Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GRAĐANSKI ODJEL ŽUPANIJSKOG SUDA U ZADRU: “Potrošači nakon konverzije imaju pravo na obeštećenje!”

Objavljeno

-

Županijski sud u Zadru, i to prije odluke Suda EU po predmetu C-567/20, 10. rujna 2021. donio je pravno shvaćanje Građanskog odjela Su-7/2021-14 koje ukratko glasi: „Potrošač ima pravo na restituciju nakon konverzije CHF kredita!“, izvijestila je jutros Udruga Franak.

To znači da se od svih sudaca i sudačkih vijeća na Županijskom sudu u Zadru očekuje da će donositi SVE PRAVOMOĆNE presude iz predmeta s konvertiranim CHF kreditima isključivo u korist potrošača, dodaje se.

“Osim toga, sve je više vijeća i sudaca županijskih sudova koji donose odluke u korist potrošača koji su konvertirali CHF kredite u EURO, i koji ne čekaju pravorijek Suda EU. Time suci šalju jasnu poruku koja nedvojbeno glasi:

„Potrošači koji su konvertirali CHF kredite u EURO kredite imaju pravni interes za tužbe, i imaju pravo na obeštećenje koje im u konverziji nije isplaćeno, niti je to zakonom bilo predviđeno ili propisano!“

Osim o pravnom shvaćanju, možemo izvijestiti još o dvije pravomoćne presude i jednom važnom rješenju iz rujna ove godine.

Počnimo od najsvježije presude. Sudačko vijeće Županijskog suda u Zadru u sastavu Marin Grbić, Katia Hrabrov i Sanja Dujmović, 28. rujna 2021. presudom Gž-1297/20 potvrdilo je pravomoćnost presude Općinskog suda u Sisku kojom je suđeno 75.000 kuna preplaćenih anuiteta i još 3.000 kuna razlike konvertirane glavnice i preostale glavnice u skladu s kolektivnom presudom odnosno ukupno sa zateznim kamatama oko 160.000 kuna za konvertirani kredit OTP banke u iznosu 250.000 kuna (55.000 CHF). Opunomoćena zastupnica tužitelja bila je sisačka odvjetnica Sandra Panjković.

Sudac Županijskog suda u Velikoj Gorici, Vitomir Boić, 13. rujna 2021. presudom Gž-906/2021 potvrdio je pravomoćnost presude Općinskog suda u Bjelovaru (Stalna služba Križevci) kojom je tužiteljici za konvertirani CHF kredit dosudio 74.000 kuna preplaćenih anuiteta, što će sa zateznim kamatama biti oko 150.000 kuna za kredit OTP banke realiziran u iznosu 240.000 kuna (52.000 CHF). Opunomoćeni zastupnik tužiteljice bio je koprivnički odvjetnik
Krunoslav Vuljak.

I zaključno, sudac Županijskog suda u Zadru, Marin Grbić, 16. rujna 2021. rješenjem Gž-1191/20 ukinuo je odbijajuću presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu, u predmetu iz konvertiranog kredita Zagrebačke banke u kojemu je tužitelja zastupala ogulinska odvjetnica Nada Magdić. To znači da se postupak mora ponoviti na prvom stupnju, jer je sutkinja Blaženka Butigan Matić s OGS-a Zagreb pogriješila te je presudila suprotno pravu EU, ali i suprotno hrvatskome pravu, kada je odbila tužbu iz konvertiranog kredita, potpuno pogrešno tumačeći da je time izvršeno obeštećenje na temelju ništetnih ugovornih odredaba iz temeljnog ugovora.

Te dvije presude i rješenje sadrže sljedeća obrazloženja:

Prema pravnom shvaćanju Građanskog odjela Županijskog suda u Zadru od 10. rujna 2021., Su-7/7021 14, potrošač ima pravo na restituciju nakon izvršene konverzije.

Prihvatom konverzije potrošači nisu izgubili pravni interes za utvrđivanje ništetnosti ugovora odnosno djelomične ništetnosti ugovora, kao niti za utvrđivanje zahtjeva za isplatu na temelju ništetnosti.

Potpisivanjem Dodatka ugovora krediti su svedeni na slične kredite s valutnom klauzulom euro, ali pritom nisu izvršene restitucije na temelju ništetnih odredaba o valuti CHF i ništetnoj kamati iz temeljnih CHF ugovora koji su na snazi i nakon konverzije u dijelovima koji nisu izmijenjeni.

Ništetni ugovori ne postaju valjani naknadnom konvalidacijom ništetnih odredaba.

Odluke su utemeljene na shvaćanjima Suda EU iz presude C-118/17, kojom je nedvojbeno utvrđeno da potrošač koji je konvertirao kredit na temelju zakonskih odredaba i dalje ima pravo potraživati ono što je banka nepripadno stekla, ako mu to konverzijom nije vraćeno te na presudi Suda EU C-19/20 kojom je nedvojbeno utvrđeno da potrošač ne bi imao pravo na restituciju samo ukoliko bi dao informirani pristanak na to da se konverzijom odriče obeštećenja, a to se u hrvatskim konverzijama nikada nije dogodilo, niti je bilo zakonom dopušteno tražiti od potrošača bilo kakva odricanja.

Rješenjem iz oglednog postupka Vrhovni sud je utvrdio da i dalje potrošači s konvertiranim kreditima imaju pravni interes utvrđivati ništetnost iz temeljnog ugovora kako bi utvrdili kondemnatorne zahtjeve za isplatu na temelju te ništetnosti.

Zastare potraživanja nema, i to na temelju pravnog shvaćanja Vrhovnog suda od 30.1.2020. te zastara potraživanja počinje teći pravomoćnošću svake pojedine privatne presude kojom je utvrđena ništetnost i iznosi za restituciju.

Unatoč svim pozitivnim vijestima, napominjemo da pravno shvaćanje o pravu na obeštećenje kakvo je donio Građanski odjel Županijskog suda u Zadru još uvijek ne postoji i na Vrhovnom sudu RH. Vrhovni sud zasad ima pravno shvaćanje kojim je utvrđen pravni interes za tužbe s deklaracijama ništetnosti, ali nije još uvijek nedvojbeno utvrđeno i pravo potrošača na obeštećenje nakon konverzije. Vrhovni sud RH vrlo vjerojatno neće takvo pravno shvaćanje donijeti prije nego što se završi sudski postupak na Sudu EU po predmetu C-567/20, a nakon toga će i najviši sud konačno morati odlučiti da potrošači koji su konvertirali CHF kredite na temelju zakona IMAJU pravo na obeštećenje, jer konverzijom NISU obeštećeni.

Čestitamo svim rujanskim sudskim pobjednicima i njihovim odvjetnicima, a posebice čestitamo sucima u Zadru i Velikoj Gorici na dosljednom tumačenju prava EU koje nepresušno izvire iz presuda Suda EU”, poruka je iz Udruge Franak.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu