Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

RADIONICE, IZLOŽBE, KONCERTI… / Od 22. do 25. lipnja u Pagu 12. Međunarodni festival Čipke  

Objavljeno

-

U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica „Frane Budak” u Pagu će se od 22. do 25. lipnja održati 12. Međunarodni festival čipke. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije. Ove godine zemlja partner je Mađarska, Institut Liszt – Mađarski kulturni centar iz Zagreba.

Službeno otvaranje 12. Međunarodnog festivala čipke održat će se u četvrtak, 22. lipnja promenadnim koncertom ulicama grada Paga u 19 sati, a ceremonija otvaranja započet će u 19.30 sati na Trgu Petra Krešimira IV. Nakon obilaska svih izložbenih prostora, posjetitelje će zabavljat grupa Providenca koja će održati koncert s početkom u 21 sat.

Na ovogodišnjem 12. Međunarodnom festivalu sudjeluje 70 čipkarica iz deset zemalja; Mađarske, Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Belgije, Poljske i Hrvatske čiji će se izložbeni eksponati moći razgledati u prizemlju Kneževog dvora za vrijeme trajanja festivala, u jutarnjim satima od 9.30 do 12.00 i večernjim satima 18.00 do 22:00 sata.

Svi posjetitelji u istom vremenu moći će u gradu Pagu razgledati i Izložbu paške čipke Društva paških čipkarica ‘Frane Budak’ u Galeriji paške čipke na Trgu Petra Krešimira IV, Izložbu paške čipke „Neodoljiva tajna niti“ u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite, Izložbu crkvenog ruha u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja, izložbu čak šest čipkarskih društava  iz Mađarske i Hrvatske u Crkvi sv. Jurja, Izložbu dječjih radova „Moj Grad čipke i kamena“ polaznika dječjeg vrtića „Paški mališani” i stalni postav Etno kuće KUD-a Družina u ulici sv. Marije.

Osim izložbi na kojima će se posjetitelji upoznati sa bogatom kulturnom, vjerskom i tradicijskom baštinom Grada Paga organizirane su i radionice paške čipke, cijanotipije, izrade nakita te HAI radionice za djecu i odrasle izrade hrvatskih autentičnih igračaka. Radionica cijanotipije „Sunce i čipka” na rasporedu je u četvrtak, 22. lipnja s početkom u 16 sati, a HAI radionice izrade hrvatskih autentičnih igračaka održat će se u petak, 23. lipnja na Trgu ispred Gradske knjižnice u 10.00 sati za djecu, a u 17.00 i 18 sati za odrasle. Istog dana u 10 sati održat će se radionica izrade nakita Höveji Csipke Egyesület u crkvi Sv. Jurja, a u Atriju Kneževog dvora radionica paške čipke s početkom u 18 sati. U večernjem dijelu programa na Trgu Petra Krešimira održat će se modna revija zemlje partnera nakon koje će nastupiti klapa Cambi.

U subotu, 24. lipnja u vremenu od 9.30 do 12 sati u crkvi sv. Jurja održat će se demonstracija izrade mađarskih čipki. U 10 sati u istom prostoru održat će se radionica pletenja kose Höveji Csipke Egyesület, zatim u večernjim satima od 18 sati demonstrirati će se  izrada mađarskih čipki te održati radionica Čipka Mandala na trgu ispred Gradske kinjižnice.

Podjela zahvalnica i zatvaranje festivala održat će se na Trgu Petra Krešimira IV u 20 sati nakon čega će nastupiti orkestar Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar iz Mađarske. U nedjelju, 25. lipnja u crkvi Marijina uznesenja održat će se sveta misa s početkom u 10.30 sati.

ORGANIZATORI: Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag, Društvo paških čipkarica „Frane Budak“

POKROVITELJI: Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova RH, Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije

ZEMLJA PARTNER MAĐARSKA: Institut Liszt – Mađarski kulturni centar iz Zagreba.

PROGRAM

ČETVRTAK, 22.06.2023.

16.00  Cijanotipija „Sunce i čipka“, radionica (Trg  ispred Gradske knjižnice)

SLUŽBENI DIO OTVARANJA FESTIVALA

19.00    Promenadni koncert

19.30    Ceremonija otvaranja  (Trg Petra Krešimira IV)

              Razgledavanje festivalskih izložbi

              Domjenak za uzvanike (Atrij Kneževog dvora)

21.00    Koncert grupe „Providenca“  (Trg Petra Krešimira IV)

PETAK, 23.06. 2023.

10.00  Radionica izrade nakita Höveji Csipke Egyesület (Crkva Sv. Jurja)

Radionica HAI – hrvatske autentične igračke (Trg ispred Gradske knjižnice)

10.00  Radionica HAI za predškolce                                              

17.00  Radionica HAI za odrasle

18.00  Radionica HAI za odrasle

18.00  Radionica paške čipke (Atrij Kneževog dvora)

20.00  Modna revija zemlje partnera (Trg Petra Krešimira IV)

21.00  Koncert klape „Cambi“ (Trg Petra Krešimira IV)

SUBOTA, 24.06. 2023.

9.30 – 12.00   Demonstracije izrade mađarskih čipki (Crkva Sv. Jurja)

10.00  Radionica pletenja kose Höveji Csipke Egyesület (Crkva Sv. Jurja)

18.00 – 20.00  Demonstracije izrade mađarskih čipki (Trg ispred Gradske knjižnice)

18.00 Radionica Čipka Mandala (Trg ispred Gradske knjižnice)

20.00 Podjela zahvalnica i zatvaranje (Trg Petra Krešimira IV)

21.00 Nastup orkestra Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar (Trg Petra Krešimira IV)

NEDJELJA, 25.06. 2023.

10.30 Sv. Misa, Crkva Marijinog Uznesenja  (Trg Petra Krešimira IV)

IZLOŽBE ZEMALJA SUDIONICA FESTIVALA (prizemlje Kneževog dvora, Trg Petra Krešimira IV)                                                     

Mađarska, Austrija, Bugarska, Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Belgija, Poljska i Hrvatska

IZLOŽBA PAŠKE ČIPKE DRUŠTVA PAŠKIH ČIPKARICA „FRANE BUDAK“ ( Galerija Paške čipke)

IZLOŽBA PAŠKE ČIPKE „NEODOLJIVA TAJNA NITI“  (Benediktinski samostan Sv. Margarite)

IZLOŽBA CRKVENOG  RUHA (Crkva Marijinog Uznesenja)

IZLOŽBA ČIPKI MAĐARSKE I HRVATSKE  (Crkva Sv. Jurja)

IZLOŽBA „MOJ GRAD ČIPKE I KAMENA“ – Radovi Dječjeg vrtića „Paški mališani“ (Gradska čitaonica)

STALNI POSTAV ETNO KUĆE KUD-a „Družina“ (Ulica Sv. Marije)

*Izložbe su otvorene od 9.30 do 12.00 i od 18.00 do 22.00

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROCESIJA 5. SVIBNJA / Jakov Zadranin prvi će puta kao blaženik proći ulicama svoga Zadra

Objavljeno

-

By

U nedjelju 5. svibnja, Jakov Zadranin (oko 1400. – 1496.), prvi će put kao blaženik proći ulicama svoga grada. Toga dana franjevci Bitetta doći će u Zadar s moćima blaženika, onim istima s kojima svake godine svečano čine tradicionalnu procesiju u svom gradu.

Poslije Svete mise, koju će u Crkvi Svetog Frane u 16 sati predvoditi nadbiskup Zgrablić, procesija će s moćima blaženika ići: trgom Svetog Frane, ulicom Zadarskog mira 1358., ulicom Božidara Petranovića, Bedemima zadarskih pobuna, ulicom obitelji Stratico, trgom Petra Zoranića, poljanom Šime Budinića, ulicom Elizabete Kotromanić, i Širokom ulicom, do Katedrale.

U procesiji će biti nošen i Zadarski procesijski križ koji je, nakon što je ukraden i gotovo 50 godina izbivao iz Zadra, iz Italije prošle godine vraćen franjevcima.

Križ je franjevcima darovala kraljica Elizabeta Kotromanić u prigodi potpisivanja Zadarskog mira, 18. veljače 1358. u sakristiji franjevačke crkve. Taj mir trajao je 50 godina, pa je križ u funkciji njegova obilježavanja svake godine u procesiji nošen zadarskim ulicama, sve dok 1409. Zadar nije opet potpao pod Veneciju, pa su Mlečani takvu procesiju zabranili. Blaženi Jakov u djetinjoj dobi zasigurno je više puta sudjelovao u toj procesiji.

Ovogodišnja procesija zaustavit će kratko, uz molitvenu stanku, na Bedemima zadarskih pobuna u blizini Crkve Sv. Marije u Luci, u kojoj je Jakov kršten.

U procesiji će biti nošeni i stari barjaci samostana Svetog Frane, a više udruga sudjelovat će u procesiji sa svojim barjacima, kao i članovi folklornih društava i pojedinci u narodnim nošnjama.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Debeljak u utorak bez vode

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o, dana 30.04.2024. godine (utorak) u vremenu od 08:00 h do 14:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Debeljak.                      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Debeljaku, Trg hrvatskih branitelja, kod kućnog broja 3.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Neka vas ne zavara sunčani početak tjedna – od srijede naoblaka, od četvrtka opća kiša. Potrajat će…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano i toplo, u nekim krajevima i vrlo toplo. Ponegdje umjerena naoblaka, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U utorak će prevladavati sunčano. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu ujutro uz obalu mjestimice slaba do umjerena bura, sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak, a navečer će zapuhati jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15 °C, mjestimice u unutrašnjosti malo niža. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 22 i 27 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i na istoku ponegdje malo viša.

IZGLEDI VREMENA:

U utorak pretežno sunčano. U srijedu postupan porast naoblake, uglavnom u drugom dijelu dana mjestimična kiša i grmljavina, ponajprije u krajevima uz Jadran te na Jadranu. U četvrtak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno kiša, ponegdje i grmljavina. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu u utorak sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, od srijede jugo, mjestimice jako, a u četvrtak prolazno jugozapadni vjetar. Od srijede malo manje toplo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu