ZADAR / ŽUPANIJA
ISTRAŽIVANJE: Amerikanci troše najviše, a u Zadru su u lipnju ostvarili 15% više noćenja nego lani
Tradicionalno vjerovanje kako su najbolji potrošači Nijemci, Skandinavci, gosti s Bliskog Istoka, već godinama ne drži vodu – prema istraživanjima Instituta za turizam TOMAS, ali i brojnih europskih agencija, najveću potrošnju pri dolasku u Europu i Hrvatsku imaju američki turisti. U usporedbi s prosječnom potrošnjom od oko 80 eura po osobi, Amerikanci troše dvostruko više u destinaciji, čak do 160 eura dnevno.
Slični podaci vrijede i za goste iz Kanade, što ne treba čuditi jer su gosti koji plate avionsku kartu preko Atlantika spremni ostati duže i više platiti za kvalitetne sadržaje u destinaciji nego oni iz Europe koji će nas dogodine možda opet posjetiti. Manje od polovice prosječnog iznosa kojeg potroše pritom je za sam smještaj, dok ostatak troše za prehranu u autohtonim ugostiteljskim objektima, zanimljive izlete, suvenire i manje odjevne predmete poput kravata koje će lako spakirati u avion, a ostat će im trajna uspomena na putovanje.
S obzirom na to veseli činjenica da je u Zadru primjetan trend povećanja dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu, koji u samom gradu iznosi više od 15%. Zadar je tako zasad u posjetima Amerikanaca šesti u Hrvatskoj s tendencijom rasta, iza standardno najposjećenijeg Dubrovnika, potom Splita, Zagreba, Hvara i Plitvičkih jezera, što je značajan rezultat s obzirom kako naša Zračna luka nema direktnu avio poveznicu s Amerikom poput Zagreba ili Dubrovnika.
– Rezultat je to ponovnog otvaranja Amarikanaca prema prekooceanskim putovanjima nakon završetka pandemije, ali i većih ulaganja u promociju na ta dva najbogatija svjetska tržišta na sjevernoameričkom kontinentu u zadnjih nekoliko godina. Netom pred izbijanje pandemije covida-19 u siječnju 2020. godine TZ grada Zadra je u New Yorku organizirala prezentaciju destinacije za medijske kuće i partnere, na kojoj je među ostalima prisustvovao i David Farley, stalni suradnik za putovanja i eno-gastro teme u uglednom The New York Timesu. Gradska i županijska turistička zajednica sudjeluju zajedno s predstavništvom HTZ-a u New Yorku na turističkim sajmovima, pogotovo na onom najvažnijem u New Yorku krajem siječnja, a prisutni su i na promotivnim roadshowovima širom SAD-a. Ulaže se u online kampanje, a surađuje se i s novinarima, influencerima i medijskim kućama iz SAD-a i Kanade koji posjećuju Zadar i županiju, ističu iz TZ grada Zadra. Sve je to stvorilo osnovu za planiranje budućih promotivnih nastupa u Americi s ciljem uzimanja većeg udjela na ovom iznimno lukrativnom emitivnom turističkom tržištu.
U tijeku je i promotivna kampanja na važnoj online platformi za putovanja Expedia u SAD-u, kojoj je u ljetnom dijelu upravo Zadar u fokusu, a izvodi se u suradnji s Glavnim uredom HTZ-a. U svjetlu svih ovih aktivnosti treba gledati i zadnju veliku promociju koju je Zadar ovih dana dobio u New York Timesu, koji ga je proglasio jednim od sedam najljepših svjetskih gradova za šetnju, uz bok Parizu i Rio de Janeiru.
ZADAR / ŽUPANIJA
(NYIOOC 2024) ZADARSKI MASLINARI SJAJNI U NEW YORKU: Pakoštanci osvojili pet od ukupno 80 hrvatskih odličja
Treći smo na svijetu, a kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli, kaže Ante Vulin, nagrađivani maslinar iz Pakoštana
Hrvatski maslinari mogu početi slaviti uspjeh postignut na upravo završenom najvećem i najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2024 (World Olive Oil Competition New York).
“Treći smo na svijetu. Iako s manje uzoraka ponovili smo uspjeh iz prošle godine kada smo također osvojili treće mjesto”, prokomentirao je upravo objavljene rezulate Ante Vulin, maslinar iz Pakoštana u Dalmaciji. On je i ove godine za svoju robnu marku Antino Santa Lucija od sorte Oblica dobio zlatno odličje.
Ispred Hrvatske samo Italija i Amerika
Ponosni su i ostali hrvatski maslinari. U konkurenciji 913 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere sa svojih 97 ekstra djevičanskih ulja, osvojili su ukupno 80 nagrada od kojih 62 zlatne i 18 srebrnih.
Ispred Hrvatske su samo Italija i SAD. Talijanski maslinari su ove godine na NYIOOC prijavili 217 uzoraka i osvojili 140 nagrada (95 zlatnih i 45 srebrnih). Po prvi put na visoko drugo mjesto probile su se Sjedinjene američke države. Sa 140 prijava američki maslinari osvajaju 93 nagrade (60 zlatnih i 33 srebrne). Četvrta Španjolska 124 uzorka 80 nagrada (61 zlato i 19 srebro).
“Kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli”, kaže Vulin. Od još nekolicine hrvatskih maslinara čuli smo slične prijedloge. Neki misle da bi, kao na Olimpijadi i sličnim sportskim natjecanjima, zlatne medalje trebale biti glavni kriterij za plasman svake pojedine države.
Već i letimičan pogled na ostvarene rezultate govori da su hrvatski maslinari po stopi uspješnosti daleko najbolji. Od 97 prijava dobivenih 80 nagrada uspješnost iznosi iznosi 82 posto, dok Italija ima 65 posto uspješnosti, SAD 66, Španjolska 65, Grčka 52, Portugal 50 itd.
“Mi nemamo velike površine ni količine ulja. Nemamo ni rafinerije. Ali imamo, tradiciju, sortiment, prirodni način uzgoja, zdrave plodove i vrhunsko ulje. poručuje Vulin.
Doprinos maslinara Zadarske županije
Iz Pakoštana, uz Vulina, su njih još trojica osvojili nagrade na upravo završenom NYIOOC-u: Tomislav Čudina sa uljem Olea Viola, Mario Barešić sa robnom markom Skiper i OPG Lalin sa svojima Dalma Oleum Oblica i Dalma Oleum Premium. Znači, četiri Pakoštanca osvojila pet od ukupno 80 hrvatskih odličja
Svoj doprinos velikom hrvatskom uspjehu u New Yorku dali su i maslinari iz drugih mjesta u Zadarskoj županiji. Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada sa dva zlatna odličja za svoja ulja Forticu Šoltanku i Forticu – Coratina/Leccino, OPG Morović iz Sali na Dugom Otoku sa robnom markom Nai 3.3. zatim Miodrag Deša iz Zadra sa svojom Oblicom iz maslinika na području općine Poličnik, Grupa Nida sa robnom markom Grgur iz maslinika na području Nina te PZ Maslina i vino iz Tinja za svoju Light Selektion od sorti Oblica, Istarska Bjelica, Lecino, Buža, Frantoio, Ascolana tenera i Carolea.
“Možemo biti zadodoljni doprinosom maslinara iz Zadarske županije velikom uspjehu Hrvatske na najvećem svjetskom natjecanju u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku”, kaže dr. Ivica Vlatković i dodaje: “ Hrvatska je mala zemlja, ali velesila po kvaliteti maslinovih ulja, što se potvrđuje iz godine u godinu”.
Uspjeh je tim veći ako se zna s kakvim su se sve problemima naši maslinari borili u 2023. malinarskoj godini, počevši od vremenskih nepogoda do štetnika. “Sve se to odrazilo na količini pa i kvaliteti maslinovih ulja, ali oni najbolji su dokazali da i u najtežim uvjetima mogu proizvesti vrhunska ekstra djevičanska ulja”, kaže Vlatković.
Od 2017. godine otkad sudjeluje na najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku njegova ulja su dosad osvojila ukupno 15 nagrada što ga svrstava među četiri najuspješnija proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja u Hrvatskoj.
Obećavajuća situacija u maslinicima
Vlatković kao i ostali hrvatski maslinari zadovoljni su dosadašnjim tijekom ove maslinarske godine. “ Situacija u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu kampanju. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete u New Yorku”, poručuje Ivica Vlatković, kojega smatraju najboljim maslinarom među liječnicima i najboljim liječnikom među maslinarima.
A Vlatković i ostali uspješni hrvatski maslinari ne kriju da “žive za dan” kad će Hrvatska na NYIOOC-u osvojiti još više nagrada. Najviše od svih zemalja sjeverne hemisfere gdje se preradi više od 90 posto svjetske proizvodnje maslinovog ulja. Ako je suditi po obećavajućem stanju u maslinicima možda im se snovi ostvare već iduće godine na NYIOOC 2025. Do tada, držimo im palčeve da proizvedu još više vrhunskih ulja i popnu se na vrh svijeta ispred Italije, SAD, Španjolske, Portugala, Grčke, Turske i ostalih maslinarskih velesila.
N.J./Dani masline
ZADAR / ŽUPANIJA
VIDEO / Na potopljenom lokalitetu kod Korčule ljudi su prije 6.900 godina uzgajali bademe i masline
Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru nastavlja s istraživanjima 7.000 godina starog neolitičkog potopljenog lokaliteta Soline na otoku Korčuli. Sustavna istraživanja vodi izv. prof. dr. sc. Mate Parica.
Iako još traju istraživanja, otkriveni su ostatci veće kamene arhitekture unutar nalazišta, s jasno definiranom linijom obalnoga zida. Uz izvrsno sačuvani suhozid, na mjestu gdje cesta ulazi u naselje vidi se proširenje te se može pretpostaviti da su na tom mjestu bile dvije povišene kružne konstrukcije, izvorno učvršćene drvenim pilonima zabijenima u tlo.
U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina, te mnoštvo ljuštura badema. Radiokarbonske analize su učinjene direktno na koštici masline i ljušturi badema i pokazuju okvirnu starost od 6.900 godina.
– U vrijeme prije gotovo 7.000 godina na ovom prostoru evidentan je uzgoj bajama, dok su masline najvjerojatnije trgovinom uvezene s istočnog Mediterana, i to su zasad najstariji tragovi maslina na Jadranu, ističe Parica.
Istraživanja financiraju Hrvatska zaklada za znanost (Potopljena neolitička nalazišta u podmorju hrvatskog dijela Jadrana) i udruga Lipa rič (sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije). Uz Sveučilište u Zadru, sudjeluju arheolozi iz različitih institucija i tvrtki: Dubrovački muzeji, Muzej grada Kaštela, Muzej grada Korčule, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru te Kantharos d.o.o.
ZADAR / ŽUPANIJA
PRED VRATIMA PROMJENA VREMENA! / Nakon sunčane nedjelje, u ponedjeljak naoblaka, od utorka kiša i pljuskovi s grmljavinom
Danas većinom sunčano, mjestimice uz promjenljivu naoblaku. Osobito sredinom dana lokalno će biti pljuskova praćenih grmljavinom, ponajviše na istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 21 i 26 °C.
U ponedjeljak promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito na istoku i jugu. Mjestimice kiša već prijepodne u Gorskoj Hrvatskoj, popodne i u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, osobito na zapadu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 8 do 12, na obali i otocima između 13 i 17 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.
IZGLEDI VREMENA:
Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito na jugu, a povremena kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom bit će češći na kopnu i na sjevernom Jadranu, u oblačniju srijedu i drugdje. Vjetar slab i umjeren jugoistočni, na moru će postupno jačati jugo. Temperatura uobičajena za doba godine, neće se bitno mijenjati.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
FOTOGALERIJA / Na Sveučilištu u Zadru promovirano 232 magistara: Budite dobri, pravedni i skromni
-
magazin2 dana prije
#BLONDIE / Tužni masni burek
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
SHOPPING NEDJELJOM? / U Zadru su sutra otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…
-
magazin3 dana prije
Internetom se dijeli hashtag #SettleForCroatia. Evo o čemu je riječ