Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) FEŠTA U PAKOŠTANIMA: Maslinari Vulin, Lalin i Čudina častili za uspjeh u New Yorku

Objavljeno

-

Laueati i uzvanici ispred pakoštanske Vinarije Karaba

U konkurenciji 1100 maslinovih ulja iz 23 zemlje svijeta trojica maslinara iz Pakoštana sa tri osvojene nagrade doprinijela uspjehu Hrvatske na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja. „Sa 105 osvojenih medalja Hrvatska je treća, a po kvaliteti maslinovih ulja prva na svijetu“,  kaže  Ante Vulin

Kad bi svako naše misto kao Pakoštane hrvatski maslinari bili bi prvaci svijeta. Njihova tri, Ante Vulin, Vinko Lalin i Tomislav Čudina za svoja ulja na upravo završenom najvećem svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovih ulja u New Yorku (New York International Olive Oil Competition – NYIOOC 2023) osvojili zlatna odličja.

„ Drago nam je  što smo doprinijeli timskom uspjehu maslinara naše države, kaže Ante Vulin , kojemu je ovo druga za redom osvojena medalja u New Yorku. Isti rezultat postigao je i Vinko Lalin. Sa svojim  uljem Oleum Premium on je zaslužio odličje lani i ove godine. S istom brendom njegova kćerka Danijela ove godine ponijela je i dvije šampionske titule na domaćim  smotrama maslinara i uljara – u Maškovića hanu gdje je održana 6. smotra mladih maslinovih ulja s područja općine  Pakoštane i grada Biograda na moru te na nedavno završenoj 25. međunarodnoj manifestaciji Dani masline u Zadru. „Ovo je uspjeh cijele naše obitelji“, ističe Danijela.

Zanimljivo je da su Vulin i Lalin svoje poslovne uspjehe započeli potkraj 80-tih godina prošlog stoljeća, osnovali i do 2000. godine bili suvlasnici tvrtke Exklusive Tours. Potom su jednako uspješno krenuli svatko svojim putem osnovali nove tvrtke  i počeli se ozbiljno baviti maslinarstvom. Danas Vulin ima 980 stupi maslina od kojih su njih 500 na punom rodu, a ostale pristižu. U iznimno zahtjevnoj sezoni 2002./03  on je tradicionalnim metodama proizveo 1500 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja .

“Najveći izazovi bili su prebroditi sušu, sačuvati zdrave plodove i pravodobno ih preraditi“, kaže Vulin.  U tome je uspio  i Lalin.  Unatoč ekstremnoj suši sa 300 stabala proizveo je 2.500 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Treći i najmlađi član pakoštanski laureat Tomislav Čudina natjecao se po prvi put u New Yorku i osvojio zlatnu medalju.

„Prvi se pamte. Ovo mi je vjetar u Leđa“, rekao je Čudina. Maslinarstvom se bavi od 2002. godine. Od djeda je naslijedio zemlju i posadio 61 stablo masline. Ubrzo je  kupio još zemlje i posadio 240 stabala maslina, među kojima su Oblica, Levantinka, Plavica, Pendolino, Leccino i Frantoio.

„U budućnosti planiram posaditi još 500 stabala maslina“,  kaže i ne krije da je veliki zaljubljenih u masline. Njegov OPG Celini proizveo je nagrađeni blend Olea Viola kojega su svjetski  senzoričari ocijenili kao intezivno, ali i harmonično ekstra djevičansko maslinovo ulje , naglašene voćnosti, srednje pikantnosti i blage gorčine.

Banito Pucar, Ante Gotovina i Milivoj Kurtov

Uspjeh u New Yorku pakoštanski „maslinarski vitezovi“ nisu proslavili samo u krugu svojih obitelji. Jučer u popodnevnim satima  organizirali su u pakoštanskoj Vinariji Karaba domjenak sa zakuskom za prijatelje i maslinare.  Uz Milivoja Kurtova, načelnika općine Pakoštane i generala Antu Gotovinu, koji su i sami uspješni maslinari

u ugodnom ambijentu, uz domaću spizu, klapsku pismu, pakoštanska vina i nagrađena maslinova ulja družili su se i dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana Masline, Danijela Vulin , direktorica TZ Pakošatane   i još 30-ak  viđenijih maslinara iz Pakoštana i zadarskog kraja.

Nagrađeni u New Yorku: Ante Vulin, Danijela Lalin i Tomislav Čudina

U  New Yorku su hrvatski maslinari osvojili treće mjesto, ponovili prošlogodišnji uspjeh s time da nam je ove godine u samom finišu natjecanja „za dlaku“ izmakla titula vice šampiona, rekao je u pozdravnom govoru Ante Vulin. U konkurenciji 1.100 ekstra djevičanskih ulja iz 23 zemlje sjeverne hemisfere Hrvatska je treća. Odmah do maslinarskih velesila  Italije na prvom i Španjolske na drugom mjestu koje su na ovo natjecanje poslale  znatno veći broj uzoraka od Hrvatske. Službeno smo sa osvojenih  105 nagrada treći na svijetu, a po postotku uspješnosti s obzirom na broj uzoraka prvi, rekao je dr. Ivica Vlatković.

Na žalost, uspjehe hrvatskih maslinara, osim u Istri ne  prepoznaju turističke zajednice, županije, ali ni resorno ministarstvo poljoprivrede gdje maslinarstvo nema svoju upravu poput vinogradarstva, voćarstva, povrćarstva i drugih djelatnosti nego se vodi pod „ostalo“ .

„Vrijeme je da turisti koji nas posjećuju napokon saznaju da je naše maslinovo ulje najbolji proizvod koji sa sobom mogu odnijeti svojim kućama, dodao je Vulin. 

Feštanje uz domaću spizu, vina, maslinova ulja i klasku pismu

Na pakoštanskom području, primjerice, ostvaruju se oko milijun noćenja. Na zadarskom  oko 12 milijuna noćenja. Kad bi svatko uzeo po litru prodalo bi 9.000 hektolitara maslinovog ulja koliko ga proizvedu obiteljska gospodarstva na području Zadarske županije.  Potpora maslinarima izostaje i od lokalne samouprave, a ako bi se tražio izuzetak bila bi to općina Pakoštane. Vulin je i ovom prigodom podsjetio da je prije šest godina, na inicijativu načelnika Kurtova pokrenuta manifestacija ocjenjivanja ulja i,  kroz vođene dugustacije,  edukacija maslinara kako proizvesti  kvalitetna akstra djevičanska maslinova ulja.  „Uvažavajući tradiciju potičemo nova saznanja. Cilj je edukacija maslinara kako bi obnavljali stare i nastavili podizati nove maslinike te iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja, rekao je na početku ove manifestacije općinski načelnik Milivoj Kurtov.  Nakon šest godina pokazuju se rezultati. Na području Općine Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 150 tisuća stabala maslina. Rijetko koja od ukupno tisuću i sedamsto obitelji nema masline. „Posebno veseli što se za uzgoj odlučuje sve više mladih“, kaže Kurtov. Neki od njih će se dogodine prikuljučiti Vulinu, Lalinu i Čudini tako da će se u maslinarskoj reprezentacija Hrvatske na svjetskom prvenstvu u New Yorku sa svojim uljem natjecati pet, a možda i više maslinara iz Pakoštana. Najviše iz nekog hrvatskog mjesta s obzirom na  veličinu i broj stanovnika.

Pakoštanci su takvi: vridni, poduzetni i vole se dokazivati, Pobjeđivati i u maslinovom ulju. Jer, kako netko reče, maslinovo ulje nije sve, ali bez maslinovog ulja, sve je – ništa!

N.J./Dani masline

 

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu