Connect with us

Hrvatska

Zadrani za prosvjede, protiv nasilja

Objavljeno

-


Za Z NET poznati Zadrani komentiraju svakodnenvne prosvjede po Hrvatskoj kojima smo svjedoci. Pitali smo ih – kako objašnjavaju činjenicu da se Zadar nije priključio prosvjedima, znaju li uopće koji su zahtjevi prosvjednika, te podržavaju li prosvjede i sami. Evo odgovora…
Nikola Bašić (Foto: Ivan Katalinić)
Nikola Bašić, arhitekt: “Prosvjede podržavam, ali destrukciju ne
– Nemam pojma je li se Zadar priključio prosvjedima ili nije. Totalno sam neupućen, pošto nisam bio u Zadru. Dvije su vrste prosvjednika – braniteljske udruge i Facebookovci. Njihovi su zahtjevi nejednaki. Smatram apsurdnim i neodrživim situaciju koja jest, to da se našim braniteljima sudi u zemlji koja je izvršila agresiju na nas!? Druga grupa prosvjednika izražava nezadovoljstvo sa trenutnim stanjem u zemlji, samo što su metode tog izražavanja neprihvatljive jer se destrukcijom ne može ništa postići. Jesam za konstruktivne prosvjede, to je demokratsko pravo svakog pojedinca, ali sam protiv bilo kakve destrukcije.

Mirko Miočić: “Što traže prosvjednici? To je pitanje za milijun dolara!
– Mislim da je pitanje trenutka kada će se i Zadar priključiti ostalim gradovima u prosvjedima. Nije se poklopio trenutak da se Zadar nađe u tome i nema organizatora, ali i drugi gradovi su se priključili kasnije od Zagreba. Što traže prosvjednici? To je pitanje za milijun dolara. Jasnije je ono s čime nisu zadovoljni nego njihov glavni zahtjev koji se svodi na ostavku Vlade. Nisu dobro artikulirali svoje zahtjeve. Podržavam naravno svačije pravo na prosvjede, ali ne odobravam nasilne metode tih prosvjeda jer tako nanose štetu svrsi samog prosvjedovanja. Možda bi trebali biti malo artikuliraniji, pa da kažu za što se zalažu jer nasilni prosvjedi mogu vrlo lako izmaknuti kontroli. Čak i onima koji su ih organizirali.
Zvonko Šupe (Foto: Žeminea Čotrić)
Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Grada Zadra:  “Šačica šarlatana!
– Nema razloga da se Zadar priključi prosvjedima. Ovo je grad dobrih perspektiva, vjere i nade. Mi idemo dalje. Situacija je svima jasna. Pitanje je u što se troši energija? Mislim da prosvjednici jedini ne znaju što traže. Normalno je i u prirodi čovjeka da hoće bolje. Ne moramo misliti da smo obećani narod jer to nismo. Bilo je takvih, pa znamo kako su završili. Nikada ne bih podržao prosvjede na ovaj način. Imamo šačicu šarlatana koji prosvjeduju protiv stvari koje su svima nama jasne. Mislim da im se pridaje prevelika važnost.
Đani Bunja (Foto: Ivan Katalinić)
Đani Bunja, dožupan (HSP): “Mirne prosvjede mogu podržati, ali sukobi sa policijom su neprihvatljivi
– Obzirom na to da su prosvjedi bili nasilni, meni je drago da su u Zadru nisu dogodili. Mislim da se nasiljem ne može ništa riješiti. Braniteljski prosvjedi se mogu podržati jer su bili dostojanstveni. Osim promjene Vlade ne traže ništa. Ili ono što traže ne znaju reći. Meni je jasno da traže smjenu Vlade i ništa mi više nije jasno. Braniteljske prosvjede sam podržao, neke i pomogao. Ove prosvjede facebookovaca ne mogu podržati. To da se ide namjerno izazvati sukob sa policijom – to je neprihvatljivo. Mogu razumjeti uvrede, parole, pa i transparente, ali izazivanje sukoba sa policijom je neprihvatljivo. Nadam se da su se, kako se kod nas kaže, dozvali pameti.
Ingrid Antičević Marinović (Foto: Ivan Katalinić)
Ingrid Antičević Marinović, SDP: “Prosvjede podržavam, ali nasilje žestoko osuđujem
– Bili su prosvjedi u svim većim gradovima. Ne mogu prognozirati hoće li se prosvjedi dogoditi u Zadru, ali činjenica je da prosječan građanin vrlo teško živi. Pitanje je organizacije, ali jednako misle i oni koji su prosvjedovali i oni koji nisu. Njihov najjasniji zahtjev je ostavka Vlade. Očito je da su građani opravdano nezadovoljni. Kada je SDP bio na vlasti, HDZ je bio organizator prosvjeda, a sada je uzrok. Prosvjede kao elementarno ljudsko pravo podržavam. Potrebno je da se građani nauče da javno manifestiraju s čime se ne slažu, ali žestoko osuđujem nasilje jer to nasilje onda iskorištavaju treći koji su gori nego nasilnici.
Ivo Grbić (Foto: Ivan Katalinić)
Ivo Grbić, saborski zastupnik (HDZ): Vozi!
– Ne mogu pričati, vozim. Evo sam točno prije tunela, vitar je veliki. Drugi put.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. trener

    1. ožujka 2011. at 16:28

    pitali ste one građane koji žive kao bubreg u loju i koji su sigurno izgubili suosjećaj sa ovim našim narodom. Sramota je to da gospodin Šupe tvrdi da smo grad perspektive…sigurno jesmo ako pod tim smatra da se može zardit 10-15 tisuća kuna mjesečno, u 15.30 bit doma i svaki vikend slobodno…ali tko nam je kriv kad nismo kao oni i neznamo se snaći…Ako smo mi grad perspektive kako li je tek onima u drugim gradovima???

     
  2. U remetinec s njima

    1. ožujka 2011. at 22:58

    a kako se to prosvjeduje hdz-.kenjare, naučite nas još to kada nas već niste naučili krasti da imamo malo i mi, razbojnici besšćutni
    bezsšutno, nečujno, na prstima, da vas ne ometamo u vašim projektima kako sve prodati, izdati, uništiti ….
    huligani ste vi a ne narod, huligani da ne možete biti huliganastiji a ne demokrati za koje se prodajete
    demokrati ha ha sve lipo demokratski popljačkali, demoralizirali , isfrustrirali…
    sudit će vam narod vi ološi hypo.kradeze partije

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvati na EU izborima mogu birati i strance, DIP objasnio kako

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća da na europskim izborima 9. lipnja, pravo birati i pravo biti birani, odnosno kandidirati se, imaju i državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj.

Ostvari li to pravo u Hrvatskoj, državljanin druge članice EU, ne može ga ostvariti u matičnoj državi, niti u drugoj članici EU, na istim izborima.

Da bi mogao glasovati na europskim izborima, državljanin druge države članice EU, mora najkasnije 9. svibnja podnijeti zahtjev za upis u Registar birača nadležnom upravnom tijelu županije, odnosno Grada Zagreba koje vodi taj Registar.

Uz taj zahtjev, treba predočiti izjavu u kojoj će, uz ostalo, stajati da će pravo glasa ostvariti samo u Hrvatskoj i izjavu da nije lišen prava glasovanja u državi članici EU čiji je državljanin.

Navedeni zahtjev podnosi nadležnom upravnom tijelu koje vodi Registar birača, prema mjestu prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Kontakt podaci nadležnih upravnih tijela bit će dostupni na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave – https://mpu.gov.hr/.

DIP podsjeća i da birači druge države članice EU glasuju na biračkim mjestima određenima prema mjestu njihovog prebivališta ili boravišta.

Kad je riječ o kandidiranju na europskim izborima, DIP ističe da to pravo imaju i državljani druge države članice EU ako zadovoljavaju zakonske uvjete i pod uvjetom da u Hrvatskoj i državi članici EU čiji su državljani, pojedinačnom sudskom presudom ili administrativnom odlukom protiv koje je dopušten pravni lijek nisu lišeni prava na kandidiranje i da su upisani u Registar birača.

Ima li državljana drugih država članica EU na listama za europske izbore i koliko, vidjet će se nakon što DIP u srijedu poslijepodne objavi zbirnu listu pravovaljanih lista.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Turisti u Hrvatskoj troše gotovo četiri puta manje nego u Francuskoj. Otkud tolika razlika?

Objavljeno

-

By

Hrvatski turizam suočava se s ograničenjima daljnjeg rasta, navode u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Hrvatska ima svega 15 posto kreveta u hotelskom smještaju, a kad u nazivnik uračunamo nekomercijalni smještaj, odnosno vikendice, efektivno ima tek 9,5 posto hotelskih kreveta u ukupnom smještaju, za razliku od Grčke koja u hotelima ima 71 posto kapaciteta, Italije s 43 posto hotelskih kreveta te Španjolske s 53 posto hotelskih kapaciteta.

To za posljedicu ima relativno nisku potrošnju turista u Hrvatskoj od oko 150 eura po danu u odnosu na potrošnju u Italiji i Španjolskoj, u kojima turisti u prosjeku potroše oko 250 eura po danu, dok u Francuskoj gosti pak dnevno troše i više od 550 eura, navodi se u analizi Fokus tjedna Hrvatske udruge poslodavaca iz koje poručuju da je postojeći tempo rasta turističkih prihoda u Hrvatskoj neodrživ, piše Novi list.

Poticanje investicija

“Postojeća struktura kapaciteta u kojoj dominiraju kratkoročni najam s najnižim udjelom hotelskog smještaja na Mediteranu i u Europskoj uniji u ukupnom smještaju, a koji pak konzumiraju gosti niže, narušene kupovne moći, hrvatski turizam suočava s ograničenjima daljnjeg rasta.”

To samo aktualizira HUP-ov stav da u cilju podizanja dodane vrijednosti treba ubrzano i snažno poticati usmjeravanje investicija prema organiziranom smještaju kako bismo riješili problem najlošije strukture smještaja na Mediteranu, navodi se Fokusu tjedna glavnog ekonomista HUP-a Hrvoja Stojića.

U HUP-u se pritom referiraju na Zakon o turizmu kojim je prvi put adresiran problem prekomjernog turizma, ali se još čeka donošenje podzakonskih akata.

Za poticanje investicija predlažu jednostavno dobivanje koncesije neposredno na zahtjev za tehnološki ili funkcionalno neodvojive cjeline morskih plaža, turističkih privezišta i turističkih luka s hotelima, kampovima i turističkim naseljima.

Također traže precizno i fer reguliranje statusa imovine koja je nakon završetka procesa pretvorbe i privatizacije ušla u režim pomorskog dobra, što u HUP-u smatraju preduvjetom razvoja i dizanja kvalitete hrvatskog turizma.

Iako se dobri trendovi iz prošle godine nastavljaju i u prvom kvartalu ove godine, profitabilnost domaćih hotelskih grupa izlistanih na Zagrebačkoj burzi znatno je smanjena, upozoravaju u HUP-u.

Naime, udio operativne dobiti prije oporezivanja u ukupnom prihodu pao je u 2023. godini s 31,1 na 27,2 posto, dok je marža prije oporezivanja pala za 9 postotnih bodova u odnosu na 2021. godinu.

U uvjetima povišenih cijena energenata i repromaterijala te snažnih pritisaka na trošak rada dodatno generiranog rekordnim povećanjem ‘minimalca’ nastavljaju se pritisci na profitabilnost i financijski potencijal za investiranje u turističkom sektoru, smatraju u HUP-u.

Rast noćenja

Ipak, u HUP-u tvrde da bismo ove godine mogli ostvariti bolje rezultate u odnosu na lanjsku, rekordnu sezonu jer je booking u EU-u tek lani dosegnuo predpandemijske razine, također svjedočimo snažnom rastu korporativnih putovanja, a potražnja Europljana za putovanjima je relativno neelastična na pad realnog raspoloživog dohotka s obzirom da čini mali udio (ispod 3 posto) u dohotku prosječnog Europljanina, navode u HUP-u uz napomenu da »unatoč strahu od pada kupovne moći, europski turizam ostaje atraktivan.

Podsjećaju na to da su ukupna noćenja turista u 2023. godini porasla na 107,8 milijuna ili 2,8 posto u odnosu na 2021. godinu te gotovo dosegla predpandemijske rekorde zabilježene 2019. godine.

Pritom su inozemni prihodi od turizma dosegnuli rekordnih 14,6 milijardi eura (19 posto BDP-a bez indirektnih učinaka) u odnosu na 13,1 milijardu eura u 2022. te 10,5 milijardi eura ostvarenih u 2019. godini, pri čemu rast prihoda pripisuju inflaciji.

Ubrzati procese ishodovanja radnih dozvola za strane radnike

Hrvatski turizam zabilježio je najjači oporavak u EU-u, ali je i među tri najbolje mediteranske turističke velesile u odnosu na pretkriznu 2019. godinu, podsjećaju u HUP-u i dodaju da to valja zahvaliti dobrom kriznom menadžmentu tijekom pandemije, iznadprosječnom oporavku komercijalnih avioletova do destinacije, brzom povratku investicijama sektora na predpandemijske razine te ulasku u europodručje i Schengen, što je poboljšalo percepciju Hrvatske kao atraktivne i sigurne turističke destinacije, Novi list.

No, hrvatski turizam će se i idućih godina suočavati s velikim izazovom nedostatka radne snage te je u tom smislu potrebno dodatno aktivirati sav domaći radni potencijal daljnjom liberalizacijom zakonodavnog okvira tržišta rada te ubrzati procese ishodovanja radnih dozvola za radnike iz ‘trećih’ zemalja, predlažu u HUP-u i navode da je lani u turizmu izdano 46 tisuća radnih dozvola strancima, a ove godine se očekuje 50 do 55 tisuća.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Porezna uprava objavila upozorenje vezano uz povrat poreza: Pazite na ove poruke!

Objavljeno

-

By

​Aktualizacijom povrata poreza bilježe se brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao Porezna uprava, upozorili su iz Porezne uprave.

“Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke koje im pristižu i ne daju nikakve dodatne podatke bez konzultacije s Poreznom upravom o istinitosti poruke.

Napominjemo, lažne poruke najčešće sadrže gramatičke pogreške i često upućuju na QR kod uz jednokratnu lozinku, a neophodno je obratiti pozornost na domenu s koje poruke stižu. Jedina službena domena Porezne uprave je @porezna-uprava.hr i ne sadrži dodatne znakove ni slova kao što je slučaj kod lažnih poruka (npr. @porezna-uprava.cnvelsalvador.com).

Dodatne informacije o prepoznavanju i postupanju s lažnim porukama dostupne su ovdje“, naveli su iz Porezne.

Podsjetimo, isplata povrata poreza na dohodak počinje 2. svibnja 2024. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu