VIJEĆNIK MATE LUKIĆ: “Na komunistički spomenik na Muraju nadograditi jedrenjak s križem”

Objavljeno: 16.9.2020. u 17:36
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Zadarski gradski vijećnik Mate Lukić (NHR) ima ideju kako riješiti “sporenje” oko spomenika osnivanju prve ćelije Komunističke partije u Zadru, a oko kojeg se ovih dana lome koplja. Dok jedni tvrde da ga treba “maknuti”, a drugi upozoravaju da se ne dira, spomenik, kaže vijećnik, treba naprosto – nadograditi.

Nakon što je gradonačelnik Branko Dukić, podsjetimo, najavio “uklanjanje” spomenika, među ostalim rekavši i jer kako ”spomenik ne obilježava antifašizam, već komunizam”, glas su digli zadarski antifašisti tvrdeći da tomu nije tako, te upozoravajući da je grad bez prošlosti – “grad bez duše”.

- Kako nisam za uništavanje spomeničke baštine, pa ni ove koja predstavlja osnivanje “prve ćelije Komunističke partije Jugoslavije”, predlažem da se isti pošalje u kiparsku radionicu jednog od najvećih hrvatskih umjetnika današnjice gosp. Mate Turića, da isti posluži kao postolje ili temelj a na isti da se nadogradi “hrvatski jedrenjak s križem”, simbol zajedništva, muke, ustrajnog rada i uspjeha usprkos svim neverama koje ga tuku, kako bi se na taj način zadovoljilo sve političke opcije.

Trebam li posebno naglašavati kako je vijeće Europe osudilo i odbacilo sve totalitarne i komunističke simbole te od zemalja članica EU traži isto a koliko znam pripadamo EU i zar ovo nije jedino realno i moguće rješenje kako bi sačuvali isti?Ne želim da taj kamen završi beskorisan u nekom skladištu. Ovo je način koji mora zadovoljit i udrugu antifašista koji su jedini javno i čvrsto stali iza komunističke baštine. Jer upravo bi ostatak njihova spomenika bio temelj ovoga novoga koji predstavlja novu povijest RH, kazao je Mate Lukić.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
VIJEĆNIK MATE LUKIĆ: "Na komunistički spomenik na Muraju nadograditi jedrenjak s križem", 4.2 out of 5 based on 5 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program