OTKRIVENO KAKO ĆE ZEMLJA IZGLEDATI DO 2030.: ‘Stižu dramatične promjene, klima će biti kao ona prije 3 mil. godina’

Objavljeno: 11.12.2018. u 13:20
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Iznenadno zagrijavanje bi moglo iznenaditi vrste kojima su milijuni godina bili potrebni kako bi se razvili u sadašnju formu

Američka znanstvena akademija (PNAS) objavila je studiju koja sugerira da će klima na Zemlji 2030. godine biti ista kao što je bila prije tri milijuna godina.

Radi se o periodu u sredini Pliocena, kada je na Zemlji vladala suša, Sjeverna i Južna Amerike još nisu bile spojene, a Grenland nije bio okovan ledom. Nivo oceana tada je bio 18 metara viši nego što je sada. Prosječna temperatura bila je 1.8 do 3.6 stupnjeva iznad sadašnje, prenosi Daily Mail.

Dramatične promjene u kratkom vremenu

“Idemo prema veoma dramatičnim promjenama u izuzetno kratkom vremenu”, rekao je Jake Williams, profesor znanosti o Zemlji i stručnjak za paleoekologiju i klimatologiju na Sveučilištu u Wisconsinu.

Nastavi li se ispuštanje ugljikova dioksia u atmosferu u mjeri u kojoj se sada ispušta, do 2150. godine Zemlja će se vratiti u stanje u kojem je bila prije 50 milijuna godina, procjenjuju istraživači koji su radili na studiji. To znači da bi se naš planet vratio u zoru evolucije prvih sisavaca, u vrijeme kada su dinosauri već davno izumrli.

Neke vrste će nestati

Williams je dodao i da Grenland neće postati zelen već u sljedećem stoljeću, jer zaleđenim kapama na polovima Zemlje treba dugo da se otope. Za to vrijeme nivo oceana neće porasti za svih 18 metara, no iznenadno zagrijavanje bi moglo iznenaditi vrste kojima su milijuni godina bili potrebni kako bi se razvili u sadašnju formu.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
OTKRIVENO KAKO ĆE ZEMLJA IZGLEDATI DO 2030.: ‘Stižu dramatične promjene, klima će biti kao ona prije 3 mil. godina’, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program