Connect with us

Hrvatska

Od jeseni novi predmet u školama: “Ne vjerujem da će provedba ići glatko”

Objavljeno

-

Učiteljica Gordana Kovač Bluha iz Osnovne škole Rapska Zagreb u Newsnightu je govorila o novom predmetu u školama. U pitanju je predmet praktične vještine koji će se od jeseni poučavati u školama. Priprema zdravih obroka, izrada plana potrošnje, pružanje prve pomoći, jednostavni popravci obuće i odjeće neke su od vještina koje bi učenici trebali svladati u sklopu ovog predmeta.

Praktične vještine jedan je od novih predmeta koji će se od jeseni poučavati u školama odabranim za eksperimentalni program Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uz Svijet i ja, Informacijske i digitalne kompetencije, Društvo i zajednica te Prirodoslovlje.

“Već 42 godine radim, a 20-ak godina i u produženom boravku, sve ovo što bi se treblo dogoditi, u našoj školi se događa već 20 godina. Mi to provodimo već dugi niz godina – od šivanja, pletenja, ugošćujemo, roditelje, bake, djedove, učimo što je šećer, što čini našem tijelu…”, istaknula je Kovač Bluha.

Objasnila je i kako to provode u praksi. “Produženi boravak je organiziran na način da učitelji u pet sunčanih sati provode program na način da je 1. sat uglavnom slobodno vrijeme kad objedujemo ili se odmaramo. U drugom satu je organizirano vrijeme kad provodimo te slobodne aktivnosti, nakon toga pišemo i učimo i posljednji sat do od 16 do 17 sati provodimo neku novu aktivnost.”

“Sada motorika nije dovoljno dobra”

Ponekad rade voćne salate, ali uglavnom ne pripremaju obroke jer nemaju mogućnosti za to.

“Djeca su ranije bila vještija u rukama, motorika je bila puno bolja, sad se vidi da motorika nije dovoljno dobra i patimo se kod nekih stavri kod kojih se prije nismo patili – kod presavijanja papira ili rezanja škaricama, ali su izvrsni su u pletenju pa su sve mame dobile šalove”, objasnila je učiteljica.

Ističe da su djeca zadovoljna jer mogu napraviti nešto novo. “Na kraju to ispadne zaista za svaku pohvalu.”

Navodi da bi dječaci često radije igrali nogomet, ali kad počnu stvarati nešto, onda ne odustaju i uživaju u tome. Kaže i da djeci puštaju najviše Mozarta.

“Mozart je dobar za dječji um, ali slušali smo i ostalu klasičnu glazbu da djeca dobiju uvid što su cajke, a što klasična glazba. U početku nisu pozitivno reagirali, ali onda smo rekli da zatvorenih očiju slušaju i da maštaju i danas i sami traže da slušaju. To je neka povratna informacija da nešto radimo dobro”, rekla je Kovač Bluha.

“Ne vjerujem u ovu cjelodnevnu školu”

Ističe da se kao pozitivno iskustvo pokazalo i dovođenje kućnih ljubimaca. Djeca su pri tome prirpemala i izlaganja o tome kako se brinu o njemu, kako su ga dobili…

“Znali smo imati i po desetak životinjica, tako da je to bilo ugodno druženje”, navela je Kovač Bluha.

Ipak ne vjeruje da će provedba novog predmeta u školama ići glatko. “Ne vjerujem, ne vjerujem ni u ovu cjelodnevnu školu. Mislim da jedna osoba u liku učiteljice koja bi trebala raditi poslove koje dosad rade dvije učiteljice iz strogo određenih razloga, mislim da to neće biti provedivo. Eksperiment bi trebao početi za par mjeseci, a ne postoje ni kurikulumi ni udžbenici ni edukacija učitelja.”

 

Hrvatska

ONLINE PRIJAVA, ZAHTJEVI… / Nove digitalne usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju zavoda online, a mogu podnijeti i online zahtjev za novčanu naknadu, priopćio je HZZ u srijedu.

Za prijavu je potreban token banke, e-osobna iskaznica ili vjerodajnica Fine.

Prijava u evidenciju nezaposlenih i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu i dalje se mogu obaviti i osobnim dolaskom prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta ili preporučeno poštom.

Detaljnije informacije dostupne su na: https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ i https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ostvarivanje-prava-na-novcanu-naknadu-izaprimanje-zahtjeva/.

Prijava u evidenciju zavoda i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu putem e-maila bit će moguća zaključno do danas, 6. prosinca.

Sastavni dio prve prijave je i registracija na portalu Burza rada koja uključuje i verifikaciju e-mail adrese.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ponovno kruže lažne SMS poruke, ako ste ih dobili pripazite

Objavljeno

-

By

“Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta stoga naučite što prije prepoznati prijevaru”, upozorila je karlovačka policija nakon još jedne prevare putem SMS poruka.

Policijska uprava karlovačka izvijestila je kako su zaprimili kaznenu prijava 43-godišnjakinje.

“Na mobitel je putem lažne SMS poruke zaprimila obavijest da njezin paket ne može biti isporučen zbog nedostatka podataka te je u prilogu SMS-a zaprimila i internet poveznicu, a čijim otvaranjem je preusmjerena na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je podatke sa svoje bankovne kartice te je ubrzo s njenog računa izvršena uplata na nepoznati račun”, naveli su.

Dodali su i da provode daljnje kriminalističko istraživanje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NEMOJTE GA PITI! / U čaju pronađen sastojak vrlo opasan za jetru i pluća!

Objavljeno

-

By

Karen Laårk Boshoff/Unsplash/ilustracija

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

U pitanju je čaj od mente iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem metvice, nabavljenom u Srbiji. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

HAPIH

Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti jako toksični za ljude, EPO, neovisna tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se obranile od štetnika i biljojeda, a identificirani su u oko 6000 botaničkih vrsta.

Ovi spojevi mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim spojevima datiraju još od 1920-ih.

Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospjeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili peludi, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu