ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA Završio je 6. Tuna, Sushi & Wine Festival: Zadnju večer obilježili odresci tune s XXL roštilja Udruge mladih Puntamika

Dvosatnim koncertom grupe Detour, pobjednikom ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala, stotinama porcija tunjevine i srdela s roštilja, te isto toliko sushija, u subotu navečer završio je ovogodišnji 6. Tuna, Sushi & Wine Festival.
Kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, točnije profesor Renato Kraljev, koordinator zadužen za najvažniji, gastronomski dio Festivala i zamislio, završni je event bila prava fešta od ribe, prvenstveno one plave po kojoj su Zadar i njegova regija najviše poznati. Već ujutro, zadnji je dan TSW Festivala počeo s ribljim marendama, a pripremu je vodio mladi chef Klaudio Mrkić. Uz druga jela, Mrkić je pripremio grill tunu na kremi od paškog sira i motarom, a u tom i u svim drugim jelima svesrdno su mu pomagali učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.
Đaci te strukovne škole bili su, kao i prethodnih dana, aktivni na svim kuharskim i uslužnim dijelovima Festivala pa je tako bilo i subotu. S XXL roštiljem s desecima kilograma odrezaka tune pridružila im se Udruga mladih Puntamika na čelu s predsjednikom MO Puntamika Nikom Marinom te veteranom Marinom Mirčetom, poznatim zadarskim veterinarom.
Puntamičani su ovom prigodom najavili veliku Puntamišku feštu ovoga ljeta koja se, zna se zašto, nije održala pune dvije godine. Uostalom kao ni Tuna, Sushi & Wine Festival.
Da su Zadrani prihvatili japansko jelo sushi dokaz je i veliki red koji se stvorio pred dijelom gastro stola na kojem su sushi roll motali majstori iz „Sushi by A’s Fresh Daily“. Dobro jelo je dobro jelo, bilo ono iz vlastite gastro tradicije ili je „uvezeno“ iz neke daleke zemlje.
Do kraja večeri planulo je više od tisuću pripremljenih porcija. Već u ponedjeljak će se znati ukupan prihod od ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala koji će u obliku humanitarne donacije biti predan zadarskoj Ligi za borbu protiv raka i Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.
ZADAR / ŽUPANIJA
NOVA GASTRO BROŠURA TZ GRADA / Zbirka priča o hrani i prehrambenim navikama u Zadru i njegovom kraju

Iz tiska je upravo izašla nova brošura Turističke zajednice grada Zadra koja na specifičan način, kroz seriju priča o namirnicama, kuharskim alatima i tehnikama, jelima, vinima, likerima i maslinovu ulju govori o kulturi prehrane, gastronomiji i gastronomskoj baštini Zadra i njegovog kraja.
Ove gastronomske priče nastale su tijekom 2020. i 2021. godine te su u cjelovitom obliku, s foto galerijama i kratkim filmovima, objavljene i nalaze se na mrežnoj stranici TZ Zadra na adresi https://zadar.travel/hr/novosti?category=gastronomy
Autor svih tekstova je zadarski novinar Mario Vuksan, fotografije su snimili Filip Brala i Bojan Bogdanić, a video materijale su izradili Damir Granić i Marko Kujundžić te Igor Goić. Sve tekstove je za novu brošuru uredio i prilagodio, odnosno skratio novinar Ivica Nevešćanin, dok grafički dizajn potpisuje Mladen Košta iz tvrtke Hoba.
Brošura je zasad tiskana u ediciji od 4.000 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku te 500 na njemačkom jeziku. Brošure će u sve tri jezične forme već ovaj tjedan biti poslane na adrese 3.500 iznajmljivača turističkih apartmana u gradu Zadru, zajedno s uskršnjom čestitkom Turističke zajednice.
Ideja izdavača i autora nove brošure bila je da se na ponešto drugačiji način od standarda sličnih promidžbenih materijala gostima ovog kraja predstave osnove ovdašnje gastronomije, s naglaskom na karakteristične namirnice: od janjetine, sira i samoniklog bilja preko ribe, rakova i povrća do vrhunskih vina i pića tako da se svaka od tema stavi u neki zemljopisni ili povijesni kontekst. Zato brošura i nema formu zbirke recepata, već eseja o hrani, ali i povijesti i drugim obilježjima ovoga kraja.
Brošure možete pročitati i u online obliku ovdje: https://zadar.travel/hr/korisne-informacije/tiskani-promotivni-materijali/
ZADAR / ŽUPANIJA
HNK ZADAR / U ponedjeljak predstava “Tri žene”. Ulaznice u prodaji!

HNK Zadar ugostit će u ponedjeljak, 3. travnja “Tri žene” u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, a tekst Vedrane Klepice režirao je Roberta Raponja.
U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.
Dramski omnibus Tri žene govori o životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće:
Dragojle Jarnević (1812.), Ivane Brlić-Mažuranić (1894.) i Marije Jurić-Zagorke (1954.)
Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.
Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji sjajnih glumica različitog “glumačkog rukopisa” koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.
Ulaznice su od danas u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na Eventim.hr.
Cijena ulaznice iznosi 10 eura.
ZADAR / ŽUPANIJA
NOĆNJAK 2023. / Ivici Vlatkoviću nagrada za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva!

Sutra započinje jubilarna 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2023.
U 18:00 sati, nakon sadnje spomen masline, svečanost je otvorenja manifestacije, a tom prigodom bit će uručena posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu.
Priznanje “Branko Škarica” za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva ide Ivici Vlatkoviću, a evo što o njemu kaže organizator Noćnjaka:
“Ivica Vlatković osebujna je osoba u dalmatinskom maslinarstvu i uljarstvu. Po profesiji je liječnik ginekolog, a po afinitetima maslinar, koji se kroz praksu od amatera uzdigao do vrhunskog agronomskog stručnjaka za maslinarstvo. Svoje znanje i iskustvo prenosi na druge u izravnim kontaktima s maslinarima, a posebno u svojoj kolumni u Časopisu Maslina. Inače, podigao je uzorni maslinik i prateće objekte pored Novigrada koji mnogima mogu biti uzor. Sa svojim uljima visoke kakvoće osvojio je gotovo sve nagrade na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Bogatim iskustvom spreman je svakome nesebično pomoći, a održao je i veliki broj predavanja iznoseći svoja zapažanja i dajući konkretna rješenja za mnoge probleme koji se javljaju u masliniku.“
Na sajmu maslinarstva i uljarstva svoj asortiman proizvoda i usluga predstavit će brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a na Olio baru sudionici će moći kušati nagrađena vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, kao i ona s defektima. Sajam, izložba i Olio bar otvoreni su za posjetitelje:
30.3. (čet): 16.00-21.00 | 31.3. (pet): 10.00-21.00 | 1.4. (sub): 16.00-21.00
U 20:00 sati uslijedit će i prva radionica, odnosno Okrugli stol Sveučilišta u Splitu na temu:
Maslina i klimatske promjene.
Tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Splitsko dalmatinske županije.
-
magazin4 dana prije
(FOTOGALERIJA) Subotnja špica by Saša Čuka
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
SPEKTAKL! Danas na Višnjiku Nagrada Grada Zadra ’23.
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
IZ NADBISKUPIJE: Preminuo fra Grgo Sikirić
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
FOTO / Dani otvorenih vrata na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru