Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“U SLAVU BOGA I VINA” U Zadru se u subotu okupljaju europski vinski vitezovi. Evo tko su i zbog čega dolaze…

Objavljeno

-

Foto: OEVE

Prestižna manifestacija će se po prvi puta održati na području grada Zadra – riječ je o Viteškoj svečanosti akreditacije i intronizacije u organizaciji Europskog vinskog Viteškog Reda (ORDO EQUESTRIS VINI EUROPAE), Konzulata Hrvatska, Legature Zadarske.

OEVE je ugledni vinski viteški red koji okuplja ljude raznih profesija diljem Europe sa zajedničkim ciljem promoviranja mira, spajanja različitih kultura, razumijevanja među narodima i promocije tradicionalnih vrijednosti kršćanske Europe.

Europski vinski viteški red ima svoju dugu povijest, a vuče svoje korijenje iz XV. stoljeća i Friedricha III. iz loze Habsburg koji je u to vrijeme nosio titulu njemačkog kralja, cara Svetog Rimskog carstva i austrijskog nadvojvode. Isti je 1468. utemeljio “Vojni red Svetog Jurja od Koruške”, a u njega su ulazili vitezovi ratnici kojima je primarni cilj bio obrana kršćanske Europe. Papa Pavao II. Potvrdio je pravila viteškog reda i od tada je njegova povezanost sa katoličkom crkvom trajna. Iako ukinut početkom XX. stoljeća do obnove reda dolazi 1984. godine kada je 12 uglednih osoba iz grada Eisenstadt (Željezno) u austrijskoj saveznoj pokrajini Burgenland (Gradišće) potaknulo obnovu reda.

Geslo viteštva glasi: “Tek kada pobijediš zavist i počneš se zauzimati za druge, postati ćeš istinska viteška osoba”, a upravo ovim geslom vodi se i ovaj viteški red.

U današnje vrijeme namjena i ustroj reda bitno se razlikuju od viteških redova srednjega vijeka. Vitezovi više nisu ratnici nego mirotvorci koji koriste vino kao sredstvo i most povezivanja i spajanja naroda i njihovih kultura te se članovi reda danas zovu Vinski vitezovi. Red se vrlo brzo proširio po cijeloj Austriji, ali i diljem Europe. Danas postoji 29 konzulata s preko pet tisuća članova iz cijele Europe čime predstavlja najveću vinsku udrugu takve vrste u svijetu.

Kako bi Viteški red imao svoj legitimitet, potomak utemeljitelja reda Otto von Habsburg je preuzeo njegovo pokroviteljstvo, a i sam je odlikovan viteškim križem s grbom u zlatu i do svoje smrti, bio je najviši nositelj viteškog redovnog križa i zaštitnik reda.

Aspekt ovog srednjevjekovnog reda danas je prilagođen sadašnjem vremenu, a duboko je povezan sa vinskom kulturom. Današnje je geslo: “Položimo oružje, podignimo čaše!”. Na taj način Vinski vitezovi slijede i nastavljaju tradiciju zapadnjačko-kršćanskih viteških redova. Iako na svim svečanostima i druženjima konzumiraju vino, oni se ne opijaju, jer vino ne smije vladati čovjekom već čovjek vinom.

Viteške svečanosti primanja novih članova i promaknuća u viši rang tradicionalno se održavaju u crkvi nakon Svete mise. U propovjedi se govori o vinu i podsjeća na trud čovjeka koji uzgaja lozu te o duhovnoj povezanosti s kršćanstvom. Novi članovi primaju se u viteški red polaganjem prisege na ritualni mač, ispijanjem vina iz kaleža te podjelom insignija i diploma.

Za domaćinstvo manifestacija, obično se biraju povijesni gradovi, duhovna svetišta ili krajevi velike vinogradarske tradicije, a u ovom slučaju odabran je Zadar kojem je na ovaj način iskazana iznimna čast. Vinski vitezovi proći će mimohodom kroz grad u svečanim odijelima i znamenjima uz pratnju limene glazbe. Tijekom boravka članovi viteškog reda posjetiti će brojne zadarske kulturne i povijesne znamenitosti uz degustacije vina kod lokalnih vinara, koji će se tako modi predstaviti na reprezentativan način.

Vinski vitezovi obilježavaju vinske manifestacije, sudjeluju u organizaciji izložbi i ocjenjivanju vina, organiziraju stručne seminare i predavanja za vinare i vinogradare, vrše promocije i čuvaju od zaborava autohtone sorte vinove loze, čuvaju stare običaje, organiziraju dobrotvorne akcije, provode edukacije o vinarstvu, vinogradarstvu i kulturi te promiču mir i bratimljenje s drugim narodima na kulturnoj osnovi. Krilatica društva je: IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI (U slavu Boga i u slavu vina).

Iako vitezovi danas mnogim ljudima djeluju arhaično, njihovo postojanje i aktivnosti su potrebne u ovim teškim vremenima opterećenim globalnom krizom i gubitkom pozitivnih uzora te tradicijskih vrijednosti koje su kroz povijest sačuvale naš i narode Europe.

Na viteškoj svečanosti uz brojne europskei hrvatske uglednike biti će prisutni i visoki izaslanik i senatski delegat za Hrvatsku Eques Johann Horvatits, zatim I. Prokonzul Konzulata Hrvatske, Eques Stjepan Šafran te Eques Petar Cota, II. Prokonzul Konzulata Hrvatske.

Zadarsku legaturu predvodi njen ugledni član i legat; Eques Željko Uzelac, a ostale članove zadarskog vinskog reda čine: Eques Stjepan Vučemilović, Eques Radoslav Bobanović, Judex Mladen Šarlija, Dame Manuela Plohl i Consilarius Mario Kalmeta. Uz već postojeće članove viteškog reda u članstvo će se primiti, te će im na taj način biti ukazana iznimna čast, novi članovi iz zadarskih redova.

Slijedi PROGRAM DOGAĐANJA, tijekom zadarske vinske viteške manifestacije, u subotu 28.05.2022.:

10.00 sati – Okupljanje sudionika kod gradskog mosta (na brodu Leut) uz govornike iz redova čelnika vinskog viteškog društva
11.00 -11.15 – Prigodni pozdravni govor gradonačelnika grada Zadra, g. Branka Dukića i župana zadarske županije g. Božidara Longina
11.15 – 11.50 sati – Svečani viteški mimohod ulicama grada Zadra do crkve Gospe od Zdravlja
11.50 sati – Svečana Misno slavlje u crkvi Gospe od Zdravlja koje predvodi don Zdenko Dundović
13.00 – 14:30 sati – Viteška svečanost akreditacije i intronizacije članova
15.00 sati – Viteška proslava uz svečani ručak

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Posedarje bez vode u noći s četvrtka na petak!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 25.04.2024. godine  (četvrtak) od 22:00 h do 06:00 h dana 26.04.2024. godine (petak) bit će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Posedarje.                                                        

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještene u Ulici kardinala Stepinca kod kućnog broja 31, te u Ulici Brune Bušića kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Nakon kiše i snijega, povratak proljeća. Uskoro toplije i za 15-ak stupnjeva

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo, ponegdje u unutrašnjosti i pretežno oblačno. Povremeno kiša, na Jadranu mjestimice i pljuskovi s grmljavinom. U Gorskoj Hrvatskoj ponegdje susnježica i snijeg. Vjetar na kopnu uglavnom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na jugu južni vjetar te jugo. Najviša dnevna temperatura od 7 do 12, na Jadranu između 12 i 17 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno, ponegdje kiša, u Gorskoj Hrvatskoj i susnježica i snijeg. Na srednjem i južnom Jadranu većinom sunčano, mjestimice mogući pljuskovi. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura, uglavnom prema jugu jugo. Najniža jutarnja temperatura između 0 i 5, na Jadranu 5 i 10 °C. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16 °C, u gorju malo niža.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, na Jadranu duljim i češćim, a u subotu sunčanije i na kopnu. Svaki dan može biti mjestimične kiše ili lokalnih pljuskova, a u četvrtak u Gorskoj Hrvatskoj još ponegdje susnježice i snijega. U petak ujutro u unutrašnjosti je moguća magla. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, od petka ponegdje umjeren jugozapadni. Na Jadranu slabo i umjereno jugo, u četvrtak ponegdje na sjevernom Jadranu bura. Temperatura zraka od petka u porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE / Analiza izbora iz zadarskog HSP-a: “Idemo u reorganizaciju stranke. Naše vrijeme tek dolazi”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo novo priopćenje iz zadarskog HSP-a:

“Nakon tri dana završili smo analizu izbora. Krenut ćemo od sebe. Iako smo poraženi dobili smo duplo veći broj glasova nego na zadnjim parlamentarnim izborima.

Medijski smo bili zatvoreni a financijski ograničeni. Imali smo kvalitetne ljude na listama. Naša lista u IX. Izbornoj jedinici dobila je 3000 glasova. Od toga polovicu u zadarskoj županiji.(bez cijeloga sjevera županije koji je otišao pod VII. Izbornu jedinicu) Što se tiče Zadra tu smo dobili 500 glasova. Što je neupitno da ćemo na skorim lokalnima gdje neće biti 18 lista već 6 ili 7 imati minamalno 2 mandata.

Po najavi predsjednika Ž.V. sukladno statutu 30 % županijskih podružnica će biti poslano na reizbor, kao i 20 posto temeljnih ogranaka. Te pojedini visoki stranački dužnosnici, te stranačka mladež. Razlozi su vidljivi iz same analize.

Napravit ćemo kompletnu reorganizaciju ususret lokalnim izborima čija će osovina biti mladi ljudi. Koji će nas svojom energijom i idejama voditi prema naprijed.

Da se Milanović nije aktivirao HDZ bi bio blizu 70 mandata po našim anketama od prije i izlaznost bi bila puno manja.

MOST ima solidan i očekivan rezultat i sad će opaliti paljbu po DP-u dok u isto vrijeme navijaju da naprave većinu s HDZ-om i manjinama jer se nikome ne ide na izbore.

Primjera radi stranka za jedan mandat dobije oko 400.000 kuna godišnje recimo u slučaju DP-ovih mandata to je cca 20.mil kuna.

Najveći pobjednik izbora je DP koji je zahvaljujući neograničenim financijskim sredstvima imao fenomenalnu kampanju. Stvarajući sliku da je svaki glas desno osim za njih bačen. Najveće žrtve njihovog uspjeha su HSP i Karolina Vidović Krišto.

Karolina nisi pokradena samo si poražena!

A najveći gubitnik kojeg je opet DP fenomenalno zatvorio i zato je jako ljut Mislav Kolakušić. Njegova stranka je imala oko 3% rejtinga po svim izbornim jedinicama. DP ga je uvukao u koaliciju i dao mu nositelja I. izborne jedinice. Svi ostali njegovi ljudi su zatvoreni a za dlaku je i on sam ostao bez mandata da ga je Hasanbegović preskočio. Ako imamo 10 izbornih jedinica matematika kaže da je na 30% glasova DP Pravo i Pravda od Kolakušića stajao samo 1 mandat. A taj mandat bi on neupitno osvojio i da je išao samostalno. S tim da bi po ostalim jedinicama oštetio DP za minimalno 4 mandata.

Možemo se raširio i nije više regionalna stranka. Da su ušli u točkastu koaliciju s Rijekama Pravde imali bi 6 mandata više.

E sad što će se dalje dogoditi? Od svih opcija DP bez obzira što je bio politički nekorektan prema nama opet nam je svjetonazorski najbliži. Ima dosta naših bivših članova tamo, kao i prijatelja.

Nisu u zavidnoj situaciji. Sumnjamo da se i njima ide na nove izbore. Vrijeme će pokazati kakve god odluke donosili jesu li postupili ispravno. Jer trenutno plešu po rubu. Pukovnici ili pokojnici politički u budućnosti. Ovo gore navedeno su doktorirali na prijašnjim greškama. A do ovog stadija sada, nikad nisu došli. Tu mogu učiti na povijesti MOST-a.

Vrijeme HSP-a tek dolazi pogotovo nakon reorganizacije same stranke.

Mi smo ostali dosljedni, čista obraza kao i uvijek.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu