Connect with us

Hrvatska

U tri dana gotovo 100 novooboljelih u osnovnim školama i 88 u srednjim

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Jučerašnji podaci Stožera kažu: 1373 slučaja zaraze koronavirusom u 24 sata.  Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno je prema posljednjim podacima 8615. Među njima je 694 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 89 pacijenata. Preminulo je 15 osoba.

Rastu brojevi novozaraženih koronavirusom, no ono što zabrinjava porast je mlađih oboljelih. U prva tri dana ovog tjedna imamo gotovo 100 u osnovnim i 88 u srednjim, rekla je jučer u emisiji HRT-a Studio 4 Tatjana Petričević Vidović s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Čini se da se nalazimo na dobrom putu prema četvrtom valu, iako epidemiolozi ističu kako nismo ni blizu vrhunca.

– To i mi vidimo iz svakodnevnih brojeva u Nastavnom zavodu, na povećanom broju testiranja. Konkretno, kao voditelj školske službe za adolescentnu medicinu vidim taj podatak i u našim školama u gradu Zagrebu, kazala je dr. med. Tatjana Petričević Vidović, spec. školske medicine za Studio 4 HTV-a.

Dodaje kako se povratkom u školske klupe i zatvorene prostore vidi porast broja zaražene djece.

– U prvom tjednu smo imali 80-ak novooboljelih u osnovnim školama, a 99 u srednjim. Već u drugom tjednu imamo 229 u osnovnim, odnosno 203 u srednjim školama. U prva tri dana ovog tjedna gotovo 100 u osnovnim školama i 88 u srednjim. Ono što primjećujemo ove školske godine je da se virus mnogo brže širi unutar razreda, ističe Petričević Vidović.

Pfizer je objavio rezultate kliničkih ispitivanja koja pokazuju kako se mogu cijepiti i djeca od 5 do 12 godina, ali slabijom dozom. Petričević Vidović smatra kako je cijepljenje najbolja mjera za zaštitu od težih oblika bolesti i dodaje da se u Hrvatskoj zasad cijepe samo djeca iznad 12 godina, cjepivima Pfizera ili Moderne – sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Za sada, stručne preporuke postoje za populaciju djece koja boluju od kroničnih bolesti ili drugih stanja, kojima bi COVID infekcija mogla znatno ugroziti zdravstveno stanje. No, naravno da se mogu cijepiti i zdrava djeca, ali za sada nemamo ni preporuku masovnog cijepljenja zdrave djece, kaže.

Ističe kako je samoizolacija još uvijek nužna kod djece, u trenutku kada se u razredu nađe novooboljelo dijete.

Nije popularna metoda, ali je još uvijek potrebna s obzirom na stanje epidemije i na činjenicu da nemamo dovoljno visoku procijepljenost opće populacije, objašnjava.

Tešović: Ako ste preboljeli COVID, najsigurniji ste ako ste i cijepljeni

Koliko god se u javnosti govorilo o tome, čini se da je nedostatak točnih i znanstveno utemeljenih informacija i dalje jedan od problema. Emisija Puls je od stručnjaka zatražila odgovor na pitanje: bi li se oni koji su preboljeli COVID trebali cijepiti?

– Prema podacima koje imamo, definitivno ste najsigurniji ako ste preboljeli COVID, i ako ste cijepljeni – poručuje prof. dr. sc. Goran Tešović, specijalist pedijatrijske infektologije iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

– Onda je vaša specifična zaštitna imunost najkvalitetnija, zaključuje.

Također nema dvojbe o još jednoj aktualnoj temi – trećoj dozi.

– Treća doza je neminovnost. Koga treba zaštititi? Imunokompromitirane, zdravstvene djelatnike, štićenike domova za starije i nemoćne osobe, a nakon toga sve starije od 60 godina, a nakon toga sve koji su se cijepili, a mlađi su od 60 godina. Dakle, stvari su prilično jasne, dodaje.

Za tjedan dana zaposlenici u sustavima zdravstva i socijalne skrbi bit će obvezni pokazati COVID potvrdu. Cilj je sigurnost, a ne kažnjavanje – poručuju ministri. U središtu Zagreba održan je u četvrtak prosvjed sindikata medicinskih sestara i tehničara, a razlog su među ostalim, kako kažu, ucjene i prijetnje zbog necijepljenja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Ovo su cijene jagoda na tržnicama ove i prošlih godina. Razlike su ogromne

Objavljeno

-

Nakon što su mnoge ljude iznenadile cijene prvih ovogodišnjih domaćih, točnije vrgoračkih jagoda koje su se pojavile na šibenskoj tržnici, a čija je cijena 7 eura po mjerici, odlučili smo usporediti koliko su jagode na tržnicama poskupile u odnosu na prethodne godine. Važno je napomenuti kako su one uvozne (uglavnom iz Grčke, Španjolske i Makedonije) u pravilu osjetno jeftinije od ovih domaćih.Neki dan smo na zagrebačkom Kvatriću kupili prve ovogodišnje vrgoračke jagode, a cijena im je bila 3 eura po mjerici (500 grama). Krajem ožujka ove godine bili smo na Dolcu i Kvatriću – na Dolcu smo pronašli mjericu jagoda za 2 eura, ponegdje i 3 mjerice za 2 eura, a na Kvatriću su 3.50 eura po kilogramu, a prodaju ih po mjerici – negdje za 1.99 eura, a negdje su zaokružili na 2 eura.

Kakve su cijene bile prošle godine?

I prošle je godine u travnju ljude iznenadila cijena vrgoračkih jagoda na Dolcu – mjerica od 500 grama koštala je 4 eura, a na drugim je tržnicama cijena bila oko 8 eura za kilogram. Mjerica grčkih jagoda na Dolcu tada je koštala 2 eura.

Jagode su se prošle godine na tržnicama pojavile još u ožujku, i to one grčke za 4 eura po mjerici, a u svibnju prošle godine jagode su na Dolcu koštale 3 eura za mjericu. U lipnju iste godine smo na jarunskoj tržnici našli jagode za 2 eura po mjerici od 500 grama.

Godinu ranije vrgoračke jagode bile su jeftinije

Godinu ranije, u ožujku 2022., na zagrebačkom smo Kvatriću našli dosta štandova s jagodama. Mjerica grčkih i makedonskih jagoda se tada prodavala po tadašnjih 15 ili 20 kuna, što je između 2 i 3 eura. Mjericu makedonskih jagoda tada smo kupili za 20 kuna, a bile su puno ukusnije od onih iz trgovina.

Vrgoračke jagode su 2022. godine koštale 50 kuna po kilogramu, što je malo manje od 7 eura. Usporedbe radi, vrgoračke jagode na tržnici u Šibeniku ove godine koštaju isto toliko, ali po mjerici od 500 grama.

Najjeftinije su bile 2020. godine

Jagode su daleko najjeftinije bile 2020. godine – tada smo na štandovima Dolca pronašli mjerice jagoda po cijeni od tadašnjih 9.99 kuna, a ponegdje su bile nešto skuplje, po cijeni od 14.99 kuna za mjericu. Ako preračunamo u eure, to bi bilo negdje između 1.20 i 2 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Obavijest HZMO-a za 87.546 korisnika

Objavljeno

-

By

Danas počinje isplata doplatka za djecu za ožujak 2024., izvijestio je HZMO.

Doplatak za djecu dobit će 87 546 korisnika za ukupno 186 410 djece.

Informacije vezane uz doplatak za djecu mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima HZMO-a 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na mrežnoj stranici HZMO-a, objavio je HZMO.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Prodaje se 3. maj Rijeka 1905, javilo se šest firmi

Objavljeno

-

Šest uglavnom europskih brodograđevnih tvrtaka do sada je iskazalo je interes za kupnju tvrtke 3. maj Rijeka 1905 i nastavak brodograđevne djelatnosti u riječkom škveru, potvrdio je danas predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić.

Prema Šoljićevim riječima, još će se pričekati ponude koje bi mogle prispjeti poštom, a nakon iskazivanja interesa potencijalnim kupcima bit će omogućen uvid u dokumentaciju, što je jedna od tvrtaka već učinila.

Očekuje se druga faza

U sljedeća dva do tri mjeseca očekuje se provedba druge faze za koju je potrebno pripremiti dokumente i obvezujuće uvjete, što među ostalim uključuje nastavak brodograđevne djelatnosti i ulaganja, rekao je Šoljić.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 100-postotnog udjela, tj. u cijelosti tvrtke-kćeri 3. maj Rijeka 1905 objavljen je u sredini ožujka, a rok za iskazivanje interesa je bio do 15. travnja.

Potencijalni ulagači pozvani su na iskazivanje interesa za kupnju 100-postotnog udjela, tj. u cijelosti tvrtke-kćeri 3. maj Rijeka 1905. te na iskaz interesa za dostavom neobvezujućeg pisma namjere.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu