Kina uvodi zastrašujuć nadzor nad ljudima, životi će ovisiti o bodovima

Objavljeno: 21.9.2018. u 15:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Svatko tko je ikad čitao distopijske romane koji opisuju 24-satni nadzor nad cijelom populacijom će s nelagodom primiti vijesti koje dolaze iz Kine.

Da je Kina zemlja s manjim osobnim slobodama od većine zapadnih zemalja, nije nikakva tajna. No, planovi vladajuće Komunističke partije u Kini zvuče kao da su prepisani iz nekog od poznatih distopijskih romana Georgea Orwella ili Aldousa Huxleya.

Naime, vladajući u Kini uvode nešto što nazivaju “društveni kredit”, svojevrsni sustav bodovanja svakog pojedinca u društvu, koji će uvelike određivati šanse tih pojedinaca u životu.

U roku od nekoliko godina, poručuje kineska Komunistička partija, taj sustav “dozvolit će vjerodostojnima da slobodno šetaju svugdje dok će onim diskreditiranima otežati da naprave ijedan jedini korak”.

High-tech nadzor pod kontrolom umjetne inteligencije

Kako javlja australski ABC, “društveni kredit” u Kini je nešto poput osobne kartice s bodovima koju će dobiti svatko od 1,4 milijarde stanovnika Kine.

Čemu služi “društveni kredit”? Imat će dvojaku funkciju – građani s visokim “društvenim kreditom” imat će VIP tretmat u hotelima i zračnim lukama, jeftine zajmove, ubrzan upis na najbolja sveučilišta te pristup najboljim radnim mjestima.

Naravno, postoji i druga strana tog novčića. Naime, oni s niskim “društvenim kreditom” mogu dobiti zabranu putovanja, zabranu zapošljavanja u državnim i javnim firmama, ali i zabranu podizanja kredita.

Ovaj orvelijanski program provodit će se zahvaljujući high-tech nadzornim sustavima, a koje će kontrolirati umjetna inteligencija na kojoj Kina intenzivno radi već godinama.

Nadzorne kamere bit će opremljene softverom za prepoznavanje lica, skeniranjem tijela i geo-trackingom kako bi svaki građanin Kine bio pod konstantnom pristmotrom.

200 milijuna kamera kontrolirat će baš sve

Primjera radi, mreža od nevjerojatnih 200 milijuna CCTV kamera pratit će svaki pokret ljudi, Do koje će mjere svaki korak biti važan, ilustrira i podatak da će “društveni kredit” biti smanjen za nekoliko bodova ako osoba u trgovini kupi, primjerice, preveliku količinu alkohola (jer to sugerira moguću ovisnost). No, te bodove će biti lako vratiti kupovanjem pelena za bebe (jer takav potez sugerira društvenu odgovornost). Sustav će svaki pokret svake osobe pratiti “uživo”, što znači da će se svačiji “društveni kredit” konstantno ažurirati ovisno o tome što osoba radi.

No, iznos “društvenog kredita” neće ovisiti samo o tome što ljudi kupuju u trgovinama, nego i o onome što radi ili govore prijatelji i obitelj te osobe. Primjerice, ako nečiji najbolji prijatelj ili otac kaže nešto negativno o vlastima, to će se negativno odraziti na “društveni kredit” te osobe. Isto vrijedi i za odabir partnera.

Aplikacije na pametnim telefonima također će biti korištene kako bi se prikupljali podaci o ljudima odnosno kako bi se neprestano moglo pratiti njihovo svakodnevno ponašanje.

Najveći projekt društvene kontrole u povijesti

U sustav bodovanja građana bit će uključeni i tradicionalni izvori informacija poput službene državne dokumentacije o svakom pojedincu (rezultati i ocjene iz škole, medicinski kartoni, sigurnosne procjene i financijski zapisi). Svi ti podaci u konačnici će određivati koliki će biti “društveni kredit” pojedine osobe u Kini.

U ovaj golemi projekt uključeno je više kompanija koje rade pod kontrolom države kako bi koordinirali i konfigurirali ovu tehnologiju, te finalizirali algoritam koji će u konačnici određivati nečiji “društveni kredit”.

ABC navodi kako se vjerojatno radi o najvećem projektu kontrole društva u povijesti, odnosno o pokušaju da se potpuno kontrolira više od milijarda ljudi.

Uspije li, bit će to prva digitalna diktatura u povijesti.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Kina uvodi zastrašujuć nadzor nad ljudima, životi će ovisiti o bodovima, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program