Connect with us

Hrvatska

Smanjenje naknade za reklamne poruke

Objavljeno

-

Obrtnička komora Zadarske županije (Foto: Ivan Katalinić)
Nakon sastanka predstavnika Udruženja obrtnika Zadar s gradonačelnikom Grada i suradnicima koji je održan 19. siječnja 2011. godine, od strane Upravnog odjela za komunalne djelatnosti inicirano je više sastanaka na kojima su zajednički razmatrane mogućnosti smanjenja naknada utvrđenih Odlukom o reklamiranju na području Grada Zadra, a koju je Gradsko vijeće donijelo u kolovozu 2010. godine.
Obzirom na brojne primjedbe obrtnika, predstavnici Udruženja su zauzeli stav kako je od strane Grada nužno razmotriti mogućnosti smanjenja ovih naknada čije uvođenje je uvelike otežalo, ionako teške uvjete poslovanja.
U pregovorima oko visine naknade, predstavnici Upravnog odjela za komunalne djelatnosti izrazili su spremnost na partnerski pristup i uvažili činjenicu da se razdoblje ekonomske krize nastavlja i u 2011. godini te je postignut dogovor oko prijedloga smanjenja naknada koji će Upravni odjel za komunalne djelatnosti uputiti gradonačelniku, odnosno Gradskom vijeću Grada Zadra.
Visina naknade prema ovom prijedlogu umanjila bi se za 30% u odnosu na ranije utvrđene naknade. Na tako umanjenu naknadu, dodatno umanjenje od 70% primijenilo bi se za isticanje reklamnih poruka na pročeljima zgrada u gabaritima poslovnog prostora, odnosno na pročeljima poslovnih objekata, a za reklamiranje proizvodnih djelatnosti predviđeno je 90 postotno smanjenje naknada.
Osim smanjenja naknada, dogovoreno je i da se korisnicima reklamnih poruka kojima je izdano rješenje odnosno s kojima je zaključen ugovor po trenutno važećoj Odluci, omogući povrat razlike više uplaćenog iznosa naknade ili izvrši prijeboj s drugim obvezama prema Gradu.
“Ovime je započeto rješavanje problema koji su istaknuti na sastanku s gradonačelnikom, a nadamo se da će ovaj model suradnje Udruženja obrtnika Zadar s Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti slijediti i drugi odjeli Grada Zadra”, poručuju obrtnici.

 

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati

U trendu