Connect with us

Hrvatska

Bliži se zamjena kune eurom, poteškoće su moguće

Objavljeno

-

foto: HNB

Hoće li se cijene zaokruživati na više – samo je jedno od pitanja koje si postavljamo na putu skore zamjene kune eurom. Službena odluka o uvođenju nove valute očekuje se za dva tjedna. Proces je vrlo složen. Slijedi još mnogo operativno-tehničkog posla.

Županije, gradove i općine, sve bolnice, škole, vrtiće, javne ustanove i trgovačka društva – čeka zahtjevan posao uvođenja eura.

– Proračun i projekcije proračuna bit će iskazane u eurima, a isto tako u vrlo bliskoj budućnosti svi ovi računi, sve što radimo, morat će imati dvojno iskazivanje – napominje Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Od obračuna plaća, prihoda i troškova lokalne uprave do poslovanja s građanima – sve mora biti iskazano u obje valute već od rujna, a od 1. siječnja spremno za korištenje eura kao sredstva plaćanja.

– Da će biti sve idealno – neće, nama je trebalo nekoliko godina da uvedemo riznicu, ali jasno je da ovaj termin od 1.1. jasan, kod njega stojimo, dobro je da imamo nekoliko dana nakon toga još plaćanje u kunama – smatra Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova.

Iako se sve detaljno priprema, moguće je da će na svim razinama, pa tako i u lokalnoj samoupravi biti poteškoća koje je teško predvidjeti, kaže ministar financija Zdravko Marić.

– Da će biti određenih situacija koje možda nismo predvidjeli, možda negdje gdje niste mislili da će biti mali problemčić, pa postane veliki i obrnuto, to ćemo sve vidjeti i na to moramo biti spremni, nije to mala promjena i zato i jesmo te neke osigurače stavili u funkciju, 1.1. kad stupi na snagu euro, još uvijek ćemo dva tjedna moći plaćati u kunama, napominje ministar.


Svi se na vrijeme moraju opskrbiti kovanicama i novčanicama, a nadograditi treba i informatičke sustave.

– Ono što je najvažnije kad govorimo o troškovima, da građani su tu zaštićeni, dakle ako govorimo o nekom trošku bilo države središnje ili lokalne, ili financijskih institucija, to ide na njihov teret, građani bi bili de facto, bez ikakvog troška uvođenja eura – objašnjava ministar financija.

Iako trenutačna inflacija, kaže ministar Marić, nema veze s uvođenjem eura, razumije zabrinutost građana da će zbog zaokruživanja cijena sve još više poskupjeti. Dvojno iskazivanje cijena koje će početi u rujnu, a trajati do kraja iduće godine, trebalo bi pomoći da neopravdanih poskupljenja bude što manje. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

PANDEMIJA “Koje su to osobine pojedinca koje mu omogućuju da izbjegne zarazu 2 godine?”

Objavljeno

-

By

Epidemiolog Bernard Kaić gostovao je u Newsroomu i komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Ovo je peti val, koji traje već dugo. Negdje tijekom ljeta izgledalo je kao da će krenuti prema dolje, što i jest. Ipak, posljednjih nekoliko tjedana je na istoj razini. Tako da ne možemo reći da broj oboljelih pada, zapravo možemo očekivati da će rasti najesen”, rekao j

Kako navodi, puno je faktora koji utječu na širenje virusa. “Omikron varijanta, koja je dominantna, više je zarazna od prethodnih. Kod velikog dijela cijepljenih cjepivo ih nije štitilo od omikrona. Tako da mislim da je to kombinacija veće zaraznosti i novih varijanti”, rekao je.

“Vidimo da je ipak više oboljelih među necijepljenima, ali i da od blagih oblika bolesti cjepivo i ne štiti, ali itekako je efektivno u zaštiti od težih oblika. Dugo nismo radili procjene djelotvornosti, ali kada se usporedi udio cijepljenih među teško oboljelima, vidi se da je ipak manji udio nego u općoj populaciji”, rekao je.

Kaže da je veoma neobično da je nekome uspjelo izbjeći zarazu nakon dvije godine. “Koje su to osobine pojedinca koje mu omogućavaju da ne razvije simptome nakon zaraze? To je nejasno. Ima puno nelogičnosti kod korone”, rekao je.

“Četvrta doza za starije od 80 preporučena je jer su istraživanja pokazala da ljudima nakon četiri ili pet mjeseci ponovo raste rizik od teškog oblika bolesti. Preporuka za starije od 60 došla je krajem ljeta. Ipak, za mlađe od 60 godina bez kroničnih bolesti, i dalje nema dokaza da je četvrta doza potrebna”, rekao je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OD SUTRA! Na snazi novi Cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu

Objavljeno

-

By

Od sutra, 1. listopada 2022. na snagu stupa novi Cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu. Slijedom odobrenja HAKOM-a, cijena usluge slanja pisma do 50 grama te razglednica i čestitaka iznosit će 3,55 kuna, odnosno 0,47 eura prema fiksnom tečaju konverzije (7,53450 kuna za 1 euro). Povećanje cijene iznosi 25 lipa, odnosno 3 eurocenta.

Cijena poštanskih usluga u Hrvatskoj i dalje je među najnižima u Europskoj uniji. Prosječna cijena slanja najjeftinije pismovne pošiljke u zemljama Europske unije je 0,93 eura, a samo tri zemlje nude jeftiniju uslugu od Hrvatske – Bugarska, Cipar i Malta (tablica u prilogu).

Hrvatska pošta pristupila je Etičkom kodeksu za transparentno uvođenje eura čime se obvezala na transparentno poslovanje u procesu uvođenja eura, bez neopravdanog povećanja cijena. Ovo povećanje cijena ponajprije je vezano uz rast cijena energenata koji izravno utječe na rast operativnih troškova tvrtke. Troškovi goriva čine znatan dio troškova obavljanja osnovne djelatnosti, a porasli su čak 40%. Kako bi se u takvim uvjetima održala postojeća visoka kvaliteta usluge, Hrvatska pošta morala je korigirati cijene usluga.

Uz uslugu slanja pisma mase do 50 grama vezana je i cijena dopunske usluge povratnica, koja od 1. listopada također iznosi 3,55 kuna (0,47 eura). Kako se cijena sudskih pismena sastoji od cijene preporuke i cijene povratnice, i cijena slanja sudskog pismena uvećana je za 25 lipa, tj. 3 eurocenta.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Povlače se napolitanke s polica dućana! Pronađena salmonela

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je u petak da se povlači proizvod Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL, 1000g, LOT broja i roka trajanja do 19. 8. 2023. zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s europskom Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. Obavijest o povlačenju odnosi se isključivo na spomenuti proizvod.

Proizvođač je Pak Rampart d.o.o. iz Visokog u Bosni i Hercegovini, a na hrvatsko tržište stavlja ga tvrtka Lidl Hrvatska na čijoj se stranici mogu vidjeti detaljniji podatci o povlačenju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu