Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) IDEŠ DALJE! Zadarski i zagrebački studenti prezentiraju radove, postavljena izložba o vukodlacima

Objavljeno

-

Hrvatsko etnološko društvo, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru priredili su ovog vikenda u Zadru “Ideš dalje!”, na kojemu diplomirani studenti zagrebačkog i zadarskog studija etnologije i antropologije prezentiraju svoja istraživanja i diplomske radove.

Bienalni skupovi “Ideš dalje!” pokrenuti su 2012. godine kako bi se studenti bolje upoznali s procesom i konačnim izgledom završnih radova, ali i kako bi mladi etnolozi i antropolozi koji su diplomirali u nedavnom razdoblju imali priliku izlagati svoje reprezentativne diplomske radove u trenutku ulaska u svijet zapošljavanja u struci. Ovakvi susreti, istaknuto je na otvaranju u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, kroz strukturirani okvir skupa ali i neformalna druženja nerijetko izrode dobrom idejama.

– Sveučilište u Zadru ponosno je na Odjel za etnologiju i antropologiju, koji stalno predstavlja nove ideje i otvara se budućnosti. Sigurni smo da će sljedeće godine, kada obnovimo zgradu stare Tehničke škole i u nju preselimo Odjel, studenti i nastavnici pokazati novi zamah te da ćemo ovaj skup uskoro organizirati i u tom prostoru, rekao je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

U diplomskim radovima obuhvaćen je širok raspon etnografskih i kulturnoantropoloških tema poput industrijskog naslijeđa i gradske svakodnevice Vareša, zaštite i očuvanja vodenica na području Topuskog, reproduktivnog prava iz antropološke perspektive, queer aktivizma ili reprezentacije nasilja u mafijaškim filmovima.

Uz skup je prigodno postavljena izložba studentice etnologije, antropologije i povijesti umjetnosti Anice Tubanović “Vampiri i vukodlaci u narodnim vjerovanjima Hrvata” te predstavljen rad vokalno-instrumentalnog sastava Študija. U deset ilustracija koje kombiniraju kolaž, strip i akril Tubanović otkriva tko su vampiri i vukodlaci, kako se po vjerovanju na ovim prostorima postaje vukodlakom, kako se zaštiti od njih, ali i tko su bili poznati vampiri i vampirice u Hrvatskoj. Za razliku od današnje slike vampira i vukodlaka koju nudi pop kultura. zapisi o narodnim vjerovanjima svjedoče o tome da su poprilično često vampir i vukodlak bili smatrani jednim te istim bićem, a slavenski folklorni vampir poslužio je kao inspiracija za kreiranje slike današnjeg „globalnog vampira”. Ilustracije prati tekstualni sadržaj koji se temelji na etnografskim izvorima.

VIS Študija predstavio se izvedbom tradicionalnih pjesama i spotom “Dodole”. Pod vodstvom doc. dr. sc. Katice Burić Ćenan ovaj sastav, koji djeluje u sklopu kolegija Etnoglazbeni praktikum, nastoji dokumentirati rezultate višegodišnjega studentskog timskog rada u zaštiti i promociji glazbe hrvatske tradicijske provenijencije. Osim pjesme Dodole, za koju su premijerno prikazali spot, u studiju su snimili međimursku “Dej mi Bože” te “Dalmatino, povišću pritrujena” Ljube Stipišića.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ VODOVODA: U četvrtak od 8 do 15 sati bez vode 6 ulica u Zadru. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 09.02.2023.godine (četvrtak) u vremenu od 08:00do 15:00h bez vode biti će potrošaći u ul.:

Dubrovačka ulica

Ulica kraljice Mira

Vinkovačka ulica

Šibenska ulica

Ulica Borka Šarlije-Kese

Ulica Svete Marije

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Borka Šarlije-Kese, kod kuć.br. 20.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

10. VELJAČE, PUNTA SKALA Dan vina i gastronomije Zadarske županije. Pogledajte PROGRAM…

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije poziva na drugo izdanje događanja DAN VINA I GASTRONOMIJE ZADARSKE ŽUPANIJE, koje će se održati u petak, 10. veljače 2023. s početkom u 14:00h, u kongresnoj dvorani FORTIS, Falkensteiner Punta Skala Resort.

Tradicija i autohtonost predstavljaju jednu od temeljnih karakteristika koji obilježavaju jednu kulturu, dok trendovi koji se nameću u suvremenom načinu života, poput užurbanosti i nepovjerenja prema industrijskoj proizvodnji hrane, uzrokuju jačanje brige za zdravlje, usmjeruju interese upravo ka autohtonom, prirodnom, ekološkom, te posljedično jačaju potražnju za svježom i manje prerađenom hranom iz održivih izvora, i potrebu za kraćim lancima opskrbe.

Tome stremi i jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana – strategija „Od polja do stola” čiji je cilj prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju, odnosno izgradnja prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu.

Dvije najambicioznije grane u Županiji, turizam i gastronomija, povezani s već dobro uspostavljenom bazom turista koji posjećuju Županiju, predstavljaju snažne temelje za otključavanje regionalnog potencijala eno-gastronomije.

Ovim događanjem Turistička zajednica Zadarske županije, uz podršku Zadarske županije, stvara snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne i prehrambene proizvodnje i ponude s turizmom, podižući prepoznatljivost lokalne eno-gastronomske ponude, stoji u najavi.

PROGRAM:

WELCOME by MARASCHINO KISS
…uz zalogaje koje spremaju učenici Ugostiteljske škole Zadar i Pag.

B2B BURZA*
Mjesto susreta, upoznavanja i kušanja proizvoda Zadarske županije.

MASTERCLASSEVI
Prezentacija suvremenih i tradicionalnih načina korištenja namirnica Zadarske županije koje će voditi renomirani chefovi s degustacijom za sudionike (DAMIR TOMLJANOVIĆ, MasterChef, SAŠA BEGAN, JRE chef, restoran Foša, JOSIP VRSALJKO, predavač i chef, restoran Corte)

PANEL RASPRAVA
Razgovor stručnjaka na aktualne teme razvoja proizvoda, plasiranja na tržište te ulaganja u dodanu vrijednost.

SAŠA ŠPIRANEC, vinski stručnjak, ocjenjivač na Decanteru i osnivač Vinarta

BORIS ŠULJIĆ, vinar, vlasnik hotela i restorana Boškinac (Michelin 1*)

INGRID BADURINA DANIELSSON, direktorica Gault&Millau Croatia

FILIP ERCEG, stručnjak za maslinova ulja

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR NA 3. MJESTU Povratak kruzera na Jadran, ali još ne kao 2019.

Objavljeno

-

By

foto: LUZ

Osamdeset i dva velika strana kruzera uplovila su tijekom 2022. u hrvatski Jadran ostvarivši 632 kružna putovanja, što je 224 putovanja više nego 2021., ali još uvijek 13 posto manje nego 2019. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju i velik lanjski rast broja putnika na kruzerima.

Putnika je naime na svim kružnim putovanjima stranim brodovima u Hrvatsku u 2022. došlo gotovo 634 tisuće, za razliku od 194 tisuće u 2021. godini.

“U 2022. strani brodovi za kružna putovanja plovili su hrvatskom Jadranom tijekom svih mjeseci, što je određeni oporavak u odnosu na 2021., kada je prvi strani brod za kružna putovanja stigao tek u lipnju”, komentiraju iz DZS-a, podsjećajući da su zbog pandemije covid-19 i strogih epidemioloških mjera kruzeri 2020. i 2021. nikako ili znatno manje plovili na kružna putovanja.

To se promijenilo u 2022. s popuštanjem mjera te je kruzing industrija nastavila s pojačanim poslovanjem po mnogim morima u odnosu na 2021., pa i s dolascima brodova u Hrvatsku.

Dolazili su u svakom mjesecu 2022. od siječnja do kraja prosinca, s time da je najviše putovanja po mjesecima bilo u lipnju, 105, te u kolovozu, 113., a pojačane dolaske potvrđuje i podatak DZS-a da su kruzeri u 2022. dva puta više dana boravili u hrvatskom Jadranu nego 2021. odnosno 1.324 dana.

Ipak, ni s danima boravka tih stranih brodova još nije dostignuta 2019. nego ‘zaostaju’ u danima za 9,7 posto, a i broj brodova, 82, koliko ih je plovilo na kružna putovanja u 2022. u Hrvatsku je za 13 posto manji nego te rekordne godine

Strani brodovi za kružna putovanja doplovili su pod zastavama 15 zemalja, a najviše su tih putovanja i u 2022. ostvarili brodovi koji su i ranijih godina bili na prvom mjestu: oni sa zastavom Bahama, sa 163 putovanja.

Slijede brodovi pod zastavama Malte sa 146 putovanja, Italije sa 75 te Paname sa 65 putovanja.

Tradicionalno najviše je kružnih putovanja bilo u moru Dubrovačko-neretvanske županije ili 44 posto, zatim 32,4 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ostatak u ostalim jadranskim županijama – Zadarskoj 12,5 posto, Istarskoj 4,7 posto, Primorsko-goranskoj 3,5 posto te Šibensko-kninskoj 3 posto.

I Dubrovnik je stoga bio najposjećenija luka, pa zatim Split, Zadar, Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu