Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR – GRAD GASTRONOMSKIH RIBLJIH UŽITAKA U ponedjeljak počinje 6. Tuna, Sushi i Wine Festival!

Objavljeno

-

Šesto izdanje zadarskog Tuna, Sushi & Wine Festivala počinje u ponedjeljak, 16. svibnja na Trgu Petra Zoranića službenim otvorenjem u 10 sati i trajat će punih šest dana – do subote, 21. svibnja. Tim je povodom u TIC-u Turističke zajednice grada Zadra održana najavna konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni sadržaj i program šestodnevne manifestacije na kojoj su sudjelovali Mario Paleka, direktor Ureda TZ Zadar te suradnici u organizaciji Renato Kraljev i Neven Stojaković.

Direktor Paleka je odmah na početku objasnio da je 6. Tuna, Sushi & Wine Festival prvi javni i otvoreni događaj nakon korona krize i pratećih mjera, kako je zbog toga termin održavanje festivala pomaknut sa travnja na svibanj te da će koncepcijski biti ponešto reduciran i izmijenjen u odnosu na prijašnjih pet festivala. Paleka je rekao da je ovogodišnji Festival u izmijenjenom formatu svojevrsna premosnica do vraćanja na poznati sjaj i program zbog kojih je zadarski T,S&WF proteklih godina dobio niz priznanja: od japanskog Ministarstva vanjskih poslova, Hrvatske turističke zajednice i osobito gostiju. Naime, još do prije mjesec ili dva nije bilo poznato hoće li će zbog korona krize uopće biti moguće održati manifestaciju. Neven Stojaković, sukreator programa, objasnio je da ove godine Festival „održava vatru“.

Bez obzira na to, ovogodišnji festival bit će bogat prvenstveno gastronomskim događanjima i ponudom, ali i izložbama i večernjim glazbenim programima tijekom zadnja dva dana Festivala, petak i subotu. Sva događanja su smještena u veliki šator na Trgu Petra Zoranića u kojem će se se održavati cooking show programi poznatih zadarskih kuhara i restorana. U tim će se jutarnjim gastronomskim programima od 10 do 13,30 sati, Zadar prezentirati kao grad ribe, osobite plave ribe, a isključivo riblja jela bit će pripravljana na tradicionalne i suvremene, inventivne načine, a bit će, naravno, i tradicionalnih japanskih sushi rolica. Svaki će dan jela pripravljati drugi zadarski restorani, a svoje će kuharske vještine pokazati poznati kuhari: Robert Pinto, Saša Began, Mario Arbanas, Josip Vrsaljko, Marin Banović i Klaudio Mrkić. Večernji cooking show u petak će imati udruga „Kualjske ribarske noći“ iz Kali, „najribarskijeg mista na cilom Jadranu“, a svoj će koncert te večeri imati Đani Stipaničev. U subotu će svoj veliki riblji grill show imati Udruga mladih Puntamike uz koncert grupe Detour.

Trg Petra Zoranića za tih će šest dana postati Gastro pijaca sa štandovima nekoliko OPG-a te Ninske solane i Paške sirane. Svakog dana glazbu na Trgu puštaju poznati zadarski DJ-evi, a na trgu će se održavati i foto izložbe: pokojnog zadarskog umjetnika Jose Špralje i njegova unuka Jean Marca Saldinija pod nazivom „Tuna“ te Danijela Kolege pod nazivom „Ravnoteža“ i to u atriju palače Cedulin.

Sva će se pripravljena jela moći konzumirati uz bon po cijeni od 25 kuna, a pića – vina zadarskih vinara „Degarra“, „Fiolić“ i „Kraljevski vinogradi“ te Ožujsko pivo po 10 kn. Sav prihod od Festivala namijenjen je Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar, čiji će učenici i profesori aktivno sudjelovati na Festivalu te Onkološkom odjelu zadarske Opće bolnice preko Lige za borbu protiv raka Zadar.

Organizaciju 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala na različite načine potpomaže čitav niz partnera i donatora, prvenstveno najveći uzgajivač tune „Pelagos“ te tvrtke „Cromaris“, „Mišlov“ i „Žuvela“.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu