Connect with us

magazin

Oprez! Zbog popularnog dodatka prehrani, čovjek završio u bolnici!

Objavljeno

-

Priča o Britancu koji se predozirao vitaminom D upozorenje je svima onima koji razmišljaju o korištenju dodataka prehrani, navodi se u radu objavljenom prošlog utorka u časopisu BMJ Case Reports.

Nakon posjeta privatnom nutricionistu, Britanac je svakodnevno počeo uzimati više od 20 različitih dodataka prehrani, uključujući 50.000 IU vitamina D, triput dnevno. Ta doza je stotinama puta veća od one koja se uobičajeno preporučuje.

Unutar mjesec dana, muškarac je počeo patiti od mučnine, boli u abdomenu, proljeva i konstantnog povraćanja, kao i grčeva u nogama i zvonjave u ušima, prenosi CNN.

Muškarac, čije ime nije objavljeno u radu, za dodatke je čuo u radijskoj emisiji. Kontaktirao je nutricionista iz emisije, doktora Alamina Alkundija, suautora rada i endokrinologa u bolnici William Harvey u Engleskoj, koji ga je liječio.

„U Velikoj Britaniji regulatori ne moraju registrirati nutricioniste i njihova titula nije zaštićena, što znači da praktički svatko može raditi kao nutricionist,” upozorava Alkundi.

Za razliku od vitamina topivih u vodi koje tijelo može jednostavno izbaciti, vitamin D, kao i vitamini A, E i K, pohranjuje se u jetri i masnim stanicama u tijelu dok ne budu potrebni organizmu. Prekomjerna kozumacija može dovesti do toksičnih razina ovih vitamina u organizmu.

Muškarac iz studije uzimao je dnevnu dozu od 150.000 IU vitamina D, što je „doza 375 puta veća od preporučene,” kaže dr. Alkundi. Britanski zavod za javno zdravstvo tipično preporuča oko 400 IU vitamina D dnevno za odrasle i djecu stariju od godine dana.

Muškarac je prestao s uzimanjem vitamina kad je počeo osjećati simptome, ali njegovo stanje nije se poboljšalo. U trenutku kad je upućen u bolnicu, dva mjeseca kasnije, izgubio je gotovo 13 kilograma i prijetilo mu je otkazivanje bubrega. Testovima je utvrđeno da se predozirao vitaminom D, stanje koje se naziva hipervitaminoza D.

Dnevne preporučene količine

Organizmu je potreban vitamin D. Njegov glavni posao je da pomaže tijelu apsorbirati kalcij iz crijeva – tijelo ne može apsorbirati kalcij bez vitamina D. On također igra ulogu u imunitetu, aktivnosti moždanih stanica i funkciji mišića.

Američki instituti za zdravstvo preporučaju 600 IU vitamina D dnevno za odrasle do 69 godina starosti. Za starije od toga, preporučena doza je 800 IU vitamina svaki dan. Za novorođenčad, djecu i tinejdžere, Američka akademija za pedijatriju nedavno je povećala preporuku na 400 IU dnevno.

Studija iz 2017. pokazala je da 3 posto Amerikanaca uzima više od gornje granice od 4.000 IU dnevno za odrasle, što povećava rizik od predoziranja. Oko 18 posto uzima više od 1.000 IU vitamina D dnevno.

Previše vitamina D u krvi dovodi do hiperkalcemije, odnosno povećane razine kalcija u krvi. Muškarcu u studiji dijagnosticirana je upravo hiperkalcemija, koja može oslabiti kosti, stvoriti bubrežne kamence i poremetiti rad mozga i srca.

Muškarac je u bolnici ostao osam dana, gdje su mu dani lijekovi za spuštanje razine kalcija u krvi. Oni su došli do gotovo normalnih razina tek dva mjeseca kasnije.

Dok se razina vitamina D u muškarčevom organizmu značajno smanjila, ona je ipak ostala visoka, kaže dr. Alkundi.

„Osmislili smo plan da periodično provjeravamo oba paramentra kako bismo pratili spuštanje razina na normalne. U kontaktu smo s pacijentom, kaže nam da se osjeća mnogo bolje, ali još uvijek nije potpuno zdrav,” dodaje Alkundi.

Znakovi predoziranja vitaminom D uključuju pospanost, zbunjenost, letargiju i depresiju, a može doći i do problema s vidom i sluhom. U ozbiljnijim slučajevima predoziranje može dovesti do otupjelosti ili čak kome. I srčani organ može biti pogođen: Dolazi do porasta krvnog tlaka i srce počinje nekontrolirano lupati. U teškim slučajevima dolazi do zatajenja bubrega.

Gdje dobiti vitamin D

Tijelo generira dovoljne doze vitamina D preko izloženosti suncu. Boravak na otvorenom u kupaćem kostimu na tek 10 ili 15 minuta dnevno ljeti je dovoljno za proizvodnju „10.000 do 20.000 IU vitamina D u organizmima odraslih ljudi sa svjetlijom kožom,” piše AAP.

Ipak, boravak na jakom podnevnom suncu ne preporuča se zbog rizika od raka kože. Prema tome, dermatolozi i AAP preporučaju ko

Uzimanje vitamina D preko dodataka prehrani nije potrebno za većinu djece i tinejdžera, kaže AAP, jer mnogo vrsta hrane, kao što su jajarištenje krema za zaštitu od sunca u slučajevima izlaganja suncu na duže vrijeme. Kreme za sunce mogu umanjiti sposobnost tijela da generira vitamin D. Mlijeko, žitarice i sok od naranče sadrže dodatke vitamina D

Roditelji koji doje novorođenčad svojim bebama bi trebali davati 400 IU dodatnog vitamina D svaki dan, počevši s prvim danima života do trenutka kada beba počne piti mlijeko ili formulu s dodatkom vitamina D, savjetuje AAP.

Ako razmišljate o uzimanju dodataka vitamina D, treba u obzir uzeti i dnevne doze tog vitamina koje možda već dobivate preko hrane, upozoravaju stručnjaci. Osim hrane u koju je dodan vitamin D, on se nalazi i u jajima, siru, shiitake gljivama, lososu, sabljarci, tuni, pastrvi, telećoj jetri…

Ako ste zabrinuti zbog razine vitamina D u vašem organizmu, zakažite pregled kod liječnika, navode stručnjaci.

„Pacijenti bi trebali tražiti mišljenje svojih obiteljskih liječnika o bilo kakvim alternativnim terapijama ili dodacima koje možda uzimaju ili žele uzimati,” upozorava dr. Alkundi.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

magazin

GRIZ 50-TIH OVOG VIKENDA U KINU U SV. FILIP I JAKOVU Tri kultna filma, svirka vinkovačkog rockabilly benda “Greasy Flat 4”, te izložba “Filipjakov u 50-ima”

Objavljeno

-

By

Nakon nostalgičnih 80-ih koje su ovo ljeto bili zastupljeni na filipjanskom kino platnu, udruga Super 8 i Platforma za Kino kroz “Kinoteku“ te filmsko-glazbenu manifestaciju “Boomer Cinemania” ovu jesen donose griz 50-ih!

“Kroz tri kultna filma: Edward Scissorhands, Last Picture Show, Rebel Without a Cause, svirku benda “Greasy Flat 4“  te izložbu fotografija “Filipjakov u 50-ima”, u kinu u Sv. Filip i Jakovu 7. i 8. listopada osjetit će se dašak razdoblja 50-ih, jednog od najzanimljivijih desetljeća u dvadesetom stoljeću“, najavljuju organizatori Roko Vodopija i Vedran Eškinja.

Baby boom, zlatno doba televizije i 3D kinematografije, pop-art i začetak hladnog rata samo su neka od važnih obilježja prve dekade nakon Drugog svjetskog rata. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata kada je većina filmova bila idealizirana konvencionalnim prikazima muškaraca i žena, mladi su željeli nove i uzbudljive simbole pobune. Hollywood je odgovorio na zahtjeve publike – kasne 1940-e i 1950-e doživjele su uspon antijunaka – sa zvijezdama poput pridošlica Jamesa Deana, Paula Newmana te Marlona Branda.

Tri kultna ostvarenja

Tjeskobni, introspektivni tinejdžer James Dean bio je oličenje adolescentske boli a njegov melodramatični film “Buntovnik bez razloga” koji je na rasporedu u subotu u 19.00 h,  prepun je tema o maloljetničkoj delinkvenciji i otuđenju.

“Buntovnik bez razloga” ostao je njegov najupečatljiviji film s ulogom zbunjenog, osjetljivog i prkosnog tinejdžera Jima Starka koji je upleten u različita delinkventna ponašanja; pijanstvo, tučnjava s noževima i smrtonosna utrka zvana “Chicken Run”, a ostao je i zapamćen njegov arhetipski vrisak upućen njegovim roditeljima: “Razdireš me!”, govori Vedran Eškinja.

Buntovnik bez razloga2.jpg

Upečatljivo ostvarenje koje je na rasporedu je i film “Posljednja kino predstava”, najpoznatije ostvarenje redatelja Petera Bogdanovicha snimljenog po romanu američkog pisca Larryja McMurtryja.

“Nostalgična je to drama snimljena sedamdesetih godina a obrađuje temu odrastanja u teksaškom gradiću u ranim pedesetima prošloga stoljeća, a glavne junake, srednjoškolce Duanea i Sonnyja, glume tada mladi Jeff Bridges i Timothy Bottoms“, kaže Roko Vodopija.

Njih dvojica uživaju u sitnim radostima koje im pruža njihovo rodno mjesto, među kojima se najviše ističe kino dvorana koju vodi njihov prijatelj i mentor, Sam (Ben Johnson). No, raznorazni problemi preuzimaju kontrolu nad njihovim životima i oni shvate da je bezbrižnim vremenima došao kraj. “Posljednja kino predstava” jedan je od najboljih i najznačajnijih filmova što dokazuju dva Oscara te još 14 nagrada na značajnim svjetskim festivalima.

last-picture-show-poster.jpg

Ono što će se zasigurno svidjeti široj publici je i film “Edward Škaroruki” s Johnny Deppom u naslovnoj ulozi, fantastičnu priču iskrojenu od običnoga života u predgrađu i opasne kreativnosti, kako je naziva redatelj Tim Burton, vizionarski talent koji je zamislio i u detalje razradio maštovite svjetove Batmana, Bubimira i Velike avanture Pee-weeja. Tipičan Burtonovski film pomaknuto bajkovitog ugođaja osvojio je mnoštvo nagrada, a bio je nominiran i za Oscara, doduše samo u kategoriji za najbolju šminku.

Johnny Depp kao Edward Škaroruki.jpg

Svirka ispred kina, slušaona i tombola

Desetljeće 50-ih također je otvorilo doba rock and rolla i novo mlađe tržište tinejdžera. Chuck Berry, s “Johnny B. Goode” (1958), pročistio je i razvio glavne elemente koji su rock i roll učinili karakterističnim, fokusirajući se na život tinejdžera i showmanship koji će imati veliki utjecaj na kasniju glazbu. U to će nas ovu subotu, nakon projekcije filma “Buntovnik bez razloga”, uvjeriti i vinkovački rockabilly bend “Greasy Flat 4”. “Bend je to koji njeguje autentični zvuk pedesetih godina 20. stoljeća, no ponekad ih energija ponese i prema psychobilly svijetu. Uzore pronalaze u više ili manje poznatim autorima toga vremena – Charlie Feathersu, Johnny Powersu, Warren Smithu i Buddy Hollyu.

“Osim benda, čija će se svirka u slučaju kiše održati unutar kina, kroz oba dana održavanja ove manifestacije očekuje nas i rockabilly slušaona te originalna pića s tuluma iz pedesetih. Također, sve posjetioce koji na sebe nabace tematsku odjeću iz pedesetih očekuje besplatno piće i nagradni listić za tombolu na kojoj će se dijeliti gramofonska ploča“, kaže Tereza Brzić iz organizacije manifestacije.

Bend Greasy Flat 4.jpg

Izložba “Filipjakov u 50-ima”

Poznato je da je desetljeće 50-ih u Americi, koje se odrazilo na filmsku umjetnost, ostalo upamćeno po mnogim stvarima: poslijeratnom povećanju životnog standarda i rastu izboru aktivnosti u slobodno vrijeme, konformizmu, Korejskom ratu, vrijednostima srednje klase, usponu modernog jazza, usponu restorana brze hrane i drive-ina, pojava televizije i TV večera, apstraktne umjetnosti, prvih kreditnih kartica te usponu drive-in kina. A što se u to vrijeme događalo u Filip i Jakovu? Kako je život u pedesetima izgledao u malom dalmatinskom mjestu i da li je zapadna kultura već tada počela prodirati u našu svijest?

“E to provjerite na izložbi “Filipjakov u 50-ima”, kolekciju fotografija prikupljenu iz arhive Smiljana Mitrovića koji već godinama neumorno arhivira fotografije mještana Sv. Filip i Jakova iz svih razdoblja ovog mjesta“, kaže Anamarija Eškinja koja je pripremila izložbu. 

Izložba Filipjakov u pedesetima.jpg

I zato, 7. i 8. listopada, gel u kosu, tregere na ramena, točkice na suknje, rošule na noge i pravac kino u Sv. Filip i Jakovu da vidimo kako je tada disao zapad ususret nuklearnoj krizi, a Filip Jakov ususret električnoj struji. Besplatan ulaz na sva događanja, ulaz u atomsko sklonište plaćate po potrebi.

PROGRAM:

Petak, 7. listopada

18:00 Otvorenje izložbe “Filipjakov u 50-ima“

19:00 Edward Scissorhands (1990), 105 min

21:00 Last Picture Show (1971), 118 min

23:00 Rockabilly slušaona

Subota 8. listopada

18:00 Izložba “Filipjakov u 50-ima“

19:00 Rebel Without a Cause (1955), 111 min

21:00 Rockabilly slušaona

21:30 Svirka: Bend Greasy Flat 4 (VK)

Projekcije filmova održat će se u kinu u Sv. Filip i Jakovu, a koncert ispred kina.

Ulaz na sve događaje je besplatan!

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 4. listopada 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Oni u stabilnim vezama shvatit će da je najbolje jednostavno voljeti bez previše riječi. Samci neka što manje pričaju, a naklonost neka pokažu djelima.
KARIJERA: Suradnja s drugima umarat će vas i činiti nervoznim jer ćete imati osjećaj da stalno nešto morate objašnjavati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pođite ranije na počinak.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Svojom domišljatošću, maštom ili intuicijom vi biste danas mogli impresionirati mnoge oko sebe. Zapamtit će vas.
KARIJERA: Danas ćete utjecati na stvari iz sjene. Bit ćete nevidljivi, ali ćete vući konce na vrlo suptilan način.
ZDRAVLJE&SAVJET: I dalje vas muči umor.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Imat ćete vrlo originalne ideje kako razviti jedan odnos. Utjecat ćete na tu osobu, ali će vas ona ipak kritizirati.
KARIJERA: Sve što je tajno, zapetljano, skriveno ili neistraženo danas će vam dolaziti na dnevni red na poslu. Neki će biti pravi detektivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vizije u bojama kroz snove.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Danas ćete u ljubavi žariti i paliti sto na sat. Malo tko će vam moći odoljeti. Bit će strasti, erotike i zadovoljstva.
KARIJERA: Zagonetke koje postoje na vašem radnom mjestu vi ćete raskrinkati s lakoćom. Bit će to zanimljiva otkrića.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razmišljate o novom sportu.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Potreba za dijeljenjem svega što vas snađe bit će jaka, ali će partner biti rezerviran prema vama. Odredite dokle možete ići.
KARIJERA: Svi poslovi u kojim mogu doći do izražaja vaše kvalifikacije i specifična znanja danas su dobro postavljeni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki otkrivaju svoje nove talente.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Imat ćete vrlo specifične, ali dobre ideje kojim ćete uspjeti nadvladati distancu u osobnim odnosima.
KARIJERA: Dobit ćete posebna znanja. Neki će se iznenaditi kad shvate da otkrivaju dublje uvide u stvarnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite za svojom intuicijom.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Imate sve adute u svojim rukama. Potrebno je samo pričati o svemu onom što vam leži na srcu.
KARIJERA: Pred vama je iznimno zanimljiv poslovni dan. Konačno će na dnevni red doći teme koje su vama sve, samo ne dosadne.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uhvatite koju zraku sunca.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Neobaveza druženja uz kavicu mogla bi se lako pretvoriti u nešto više. Bit ćete ugodno iznenađeni ovom mogućnošću.
KARIJERA: Danas biste se na poslu mogli pokazati kao pravi financijski čarobnjak jer ćete se dosjetiti nečega što drugima neće pasti na pamet.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poradite na istraživanju detalja.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Pred vama su mnogobrojne ljubavne prilike, a neke od njih čekaju vas na putovanju. Bit će vam lijepo.
KARIJERA: Da bi stigli do svog cilja, morat ćete istražiti neke vrlo suptilne detalje koje mnogi guraju pod tepih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte izgubiti kompas.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Otvoreni ste za sve ljubavne prilike kojih neće nedostajati. Istovremeno se u vama rađaju posebni seksualni zahtjevi.
KARIJERA: Nema potrebe išta činiti na silu, jer će se uz malo više strpljenja sve otvarati baš onako kako treba.
ZDRAVLJE&SAVJET: Maknite se od mračnih ljudi.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Nervozu i napetost zbog nerazumijevanja u osobnim odnosima možete ukloniti čistom esencijom ljubavi bez riječi – pomoću nježnosti.
KARIJERA: Mogući su mali nesporazumi u suradnjama ili verbalnim dogovaranjima. Mašta će vam pomoći da dokučite bit.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pričajte previše.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.10.2022.
LJUBAV: Zbog prolaznog otuđenja u osobnim odnosima vaše će ljubavno samopouzdanje pasti. Pomoći će izlazak i dobar provod.
KARIJERA: Na radnom mjestu ćete se baviti vrlo specifičnim temama o kojim neki možda samo sanjaju. One uključuju istraživanja i kreativnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Medalja ima dvije strane.

 
Nastavi čitati

magazin

Loše vijesti za korisnike: Netflix ukida gomilu filmova i serija ovaj mjesec

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Nakon što je objavljeno da bi popularna platforma za streaming Netflix uskoro mogla uvesti reklama te da će se raditi na tome da se spriječi dijeljenje lozinki, stižu nove loše vijesti za korisnike.

Netflix ovaj mjesec ukida gomilu filmova. Iako je riječ o ustaljenoj praksi, ovaj mjesec je lista filmova i serija koji više neće biti dostupni poprilično dugačka.

The Independent je objavio popis filmova koji se uklanjaju ovaj mjesec s platforme.

Od 1. listopada do 3. listopada već je uklonjen niz filmova (About Last Night, Contagion, Due Date, Hotel Transylvania 2, Love & Other Drugs, The Town, Saving Private Ryan, The Amazing Spider-Man, A Beautiful Mind, Cast Away, Fight Club, Halloween – svih pet nastavaka, Jumper, Schindler’s List,…)

Čitajte dalje da biste saznali što će biti uklonjeno od filmova i serija trenutno dostupnih na našem području.

3. listopad: Jackass Presents: Bad Grandpa

10. listopad: Gen Hoshino Stadium Tour “Pop Virus”

11. listopad: Joker

14. listopad: Top End Wedding, Lawless

15. listopad: Meghnadbodh Rohoshyo, Singapore, Spider-Man 3, Suspicious Partner, Ujala, Unfaithful, What Happens in Vegas, Doctors, Beautiful Gong Shim, Don’t Dare to Dream, My Girlfriend Is a Gumiho, Rooftop Prince, Secret Garden, Yong Pal, You Are Beautiful

16. listopad: The Game Changers, Before 30

18. listopad: Verses of Love 2, Monkart

19. listopad: Wedding Unplanned, The Girl Who Sees Scents

21. listopad: You’re All Surrounded

22. listopad: Results

23. listopad: Doctor John, Dr Romantic, Hot Stove League, VIP

24. listopad: Hemlock Grove

Inače, sve ovo što smo naveli samo je dio repertoara koji nestaje. Popis svih filmova koji odlaze s Netflixa provjerite na linku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu