Connect with us

Svijet

Von der Leyen: Hrvatska se može ponositi sobom

Objavljeno

-

Foto: Wikipedia, Etienne Ansotte/European Union

Hrvatska može biti ponosna na ulazak u eurozonu i schengensko područje jer će to privući investicije, pomoći u stvaranju radnih mjesta i rastu gospodarstva, a mogla bi postati i europsko čvorište energije iz obnovljivih izvora, rekla je u intervjuu Hini predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dolazi u posjet Hrvatskoj na Novu godinu, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u optjecaj uvodi zajednička europska valuta euro.

Von der Leyen u odgovorima na Hinina pitanja naglašava da su se hrvatski građani jako trudili da im taj dan stigne.

“Znam koliko je truda bilo potrebno da se ispune svi uvjeti za ulazak u Schengen i da se provedu reforme potrebne za ulazak u eurozonu. Možete biti ponosni na to”, poručila je.

Hrvatska ovime dovršava svoju punu europsku integraciju, kazala je, i “njezini građani mogu uživati u nekim od najboljih pogodnosti koje naša Unija može pružiti”

“Putovanje bez unutarnjih graničnih kontrola i prelazak na valutu koja će privući više ulaganja i stvoriti radna mjesta i potaknuti rast”, rekla je von der Leyen.

Naglasila je da ovo nije samo veliko postignuće za Hrvatsku nego i još jedan dokaz snage i jedinstva Unije.

“S Hrvatskom u eurozoni, 20 država članica EU-a i 347 milijuna građana EU-a dijelit će zajedničku valutu EU-a. To će nam dati još veći utjecaj na međunarodnoj sceni”, kazala je.

Ističe i kako će prošireni schengenski prostor učinit će Europu jačom i prosperitetnijom, zbližavajući ljude i olakšavajući poslovanje, rekla je.

“Dakle ukratko: Europa čini Hrvatsku jačom. A Hrvatska čini Europu jačom”.

Kad će Hrvatska do europskog prosjeka?

Odgovarajući na pitanje o tome kakvi su kratkoročni i srednjoročni izgledi da se Hrvatska po životnom standardu približi europskom prosjeku, Von der Leyen kaže da Hrvatska kontinuirano smanjuje zaostatak za prosjekom EU-a otkako je ušla u Uniju.

“Vaše gospodarstvo je dokazalo svoju otpornost nakon krize covida. Bili ste jako pogođeni, ali ste se brzo i snažno oporavili. Dakle, potencijal postoji, a sada ga treba u potpunosti osloboditi i učiniti vaše gospodarstvo produktivnijim”, kazala je.

Tu na scenu stupa NextGenerationEU, plan oporavka Europe, tvrdi predsjednica EK.

“Prave smjernice za budućnost podržane velikim ulaganjima – 6,3 milijarde eura od NextGenerationEU-a ili ukupno 15 milijardi eura ako tome dodate sredstva kohezijske politike”.

Ali ne radi se tu samo o financiranju, dodaje. “Hrvatski plan oporavka uključuje ključne reforme za koje se očekuje da će imati veliki učinak na gospodarstvo”, kaže.

“Na primjer, poticanje zapošljavanja redizajniranjem politika tržišta rada. Opremanje studenata i radnika pravim vještinama za uspjeh u zelenoj i digitalnoj tranziciji te poboljšanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj”, kazala je.

To će sve pomoći da hrvatsko gospodarstvo postane konkurentnije i inovativnije, tvrdi.

“Dakle, Hrvatska ide u dobrom smjeru. A sada s ulaskom u eurozonu, dolazi još više prilika”.

Velika uloga u čistoj energiji

Predsjednica Komisije ističe da Hrvatska može igrati veliku ulogu u prelasku na čiste izvore energije, što je važno u osiguravanju europske energetske neovisnosti u svjetlu rata u Ukrajini.

“Odmaknuli smo opskrbu energijom od Rusije prema pouzdanim energetskim partnerima. Štedjeli smo energiju i napunili naša skladišta plina, kako bismo ove zime bili sigurni i na toplom”, kazala je.

“Ali ima još puno posla ako želimo biti sigurni sljedeće zime. I sad počinju pripreme. Znamo što trebamo učiniti. Moramo nastaviti osiguravati onoliko ukapljenog plina koliko smo to učinili ove godine”.

Uz to, EU mora potaknuti vlastitu proizvodnju i korištenje obnovljivih izvora energije.

“Obnovljivi izvori su čista, domaća energija koja nam je potrebna za budućnost”, naglašava Von der Leyen.

A tu Hrvatska može imati veliku ulogu.

“Od hidroenergije do solarne energije i vjetra: vaš potencijal je nevjerojatan. Već ste jedna od vodećih zemalja EU-a po korištenju obnovljivih izvora energije. I možete postati pravo europsko središte obnovljivih izvora energije”, kazala je.

“To će biti dobro za vašu industriju i za Europu u cjelini”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Otkriven tajni plan Kate i princa Williama za njezin oporavak

Objavljeno

-

By

Princ William i Kate Middleton imaju planove tajni dom pretvoriti u nešto poput utočišta za princezin proces oporavka, prenose britanski mediji.Prema informacijama koje su dobili britanski mediji, kraljevski par razmišlja o obnovi i proširenju ne tako poznatog objekta u blizini njihove rezidencije Adelaide Cottage u Windsoru. Obitelj, koja se krajem ljeta 2022. preselila na to imanje s četiri spavaće sobe, trenutno dio vremena živi ondje, a dio vremena provodi u Anmer Hallu na imanju Sandringham, vili koju im je pokojna kraljica Elizabeta poklonila kao vjenčani poklon.

Dok Adelaide Cottage nudi idealnu lokaciju zbog blizine škole koju pohađaju princ George, princeza Charlotte i princ Louis, upućeni kažu da obitelj razmišlja o proširenju trenutno praznog objekta kako bi pomogla princezinom oporavku.

Međutim, odluku navodno još nisu donijeli jer je princ od Walesa svjestan da su pod povećalom javnosti kad su u pitanju kraljevski izdaci i trošenje javnog novca.

“William i Kate apsolutno obožavaju Adelaide Cottage, ali jedva je dovoljan za cijelu obitelj, dok je Anmer Hall puno veći s velikim imanjem koje ga okružuje”, otkrio je izvor za OK!. “Adelaide Cottage koriste u vrijeme kad su djeca u školi jer nije daleko, a Anmer Hall koriste za produljene vikende i praznike, za odmor”, prenosi Mirror.

Upućeni su otkrili planove za rekonstrukciju oronulog objekta od crvene cigle kraj Adelaide Cottagea koji bi bračni par pretvorio u utočište za obitelj i njihove pomoćnike. Projekt je trenutno na pauzi dok se princeza od Walesa usredotočila na oporavak, no planovi navodno napreduju.

Objekt trenutno nije useljiv i zahtijeva djelomičnu obnovu.

Potreba za prostorom nije stvar luksuza. Naime, Kate smatra da će tu dobiti posve mirno okruženje kakvo joj treba za liječenje. Anmer Hall trenutno je najbolji izbor, zahvaljujući veličini i osami. Svjestan prošlih reakcija oko javnog financiranja, princ i princeza od Walesa razmišljaju sam financirati renoviranje.

Adelaide Cottage, skriven u privatnom kraljevskom parku Crown Estate od 655 hektara, izvorno je izgrađen 1831. godine kao utočište za suprugu kralja Williama IV., kraljicu Adelaide. Vila je 2015. godine podvrgnuta značajnom preuređenju i može se pohvaliti raskošnim dekorom. Strop glavne spavaće sobe navodno je ukrašen pozlaćenim dupinima.

 
Nastavi čitati

Svijet

Svijet se priprema na odgovor Izraela: “Na rubu litice smo”

Objavljeno

-

By

Pozivi na suzdržanost dolaze sa svih strana svijeta unatoč tome što je Izrael obećao odgovoriti na napad Irana.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi rekao je: “Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova, na izraelski teritorij imat će odgovor.”

Iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, bio je odmazda na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, Siriji, 1. travnja.

Izraelski ratni kabinet raspravljao je o nizu opcija na sastanku u ponedjeljak, s namjerom da se odgovori Iranu, ali bez izazivanja globalnog rata, izvijestio je jučer izraelski kanal 12.

“Na rubu smo litice i moramo se maknuti”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za španjolski radio Onda Cero te dodao: “Moramo stati na kočnicu i ubaciti u rikverc.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski ministar vanjskih poslova Lord Cameron uputili su slične apele. Washington i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također su pozvali na suzdržanost.

Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana, ali je također pozvala na suzdržanost u odgovoru, piše Sky News.

Kina je izjavila kako vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”, istovremeno čuvajući svoj suverenitet.

Italija, koja trenutno predsjeda G7, rekla je da je otvorena za nove sankcije Iranu i sugerirala da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince.

Podsjetimo, Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, a prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

Izrael poziva na jače sankcije protiv Irana

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.

“Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran”, rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.

Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da “uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran”.

“Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno”, kaže Katz.

Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.

 
Nastavi čitati

Svijet

Pad cijena u Njemačkoj: Evo što potrošači plaćaju manje

Objavljeno

-

By

Veleprodajne cijene u Njemačkoj su tijekom mjeseca ožujka pale za tri posto u odnosu na prošlu godinu, što je 12. uzastopno sniženje, pokazuju službeni podaci Destatisa.

Istodobno su u veljači cijene porasle za 0,2 posto, pokazuju podaci državne agencije za statistiku.

Godišnji pad cijena najvećim je dijelom rezultat nižih cijena naftnih derivata za 3,3 posto na godišnjoj razini, uz mjesečni rast od 0,7 posto, prenosi Fenix.

Uzastopno godišnje niže veleprodajne cijene bilježe i žitarice, neprerađeni duhan, sjemenje i stočna hrana (-19,8 posto), metali, metalni proizvodi (-13,6 posto), kemijski proizvodi (-13,1 posto), otpad (-6,4 posto) “, rekao je Destatis.

Cijene duhanskih proizvoda u ožujku su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 5,8 posto, dok su cijene voća, povrća i krumpira porasle za 4,4 posto, a pića za 4,2 posto.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu