Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“U SLAVU BOGA I VINA” U Zadru se u subotu okupljaju europski vinski vitezovi. Evo tko su i zbog čega dolaze…

Objavljeno

-

Foto: OEVE

Prestižna manifestacija će se po prvi puta održati na području grada Zadra – riječ je o Viteškoj svečanosti akreditacije i intronizacije u organizaciji Europskog vinskog Viteškog Reda (ORDO EQUESTRIS VINI EUROPAE), Konzulata Hrvatska, Legature Zadarske.

OEVE je ugledni vinski viteški red koji okuplja ljude raznih profesija diljem Europe sa zajedničkim ciljem promoviranja mira, spajanja različitih kultura, razumijevanja među narodima i promocije tradicionalnih vrijednosti kršćanske Europe.

Europski vinski viteški red ima svoju dugu povijest, a vuče svoje korijenje iz XV. stoljeća i Friedricha III. iz loze Habsburg koji je u to vrijeme nosio titulu njemačkog kralja, cara Svetog Rimskog carstva i austrijskog nadvojvode. Isti je 1468. utemeljio “Vojni red Svetog Jurja od Koruške”, a u njega su ulazili vitezovi ratnici kojima je primarni cilj bio obrana kršćanske Europe. Papa Pavao II. Potvrdio je pravila viteškog reda i od tada je njegova povezanost sa katoličkom crkvom trajna. Iako ukinut početkom XX. stoljeća do obnove reda dolazi 1984. godine kada je 12 uglednih osoba iz grada Eisenstadt (Željezno) u austrijskoj saveznoj pokrajini Burgenland (Gradišće) potaknulo obnovu reda.

Geslo viteštva glasi: “Tek kada pobijediš zavist i počneš se zauzimati za druge, postati ćeš istinska viteška osoba”, a upravo ovim geslom vodi se i ovaj viteški red.

U današnje vrijeme namjena i ustroj reda bitno se razlikuju od viteških redova srednjega vijeka. Vitezovi više nisu ratnici nego mirotvorci koji koriste vino kao sredstvo i most povezivanja i spajanja naroda i njihovih kultura te se članovi reda danas zovu Vinski vitezovi. Red se vrlo brzo proširio po cijeloj Austriji, ali i diljem Europe. Danas postoji 29 konzulata s preko pet tisuća članova iz cijele Europe čime predstavlja najveću vinsku udrugu takve vrste u svijetu.

Kako bi Viteški red imao svoj legitimitet, potomak utemeljitelja reda Otto von Habsburg je preuzeo njegovo pokroviteljstvo, a i sam je odlikovan viteškim križem s grbom u zlatu i do svoje smrti, bio je najviši nositelj viteškog redovnog križa i zaštitnik reda.

Aspekt ovog srednjevjekovnog reda danas je prilagođen sadašnjem vremenu, a duboko je povezan sa vinskom kulturom. Današnje je geslo: “Položimo oružje, podignimo čaše!”. Na taj način Vinski vitezovi slijede i nastavljaju tradiciju zapadnjačko-kršćanskih viteških redova. Iako na svim svečanostima i druženjima konzumiraju vino, oni se ne opijaju, jer vino ne smije vladati čovjekom već čovjek vinom.

Viteške svečanosti primanja novih članova i promaknuća u viši rang tradicionalno se održavaju u crkvi nakon Svete mise. U propovjedi se govori o vinu i podsjeća na trud čovjeka koji uzgaja lozu te o duhovnoj povezanosti s kršćanstvom. Novi članovi primaju se u viteški red polaganjem prisege na ritualni mač, ispijanjem vina iz kaleža te podjelom insignija i diploma.

Za domaćinstvo manifestacija, obično se biraju povijesni gradovi, duhovna svetišta ili krajevi velike vinogradarske tradicije, a u ovom slučaju odabran je Zadar kojem je na ovaj način iskazana iznimna čast. Vinski vitezovi proći će mimohodom kroz grad u svečanim odijelima i znamenjima uz pratnju limene glazbe. Tijekom boravka članovi viteškog reda posjetiti će brojne zadarske kulturne i povijesne znamenitosti uz degustacije vina kod lokalnih vinara, koji će se tako modi predstaviti na reprezentativan način.

Vinski vitezovi obilježavaju vinske manifestacije, sudjeluju u organizaciji izložbi i ocjenjivanju vina, organiziraju stručne seminare i predavanja za vinare i vinogradare, vrše promocije i čuvaju od zaborava autohtone sorte vinove loze, čuvaju stare običaje, organiziraju dobrotvorne akcije, provode edukacije o vinarstvu, vinogradarstvu i kulturi te promiču mir i bratimljenje s drugim narodima na kulturnoj osnovi. Krilatica društva je: IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI (U slavu Boga i u slavu vina).

Iako vitezovi danas mnogim ljudima djeluju arhaično, njihovo postojanje i aktivnosti su potrebne u ovim teškim vremenima opterećenim globalnom krizom i gubitkom pozitivnih uzora te tradicijskih vrijednosti koje su kroz povijest sačuvale naš i narode Europe.

Na viteškoj svečanosti uz brojne europskei hrvatske uglednike biti će prisutni i visoki izaslanik i senatski delegat za Hrvatsku Eques Johann Horvatits, zatim I. Prokonzul Konzulata Hrvatske, Eques Stjepan Šafran te Eques Petar Cota, II. Prokonzul Konzulata Hrvatske.

Zadarsku legaturu predvodi njen ugledni član i legat; Eques Željko Uzelac, a ostale članove zadarskog vinskog reda čine: Eques Stjepan Vučemilović, Eques Radoslav Bobanović, Judex Mladen Šarlija, Dame Manuela Plohl i Consilarius Mario Kalmeta. Uz već postojeće članove viteškog reda u članstvo će se primiti, te će im na taj način biti ukazana iznimna čast, novi članovi iz zadarskih redova.

Slijedi PROGRAM DOGAĐANJA, tijekom zadarske vinske viteške manifestacije, u subotu 28.05.2022.:

10.00 sati – Okupljanje sudionika kod gradskog mosta (na brodu Leut) uz govornike iz redova čelnika vinskog viteškog društva
11.00 -11.15 – Prigodni pozdravni govor gradonačelnika grada Zadra, g. Branka Dukića i župana zadarske županije g. Božidara Longina
11.15 – 11.50 sati – Svečani viteški mimohod ulicama grada Zadra do crkve Gospe od Zdravlja
11.50 sati – Svečana Misno slavlje u crkvi Gospe od Zdravlja koje predvodi don Zdenko Dundović
13.00 – 14:30 sati – Viteška svečanost akreditacije i intronizacije članova
15.00 sati – Viteška proslava uz svečani ručak

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U Galeriju Dom na žalu u Preku uplovit će “Barka mala” Jakova Vučića

Objavljeno

-

By

“Barka mala” treća je ovoljetna izložba u POU Dom na žalu u Preku, a svoj “šareni pogled na svijet” slikama će predstaviti Jakov Vučić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Prema mišljenju povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nike Dobrić, “Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno – samo jedan trenutak pažnje – kako bi njegove platnene figure oživjele…”

Otvorenje izložbe “Barka mala” Jakova Vučića bit će u nedjelju, 14. srpnja u 20.30 sati, a u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere iz Preka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VOLONTERSKA BURZA / Traže se volonteri za dm millennium jump 2024. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

I ove godine dm Millennium Jump ponovno okuplja ljubitelje skokova u more i pozitivne energije!

Osim što je sinonim za dobru zabavu, projekt ima i humanitarnu notu budući da je dio prikupljenih sredstava namijenjen školi plivanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Ako želiš pomoći u organizaciji, a pritom si vedrog duha i voliš raditi s ljudima, prijavi se za volontiranje!

Za volontere su osigurani majica, piće, ručak i pokloni. Bonus: prilika za upoznavanje novih ljudi i uživanje u jedinstvenom događaju.

Link s detaljima: https://vczd.org/burza-346-volonter_na_dm_millennium_jumpu_2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CN9lX1LnHzj95McHdla2bLzYZhiU1KJYT2LP-ujQM4E_G5prNdtRWoXU_aem_mMPQCHGmfXedfQYF-Bqwpw

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin uručio je danas 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana.  Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Obračajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća  u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz  obnovljivih izvora u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

“Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.  Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.”, rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu