Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SPLIT Na međunarodnoj konferenciji predstavljeni kišni vrtovi iz Zadarske županije

Objavljeno

-

Djelatnici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjeluju u Splitu na međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama „Protect the coast, adapt to climate change!“. Konferencija je jedna od aktivnosti u sklopu projekta „AdriaClim“.

Uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, partneri iz Hrvatske su Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Dubrovačko-neretvanska županija, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Istarska županija.

Projekt AdriaClim, punog naziva „Climate change information, monitoring and management tools for adaptation strategies in Adriatic coastal areas“ ukupne je vrijednosti 8.823.415,00 eura, dok bespovratna sredstva iznose 7.499.902,75 eura. Projekt se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

Globalno zatopljenje i s njim povezani vremenski ekstremi iz godine u godinu sve više pogađaju države s obje strane Jadranskog mora. Štete izazvane vremenskim neprilikama Republiku Hrvatsku godišnje koštaju 300 milijuna eura te smo među tri najugroženije države u Europskoj uniji po udjelu postotka šteta uzrokovanih klimatskim promjenama u proračunu središnje države. Od tog iznosa najveći dio otpada na posljedice dugotrajnih suša, jakog vjetra i poplava. Kako bi se spriječile negativne financijske posljedice potreban je interdisciplinarni i holistički pristup koji podrazumijeva suradnju aktera na svim razinama, a jedno od najefikasnijih rješenja za smanjenje šteta uzrokovanih poplavama na urbanim područjima je izgradnja pametnih sustava odvodnje. Stoga, na konferenciji je predstavljen koncept kišnih vrtova koji je u izgradnji na području Zadarske županije i to zahvaljujući sredstvima projekta STREAM – Strategic Development of Flood Management, koji se također sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

Komunikacijska voditeljica projekta STREAM, Andrea Vitlov Kurtin u Splitu je predstavila kišne vrtove čiju će izgradnju Agencija ZADRA NOVA financirati u sklopu pilot aktivnosti projekta STREAM. Kišni vrtovi kao inovativna rješenja za smanjenje negativnih posljedica poplava sagradit će se na tri lokacije na prostoru Zadarske županije, dvije u gradu Zadru i jednoj u gradu Biogradu na Moru. Kao pilot lokacije izabrani su park Vruljica i prostor oko područne škole na Ploči te prostor iznad državne ceste D8 u blizini biogradske poduzetničke zone. Riječ je o suvremenim građevinskim rješenjima koja funkcioniraju na principu upojnih bunara koji zadržavaju prevelike količine vode prije nego ju ispuštaju u sustav i tako sprječavaju poplave uzrokovane neproporcionalno velikom količinom oborina u kratkom vremenu.

Uz izgradnju pametnih sustava odvodnje navedene lokacije će se urediti i za javno korištenje te će građani time imati na raspolaganju funkcionalne zelene površine kao novo mjesto za druženje. Time će se dodatno poboljšati kvaliteta života na programskom području.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu