magazin
Znate li koja je hrana dobra za zdravlje srca, a koju bi trebalo izbjegavati?

Prehrana igra veliku ulogu u zdravlju, a pogotovo utječe na zdravlje srca. Tako će određena hrana utjecati na krvni tlak, šećer u krvi, kolesterol i pojavnost upala u tijelu, a sve to onda utječe i na zdravlje srca. Jednako tako, određenu hranu je važno izbjegavati.
Problemi sa srcem se mogu prepoznati po aritmiji, bolovima, stezanju u srcu, a nekada postoje znakovi koji upućuju na to da s vašim srcem nešto nije u redu, ali nećete osjetiti nikakve simptome oko srca, više možete vidjeti ovdje. Za srce treba jesti puno povrća i voća, ali i hranu bogatu vlaknima i proteinima. S druge strane, treba smanjiti unos soli, masti, alkohol i pušenje cigareta. Donosimo koja je sve hrana dobra za srce i koje točno prednosti za srce ima.
Koja je hrana dobra za srce?
1. Zeleno povrće
Osim za srce, povrće je odlično za cijeli organizam jer sadrži vitamine i minerale koji su potrebni.
Posebno su za srce dobri špinat i kelj bogati vitaminom K koji pomaže u zaštiti arterija i omogućava normalno kolanje krvi. Postoje istraživanja koja tvrde kako uzimanje zelenog lisnatog povrća smanjuje rizik od pojave bolesti srca. Osim ovog povrća, za srce su dobre i rajčice, kupus, mrkve, salate te voće kao što su jabuke, naranče, banane, kruške i breskve.
2. Žitarice
Žitarice, posebno cjelovite žitarice mogu utjecati na zdravlje srca, ali i na sprječavanje visokog krvnog tlaka. Ovdje spadaju kvinoja, zobene pahuljice, smeđa riža, raž i heljda.
3. Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi sadrže zdrave masti koje štite srce kada se uzimaju u umjerenim količinama. Posebno su dobri orasi koji su odličan izvor vlakana, magnezija i mangana. Osim oraha i bademi će imati povoljan utjecaj na ovaj organ jer sadrže puno vitamina i minerala, a pozitivno utječu i na razinu kolesterola. Sjemenke lana su važne za očuvanje srca, a dobre su i za probavu. Važno je samo da koristite mljevene sjemenke lana kako bi ispunile svoju funkciju.
4. Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi kao što su grčki jogurt, jogurt s manje masnoća, posni sir, mlijeko s manje masnoća ili sojino mlijeko će jednako tako biti dobri za zdravlje srca, ali i za neka druga stanja. Mliječni proizvodi utječu na smanjenje krvnog tlaka zbog kalcija, magnezija i fosfora koje sadrže.
5. Tamna čokolada
Tamna čokolada sadrži puno antioksidansa i flavonoida koji su povoljni za zdravlje srca. Puno je bolja opcija od mliječne čokolade, a što više kakaa čokolada sadrži to će i njezine blagodati biti veće.
6. Zeleni čaj
Zeleni čaj može biti odlična zamjena za kavu, a dobar je za probavu te sadrži polifenole koji djeluju kao antioksidansi i smanjuju oštećenja stanica u tijelu i upale te su dobri za zdravlje srca.
7. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je glavni sastojak mediteranske prehrane koja je odlična za zdravlje pa tako i za zdravlje srca. Maslinovo ulje je puno antioksidansa koje može smanjiti upalu i smanjiti opasnost od pojave kroničnih bolesti.
8. Losos
Ova riba je odlična za srce jer je bogata omega-3 kiselinama, odnosno zdravim mastima koje mogu smanjiti pojavu aritmije srca i smanjiti krvni tlak. Najbolje bi bilo jesti dva puta tjedno losos ili drugu masnu ribu kao što su tuna, sardina i haringe, piše Mirovina.hr.
magazin
Počela prodaja ulaznica za koncert Jelene Rozge u Zadru!

Jelena Rozga stiže u Zadar! Hvaljena turneja ‘Minut srca mog’ koja je do zadnjeg mjesta ispunila najveće dvorane u Zagrebu i gradovima iz regije, nastavlja se za Dan žena u Športskom centru Višnjik.
“Zajedno pjevamo hitove koji su obilježili solo karijeru Jelene Rozge, ali i one dobro poznate iz doba Magazina.
Vidimo se na Dan žena, 8. ožujka 2024. na ovom glazbeno – scenskom spektaklu o kojem će Zadar još dugo pričati”, stoji u najavi koncerta.
Ulaznice za koncert Jelene Rozga u ŠC- Višnjik 8. ožujka 2024. možete nabaviti na platformi eventim.hr.
magazin
Kardiolog otkriva: Ovo su rani znakovi koji upućuju na probleme sa srcem

Kardiolog je upozorio da simptomi koji pogađaju druge dijelove tijela mogu signalizirati da vam srce ne radi kako bi trebalo.
Profesor Anthony Mathur, kardiolog i povjerenik Zaklade Heart Cells, objasnio je da kada vam srce postane preslabo ili ukočeno da bi ispravno radilo, suočavate se sa stanjem poznatim kao zatajenje srca.
Zatajenje srca znači da srce nije u stanju pravilno pumpati krv po tijelu. Ovo stanje ne znači da je vaše srce prestalo raditi, ali znači da vašem srcu treba neka podrška kako bi bolje radilo.
Kardiolog je sugerirao da bi tu mogla uskočiti terapija matičnim stanicama. Liječenje bi moglo pomoći poboljšati vaše cjelokupno zdravlje srca.
“Jedan primjetan pokazatelj je osjećaj nedostatka daha, osobito tijekom tjelesne aktivnosti, ali i kada mirujete. Drugi ključni pokazatelj potencijalnog zatajenja srca je neuobičajena razina umora i slabosti”, poručuje Mathur.
Kod zatajenja srca, srce se može suočiti s izazovima u opskrbi tijela odgovarajućim kisikom i hranjivim tvarima, što dovodi do nedovoljne opskrbe krvlju vitalnih organa i mišića. To može dovesti do neodoljivog osjećaja umoram, piše express.co.uk.
Osim toga, oticanje je rani znak jer tijelo može zadržati tekućinu, uzrokujući oticanje nogu, gležnjeva, stopala ili trbuha. Nepravilni ili brzi otkucaji srca još su jedan znak ranog upozorenja na koji treba obratiti pozornost.
Na kraju, uporan kašalj s krvlju i šištanjem mogu ukazivati na nakupljanje tekućine u plućima. Rano prepoznavanje ovih znakova ključno je za pravovremeno traženje pomoći.
Iako ovi simptomi mogu biti povezani s raznim zdravstvenim problemima, ako potraju ili se pogoršaju, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom opće prakse.
Mathur otkriva što trebate učiniti kada uočite upozoravajuće znakove zatajenja srca.
“Ako primijetite rane znakove zatajenja srca, ključno je nešto poduzeti. Obratite se svom liječniku opće prakse ili nazovite hitnu pomoć ako su simptomi ozbiljni.”
Konzultacije s liječnikom opće prakse mogu pružiti vrijedan uvid u temeljni uzrok simptoma putem testova poput krvnih pretraga ili skeniranja srca.
Mathur objašnjava kako terapija matičnim stanicama može poboljšati cjelokupno zdravlje srca.
“Terapija matičnim stanicama za zatajenje srca uključuje korištenje vlastitih matičnih stanica osobe za poboljšanje funkcije srca. U ovom pristupu, kardiolog bi uzeo matične stanice iz pacijentove koštane srži ili masnog tkiva.”
Nakon obrade tih stanica, one se vraćaju u srce kako bi pomogle u popravljanju oštećenog tkiva i omogućile srcu normalno funkcioniranje. Za zatajenje srca, gdje se srce bori da ispravno pumpa krv, korištenje vlastitog stabla osobe ima različite prednosti.
Ove matične stanice mogu se pretvoriti u različite vrste, uključujući stanice srčanog mišića. Čineći to, oni potiču srce da se popravlja i razvija nove krvne žile. Matične stanice također imaju protuupalna svojstva, koja mogu smiriti upalu često povezanu sa zatajenjem srca.
Za razliku od transplantacije srca, gdje se novo srce donora ugrađuje u tijelo pacijenta, terapija matičnim stanicama predstavlja manji rizik od odbacivanja. Ovaj personalizirani pristup smanjuje potrebu za imunosupresivnim lijekovima, čineći liječenje potencijalno sigurnijim i lakšim za upravljanje.
magazin
U PONEDJELJAK OD 17 SATI / Ocjenjivanje ponude hrane i pića na zadarskom Adventu

Zadarska Udruga ljubitelja vina Vinum u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra još od 2017. godine ocjenjuje ponudu jela i pića na zadarskom Adventu. Degustacija pića i hrane na svih 25 kućica zadarskog adventskog sajma održat će se 11. prosinca od 17 sati.
Sedmeročlani ocjenjivački tim podijeljen je u dvije grupe – jedan dio tima ocjenjivat će pića, a drugi dio hranu. Enološki dio tima predvodi Manuela Plohl, osnivačica Udruge Vinum i WSET predavačica, Filip Erceg, predsjednik Udruge Vinum te Ivan Stiblik, organizator Zadar Wine Festivala.
Gastro dio ocjenjivačkog tima predvodi zadarski chef Renato Kraljev, proslavljeni zadarski kuhar i predavač, a tu su i Marko „Kruške i jabuke” Perić, perfekcionistički chef Josip Vrsaljko te fenomenalni chef i slastičar Mario Arbanas. Kategorije pića u kojima se dodjeljuju nagrade su: Najbolje kuhano vino (1.-3. mjesto), Najbolja ponuda pića (1.-3. mjesto) i Najautohtonija ponuda pića (1. mjesto). Kategorija hrane u kojoj će se dodjeljivati nagrade su: Najbolje slano jelo (1.-3. mjesto), Najbolje slatko jelo (1.-3. mjesto) i Najautohtonije jelo (1. mjesto).
Ovogodišnji nagradni fond osvajačima prvih mjesta omogućila je tvrtka Falkensteiner sa svojim daily spa paketima za dvoje u Falkensteiner Hotel & Spa Iadera i Falkensteiner Club Funimation Borik, dok je Turistička zajednica grada Zadra osigurala ostale tri nagrade za dobitnike u bistrou Pjat te restoranima 2ribara i Kornat.
Rezultati ocjenjivanja, odnosno proglašenje najboljih pića i jela ovogodišnjeg zadarskog Adventa te dodjela priznanja održat će se na zadarskom Adventu u 21 sat.
-
magazin5 dana prije
(FOTOGALERIJA) GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (3. DIO) / Što su Buncek Bites, Cheeky Beef i Azijska avijacija te kako se ćevap našao u tortilji…
-
magazin2 dana prije
(FOTOGALERIJA) GASTO PONUDA ADVENTA U ZADRU – 4. DIO: Gdje se mogu dobiti najveći adventski burgeri, a gdje originalni kokteli
-
Hrvatska6 dana prije
Lidl povlači popularni adventski kalendar: Može biti opasan za zdravlje
-
Hrvatska8 sati prije
Liječnici upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma covida, obratite pažnju na njih