Connect with us

Nekategorizirano

TOTALNA PLJAČKA

Objavljeno

-

Ulicama hrvatskih gradova demonstracije rastaču nesposobnu Vladu i institucije države. Osim potpunog nedostatka vizije i bilo kakvih planova na bilo koju temu – na duže od 15 minuta – Hrvatska je ostala i bez industrije i ključnih gospodarskih grana. O bankama svi manje-više sve znaju kao o dijelu privatizacije koja nije ništa drugo do – TOTALNA PLJAČKA.
Hrvatska je od osamostaljenja ostala bez svega. Mijenjali su se predsjednici – Tuđman, Mesić, Josipović… Razlika je, naravno, velika jer je za vrijeme Franje Tuđmana bio polupredsjednički sustav, te su premijeri imali puno manju ulogu nego je imaju od 2000. godine, kada je sustav izmijenjen. Ukinut je polupredsjednički sustav i uvedena parlamentarna demokracija. Premijer je dobio ključnu izvršnu vlast u svoje ruke. Ostale su određene ingerencije u vanjskoj i unutarnjoj politici za suglasnost premjera s predsjednikom, ali to je manje važno za priču o premijerima koji se mijenjaju. Naravno, kao i predsjednici, ali nažalost Hrvatska ima neke svoje konstante. Nedodirljive svete krave koje mogu sve i sva, ali njima, za sada, ne može nitko ništa. Ma koliko mi šutjeli o njihovom poštenju.
Premijeri su se izmijenjali kao na traci – Stipe Mesić, Josip Manolić, Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić, Zlatko Mateša, Ivica Račan, Ivo Sanader i najnovija akvizicija – OKTROIRANA premijerka Jadranka Kosor. U oštroj konkurenciji u nerazumijevanju gospodarstva, za prsa je ispred Stjepana Mesića iskočila Jadranka Kosor. Upravo je ona izvela demonstrante na ulice jer je previdljivo da se ne razumije ama baš u – NIŠTA. Upitna je i krumpir salata.
No, imamo mi svevremenske trkače koji su do devedesete bili goli i bosi, gladni i žedni! Zadnjih su se godina temeljito potfutrali i sad bi se sami uključili u političku utakmicu ili bi se rado nametali svojim medijskim reketom. Ili, ako to ne ide,  izdašno bi otvorili kesu za izbore svim izglednim kandidatima. Pod uvjetom da ih ne diraju kad uđu u sedlo.
Nažalost, kad bi izbori bilo što mogli promijeniti bili bi ilegalni. Zabranjeni. One koje ne mogu kupiti – sustavno blate, a pravosuđe ih u tom blaćenju štiti.
Vidimo koliko se premijera izmjenjalo, ali ipak imamo mi naše svevremenske konstante, naše plemstvo – Pavić, Todorić, Mudrinić. To je hrvatsko sveto trojstvo. No, neophodno je pojasniti, sada kad po Zagrebu demonstranti nose transparente na kojima piše da bi te ugledne ljude, to moralno plemstvo, trebalo strpati u zatvor. Nečuveno!
“Pa ljudi moji, je li to moguće”, povikao bi Mladen Delić, ne vjerujući vlastitim očima, ali naši prosvjednici ne znaju da se Ninoslav Pavić navodno prije izbora prezivao Gutenberg. Do pada odvratnog boljševičkog režima jedva je preživio, skrivajući se, kako kažu, u kabinetu Stipe Šuvara. Navodno povremeno pljuckajući po Kaptolu. Dolaskom slobode samo je dobio natrag ono što mu pripada. Sve čisto, da čišće ne može biti. Čista, navodno, djedovina.
Todorićevo prezime prije pada jugokomunističkog i srbočetničkog režima bilo je Uni Konzum, ali zbog škakljive situacije i prvog slova odbacio je UNI, a zadržao Konzum, no samo za tvrtku. Iz ljubavi prema ocu navodno je u tvrtku ubacio ime AGRO, te navodno tek tada uzeo prezime Todorić koji neki neopravdano povezuju s nekakvim cvječarskim obrtom. Naravno, navodno su već više stotina godina izrazito bogati. Čak su i donirali, navodno, neke milijunčiće Ekonomskom fakutetu! Zašto? To sami najbolje znaju. Možda im škola baš i nije jača strana, ali zato su devedesetih navodno Tuđmanu pjevali na uhance – “Ustani Bane, pretvorba me zove”. Zato je na AGRO dodao – KOR. Pjesme radi!
Treći dio svetog trojstva – Mudrinić, dok se nalazio u Kanadi, bježeći od nenarodnog režima, izbjegavajući mu dati svoje izume, zvao se T – za intimne prijatelje Com. Tek kad je, navodno, donio mudru odluku i hrabro se vratio u Hrvatsku, uzeo je ime Mudrinić. Ekološki već tada svjestan, došao je, navodno, u gumenim cipelicama. Tek kasnije je navodno popustio kožnoj galanteriji.
No, kako je pravda na ovim prostorima uvijek spora, ali ipak i dostižna, bilo bi ključno da heroji pretvorbe, koja nota bene ne zastarijeva, ne ispare kako je to pokušao prorok iz Dugobaba. Da ne kažem kako je to savjetovano koljenoviću iz Kozarćeve ulice.
Upravo na tom mjestu treba skrenuti pozornost neimaru pravne teorije i prakse Mladenu Bajiću da, ako je jednom pogriješio, može mu se progledati kroz prste. Ako je uopće pogriješio samo jednom. Ali to da mu ispare – Gutenberg, Konzum i T-Com… to bi i za puno neuređeniju zemlju bilo vrlo nezgodno. U tom slučaju morao bi i sam ponešto odguliti.
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu