Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VINARI ZADARSKE ŽUPANIJE POTVRDILI LANJSKI USPJEH U LONDONU Tri zlata s Decantera za Korlat, Vučemilovića i Kraljevske vinograde

Objavljeno

-

Iznimnom ovogodišnjem uspjehu hrvatskih vina i vinara na najvećoj i najcjenjenijoj vinskoj smotri i ocjenjivanju na svijetu – londonskom Decanteru, svoj su obol dali i vinari i vina Zadarske županije sa tri zlata, četiri srebra i četiri bronce.

Zbog boljeg razumijevanja „težine“ nagrada kažimo da na najvećem broju vinskim smotri i natjecanja sva vina ocjenjena sa 85 i više bodova dobiju zlato. Na Decanteru se zlato daje za vina sa 95 i 96 bodova, dok je iznad toga platina, a koja ostaje sljedeća stepenica za ovdašnje vinare. Bronca je na Decanteru od 86 do 89 bodova, a srebro od 90 do 94 boda, od mogućih 100.

Zlato je uzeo Korlat za svoj Supreme, barikirana verzija Cuveea triju kraljevskih francuskih sorti Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah sa posebnih položaja i dugog sazrijevanja. Stjepan Vučemilović nakon svojevremenog srebra poslao je svoj Prošek kojeg, navodno, ne smijemo tako zvati kao desertno vino sa preko 45 grama neprovrelog šećera i uzeo sada za njega zlato dok su Kreljevski vinogradi za svoj višekratno nagrađivani Pošip uzeli zlato za Prestige izvedbu – limitirana verzija vina napravljena od posebno izabranog grožđa sorte Pošip. Vino je odležalo 8 mjeseci u drvenim petstolitarskim bačvama.

Dakle zlata su došla i za ovdje uobičajenu crnu mješavinu najmoćnijih francuskih sorti, kao i desertno vino kojeg se borimo u Europskoj uniji, da smijemo zvati njegovim imenom zapisanim još za davne povijesti, te za bijelo vino autohtone nam hrvatske sorte .Kod srebra se potvrdilo moćno podneblje i vještine za svjetske crne sorte ali i domaća Maraština na čijoj se afirmaciji i brendiranju kao zadarski „forte“ radi niz godina, a rezultati stižu.

Udruga vinara lani je po prvi put uz potporu Zadarske županije krenula u organiziranije i masovnije na ovo najprestižnije vinsko natjecanje a ove se godine toj podršci priključila i Turistička zajednica Zadarske županije. Lani je poslano nešto više uzoraka pa je ukupan broj nagrada bio veći, a ovu godinu vrijedi zapamtiti po tri zlatne medalje.

Nagrađena zadarska vina i vinari

Zlata
Korlat Supreme zlato – 96 bodova
Vučemilović Vallis Rabiosa kako je nazvao svoj Prošek zlato- 95 bodova
Kraljevski Vinogradi Prestige Pošip zlato- 95 bodova

Srebra
Ker-Vin Martin Cabernet Sauvignon srebro- 93 boda
Badel 1862 Korlat Syrah srebro-90
Badel 1862 Korlat Cabernet Sauvignon srebro- 90 bodova
Vina Fiolić Maraština srebro- 90 bodova

Bronce
MasVin Shiraz bronca-88 bodova
Vino Fiolić Fiolić Sur Lie bronca- 88 bodova
Škaulj Barrique Cabernet Sauvignon bronca- 88 bodova
Škaulj Merlot bronca – 86 bodova

Hrvatski rezultati

Hrvatski vinari osvojili su na ovoj smotri tri platine sa 97 bodova i to : Benvenuti za svoj Muškat San Salvatore, Dvorska Šoškić za orange vino nazvano Haiku te Kozlović za svoju Malvaziju Santa Lucia.

Potom 16 zlata, 111 srebrnih nagrada i 184 bronce (napomena Decanter broncu daje za vina iznad 85 bodova, a koja na većini drugih smotri dobiju zlato). Treba reći i da je ovo najmasovniji nastup hrvatskih vinara na ovoj smotri na kojoj je bilo 18.244 vina iz 54 zemlje svijeta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu