Connect with us

magazin

(RECEPTI) TRADICIONALNI DALMATINSKI KOLAČ / Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince

Objavljeno

-

Foto: Bojan Zibar

Blagdanski stol u društvu obitelji nezamisliv je bez tradicionalnog uskrsnog kolača – pince ili sirnice. Iako izgleda kao jednostavan kolač za pripremu, zahtijeva dosta vremena za izradu, a u današnje vrijeme, uz sve obaveze, vremena jednostavno ima premalo. Stoga je Pan-pek za ove blagdane odlučio otkriti na koji način izrađuju svoju tradicionalnu dalmatinsku pincu, a upravo ovaj pojednostavljeni recept odlučili su podijeliti u ovo predblagdansko vrijeme.

Pince se rade od najkvalitetnijih, a opet jednostavnih sastojaka – brašna, šećera i vanilin šećera, jaja, margarina, mlijeka, soli i vode, koji čine ovu slasticu jednostavnom a opet iznimno ukusnom. A proces je sljedeći – pripremom predtijesta pince ostaju mekane i svježe duže vremena, a predzamjes se radi u četiri koraka, između kojih se tijesto čak dva puta odmara. Nakon odmaranja zamijese se loptice od tijesta, a nakon oblikovanja tijesto se još neko vrijeme odmara kako bi se diglo. U završnom koraku tijesto se zarezuje i šprica kako bi pinca dobila svoj specifičan oblik i boju, a potom se posipa krupnim komadićima šećera po vrhu.

Pan-pek u svojoj ponudi ima dvije vrste pinca, mala i velika pinca, a gastro stručnjak Mile Butorac, u moru izbora odlučio se baš za Pan-pekov recept te posjetio Pan-pekovo prodajno mjesto gdje je zajedno s Pan-pekovim timom sudjelovao je procesu izrade pinci koje se peku na licu mjesta i tako ostaju svježe i iznimno meke. „Pince iz Pan-peka su za mene pravo otkriće. Njihov karakteristični okus i sočna, meka tekstura čine ih jedinstvenima, tope se u ustima upravo zbog suptilnih aroma koje su pomalo maslačaste i koje su me oduševile. U pravoj mjeri osjete se agrumi, ali ne prejako, zaista je pogođeno po mom ukusu.  Svakako bih ih preporučio svakome tko želi uživati u vrhunskom gastronomskom iskustvu. Hvala cijelom timu koji me ugostio u svom prostoru i pokazao mi način izrade pinci koji ću svakako primjenjivati, posebice u ovo predblagdansko vrijeme kada su ove jednostavne i fine slastice najtraženije na blagdanskim stolovima!“ kaže Mile te preporuča da kušate obje – barem jednu od svake vrste.

U odabranim prodavaonicama, pinca se peče ispred vaših očiju – kako biste bili sigurni u svježinu, kvalitetu, mekoću i sočnost. Mala pinca ima 100 grama, ručno se oblikuje, dovršava, pospe granuliranim šećerom i zareže rezom kako bi imala svoj specifičan oblik, a upravo jer se cijeli proces izrađuje u samoj poslovnici, uvijek je svježa, aromatična i mirisna.

Također, uz malu pincu, Pan-pek nudi i klasičnu veliku pincu od 270 grama, obiteljske veličine, s grožđicama, produljenog roka trajanja. Nudi se u svim Pan-pek poslovnicama, a odličan je izbor za obiteljski stol.

Pan-pek je otkrio čuvani recept, a u nedostatku vremena za izradu svoje pince uputite se u Pan-pek po domaće, mirisne i tradicionalne pince koje su dostupne u svim Pan-pek prodavaonicama, a zasigurno će oduševiti vaše bližnje i njihove okusne pupoljke.

RECEPT MALA PINCA

  • 500 g glatkog brašna
  • 3 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 4 velike žlice šećera
  • mahuna vanilije
  • 1 velika žlica rozulina (liker od ruža)
  • ribana korica jedne naranče
  • ribana korica jednog limuna
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 vrećica suhog kvasca ili pola svježeg
  • za premaz: žumanjak i šećer

Priprema:

Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Mlijeko malo zagrijte i dodajte mu malo žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasac u njega i pustite da se digne.

U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Istucite posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja i dobro izmiješajte te dodajte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže te miksajte dok ne dobijete glatko mekano tijesto.

Tijesto izvadite iz zdjele te dobro primijesite rukama kako biste izbili zrak. Ostavite ga pokrivenog na toplom dok se ne udvostruči.

Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom da se ponovo digne.

Kad se tijesto diglo nožem zarežite križ u njemu kako biste dobili oblik pince i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom.

Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva (probajte čačkalicom je li pečena).

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Nedjeljni đir Zadrom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

TJEDNI HOROSKOP / Najsretniji znakovi će biti Bik, Jarac, Rak

Objavljeno

-

freepik

LJUBAV: Intenzivirat će se mogućnost izlazaka i sasvim neobičnih zabava. Mnogi će poboljšati svoj društveni život, sretati zanimljiva lica, a bit će i onih koji će biti na pragu zaljubljivanja. Koliko vi mislite na drugu stranu, toliko će i ona misliti na vas.

KARIJERA: Dvojit ćete da li uzeti stvari u svoje ruke ili pustiti drugima da vode cijelu stvar. Ovaj put možete povući smjelije poteze jer će sve ono što radite, uz uvjet da ne forsirate, uglavnom dati ploda. Znači, idite polako i organizirano.

ZDRAVLJE&SAVJET: Samo nastavite, ali se i odmarajte.

BIK

LJUBAV: Oni koji su u duljim vezama postat će svjesni koliko su male i naizgled neatraktivne stvari važne u privatnom životu. Bit će to dobro. Uživat će zrelije i diskretnije. Samci će izlaziti van bez velikih ljubavnih ambicija.

KARIJERA: Vi ćete vjerojatno dobiti podršku drugih za svoje poslovne planove, ali uz nju će doći i potreba da odreagirate ili iskritizirate cijelu stvar. Nemojte to činiti. Proći ćete daleko bolje ako se suzdržite od komentara. Imajte to na pameti.

ZDRAVLJE&SAVJET: Dobro bi vam došao boravak u prirodi.

BLIZANCI

LJUBAV: Još uvijek vam se čini kao da nije pravo vrijeme za ljubav. Niste u pravu, jer vam se počinju otvarati sve bolje ljubavne prilike. Samo vi sami možete sebe zaustaviti. Zato će i ljubav ovisiti o vama. Zanemarite blokade i krenite.

KARIJERA: Čini se kao da svi nešto čekaju, ali vi više nećete čekati ništa. Najviše zato što je sve tu, pred vama. Kockice se slažu sve većom brzinom, a na vama je da se prilagođavate najbolje što znate. To će ići lako uz malo discipline. Prilike su tu.

ZDRAVLJE&SAVJET: Povremeno zastanite.

RAK

LJUBAV: Voljena osoba zračit će više nego vi, pa joj slobodno prepustite neka vas vodi. Ona će ovih dana daleko bolje osmisliti vaše zajedničko vrijeme nego vi sami. Prepustite joj se s povjerenjem. Budite poput djeteta i bit ćete oboje dobro.

KARIJERA: Volite rad s ljudima, ali ovih dana cijenite prije svega poslove koji su stabilni. Sigurnost je tema o kojoj ćete rado diskutirati s kolegama. Svoje poslovne interese usmjerivat ćete prema spomenutom kriteriju. Bit će to korak naprijed.

ZDRAVLJE&SAVJET: Otkrijte koji bi vas hobi veselio.

LAV

LJUBAV: Napokon će između vas i voljene osobe doći do opuštenosti kojoj ste težili, Ništa više neće biti isforsirano, a dani će vam spontano donositi prilike za ljubav. Vaše osobno neraspoloženje dolazit će iz drugih područja života, pa to zanemarite.

KARIJERA: Posao će vam izgledati sve čudniji. Ipak, to je samo vaš kut gledanja. Sada imate dovoljno razloga da radite na miru, ali napori će vas sustizati. Zato se dobro organizirajte. Duh vodi tijelo, ali tijelu nekad treba stanka.

ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte jogu.

DJEVICA

LJUBAV: Oni koji su već u vezama gledat će da učvrste svoj odnos s voljenom osobom. Proradit će još neka mala pravila i postaviti stabilnije kriterije međusobnog ponašanja. Oni koji su još sami neće previše izlaziti, ali neće im ni biti loše.

KARIJERA: Pred vama su izazovi diplomacije i tolerancije. Samo uz primjenu takvih vještina možete uspjeti. Samostalni rad ili tjeranje po svom trenutačno vam nisu dobro postavljeni. Ključ uspjeha za vas nalazi se u suradnji s drugima oko sebe.

ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom i pićem.

VAGA

LJUBAV: Počinje faza intenzivnih izlazaka i brojnih prilika za ljubav. Vaš društveni život odjednom će oživjeti i postati toliko bogat da se u prvi tren možda nećete ni snaći. Prihvatite pozive, dotjerajte se i idite među ljude. Oni vas očekuju.

KARIJERA: Mnogo posla je pred vama, a za to treba i mnogo energije. Možda će vam katkada nedostajati inspiracije ili motivacije za sve što treba odraditi. Zato je važno da se još bolje pozabavite samim područjem rada kojim se bavite.

ZDRAVLJE&SAVJET: Odbacite pritiske i naspavajte se.

ŠKORPION

LJUBAV: Vozit ćete mirno i sigurno većinu tjedna. Povremeno ćete se uplesti u mrežu raznih ljudi i vješto ćete s njima komunicirati. Oni koji su još sami lako će nailaziti na nova lica, a neka će im se i jako svidjeti. Ipak, težit ćete neobvezujućem.

KARIJERA: Vjerojatno ćete odlično prosperirati u uslužnim bavljenjima. Neki će doseći rješenja koja su dugo bila nemoguća. Bit ćete zadovoljni i materijalnim postignućima, ali svijet ideja i dalje će vam biti izazov kojem ne možete odoljeti.

ZDRAVLJE&SAVJET: Idite za svojom intuicijom.

STRIJELAC

LJUBAV: Opuštenost ili ravnodušnost vladat će u vašim osobnim odnosima. Mnogi parovi uživat će bez pritiska da se nekamo mora izaći ili nešto nekom dokazati. Povremeno ćete također biti skloni povlačenju i skrivanju emocija, ali to će biti prolazno.

KARIJERA: Sljedeći svoj put doći ćete do faze kad treba biti na usluzi drugima. Upravo ta vrline vrijedna osobina doći će do izražaja ovih dana i to najviše zato što će se situacija razviti u tom pravcu. Pomoći ćete mnogima oko sebe.

ZDRAVLJE&SAVJET: Ne štedite se, imate snage.

JARAC

LJUBAV: Još uvijek ćete svako malo biti u iskušenju da se posvađate, da prigovarate ili da kritizirate drugu stranu. Moguće je i obratno, da drugi kritiziraju vas. Krajem tjedna počinju malo bolji ljubavni dani, ali i dalje stoji mogućnost provokacija.

KARIJERA: Istraživat ćete nešto, ali ni sami nećete biti sigurni što je to. Zbog toga ćete povremeno djelovati zbunjeno, kako sebi, tako i svojim kolegama. Zastanite i prvo razmislite koji su vaši poslovni prioriteti i ciljevi. Jasno ih definirajte.

ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte žuriti ni u čemu.

VODENJAK

LJUBAV: Atrakcije na koje ćete svaki dan nailaziti budit će u vama uspavane snove o ljubavi iz bajke. Imat ćete toliko motivacije da biste mogli pretjerati s tulumima, ali i s ljubomorom. Nemojte zbog svega zapostaviti svoje dužnosti iz drugih područja života.

KARIJERA: Stara izreka da ako od života dobijete limun, vi od njega napravite limunadu, vrijedit će i ovaj put. Pokazat ćete svoju kreativnu crtu, te primijeniti spomenuto pravilo. To što će sve to u sebi nositi i crtu utješne kategorije nije ni važno.

ZDRAVLJE&SAVJET: Snaga je u vama.

RIBE

LJUBAV: Sve će se više ljudi skupljati u vašoj kući. Jednostavno će im goditi vaše društvo. Ako već jeste u vezi, više ćete vremena provoditi s ekipom poznanika i partnerom, nego sami s partnerom. Nitko vam doduše neće prigovoriti, ali ponekad se i osamite udvoje.

KARIJERA: Pred vama je sve otvoreniji put za razvoj na profesionalnom planu. Kod nekih će se to pokazati kao sve bolje povezivanje i suradnja s ljudima iz struke ili sa strancima. Bit će i onih koji će zbog posla putovati preko granice.

ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje zdravlja i kondicije.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Glazbeno slavlje: Orvel oduševio zadarsku publiku, a miljeom na pojačalu podržao Baby Lasagnu

Objavljeno

-

By

Polivalentnom dvoranom Providurove palače sinoć je odjekivao glazbeni spektakl zahvaljujući zagrebačkom indie rock bendu Orvel.

Njihov zvučni opus, vođen frontmenom Igorom Ilićem na električnoj gitari, bas gitari, bubnjevima i sintesajzeru, Markom Čorokalom na bas gitari, Petrom Novakom na bubnjevima, električnoj gitari i bas gitari, Karlom Uchytilom na sintesajzeru i električnoj gitari te Markom Jankekom na električnoj gitari oduševio je Zadrane provevši ih kroz uspješnice s tri studijska albuma “Dani” (2015.), “Div” (2019.) i “Priče O Putovanjima i Stajanju Na Mjestu” (2022.).

Njihov maksimalistički instrumentalni performans spojio je elemente raznovrsnih žanrova, što je upotpunjeno snažnim glavnim i pratećim vokalima. Unatoč nesretnom koncertnom terminu, koji se poklopio s finalnom večeri Eurosonga, prisutna publika nagradila je Orvel velikim aplauzom, pozivom na bis i pohvalama što je jasno ocrtalo entuzijazam zadarske publike, dokazujući da je Urbofon Live još jednom pogodio s odabirom izvođača.

U iščekivanju novog albuma, na kojem trenutno rade, publika će ih imati priliku čuti uživo na ovogodišnjem InMusic festivalu gdje će nastupiti uz velika inozemna imena poput The National, Smashing Pumpkins, Hoziera i drugih.

O Urbofon Live programu

Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji prati domaću nezavisnu glazbenu scenu zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru. Ciljevi programa su razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj, razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog društva skladatelja i Turističke zajednice Grada Zadra, a održava se u suradnji s Koncertnim uredom Zadar i uz podršku Varoške Pivovare, Papice i Centra nezavisne kulture Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu