Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRA NOVA U MILANU Dušević na sastanku više od 400 voditelja centara EUROPE DIRECT

Objavljeno

-

Europska komisija organizirala je u Milanu od 30. svibnja do 1. lipnja 2022. godine glavnu skupštinu na kojoj su sudjelovali voditelji iz više od 400 centara EUROPE DIRECT. Na sastanku je sudjelovala i voditeljica zadarskog centra Marija Dušević.

Poruke prikupljene tijekom pandemije i rata u Ukrajini utjecale su na središnju ulogu Europske unije i potaknule preoblikovanje određenih europskih inicijativa i politika. U tom je kontekstu Europska komisija sazvala glavnu skupštinu svih centara EUROPE DIRECT u Milanu kako bi razmotrila razvoj situacije i ponudila centrima instrumente za prilagodbu komunikacijskih aktivnosti na terenu.

Centar EUROPE DIRECT Zadar prepoznat je na europskoj razini kao primjer dobre prakse te je voditeljica centra Marija Dušević u panel raspravi s okupljenima podijelila iskustvo suradnje s lokalnim dionicima.

Glavna sjednica održana je u kontekstu povratka organizacije „događanja uživo“ nakon dvije godine ograničenja kretanja zbog COVID-a 19, a Milano je simbolična lokacija na kojoj je započela pandemija u Europi.

Povjerenik Paolo Gentiloni i potpredsjednica Europskog parlamenta Pina Picierno održali su govore i otvorili konferenciju.

Povjerenik Gentiloni izjavio je: „Odgovor EU-a na gospodarski šok uzrokovan bolešću COVID 19 dosad je nezabilježen. Jednako odlučno odgovaramo i na novu krizu uzrokovanu ruskom agresijom na Ukrajinu. U ovako neizvjesnim vremenima komuniciranje o Europi važnije je i izazovnije nego ikad prije. Naši centri EUROPE DIRECT imaju ključnu ulogu kao kontaktne točke između naših građana i institucija EU-a. Svi bi trebali znati gdje se nalazi njihov lokalni centar EUROPE DIRECT kako bi u njemu mogli saznati što EU čini za njih.“

Glavna skupština otvorena je u ponedjeljak, 30. svibnja, sadnjom Stabla Europe u zgradama Bosco Verticale u Milanu. Stablo je poklon gradonačelnika Milana Giuseppea Salea europskim institucijama kao simbol solidarnosti i mira.

Voditelji centara imali su priliku posjetiti i Zajednički istraživački centar u Ispri nedaleko od Milana.

Zajednički istraživački centar interna je znanstvena služba Europske komisije koja neovisnim znanstvenim savjetima temeljenima na dokazima, koji su rezultat njegova istraživanja, podupire oblikovanje politika EU-a.

Ujedno su voditelji centara održali preko 300 bilateralnih sastanaka kako bi dogovorili buduće zajedničke suradnje i aktivnosti.

EUROPE DIRECT je komunikacijska mreža čija je zadaća približiti Europu građanima na lokalnoj razini kroz suradnju na temu EU-a, njegovih politika, prioriteta i budućnosti. Uloga mreže je približavanje Europske unije građanima iz svih dijelova Europe. Mreža također blisko surađuje s lokalnim medijima u borbi protiv dezinformacija i promiče aktivno europsko građanstvo u školama.

U Hrvatskoj djeluje deset centara EUROPE DIRECT: u Zadru, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Koprivnici, Šibeniku, Rijeci, Opuzenu, Splitu i Čakovcu.  

Zadarski centar EUROPE DIRECT dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu