. No uspoređujemo li cijene u Hrvatskoj u odnosu na zapadnu Europu još uvijek je velika razlika”,  tvrdi Barbarić.

Očekuje da će se prve trešnje u Hrvatskoj uglavnom prodavati po štandovima na tržnicama s obzirom na premale količine, a u trgovačkim se lancima mogu očekivati tek u drugoj polovici svibnja.

“U Hrvatskoj nema dovoljno proizvođača – ni velikih ni manjih koji su organizirani i mogu zadovoljiti potrebe neke trgovačke kuće”, kaže sugovornik.

Smatra kako bi se u Hrvatskoj trebalo znati koji su nam prioriteti u proizvodnji voća i povrća, makar i uz cijenu nekih značajnijih potpora kako bi se takva proizvodnja održala i kako bismo barem u nekim kulturama bili samodostatni. Brzo smo zaboravili koronu i kako je bilo kad su svi opskrbni lanci stajali, upozorio je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Global Finance: OTP banka najbolja Sub-Custodian  banka u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

Split, 13. lipnja 2024. – OTP banka potvrdila svoj položaj vodeće banke skrbnika u Hrvatskoj

Global Finance časopis je objavio rezultate za 22. godišnju nagradu za najbolju banku podskrbnika. Izbor se provodi u 83 zemlje i 7 regija svijeta. Uredništvo časopisa Global Finance svoj izbor temelji na istraživanjima tržišta, mišljenju stručnjaka iz ovog područja i podacima dobivenim od samih banaka, kako bi odabrali najbolju banku na svakom lokalnom tržištu. Kriteriji odabira uključuju odnos s klijentima, kvalitetu usluge, konkurentnu cijenu usluge, tehnologiju, plan za kontinuitet poslovanja, poznavanje lokalnih zakona i primjenjivanje najboljih poslovnih praksi, kao i postupanje u situacijama koje zahtijevaju različita izuzeća. Global Finance je također proveo i istraživanje o zadovoljstvu među korisnicama skrbničke usluge na svim tržištima od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. godine.

OTP banka je 10. put prema svim navedenim kriterijima izabrana za najbolju banku skrbnika u Republici Hrvatskoj, što nam je posebno drago jer prikazuje kontinuitet i izvrsnost našeg poslovanja u skrbničkim poslovima, koju naši klijenti, ali i stručni krugovi prepoznaju već dugi niz godina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Tko kupuje nekretine u Hrvatskoj? Eksplodirao interes dijaspore, a kupci sve češće i iz jedne susjedne zemlje

Objavljeno

-

By

Unsplash / Ozren Cuculic

Građani Slovenije tradicionalno su najbolji kupci nekretnina na hrvatskom tržištu. Lani su kupili čak 3.403 nekretnine u našoj zemlji. Vlasnici agencija za nekretnine ipak primjećuju da se ove godine za kupnju nekretnina, osobito u Istri i na Kvarneru, zanima i sve veći broj građana još jedne susjedne zemlje.

“Zanimljivo je da u zadnje vrijeme sve više upita i kupaca dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupnju skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. U pravilu zainteresirani su za kupnju nekretnina u Opatiji i Istri s naglaskom na zapadnu obalu”rekao je Jutarnjem listu Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.  Opatiju, izgleda, vole svi. Prije je bila omiljena bogatim Rusima koji su tamo htjeli imati ljetnikovce.

Građani Srbije su prošle godine kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj.

“Nismo primijetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, porijeklom iz Hrvatske”, kaže Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine.

Interes za kupnju nekretnina u Hrvatskoj ima i dijaspora, a broj zainteresiranih eksplodirao je nakon korone. U nekoliko mjeseci udeseterostručili su se upiti.

“U 2022. godini 36 posto svih kupnja nekretnina u Hrvatskoj realizirano je od strane stranih državljana, a po mom mišljenju barem 50 posto kupaca pripada dijaspori iz regije”, navodi Papeš. On objašnjava da su Istra i Kvarner posebno zanimljivi zbog blizine i prometne povezanosti. Novi kupci nekretnina u roku od nekoliko sati mogu stići do tih područja i uživati u moru.

U agencijama za nekretnine kažu kako su se cijene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se sad tržište zapravo stabiliziralo te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak, piše Jutarnji list.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Poskupljuje i čokolada

Objavljeno

-

By

Cijena zrna kakaovca od početka je godine udvostručena, što će uskoro osjetiti i krajnji potrošači, između ostalog, i u Hrvatskoj.

Većina svjetskog kakaovca uzgaja se u zapadnoj Africi, a Gana i Obala Bjelokosti dvije su vodeće zemlje dobavljačice. No u zadnje tri godine proizvodnja ne zadovoljava potražnju na tržištu, zbog čega su cijene porasle čak i prije nego što su nedavne oluje, bolesti usjeva i zatvaranje tvornica dodatno poremetili žetvu i rad prerađivača kakaovca. Do početka veljače cijene na tržištu kakaa premašile su 5000 dolara po toni, najviše od 1977. godine.

“Očekuje se znatan pad proizvodnje u zemljama u kojima djeluju najveći proizvođači jer se predviđa da će oni osjetiti štetan učinak nepovoljnih vremenskih uvjeta i bolesti usjeva”, objavio je nedavno ICCO, Međunarodna organizacija za proizvodnju kakaovca, pri čemu se već ove godine očekuje pad ponude za 11 posto, premda je potražnja povećana za 5 posto.

Iz tvrtke Mondelez, koja među brendovima drži Milku i Toblerone, još su početkom godine za agenciju dpa rekli da će morati povećati cijene svojih čokolada zbog inflacije kakaovca. I CoBank, američki zajmodavac za agrobiznise, u izvješću je upozorio da su “vjerojatna dodatna poskupljenja čokoladnih proizvoda tijekom cijele godine”.

Što to znači za jednog prosječnog kupca?

Iako se o poskupljenju kakaovca govori već neko vrijeme, sada je došao trenutak kad će to osjetiti i krajnji kupci. U narednim mjesecima, potrošače očekuju korigirane cijene čokolada na policama hrvatskih supermarketa, piše Index.

Hoće li Kraš dignuti cijene?

“Nedovoljna briga o nasadima kakaovca te ekstremne klimatske promjene uzrokovale su smanjenje uroda i proizvodnje kakaovca u zemljama zapadne Afrike koje su najveći globalni proizvođači, što već dulje vrijeme snažno utječe na cijenu kakaovca koja je dosegla povijesne razine. Naime, već od početka 2023. godine cijene kakaovca na svjetskim burzama su u neprestanom porastu.

Samo u posljednjih godinu dana, cijena je dosegnula rekordnu razinu u zadnjih 50-ak godina. Na londonskoj je burzi u prvom kvartalu cijena po toni iznosila čak 10.000 funti, dok je prošle godine u istom razdoblju bila oko 2100 funti, što je gotovo pet puta više. Iako je nakon toga cijena blago pala, i dalje je riječ o velikoj razlici, odnosno otprilike 300 posto većoj cijeni u odnosu na prije. Paralelno s tim, uslijed smanjenih zaliha, rasli su i primarni troškovi prerade kakaovca, što je uvelike utjecalo na cijene kakao mase, kakao maslaca i kakao praha koji se koriste u proizvodnji čokolada i pralina te keksa i vafla. Ovako snažan, dugotrajan rast troškova sirovina utječe na konditorsku industriju na globalnoj razini, a u Krašu smo u proteklom razdoblju činili sve kako bismo ga interno amortizirali.

Situacija na tržištu je takva da je danas mnogima uopće teško doći do sirovina, s obzirom na njihovu dostupnost i potražnju, no možemo reći da u Krašu imamo osigurane dovoljne količine za naredno razdoblje. Nažalost, kad je riječ o cjenovnim pritiscima, ne nazire se stabilizacija, a ako i do nje dođe, cijena se neće vratiti na razine koji su bile u prethodnim godinama. Kako smo u Krašu i ranije najavili, uslijed otežanih okolnosti primorani smo korigirati cijene naših proizvoda koji sadržavaju kakao. Te korekcije su napravljene sukladno udjelu kakao dijelova u sadržaju pojedine kategorije proizvoda.

U Krašu smo maksimalno dugo odgađali poskupljenja za krajnje potrošače, no radi očuvanja stabilnosti poslovanja i radnih mjesta te održivosti cijelog proizvodnog procesa, ovaj je korak nažalost bio nužan i neizbježan. Krašu će i dalje u poslovanju biti prioritet proizvodnja visoko kvalitetnih proizvoda po već poznatim tradicionalnim recepturama te od toga ne odustajemo i u ovim izazovnim vremenima. Upravo povjerenje potrošača daje nam poticaj da nastavimo čuvati stoljetnu tradiciju izvrsnosti koja Kraš čini prepoznatljivim”, rekli su iz Kraša za Index.

Zvečevo ne diže cijene

“Posljednje povećanje cijena vlastitih proizvoda Društvo Zvečevo d.d. je napravilo u 2023. godini. U ovom trenutku, Društvo Zvečevo d.d. neće povećavati cijene svojih proizvoda, osim u slučaju novih drastičnih promjena cijena ključnih sirovina. Društvo Zvečevo d.d. vjeruje da će u narednim periodima doći do korekcije cijena ključnih sirovina, čime će doći i do relaksacije cjenovnih pritisaka ključnih inputa na cijenu gotovog proizvoda”, dodali su za Index.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu