Connect with us

Svijet

Što je virus Marburg? WHO potvrdio izbijanje smrtonosne bolesti u ovoj zemlji

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da je ovaj tjedan u Ekvatorijalnoj Gvineji izbila zaraza smrtonosnim virusom Marburg.

Zasad je potvrđeno da je od zaraze umrla jedna osoba, a povezuje se sa smrti još osam ljudi, rečeno je iz WHO-a. Sumnja se i na još 16 slučajeva zaraze u Ekvatorijalnoj Gvineji, a pacijenti imaju simptome koji uključuju vrućicu, iscrpljenost, kao i tragove krvi tijekom povraćanja i proljeva, piše Insider.

Prisutnost ovog virusa u istočnoj provinciji Ekvatorijalne Gvineje prvi je put da je Marburg u toj državi otkriven, i to šest mjeseci nakon što je potvrđena zaraza istim virusom u Gani, u srpnju 2022.

Virus Marburg rijedak je kod ljudi, no iznimno je zarazan kad pronađe ljudskog domaćina. Bolest može biti smrtonosna, a stopa smrtnosti iznosi čak 50 posto, kaže WHO. Kada je zaraza izbila u Angoli 2005., smrtnost među zaraženima iznosila je do 88 posto.

Koji su simptomi zaraze?

Uobičajeni simptomi uključuju hemoragijsku groznicu, iscrpljenost, iskašljavanje krvi tijekom povraćanja i tragove krvi u proljevu.

Bolest često počinje naglo, kaže WHO, s visokom temperaturom, teškom glavoboljom i malaksalošću. Na početku oboljeli često osjećaju bolove u mišićima i grčeve, a može doći i do žutice, mučnine i bolova u abdomenu.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da se oko pet dana od početka simptoma može pojaviti i osip na prsima, leđima i trbuhu oboljelih. Pacijenti počinju izgledati blijedo i ispijeno, kao duhovi s upalim očima i bezizražajnim licima, kaže WHO, a pojavljuje se i ekstremna letargija.

U fatalnim slučajevima smrt nastupa između osam i devet dana od početka simptoma, najčešće nakon gubitka krvi i padanja u šok.

Virus je iznimno zarazan, a tijela mogu ostati zarazna i nakon smrti.

Kako izgleda liječenje?

Ne postoje odobrena cjepiva ili antivirusne terapije za liječenje ovog virusa, kaže WHO, no medicinska skrb svodi se na tretiranje konkretnih simptoma i rehidraciju, što može poboljšati izglede za preživljavanje.

Zarazu Marburgom ponekad je teško točno dijagnosticirati, budući da ima slične simptome kao i neke druge zarazne bolesti, uključujući malariju, tifusnu groznicu, meningitis i Ebolu. Bolest je izazvana istim virusom koji izaziva Ebolu.

Virus Marburg na ljude prelazi preko voćnih šišmiša koji su prirodni nosioci, kaže WHO.

Marburg nije respiratorni virus. Jednom kada je osoba zaražena, on se širi direktnim kontaktom s tjelesnim tekućinama zaraženih, ali i preko kontaminiranih površina i materijala. Prvi put je prepoznat 1967., a otkrili su ga laboratorijski zaposlenici u Marburgu i Frankfurtu u Njemačkoj, kao i u Beogradu.

Kako je WHO odgovorio na izbijanje zaraze

Iz UN-ove zdravstvene agencije u ponedjeljak je rečeno da su u Ekvatorijalnu Gvineju poslali zdravstvene stručnjake iz područja epidemiologije, upravljanja i prevencije zaraze kako bi pokušali izbijanje zaraze staviti pod kontrolu.

Organizacija je također poslala timove kako bi pratili kontakte, izolirali one koji pokazuju znakove bolesti i pružili medicinsku skrb onima kojima je to potrebno.

Vlasti u susjednom Kamerunu u srijedu su izjavile da su u zemlji otkrivena dva slučaja bolesti za koje se sumnja da su izazvane ovim virusom. Oba slučaja otkrivena su u komuni na granici Kameruna i Ekvatorijalne Gvineje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Znanstvenici upozoravaju na dvije opasne posljedice klimatskih promjena i toplinskih valova

Objavljeno

-

By

Pixabay

O klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na svijet oko nas govori se godinama. Stručnjaci i znanstvenici upozoravaju kako nas, ako se nešto radikalno ne promijeni, u budućnosti očekuju prilično pesimistični scenariji. Kako klimatske promjene već sada utječu na Europu, pokazuje posljednji izvještaj objavljen u Natureu, a koji je baziran na stotinama istraživanja o utjecaju vremenskih uvjeta na zdravlje ljudi.

Znanstvenica Rachel Lowe iz Katalonskog instituta za istraživanje i napredne studije i njene kolege pratile su 42 različita indikatora o povezanosti klimatskih promjena i njihovom utjecaju na zdravlje, uključujući i alarmantno povećanje smrtnosti povezanih s velikim vrućinama te širenje infektivnih bolesti. Zaključak njihovog istraživanja nije pozitivan te Lowe kaže kako su potrebne drastične akcije, kako u Europi, tako i diljem svijeta kako bi se zaštitila populacija.

Smrtonosna vrućina

Ovaj tjedan smo pisali koliko ekstremne vrućine mogu biti opasne po zdravlje, pogotovo za starije osobe i srčane bolesnike, a kako su temperature sve veće, tako se povećava i broj zabilježenih smrtnih slučajeva. A o kakvom se utjecaju radi, pokazalo je i ovo istraživanje. Prema tim podacima, u razdoblju od 2013. do 2022., a u odnosu na razdoblje od 2003. do 2012. godine, broj smrti povezanih s vrućinama povećao se u prosjeku za 17 na 100 tisuća stanovnika. Pri čemu treba naglasiti kako vrućine lošije utječu na žene, odnosno zabilježena je veća smrtnost žena u odnosu na muškarce, prenosi Zimo.

Jedan od razloga koji bi to mogao objasnit jest u razlikama u smislu gubitka topline iz tijela i maksimalne stope znojenja, a također žene mogu biti izložene većem riziku od toplinskog stresa nakon ovulacije, kada je njihova tjelesna temperatura veća. Također, žene općenito žive duže od muškaraca, a stariji su ljudi osjetljiviji na probleme i stres povezan s velikim vrućinama, objašnjavaju znanstvenici u ovoj studiji.

Krpelji i paraziti

Druga negativna i opasna posljedica klimatskih promjena i porasta temperatura koja se spominje u ovoj studiji odnosi se i na parazite koji su se proširili pa sada prenose bolesti u više europskih regija, kao i na krpelje čija populacija raste. Znanstvenici posebno izdvajaju širenje jednostaničnog parazita Leishmania infantum koji se prenosi putem pješčanih mušica, a na koži uzrokuje čireve, dok u najgorim slučajevima zaraza može rezultirati groznicom, oticanjem jetre i slezene pa čak i smrću.

Topliji i vlažniji uvjeti u Europi pogoduju širenju, odnosno preživljavanju i razmnožavanju takvih mušica i parazita i na sjevernija područja, a podaci pokazuju kako je njihov broj veći u 2010.-ima u odnosu na prvo desetljeće ovog stoljeća. Također, takvi su uvjeti pogodni i za širenje krpelja Ixodes ricinus koji također može prenijeti niz bolesti, uključujući i lajmsku bolest i krpeljnog encefalitisa, čije posljedice mogu biti iznimno teške. Podaci jasno pokazuju kako je klima u posljednjih deset godina puno pogodnija za širenje ovog krpelja u odnosu na razdoblje od 1951. do 1960. godine, mjereći po broju mjeseci tijekom kojih su temperature bile idealne za njihov životni ciklus.

 
Nastavi čitati

Svijet

Ekstremni vremenski uvjeti haraju Europom: Rekordne vrućine i jake oluje

Objavljeno

-

By

Europu pogađaju ekstremni vremenski uvjeti s rekordno visokim temperaturama i jakim olujama. Srbija i Rumunjska suočavaju se s toplinskim valovima koji dosežu 40ºC, dok Njemačka prolazi kroz jake grmljavinske oluje.

Ekstremni vremenski uvjeti nastavljaju pustošiti Europu, gdje visoke temperature i jake oluje pogađaju različite regije.

Srbija se trenutačno suočava s prvim toplinskim valom ove sezone, a očekuje se porast temperatura diljem zemlje. Prognoze predviđaju da bi živa ovog tjedna mogla doseći čak 40ºC zbog nadolazeće anticiklone iz Afrike, prenosi Euronews.

I Hrvatsku je zahvatio prvi ovogodišnji toplinski val. Temperature bi mogle rasti do 40 stupnjeva, a vrhunac se očekuje u petak.

U Rumunjskoj se stanovnici Bukurešta bore s još jednim toplinskim valom od srijede kada su temperature porasle na oko 40ºC u južnom dijelu zemlje. Ogromna vrućina pretvorila je rumunjsku prijestolnicu u ljetnu scenu, a mnogi stanovnici traže spas u lokalnom jezeru i na fontanama u parkovima, što gradu daje tropski ugođaj.

U Njemačkoj su oluje s grmljavinom i loše vrijeme pogodile dijelove Saske u utorak. U okrugu Meissen jaki udari vjetra zabrinuli su stanovništvo, kao i izvješća o mogućem tornadu u gradu Gröditz. Loše vremenske prilike u zemlji domaćinu Eura 2024. prouzročile su značajnu štetu, uništivši brojne vodove i oštetivši krovove.

Toplinski valovi i oluje ometaju život diljem Europe

Copernicus, agencija Europske unije za praćenje klime, izvijestila je početkom mjeseca da je prethodni svibanj bio najtopliji zabilježen na globalnoj razini. Time je, prema njihovim podacima, obilježen dvanaesti uzastopni mjesec rekordnih vrućina.

 
Nastavi čitati

Svijet

Cijene nafte iznad 84 dolara

Objavljeno

-

Cijene nafte stabilizirale su danas na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara, odražavajući raskorak u procjenama potražnje pred početak ljetnog tromjesečja i sezonu putovanja u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 84.23 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1.63 dolara.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 80.36 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1.88 dolara.

Oprez na tržištima

Raspoloženje su pred kraj jučerašnje trgovine obilježile optimistične procjene o potražnji u ljetnom tromjesečju.

Američka investicijska banka Goldman Sachs procijenila je prošli tjedan da bi zbog snažne potražnje u ljetnoj sezoni putovanja u SAD-u tržište u trećem tromjesečju trebalo bilježiti manjak u opskrbi od 1.3 milijuna barela.

Optimizam signalizira i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) potvrđenom procjenom prema kojoj bi potražnja u ovoj godini trebala porasti za 2.25 milijuna barela dnevno. Grupa je odlučila postupno povećati opskrbu od kraja godine.

Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja savjetuje članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), uključujući vodeće potrošače, očekuje pak upola slabiji rast, za nešto više od milijun barela dnevno. 

U takvim je uvjetima na tržištima ponovo prevladao oprez. “Fokus tržišta ponovo se preusmjerio na fundamente koji već neko vrijeme pokazuju slabost”, napisao je u bilješci Francisco Blanch iz BoFA-e, napominjući da su zalihe nafte i destilata u skladištima u SAD-u i Singapuru više nego u drugim dijelovima svijeta.

Rast potražnje usporio

Rast globalne potražnje za naftom usporio je u prvom tromjesečju na 890.000 barela dnevno, a podaci pokazuju da je trend vjerojatno nastavljen i u drugom tromjesečju, dodao je Blanch u bilješci.

Neki analitičari ustraju pak u procjenama da bi cijene nafte u kratkoročnoj perspektivi trebale rasti. “Najnovije smjernice OPEC+ i njihova potvrda procjene prema kojoj bi potražnja trebala rasti za 2,25 milijuna barela dnevno signaliziraju da će ponuda u 2024. rasti istim tempom (kao i lani) i upućuju na mogućnost smanjene proizvodnje u 2025.”, smatra Patricio Valdivieso iz Rystad Energyja.

Pozornost se sada preusmjerava na zalihe u SAD-u. Udruga proizvođača API objavit će podatke o zaliha u prošlom tjednu tijekom dana, a vlada sutra.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 37 centi, na 83.06 dolara.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu